Το χρονικό της μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης της οικογένειας Σπανούδη

0

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΜΒΙΑΣ ΣΤΗΛΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗ

Mία βαρυσήμαντη φυσιογνωμία της διανόησης της Κωνσταντινούπολης, ο Κωνσταντίνος Σπανούδης (1871-1941), διαπνεόταν από τα ακραιφνέστερα εθνικά αισθήματα και υπηρέτησε με λυσιτελή τρόπο τόσο τις Ελληνικές διεκδικήσεις σε διεθνείς συσκέψεις όσο και τα δικαιώματα των ομογενών της Πόλης κατά την πρώτη τεσσαρακονταετία του 20ου αι.

Μετά την εκδημία των τεσσάρων μελών της οικογένειας (Κωνσταντίνος 1941, η σύζυγος Σοφία 1952 και η θυγατέρα Αθηνά 1998 με τον σύζυγό της Συλβάνο Γκουέρι 2000), δεν εκδηλώθηκε από την ΑΕΚ ιδιαίτερη φροντίδα για το χώρο των τάφων τους στο Κοιμητήριο της Ριζούπολης. Η μόνη που μεριμνούσε για την περιποίηση του χώρου ήταν η Ελπίδα Κομνηνάκη, οικονόμος της οικογένειας επί 50 έτη.

Έτσι δυστυχώς,έγινε εκταφή των οστών της οικογένειας στις 1-9-2004 (τα οποία τοποθετήθηκαν μέσα στο χώμα του τάφου σε μια πλαστική σακκούλα, αφού δεν παραχωρήθηκε οστεοθήκη), επειδή δεν εμφανίστηκε συγγενής πρώτου βαθμού,και ο χώρος των τάφων περιήλθε στην κυριότητα του Δήμου Αθηναίων. Στη θέση τους τοποθετήθηκαν νέοι τάφοι και η επιτύμβια στήλη με μια μαρμάρινη βάση στοιβάχτηκαν σε έναν ενδιάμεσο χώρο.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2004, παράλληλα με την 80η επέτειο της ίδρυσης της ΑΕΚ, διοργανώθηκε εκδήλωση στο Κοιμητήριο, με πρωτοβουλία της αείμνηστης Βασιλικής Καραγιάννη  (θυγατέρας του συνιδρυτή της ομάδας Παντελή Καραγιάννη) και του Γενικού Αρχηγού του ΑΣ ΑΕΚ Δημήτρη Παπασταύρου. Από τότε είχε αρχίσει, κυρίως από την Βασιλική Καραγιάννη η προσπάθεια για να ονοματοδοτηθεί κάποιος δρόμος ή πλατεία της Αθήνας προς τιμή του Kων. Σπανούδη. Παράλληλη πρωτοβουλία είχε αναπτύξει και η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ τον Ιούλιο 2005 αλλά και ο ΑΣ ΑΕΚ.

Στις 29 Ιουνίου 2016,με πρωτοβουλία της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ,έγινε τρισάγιο και την επόμενη ημέρα διοργανώθηκε στην πλατεία Σπανούδη (είχε ήδη από το 2008, επί δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη, ονοματοδοτηθεί η πλατεία επάνω από το σταθμό Κάτω Πατησίων του ΗΣΑΠ) μια όμορφη εκδήλωση για τον Σπανούδη, με τη σημαντική αρωγή του Δήμου Αθηναίων.

Η Λέσχη Φίλων Καλαθοσφαίρισης της ΑΕΚ διοργάνωσε αξιοσήμαντη εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη στις 23 Οκτωβρίου 2022, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, με ζείδωρες προσωπικότητες του πνεύματος.

Αυτή η Λέσχη μετονομάστηκε ως Πολιτιστική Λέσχη ” Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ ” και επί εξάμηνο, με την καθοριστική συμβολή του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ανέπτυξε διεργασίες για τη μεταφορά της επιτύμβιας στήλης της οικογένειας Σπανούδη στο Κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου. Το αίτημα ικανοποιήθηκε πρόσφατα από το Δημοτικό Συμβούλιο και έτσι την Κυριακή 9 Απριλίου, ώρα 13.00, θα γίνει η σχετική σεμνή και συγκινητική τελετή σε αυτό το Κοιμητήριο.

Μνήμονες της μυριάκριβης ιστορίας της ΑΕΚ επιτελούμε το ιστορικό χρέος προς τα μέλη μιας ερίτιμης οικογένειας,τα οποία-όπως ανέφερε και μια επιγραφή στον τάφο που δεν έχει διασωθεί-” Άλλους φέγγοντες ηναλώθησαν “.

Ευχαριστούμε θερμά την έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση του FX news για το τριήμερο αφιέρωμα στη μνήμη του γεραρού Κωνσταντίνου Σπανούδη, σφριγηλού υπερασπιστή των εθνικών δικαίων.

Πολιτιστική Λέσχη ” Ένωσις Φίλων της ΑΕΚ ”

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  1. Τρισάγιο στη μνήμη της ευκλεούς οικογένειας Σπανούδη
  2. Χαιρετισμός του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας κ. Γιάννη Βούρου
  3. Μηνύματα- Χαιρετισμοί  συλλογικών φορέων και προσωπικοτήτων
  4. Aπαγγελία ποιήματος για τον Κωνσταντίνο Σπανούδη (Γαβρίλης Ιστικόπουλος)
  5. Χαιρετισμός του κ. Γεωργίου Καλογεροπούλου, πολιτιστικού συμβούλου της τοπικής ηλεκτρονικής και έντυπης εφημερίδας FX news
  6. Ομιλία για το χρονικό της μεταφοράς της επιτύμβιας στήλης (Δημήτριος Παπασταύρου, πρώην Γενικός Αρχηγός του ΑΣ ΑΕΚ)

Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο κ.Ηλίας Βελούδος

Προηγούμενο άρθροΔύο (2) ακόμη ενεργοί πολίτες υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό “Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία”
Επόμενο άρθροΗ Ζωή και το Έργο του Κωνσταντίνου Σπανούδη (1871-1941)                       
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.