Συμπτώματα και αιτίες βλαβών των σιαγώνων των φρένων. Πότε να αλλάξετε τακάκια φρένων

0

Συμπτώματα και αιτίες σπασμένων τακακιών φρένων. Πότε να αλλάξετε τακάκια φρένων.

Το σύστημα πέδησης του οχήματος, το σύστημα δηλαδή των φρένων του, επιβραδύνει και σταματά το όχημα ανεξάρτητα από τις συνθήκες. Όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία σε οποιοδήποτε τμήμα του, τα πράγματα γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνα. 

Τα τακάκια των φρένων αποτελούν αναλώσιμα τμήματα του συστήματος πέδησης. Η σωστή λειτουργία τους όπως και του υπόλοιπου συστήματος στο οποίο ανήκουν, θα πρέπει να είναι η βέλτιστη. Ως αναλώσιμα όμως, δέχονται φυσικές και άλλου είδους φθορές και κάποια στιγμή απαιτείται η αντικατάστασή τους, όπως και ο τακτικός έλεγχός τους.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν ζημιές στα τακάκια και ποια τα συμπτώματα που μας ενημερώνουν ότι απαιτείται η αντικατάστασή τους, για να προλάβουμε δυνητικά άσχημες καταστάσεις;

Φυσικά, ο βασικότερος λόγος είναι η μη έγκαιρη αντικατάσταση των τακακιών και η υπερβολική φθορά τους. Όταν φαγωθεί υπερβολικά η πλευρά που ακουμπά στον δίσκο των φρένων, το πάχος του τακακιού μειώνεται σε κρίσιμο σημείο και ενδέχεται να ραγίσει ή να σπάσει. 

Επίσης, πιθανές ζημιές ή δυσλειτουργίες όπως η διάβρωση ή η κακή λειτουργία της δαγκάνας, ζημιές στα στεγανοποιητικά στοιχεία, φθορές στους πείρους οδηγούς της δαγκάνας, λανθασμένη τοποθέτηση των τακακιών ή υπερβολική φθορά του δίσκου μπορεί να οδηγήσουν στο ίδιο αποτέλεσμα. 

 

 

 

 

 

 

Εικόνα τακάκια φρένων – antallaktikaexartimata.gr

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα τακάκια θα πρέπει να παραμεληθούν και να φθαρούν υπερβολικά για να σπάσουν, σε άλλες όμως όπως η λανθασμένη τοποθέτηση ή τα προβλήματα στη δαγκάνα, μπορεί να σπάσουν πριν απαιτηθεί η κανονική τους αντικατάσταση.  

Σε γενικές γραμμές, η ύπαρξη υπερβολικής φθοράς ή προβλημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο σπάσιμο των τακακιών, υποδεικνύεται από συγκεκριμένα συμπτώματα τα οποία μπορεί να αντιληφθεί σχετικά εύκολα ο οδηγός.

Ας τα δούμε:

  1. Ήχοι τριβής κατά το φρενάρισμα. Συνήθως, τα τακάκια έχουν φθαρεί υπερβολικά και τρίβεται η πλάκα βάσης τους στο δίσκο.
  2. Μείωση της απόδοσης πέδησης. Υποδηλώνει είτε υπερβολική φθορά των τακακιών, είτε γενικότερα κάποιο πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.
  3. Κακή απόδοση πέδησης και παραγωγή ήχων με καινούρια τακάκια. Υποδηλώνει λανθασμένη τοποθέτηση ή πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.
  4. Παράξενοι ήχοι, μειωμένη απόδοση πέδησης και πρόωρη φθορά των τακακιών. Δηλώνει υπερβολική φθορά των δίσκων των φρένων.
  5. Μη γραμμικό φρενάρισμα. Δηλώνει ζημιά σε κάποιον από τους δίσκους των φρένων ή πρόβλημα στο σύστημα πέδησης.
  6. Τράβηγμα του οχήματος προς τη μια πλευρά κατά την πέδηση. Πρόβλημα με το φρένο του τροχού που βρίσκεται στη συγκεκριμένη πλευρά.
  7. Δονήσεις στο πετάλι του φρένου. Φαγωμένα τακάκια ή δίσκος φρένων.
  8. Διαρροές υγρών φρένων. Ζημιά στις τσιμούχες, τα μαρκούτσια ή σε κάποια αντλία υγρού φρένων.

Φυσικά, η καλύτερη διασφάλιση έρχεται με την πρόληψη. Τα τακάκια και γενικά το σύστημα πέδησης θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και τα τμήματα να αντικαθίστανται με το πρώτο σημάδι δυσλειτουργίας από εξειδικευμένο προσωπικό.

ΠΗΓΕΣ

https://hondatheotherside.com/what-causes-brake-pads-to-crack/

https://lifeonfour.co/car-talk/symptoms-worn-out-bad-brake-pads/

 

Προηγούμενο άρθροΚάνουμε πράξη τις υποσχέσεις μας για μία όμορφη και περιποιημένη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα
Επόμενο άρθροΔήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: Μία ακόμη εκδρομή για τα μέλη των ΚΑΠΗ της πόλης μας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.