Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Σοφία Αλυμάρα: Καλό Μήνα! 1η Μαΐου Εργατική Πρωτομαγιά

0

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ

Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής Σοφία Αλυμάρα

Η Εργατική Πρωτομαγιά, εορτάσθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1893.

Ήταν Κυριακή 2 Μαΐου 1893, στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η ιστορική αναδρομή του ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος, συνεπεία της αναγκαιότητας διεκδίκησης καλύτερων συνθηκών εργασίας, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, αποτελεί μονάχα την αρχή της διεκδικητικής δράσης των εργαζομένων.

Εφαλτήριο και ορόσημο διεκδικήσεων εργασιακών δικαιωμάτων υπήρξε το «1886», όταν η εργατική τάξη στις Η.Π.Α. έδωσε μια από τις πιο σκληρές «κοινωνικές μάχες», κυρίως για την καθιέρωση της 8ωρης εργασίας.

Η μεγάλη απεργία των εργατών στο Σικάγο Η.Π.Α. , την Πρωτομαγιά του 1886, είχε τραγική κατάληξη, με θύματα και τιμωρία των υποκινητών αυτής της εξέγερσης. Σε ανάμνηση αυτής της εξέγερσης, καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά σαν παγκόσμια μέρα της εργατικής τάξης, ύστερα από απόφαση που πήρε η ιδρυτική συνέλευση της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι (πραγματοποιήθηκε στις 14/7/1889, στην οποία μετείχαν 391 αντιπρόσωποι συνδικάτων, από 20 χώρες).

Η Πρωτομαγιά καθιερώνεται, εφεξής, ως «ημέρα διεθνούς διαμαρτυρίας της εργατικής τάξης» και συνδέεται με τους εργατικούς αγώνες, ως εκδήλωση αλληλεγγύης και ενότητας του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Η 1η του Μάη είναι ένα διαχρονικό σύμβολο στον αγώνα των εργαζομένων όλου του κόσμου, για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Είναι μέρα μνήμης και τιμής, για εκείνους που έδωσαν ηρωικούς αγώνες, για τις κατακτήσεις τους, για τις κατακτήσεις μας.

Στη χώρα μας, με κοινωνική αντίληψη, καθιερώθηκε η 8ωρη Εργασιακή Απασχόληση, η Κοινωνική Ασφάλιση, η Υπεράσπιση της Μητρότητας, η Κανονική Άδεια, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, καθώς και η πρόσβαση σε θεμελιώδη κοινωνικά αγαθά, όπως είναι οι δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πολιτισμού.

Από μέρους μου, ως εκλεγμένη πολιτειακή σας εκπρόσωπος, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, ως μητέρα και εργαζόμενη… κατευθύνω τις σκέψεις και δράσεις μου στην προσπάθεια «συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Απευθύνομαι στις μητέρες – εργαζόμενες, στην πόλη που διαβιώ, αναγνωρίζοντας ότι εμείς οι γυναίκες εισήλθαμε δυναμικά στην εργασιακή ζωή, επιπρόσθετα του παραδοσιακού μας ρόλου. Προσβλέπω, επικουρούμενη από τις δικές μου προσωπικές και πολιτειακές δυνάμεις, στην αναμόρφωση του εργασιακού μας ρόλου, κατά τρόπο που θα υποστηρίζει τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μας.

Μέτρα της πολιτείας, όπως η άδεια πατρότητας για 14 ημέρες, η πληρωμένη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς, το δικαίωμα του εργαζόμενου σε τετραήμερη εργασία ή σε παραπάνω άδειες, εφόσον το θέλει ο ίδιος για οικογενειακούς ή προσωπικούς λόγους, με διευθέτηση του χρόνου εργασίας, συνδράμουν κατά το δυνατόν στην επίλυση καθημερινών προβληματισμών και αναγκών της ελληνικής οικογένειας.

Δεν αρκούν…συνεχίζουμε την προσπάθειά μας.

Ως Περιφέρεια Αττικής, συνεχίζουμε με καθημερινή προσπάθεια, ώστε να διευρύνουμε τα κοινωνικά εργαλεία, που θα δώσουν σε μας τις εργαζόμενες γυναίκες ένα ακόμη «χέρι βοηθείας».

Εύχομαι σε όλους

Καλό Μήνα & Καλή Πρωτομαγιά

Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Σοφία Αλυμάρα

Προηγούμενο άρθροΗ εικαστική έκθεση “Η ανάγκη της θύμησης” στο Π.Π.Ι.Ε.Δ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας
Επόμενο άρθροΜήνυμα της Δύναμης Πολιτών ΝΦ-ΝΧ για την 1η Μάη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.