Θ.Λέκκας: Ο Χάρι Πότερ… και η αλήθεια της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα!

0

Η αλήθεια των αριθμών της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα τρομάζει ή μάλλον εξοργίζει. Με αφορμή το περιστατικό της Ύδρας όπου ελεγκτές του ΣΔΟΕ είχαν το «θράσος» να κάνουν έλεγχο και να συλλάβουν τοπικό επιχειρηματία γιατί δεν έκοβε αποδείξεις, θυμήθηκα τις περσινές μου διακοπές.

Ακόμα περιμένω να μου στείλει ο ξενοδόχος την απόδειξη παροχής υπηρεσιών για την διαμονή μου στο νησί. Εντελώς τυχαία την ημέρα της πληρωμής το αλτσχάιμερ χτύπησε τον νεαρό ξενοδόχο ο οποίος είχε ξεχάσει να φέρει μαζί του το μπλοκάκι των αποδείξεων. Επίσης κοιτώντας τις αποδείξεις για την φορολογική μου δήλωση, θα πίστευε κανείς πως στο νησί απλά πήγα, έμεινα σε ελεύθερο κάμπινγκ, τρεφόμουν αποκλειστικά με καρπούς φρούτων που έκοβα από δέντρα της περιοχής, δεν ήπια ούτε ένα καφέ, δεν αγόρασα αντηλιακό, δεν έβαλα βενζίνη ούτε μια φορά και ας είχα πληρώσει για να μεταφέρω το αυτοκίνητο, δεν πήγαινα σε οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και γενικότερα δεν ξόδεψα ούτε ένα ευρώ στο νησί. Το μόνο αποδεικτικό που έχει μείνει να μου θυμίζει ότι επισκέφτηκα το νησί είναι το εισιτήριο του πλοίου….

Πέρασα μια υπέροχη εβδομάδα ξοδεύοντας μόνο μερικά ευρώ για την μεταφορά μου. Εγώ και ο Χαρι Πότερ.

Βέβαια πέρσι ήμουνα ιδιαιτέρως τυχερός διότι κουνώντας τον κουμπαρά μου νόμιζα ότι ήμουν δικαστής που προσπαθούσε με το καμπανάκι στο χέρι να διακόψει τις αντιμαχόμενες πλευρές. Νομίζω πως από φέτος και για τα επόμενα χρόνια ο κουμπαράς μου θα κάνει τόσο εκκωφαντικό θόρυβο, όσο κάνει το πούπουλο από το μαξιλάρι που πέφτει στο πάτωμα….

Δυστυχώς δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος Χάρι Πότερ…..Οι περισσότεροι από εσάς που διαβάζετε την στήλη θα έχετε βρεθεί στη θέση μου. Όπως φαντάζομαι και οι περισσότεροι θα βρεθείτε, αν δεν βρίσκεστε ήδη, να ακούτε το πούπουλο να πέφτει στο πάτωμα…

Ας δούμε όμως και την αλήθεια των αριθμών. Πόσο πραγματικά στοιχίζουν στη ζωή μας οι διακοπές του Χάρι Πότερ αλλά και όλοι οι μάγοι της φοροδιαφυγής. Με τις πλέον ηπιότερες προβλέψεις η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα εκτιμάται στα 45 δις ευρώ. Το νούμερο προκαλεί ίλιγγο. 45 δις τα οποία κάποιοι τα εισπράττουν κάθε χρόνο και δεν πληρώνουν το μερίδιο της φορολογίας που τους αναλογεί.

Αυτομάτως αυτά τα «αόρατα» χρήματα, τα οποία σημαίνουν μέση απώλεια εσόδων  τουλάχιστον 12,5 δις ευρώ, πρέπει από κάπου να εμφανιστούν στα ταμεία του κράτους. Και επειδή δυστυχώς ο Χαρι Πότερ και οι φίλοι του, ζουν μόνο στα παραμύθια, έρχονται τα νέα μέτρα ύψους 11,5 δις ευρώ να μας προσγειώσουν ανώμαλα στην πραγματικότητα.

Βέβαια 45 δις δεν «μαζεύονται» από τον υδραυλικό, τον εστιάτορα, τον ζαχαροπλάστη και τις λοιπές επαγγελματικές ομάδες της γειτονιάς, οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο οδηγούνται από το ίδιο το κράτος σε αυτή την πρακτική προκειμένου να μην κλείσουν τις επιχειρήσεις τους. Πιστεύω πως ο καθένας από εμάς εάν βρισκόταν σε αντίστοιχη θέση μάλλον δεν θα ακολουθούσε διαφορετικό δρόμο.

Το μεγάλο φαγοπότι γίνεται και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά και στις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες με διάφορους «μαγικούς» τρόπους έχουν κάνει την φοροδιαφυγή και την φοροαποφυγή συνειδητή και συνεχιζόμενη επιλογή.

Βέβαια ένα πολύ μεγάλο μέρος απώλειας εσόδων οφείλεται και στις ανώνυμες εταιρείες πίσω από τις οποίες κρύβονται φυσικά πρόσωπα, οι οποίες στήνονται μόνο και μόνο για να χρησιμοποιηθούν οι δίαυλοι που παρέχει το ίδιο το δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα, για να κρυφτούν έσοδα ή περιουσιακά στοιχεία και να ελαφρύνουν τους ιδιοκτήτες τους από την υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρων.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις λεγόμενες «παράκτιες» εταιρείες γνωστές ως off-shore, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά και μόνο για φορολογικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό υπάρχουν αρκετοί Χάρι Πότερ των οποίων όμως η σκούπα έσπασε και ξαφνικά βρέθηκαν σε ένα αφιλόξενο περιβάλλον…

Φυσικά η ρίζα του κακού βρίσκεται στον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό που αρνείται να δει την πραγματικότητα και να εφαρμόσει ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα, σταθερό για να γνωρίζει ο καθένας πόσο και πότε θα πληρώσει και δίκαιο για να πληρώνει ο καθένας όσο του αναλογεί. Όσο θα παραμένει άλυτο αυτό το μεγάλο πρόβλημα τόσο θα μεγαλώνει η τρύπα στα έσοδα του κράτους και τόσο οι πολίτες – πελάτες και επαγγελματίες – θα προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα αφήνοντας τον Χάρι Πότερ να κόβει βόλτες με τη σκούπα του…….

Θάνος Λέκκας, είναι οικονομολόγος με ειδικότητα την Δημόσια Διοίκηση και σύμβουλος οικονομικών στην Ε.Ε.Τ.ΑΑ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη τοπική εφημερίδα “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ” του Αυγούστου.

Προηγούμενο άρθροGeorgia Salpa (Γεωργία Σάλπα):Οι Έλληνες σκέφτονται το σεξ 24 ώρες το 24ωρο! (Photos+Video)
Επόμενο άρθροΔουλειά στους Έλληνες… αν βγώ Πρωθυπουργός!!!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.