O Μωάμεθ Β’ ο Πορθητής “Άλωσε” την Αθήνα!!!

0

Εχει ρίξει… άκυρο στον Ντέμη Ρούσσο και τον κορυφαίο Γάλλο σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, ωστόσο έδωσε πράσινο φως στην τουρκική τηλεόραση, που ετοιμάζει ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή! Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που μας έχει συνηθίσει στα βροντερά «όχι» και μάλιστα σε μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου στερεώματος, προχθές γνωμοδότησε ομοφώνως για τη χορήγηση άδειας στην κρατική τηλεόραση TRT της Τουρκίας για λήψη πλάνων σε ιστορικούς αθηναϊκούς χώρους.

Μάλιστα η κινηματογράφηση ξεκίνησε χτες και θα συνεχιστεί σήμερα στους αρχαιολογικούς πεζοδρόμους της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Αποστόλου Παύλου και Αδριανού, αλλά και στο Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, μνημείο που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και έχει συνδεθεί με τον Μωάμεθ.

Στο ντοκιμαντέρ, όπως επισημαίνεται μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του, «επιχειρείται να σκιαγραφηθεί το πορτρέτο μιας ολόκληρης εποχής, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις ιμπεριαλιστικές τάσεις του νεαρού σουλτάνου και την ενδιαφέρουσα προσωπικότητά του» και πρόκειται για την «ιστορία της διαμάχης μεταξύ της επιθυμίας του Μωάμεθ για εξάπλωση της αυτοκρατορίας του και τη σθεναρή αντίδραση της Ευρώπης απέναντι σε αυτήν».

Τίτλος του ντοκιμαντέρ, «Ο κατακτητής – Ο άνδρας που άλλαξε το πεπρωμένο της Ευρώπης. Μωάμεθ Β’, άγγελος ή δαίμονας;», ενώ σκηνοθέτης και παραγωγός του είναι ο Kerime Senyucel. Πρόκειται για ένα μεγαλόπνοο έργο, στο οποίο η τουρκική κρατική τηλεόραση είναι συμπαραγωγός.

Το φιλμ είναι χωρισμένο σε οκτώ ενότητες -«Ενα παιδί σουλτάνος», «Ο νεαρός αρχηγός», «Κωνσταντινούπολη», «Μια αυτοκρατορία γεννιέται», «Ο αυτοκράτορας της αναγέννησης», «Ο προστάτης των επιστημών και των τεχνών», «Ο κάτοχος της πένας και του ξίφους» και «Ο μέγας αετός είναι νεκρός»-, παρουσιάζοντας έτσι τον Οθωμανό σουλτάνο από τα νεανικά του χρόνια έως και τον θάνατό του. Μάλιστα στα σχέδια των συντελεστών είναι το εν λόγω ντοκιμαντέρ να προβληθεί όχι μόνο στο τουρκικό κοινό αλλά και στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιαστεί η προσωπικότητα του ανθρώπου που το 1453 άλωσε την Κωνσταντινούπολη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι στιγμής γυρίσματα έχουν γίνει στην Αγιά Σοφιά, στο Τοπ Καπί αλλά και στα μπουντρούμια του Γιεντί Κουλέ, ενώ έχουν προγραμματιστεί να ληφθούν πλάνα και στην Ιταλία, συγκεκριμένα στο Βατικανό.

Ακόμη, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΑΣ επετράπη στους ανθρώπους της χολιγουντιανής παραγωγής «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» να κάνουν γυρίσματα στον χώρους γύρω από την Ακρόπολη και τη Ρωμαϊκή Αγορά από τις 14 έως τις 17 Οκτωβρίου. Το θρίλερ, βασισμένο στον ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χαϊσμιθ, με πρωταγωνιστές τον Βίγκο Μόρτενσεν και την Κίρστεν Ντανστ, έχει ήδη πάρει το πράσινο φως για γυρίσματα στην Κνωσό.

Τέλος, το ΚΑΣ ενέκρινε ομόφωνα την άδεια κινηματογράφησης περιμετρικά της Ρωμαϊκής Αγοράς και στην Ακρόπολη στην παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας «Η Κοιλάδα των Ρόδων», σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου. Το φιλμ αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Πάουλ Ντίναχ.

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο προβλήθηκε στους τουρκικούς κινηματογράφους μια ακόμη ταινία με θέμα τον «Πορθητή», η οποία είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά. Το φιλμ με τίτλο «Αλωση 1453», που έδειχνε τη ζωή του σουλτάνου έως και τη στιγμή της εισβολής του στην Πόλη στις 29 Μαΐου 1453, απεικονίζει τους κατακτητές ως κυρίαρχους του κόσμου.

δημοκρατία

Προηγούμενο άρθροO νέος «Κώδικας Ντα Βίντσι»… “Σκανδαλίζει”!
Επόμενο άρθροΤ.Κατσάρης: Οι αμαρτίες των ηλικιωμένων!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.