Αναβάθμιση άλσους: Τα πρακτικά της διαπαραταξιακής επιτροπής

0

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου η πρώτη συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας που αφορά τις 12 προτάσεις της διοίκησης Γιάννη Βούρου για την αναβάθμιση του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας.

Οι προτάσεις της δημοτικής αρχής:

  • Η κατασκευή Δημοτικού Αναψυκτηρίου (πρώην Κένταυρος)  βάσει και των οριζομένων δυνατοτήτων που παρέχονται από το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.
  • Έργο αναβαθμών εντός ζώνης περίπου 10,00 μ. σε περιοχή του «Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας», έναντι του αδιάνοικτου πεζοδρόμου κατά μήκος της βόρειας και ανατολικής πλευράς του Ο.Τ. 295 στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.
  • Έργο απορροής ομβρίων υδάτων για την προστασία των διαμορφωμένων πρανών καθώς και μονοπάτι, σε συνέχεια του προτεινόμενου έργου των αναβαθμών.
  • Φυλάκιο και μπάρα απαγόρευσης εισόδου οχημάτων ανατολικά του υπαίθριου χώρου στάθμευσης, που βρίσκεται στο πλάτωμα που δημιουργείται σε επαφή με το διαμορφωμένο πεζόδρομο της οδού Δεκελείας, στην αρχή του ασφαλτόδρομου που διασχίζει διαγωνίως το άλσος, ξεκινώντας από την οδό Τρωάδος στα δυτικά και καταλήγοντας στην οδό Ικαρίας στα ανατολικά. (Πύλη Ε3)
  • Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στο κτίριο της πρώην ΕΜΥ (και αποθηκευτικός χώρος στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου), το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο από το ΥΠΕΝ για την ανωτέρω χρήση όπως το ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.
  • Κατασκευή δεξαμενής πυρόσβεσης.
  • Απομάκρυνση  των αυθαίρετων εγκαταστάσεων από το άλσος όπως υπαγορεύουν οι αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί όπως και το προαναφερόμενο ΦΕΚ για την διαχείριση των αλσών και των δασών του συνόλου της χώρας.
  • Μετατόπιση της λιθόκτιστης εισόδου Ε1 επί της οδού Ατταλείας και σύνδεση με την υφιστάμενη οδό εντός του Άλσους για την είσοδο –έξοδο οχημάτων.
  • Έξι (6) είσοδοι για πρόσβαση του κοινού στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και συγκεκριμένα:
  • Γήπεδο ΑΕΚ (Ε1)
  • ΠΠΙΕΔ (αριστερά της εισόδου του κτιρίου – Ε2)
  • Κένταυρος ( Ε3 )
  • Χίου (Ε4)
  • Νέα Ιωνία (Ε5)
  • Νέα Ιωνία (Νέα Πύλη- Ε6)
  • Κατασκευή λυομένου θεάτρου σύμφωνα με τη παρ.3 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.
  • Κατασκευή τεσσάρων (4) δημοσίων WC  σύμφωνα με τη παρ. 1 του ΦΕΚ Β’5283/01.12.2020.
  • Δημιουργία χώρου – κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων πλησίον της λίμνης του Άλσους προκειμένου να φιλοξενείται εκεί η υπό ίδρυση φιλαρμονική του Δήμου μας.

Διαβάστε όλα τα πρακτικά της συνεδρίασης:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 

ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 26ης ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ – ΩΡΑ: 10:20

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: ΒΟΥΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΟΣΚΟΛΕΤΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ Δ.Σ.: Κωνσταντίνος Πλέσσας 

Δημοτικός υπάλληλος κλάδου ΤΕ Διοικητικού 

ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Γραμμένος Σπύρος, Τάφας Ηλίας, Κανταρέλης Δημήτριος, Κοπελούσος Χρήστος, Κωνσταντινίδης Αναστάσιος, Βασιλόπουλος Αριστείδης, Τομπούλογλου – Λεωνιδόπουλος Χαράλαμπος, Ουσταμπασίδης Ιωάννης.

ΑΠΟΝΤΑ ΜΕΛΗ

Γρετζελιάς Παντελής, Σερετάκης Νικόλαος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Καλησπέρα κύριοι συνάδελφοι. Ξεκινάμε τη συνεδρίασή μας και να πάρουμε παρουσίες για τη διαπίστωση της απαρτίας.

Ο κ. Κοσκολέτος Σωτήριος παρών, ο κ. Γραμμένος Σπύρος παρών, ο κ. Τάφας Ηλίας παρών, ο κ. Κανταρέλης Δημήτριος παρών, ο κ. Κουτσάκης Μιχαήλ απών και αναπληρώνεται από τον κ. Κοπελούσο Χρήστο, ο κ. Κωνσταντινίδης Αναστάσιος παρών, ο κ. Βασιλόπουλος Αριστείδης παρών, ο κ. Γρετζελιάς Παντελής απών, ο κ. Τομπούλογλου – Λεωνιδόπουλος Χαράλαμπος παρών, ο κ. Σερετάκης Νικόλαος απών, ο κ. Ουσταμπασίδης Ιωάννης παρών.

Να πούμε και τους υπηρεσιακούς: η κα Κλοκίτη παρούσα, ο κ. Αθανασιάδης παρών, η κα Δρόσου και ο κ. Χίτος από τη Νομική Υπηρεσία παρόντες και ο κ. Δήμαρχος ως παρατηρητής, και ο κ. Καλαμπόκης.

Δεν ξέρω πως θέλετε να κάνουμε τη διαδικασία, εγώ θα πρότεινα να επεξηγήσουμε αυτά τα δώδεκα σημεία που είχαμε αρχικά σαν εισήγηση αν ερχόταν κανονικά η διαδικασία στο Δημοτικό Συμβούλιο και από εκεί και πέρα είτε να συζητήσουμε επ’ αυτών, είτε να κάνετε τις δικές σας προτάσεις. Συμφωνείτε; Ωραία.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μου επιτρέπεις Σωτήρη μισό λεπτό; Ζητήσαμε χτες εγγράφως πέντε μελέτες και πήρα τηλέφωνο και τον κ. Δήμαρχο και του ζήτησα τις μελέτες των αναβαθμών, αν υπάρχει νέα μελέτη για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, των ομβρίων, των ακαθάρτων και της πυροπροστασίας.

Γιατί όλες αυτές οι μελέτες είναι άμεσα συνυφασμένες με την ίδια τη Διαχειριστική. Τις μελέτες δεν τις πήραμε.

ΔΗΜΑΡΧΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ηλεκτρονικά τις ήθελα δεν τις ήθελα γραπτά. Κυρίως με ενδιαφέρει να τις έχουμε ηλεκτρονικά για να μπορούμε να τις δούμε και μεταξύ μας. Άρα αυτό είναι ένας σοβαρός περιορισμός όσον αφορά την τοποθέτησή μας σήμερα γι’ αυτά τα ζητήματα, θα τα πω και στη συνέχεια.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Πρόεδρε να πω κι εγώ κάτι πριν ξεκινήσουμε; Η μελέτη του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ είναι ουσιαστικά όχι άσχετη προς τη Διαχειριστική αλλά δεν έχει να κάνει σε τίποτα με αυτό που πάμε να κάνουμε σήμερα.

Και εξηγούμαι. Ο δασάρχης έδωσε εντολή για τα τετραγωνικά του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, τη θέση του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ και τα λοιπά. Η μελέτη του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ το να έρθει και να συζητηθεί σε αυτή την Επιτροπή, το θεωρώ ότι είναι πρωθύστερο και δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή.

Δέχομαι τη μελέτη των αναβαθμών πολύ σωστά. Η πυροπροστασία υπάρχει από το μεγάλο φάκελο της μελέτης τον οποίο τον είχατε κι εσείς …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο αυτό, τον είχαμε αλλά …

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Δεν έχει αλλάξει καθόλου. Η μελέτη της Δεξαμενής και των αναβαθμών το δέχομαι γιατί οι αναβαθμοί είναι κάτι νέο, η Δεξαμενή επίσης ενώ προβλεπόταν, τώρα θα γίνει. Αυτό το δέχομαι. Αλλά όσον αφορά την πυροπροστασία το έχετε …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχουμε βρε Δημήτρη.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Εννοώ το έχετε μελετήσει και το έχετε δει, δεν έχει αλλάξει, αυτό εννοώ. Όσον αφορά του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ δεν έχει νόημα να φάμε χρόνο τώρα για τη μελέτη του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ. Ο δασάρχης και η Διαχειριστική ορίζει τη θέση και τα τετραγωνικά. Η μελέτη του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ να χάνουμε τον χρόνο μας για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ τώρα, έχουμε χρόνο να συζητήσουμε για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ. Γιάννη Καλαμπόκη δεν ξέρω αν διαφωνείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιπρόσθετα να πω το εξής: Αυτή τη στιγμή συζητάμε τις θέσεις όπως κάνατε κι εσείς στην αρχική Διαχειριστική του 2016. Δεν νομίζω να υπήρχε μελέτη ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ το 2016 όταν πάνω στη Διαχειριστική συζητήθηκε ότι θα δημιουργηθεί ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, πρώτον.

Δεύτερον από το σχέδιο της αρχικής Διαχειριστικής του 2016 έχουμε ένα καινούργιο ΦΕΚ το οποίο τροποποιεί σε αρκετά σημεία και νομίζω ότι το μεγαλύτερο είναι το εύρος, τα τετραγωνικά που επιτρέπεται να κατασκευαστούν σαν αναψυκτήριο στο άλσος.

Όσον αφορά τις μελέτες των αναβαθμών και των ομβρίων τις έχουμε λάβει, παρ’ όλα αυτά για να έρθουν κατατεθειμένες στο Δήμο πρέπει πρώτα να υπογράψει ο δασάρχης τη Διαχειριστική με αποτέλεσμα εάν την υπογράψει να κατατεθούν και επίσημα εννοώ, αλλιώς τα προσχέδια είναι προς διάθεσή σας, τυπώνονται και θα έρθουν ελπίζω κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Αν και ορισμένοι νομίζω ότι τα έχετε.

Όσον αφορά τη μελέτη των ακαθάρτων εγώ έχω μιλήσει ήδη με τον κ. Μανή σαν υπηρεσιακό παράγοντα ο οποίος αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι με άδεια ειδικού σκοπού. Παρ’ όλα αυτά είναι ενημερωμένος ο άνθρωπος σε περίπτωση που τον χρειαστούμε τηλεφωνικά να παρέμβει. Μου είπε ότι όταν ανέλαβε σαν υπάλληλος του Δήμου μελέτη ακαθάρτων δεν υπήρχε ποτέ. Επομένως δεν μπορούμε να ζητάμε κάτι που κι εσείς γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δεν υπάρχει.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εμείς οριοθετούμε τις τέσσερις τουαλέτες εντός του άλσους στα σημεία που θέλουμε και από εκεί και πέρα το όποιο σύμπλεγμα δικτύου υπάρχει ή δημιουργηθεί, θα προκύψει μέσα από αυτή τη συζήτηση.  Είναι κατανοητό;

Ο κ. Τομπούλογλου έχει τον λόγο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω τους παριστάμενους εδώ υπηρεσιακούς παράγοντες …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να διακόψω λίγο;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, να μη με διακόψεις.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού δεν έχει ολοκληρώσει την τοποθέτησή του …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι, δεν έχω ξεκινήσει εγώ τη διαδικασία. Σας είπα ότι αν θέλετε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία με το να σας ενημερώσω. Μπήκαμε σε μια άλλη συζήτηση προπαρασκευαστική. Θέλετε να τη συνεχίσουμε ή να σας ενημερώσω;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν, έχω τον λόγο; Η εισήγηση των τροποποιήσεων  θέλω να ρωτήσω τους παριστάμενους εκπροσώπους των τριών Υπηρεσιών εάν έχει τεθεί υπόψη τους. Δηλαδή αν έχει τεθεί υπόψη της Νομικής Υπηρεσίας, αν έχει τεθεί υπόψη της Υπηρεσίας Πρασίνου και αν έχει τεθεί υπόψη και της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σήμερα έχουμε όπως ξέρετε μια εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο βασικά και η Επιτροπή αυτό τον σκοπό έχει, συνεδριάζει για να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο επί των τροποποιήσεων αυτών, ήθελα να ξέρω εάν οι Υπηρεσίες του Δήμου οι καθ’ ύλην αρμόδιες έχουν λάβει υπόψη τους την εισήγηση. Εάν συμφωνούν και εάν έχουν πλήρη γνώση του τι εισηγείται σήμερα η Διοίκηση.

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Από το Τμήμα Υπηρεσιών Δόμησης. Ως προς τη μελέτη της Διαχειριστικής εγώ προσωπικά έκανα το σχεδιαστικό κομμάτι, δηλαδή με συνεννόηση με τον Αντιδήμαρχο που θα γίνει ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ, που θα γίνει το υδραυλικό έργο και ό,τι άλλο υπάρχει στις τροποποιήσεις της Διαχειριστικής μελέτης.

Από όσο γνωρίζω η μελέτη των αναβαθμών είχε έρθει στην Υπηρεσία και το αρμόδιο Τμήμα την επέστρεψε. Ήθελε να τη διαβιβάσει στην Περιφέρεια κ. Κανταρέλη και τελικά δεν υπογράψατε και τη διαβίβασε σε εσάς.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κατάλαβα, δεν υπέγραψε η Περιφέρεια τη μελέτη;

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Όχι. Ήρθε η μελέτη των αναβαθμών, την πήρε το Τμήμα μελετών της Υπηρεσίας και την απέστειλε στην Περιφέρεια. Έκανε έγγραφο να τη στείλει στην Περιφέρεια.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή από ό,τι καταλαβαίνω η εμπλοκή της Τεχνικής Υπηρεσίας εν προκειμένω είναι μόνο η χωροθέτηση …

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Η χωροθέτηση κατόπιν υποδείξεων του Αντιδημάρχου που έχει την πλήρη συνεννόηση με …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά όχι όμως η ουσιαστική γνώση επί της μελέτης και η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας. Το λέω καλά;

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Ναι, τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξεκαθαρίσω και να διευκρινίσω κάτι. Όπως σωστά είπε ο κ. Αθανασιάδης, έχει αναλάβει το σχεδιαστικό κομμάτι, επειδή καταλαβαίνω τι θέλει να πει ο κ. Τομπούλογλου αλλά επειδή δεν έχει γνώση του αντικειμένου …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μη με ερμηνεύετε, παρακαλώ. Πείτε εσείς τι θέλετε να πείτε, όχι τι θα πω εγώ. Θα το ερμηνεύσω εγώ τι θέλω να πω. Εσείς θα πείτε αυτά που θέλετε να πείτε εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της ουσίας να πούμε τα εξής: η μελέτη των αναβαθμών και των ομβρίων, θα κατατεθεί μετά την υπογραφή του δασάρχη επισήμως στο Δήμο μας για να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και να πάει στην Περιφέρεια για να γίνει η διαδικασία όπως προβλέπεται.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Να σε διακόψω, μια και είπες γι’ αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιάννη μου προσπαθώ να πω κάτι για να ξεμπλοκάρουμε λίγο τη διαδικασία. Γιατί θα πρέπει να μπούμε στην ουσία του θέματος αυτή τη στιγμή.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Για την ουσία θέλω να πω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να σε ακούσω λοιπόν.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Είπες να πάει η μελέτη στο δασάρχη. Υπάρχει ένα θέμα για εμένα σε αυτό, ένα θέμα νομιμότητας. Κατ’ αρχάς να σου ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ των αναβαθμών, υπέρ των σκαλιών γιατί θα είναι κάτι πάρα πολύ ωραίο. Είμαι υπέρ με κλειστές πόρτες να στο πω από τώρα γιατί είμαι υπέρ. Εγώ προσωπικά όχι οι υπόλοιποι ανεξάρτητοι, ο ένας μπορεί ο άλλος δεν ξέρω.

Τίθεται εκεί το βασικό θέμα νομιμότητας αν είμαστε αρμόδιοι και εμείς και η Περιφέρεια και ο δασάρχης βάσει της απόφασης που πήρε για τα υψόμετρα των πεζοδρόμων ο κ. Σπίρτζης 15/6/2017 υπάρχει μέσα και αφού αναφέρει τους νόμους λέει το εξής: «Με το άρθρο 13 …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη πες τον αριθμό Πρωτοκόλλου της απόφασης για να καταγραφεί.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Αριθμός απόφασης Πρωτοκόλλου ΔΟΥ οίκοθεν 3246-15-6-2017 είναι Υπουργική Απόφαση του κ. Σπίρτζη, είναι αυτή που έδωσε τα υψόμετρα για το γήπεδο βασικά και γράφει: «.. Με το άρθρο 13 του Νόμου 4467/2017 Α56 προστέθηκαν δυο τελευταία εδάφια στην παρ. 7 του άρθρου 15 του Νόμου 4067/2014 σύμφωνα με το οποίο εισάγεται ειδική ρύθμιση που ισχύει ειδικώς και εφαρμόζεται μόνο για τις ανεγέρσεις αθλητικών εγκαταστάσεων χωρητικότητας άνω των 15.000 θεατών και όταν για τις εγκαταστάσεις αυτές απαιτούνται διανοίξεις ή διαμορφώσεις οδών και λοιπά συνοδά έργα ή αποφασιστική αρμοδιότητα για την έγκριση των μελετών που αναφέρεται στα εδάφια αυτά παραδείγματος χάριν κυκλοφοριακές, λοιπές τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες υψομετρικά μελέτη οδών και τα λοιπά ασκείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόσθετη διαδικασία».

        Και εδώ ερχόμαστε εμείς και λέμε και έχει κι άλλο με τα υψόμετρα από κάτω δεν θέλω να σας τα αναλύσω γιατί εγώ πήγα και είδα 7 μέτρα υψόμετρο, άρα μπαίνει το ερώτημα «κ. Οικονομάκη θα μου σκάψετε το άλσος από μέσα για να πάω 2 μέτρα κάτω και να μου κάνετε και 5 μέτρα τους αναβαθμούς;», τίθεται τεράστιο θέμα εκεί.

Δεν είναι της παρούσης, αλλά θέλω για να είμαστε νόμιμοι κατ’ αρχάς είμαι σας ξαναλέω υπέρ των αναβαθμών, υπέρ των σκαλιών, θέλω χαρτί από τη Νομική Υπηρεσία να μου πει αν είναι σύννομο ή όχι. Θέλω χαρτί από Υπουργείο ότι είναι αρμόδιο ή αναρμόδιο και θέλω να τα ζητήσω αυτά τα πράγματα και από την Τεχνική Υπηρεσία για να μην τη βγάζουμε απ’ έξω την Τεχνική Υπηρεσία. Και από εκεί και πέρα να πάμε να τα συζητήσουμε όλα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επιτρέψτε μου λίγο γιατί θα πρέπει να κάνουμε μια διαδικασία διαφορετική. Εμείς εδώ ερχόμαστε να συζητήσουμε τη Διαχειριστική. Το υψόμετρο του πεζοδρόμου είναι εκτός του άλσους.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Επειδή μίλησες για τους αναβαθμούς και οι αναβαθμοί είναι όμορο εκεί στον πεζόδρομο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιάννη μου είναι όμορο.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Δεν είμαστε υπεύθυνοι εμείς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να τηρήσουμε λίγο μια διαδικασία! Το υψόμετρο του πεζοδρόμου είναι εκτός του άλσους. Εμείς αυτό που εξετάζουμε σήμερα είναι η διαχείριση του άλσους. Τι έχει το άλσος; Τους αναβαθμούς, όχι τον πεζόδρομο. Άρα αυτό το θέμα που συζητάς αυτή τη στιγμή είναι πέρα της δικής μας διαδικασίας, δεν είναι θέμα συζήτησης αυτής της Επιτροπής, πρώτον.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Όχι είναι το βασικό για να συζητήσουμε τους αναβαθμούς ή όχι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιάννη μου σε παρακαλώ.  Δεύτερον, επειδή από ό,τι καταλαβαίνω θα πάμε σε ένα ατέρμονο διάλογο όπου δεν θα τηρήσουμε κάποια διαδικασία, εγώ θα πρότεινα να με αφήσετε να σας πω τα 12 σημεία, να κρατήσετε όποιες σημειώσεις θέλετε και από εκεί και πέρα να μπούμε …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ολοκληρώσει εγώ κ. Κοσκολέτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν κάνουμε τοποθετήσεις κ. Τομπούλογλου.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω ολοκληρώσει τις ερωτήσεις μου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή τη στιγμή θα σας κάνω την εισήγηση …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοσκολέτο, ρώτησα τον εκπρόσωπο της Τεχνικής Υπηρεσίας του δώσατε τον λόγο. Μας είπε ότι η μελέτη επέστρεψε ανυπόγραφη διότι δεν συμφωνούσε η Τεχνική Υπηρεσία. Είναι έτσι κ. Κανταρέλη;

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Αν μου επιτρέπετε και μου δώσετε ένα λεπτό, θα σας πω ακριβώς.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ξέρω, ρωτάω. Γιατί αυτό είπε ο κ. Αθανασιάδης.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Η μελέτη των αναβαθμών ήρθε αν θυμάμαι καλά το προηγούμενο καλοκαίρι, ολοκληρώθηκε γιατί είχαμε κάποια κωλύματα σε σχέση με τα όμβρια και με τα δίκτυα αυτά που πρέπει να γίνουν τα υδραυλικά. Δόθηκε στην Υπηρεσία, δεν το πήρα ποτέ πίσω από την Υπηρεσία.

Η Υπηρεσία βέβαια από την αρχή και με τους πεζόδρομους είχε μια συγκεκριμένη άποψη γι’ αυτά τα θέματα, ότι σύμφωνα με αυτό που είπε ο κ. Ουσταμπασίδης ότι είναι συνοδά έργα και αρμόδιο είναι το ΥΠΟΜΕΔΙ, δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι. Εγώ επέμεινα, ως Αντιδήμαρχος τότε, ότι εντάξει δεν είμαστε αρμόδιοι, αλλά είμαστε μηχανικοί είμαστε Τεχνική Υπηρεσία και αν μη τι άλλο πρέπει να έχουμε μια άποψη. Δεν μπορεί να γίνει κάτι στο Δήμο μας και να μην έχουμε καμία άποψη.

Αν έχουμε κάποια παρατήρηση ας είναι αρμοδιότητα του ΥΠΟΜΕΔΙ θα πάμε στο ΥΠΟΜΕΔΙ και θα πούμε «κύριοι έχουμε αυτές τις παρατηρήσεις, δεν είναι σωστό τεχνικά, δεν στέκει».

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας δηλαδή …

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Μετά βέβαια άλλαξαν τα πράγματα και η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου, φαντάζομαι ότι θα μας πει τη συνέχεια ο κ. Κοσκολέτος, αλλά εγώ αυτό ζήτησα από την Υπηρεσία κ. Τομπούλογλου. Εγώ θέλω κύριοι να μου πείτε ως μηχανικοί του Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας την άποψή σας γι’ αυτό το έργο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν;

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Όχι. Είναι υποχρεωμένοι υπό ποία έννοια, ότι είναι ένα έργο που γίνεται στο Δήμο μας, που γίνεται στο άλσος το οποίο ουσιαστικά είναι δικό μας κατά χρήση.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν όμως σας προβάλλουν μια νομική διάσταση του θέματος ότι δεν είναι αρμόδιοι, δεν είναι υποχρεωμένοι να σας δώσουν άποψη.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Ναι, βέβαια.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πρόεδρε μου επιτρέπεις για μισό λεπτό; Εδώ η αρμοδιότητα αυτή, μαζί με τα υψόμετρα, μάλλον με αφορμή τα υψομετρικά και όλη την ιστορία που έγινε τότε, αφαιρέθηκε με τροπολογία Σπίρτζη από τους Δήμους για γήπεδα άνω των 10 ή 15.000 θέσεων αν θυμάμαι καλά. Είναι αυτό που διάβασε ο κ. Ουσταμπασίδης.

Άρα είναι εκ των ων ουκ άνευ κατά τη δική μου άποψη ότι αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Μεταφορών, έτσι όπως τουλάχιστον εγώ ερμηνεύω τη διάταξη.

ΜΕΛΟΣ: Για ποιο πράγμα η αρμοδιότητα;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η αρμοδιότητα για τις εγκρίσεις μελετών συνοδών έργων.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Δηλαδή πέριξ του γηπέδου.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Όχι από τη στιγμή που υπάρχει σκάλα στον αναβαθμό και αλλάζεις την όδευση, τότε βγάλε μου τη σκάλα εντελώς.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ είπα όπως το ερμηνεύω εγώ, δεν θα επιμείνω εκεί. Εγώ λέω όμως ότι αλλού είναι το σημείο που θέλω να προτείνω, η Τεχνική Υπηρεσία αν της ζητηθεί, οφείλει να γνωμοδοτήσει. Αν όχι να εγκρίνει αν δεν έχει την αρμοδιότητα, αλλά να γνωμοδοτήσει. Αυτό λέω.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Επειδή δεν ακούστηκα πριν κ. Πρόεδρε, μισό λεπτό διαβάστηκε ένας νόμος εδώ από τον κ. Ουσταμπασίδη …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Υπουργική Απόφαση.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εντάξει νομοθετική διάταξη. Αφορά ρητά τα εκτός του άλσους θέματα. Άρα η Διαχειριστική για την οποία συζητούμε αυτή τη στιγμή είναι Διαχειριστική του άλσους. Δεν αφορά ούτε τα υψόμετρα ούτε τον πεζόδρομο.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος κ. Κωνσταντινίδη.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αφήστε με να πω την άποψή μου. Είναι δυνατό να διακόπτομαι συνεχώς; Αυτή την ερμηνεία δίνω εγώ ως νομικός, είναι εδώ η Νομική Υπηρεσία να διαβάσει την Υπουργική Απόφαση να μας πει αν αφορά το άλσος ή εκτός του άλσους. Κύριε συνάδελφε σας παρακαλώ γνωμοδοτήστε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ θα πρότεινα και πάλι σας λέω η διαδικασία που θα ακολουθήσουμε να είναι η εισήγηση, να εξηγήσουμε τα δώδεκα σημεία, να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και ένα γόνιμο διάλογο γιατί αυτό το προπαρασκευαστικό που ξεκινάμε και λέμε αυτή τη στιγμή, δεν θα τελειώσει ποτέ.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοσκολέτο, ολοκληρώσατε την απάντηση;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Επομένως  …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τομπούλογλου με ακούτε;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μου δώσατε τον λόγο. Δεν μου δώσατε τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έδωσα τον λόγο για άλλο λόγο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τελείωσα τις ερωτήσεις που ήθελα να κάνω. Τρεις ήταν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάλιστα. Δεν σας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε τη διαδικασία δηλαδή.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοσκολέτο συγνώμη, τη διαδικασία θα την τηρήσουμε, να μάθουμε πρώτα όμως αν οι Υπηρεσίες έχουν γνώση του θέματος. Που είναι το πιο βασικό απ’ όλα. Δεν αποφασίζουν τα πολιτικά πρόσωπα, τα αιρετά πρόσωπα. Οι Υπηρεσίες εισηγούνται στο Δήμο.

Εγώ θέτω το ερώτημα και παρακαλώ να καταγραφεί στα πρακτικά, η Νομική Υπηρεσία να μας απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση
–δεν είστε πρόχειροι τώρα- εάν η απόφαση αυτή δεσμεύει και ποιους και σε ποιο βαθμό και ποιος έχει τη διαχείριση των υπολοίπων έργων που αφορούν τη Διαχειριστική μελέτη του άλσους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παρακαλώ να διευκρινιστεί από τον κ. Τομπούλογλου τι σημαίνει η τελευταία φράση που είπε.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το κάνω πιο συγκεκριμένο. Λέει η απόφαση ΔΟΥ οίκοθεν 3246/15-6-2017 του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην σελ. 5:

«… Με το άρθρο 13 του Νόμου 4467/2017 προστέθηκαν δυο τελευταία εδάφια στην παρ. 7 του άρθρου 15 του Νόμου 4067/2012 σύμφωνα με τα οποία εισάγεται ειδική ρύθμιση που ισχύει ειδικώς και εφαρμόζεται μόνο για τις ανεγέρσεις αθλητικών εγκαταστάσεων χωρητικότητας άνω των 15.000 θεατών και όταν για τις εγκαταστάσεις αυτές απαιτούνται διανοίξεις ή διαμορφώσεις οδών και λοιπά συνοδά έργα, η αποφασιστική αρμοδιότητα για την έγκριση των μελετών που αναφέρονται στα εδάφια αυτά, παραδείγματος χάριν κυκλοφοριακές, λοιπές τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες, υψομετρική μελέτη οδών και τα λοιπά ασκείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόσθετη διαδικασία»

        Επ’ αυτών θέλω να γνωμοδοτήσετε εμείς τι αρμοδιότητα έχουμε σε σχέση με την εισηγούμενη τροποποίηση Διαχειριστική.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Και η Τεχνική Υπηρεσία, όχι μόνο η Νομική.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ζητάω το νομικό κομμάτι. Εσείς αν θέλετε ζητήστε κάτι άλλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Καλαμπόκης έχει τον λόγο.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Εγώ νομικός δεν είμαι, αλλά αυτό που καταλαβαίνω είναι: οι αναβαθμοί χαρακτηρίζονται συνοδό έργο του γηπέδου ή όχι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Άρα δεν πάει στο Υπουργείο.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Γιάννη, τότε βγάλε μου τις σκάλες. Μου ενώνεις τον πεζόδρομο.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Άλλο αυτό.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Είσαι μηχανικός και λες αυτά τα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ουσταμπασίδη να τηρήσουμε μια διαδικασία, παρακαλώ. Εγώ θα πω ξανά για την οικονομία της συζήτησης ότι πρέπει να ξεχωρίσουμε λίγο στο μυαλό μας τα συνοδά έργα του γηπέδου από τη Διαχειριστική μελέτη του άλσους. Το τονίζω αυτό, για να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση.

Άλλο πράγμα είναι ο πεζόδρομος, ο πεζόδρομος πέριξ του γηπέδου στο βόρειο και ανατολικό τμήμα είναι εκτός του άλσους δεν συμπεριλαμβάνεται στη Διαχειριστική, και άλλο πράγμα είναι οι αναβαθμοί που συνορεύουν μεν με τον πεζόδρομο, αλλά είναι αναβαθμοί και είναι μια τελείως διαφορετική κατάσταση.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Χωρίς τις σκάλες, επιμένω. Αν υπάρχει σκάλα εκεί, δεν αλλάζει τα υψόμετρα του πεζόδρομου; Και με τους αναβαθμούς το αλλάζει, τέλος πάντων. Δεν ενώνει, δεν εμπίπτει εδώ η σκάλα στον πεζόδρομο πάνω δεν πάει να πατήσει; Δεν έχει υψόμετρο η σκάλα; Τι έχει η σκάλα; Και ο αναβαθμός έχει αλλά πες πως τον περνάμε, αυτό που λέει ο κ. Κοσκολέτος.

Θα κάνουμε ερώτηση στο Υπουργείο να δούμε αν είναι αρμόδιο το Υπουργείο ή εμείς, συγνώμη. Και συγνώμη από την προηγούμενη φορά κιόλας που σας δώσαμε την τροποποίηση των τελών και μας φέρατε από τις Υπηρεσίες τις δικές μας χαρτιά που δεν ίσχυαν, γνωμοδοτούσε ενώ δεν είχε κανένα δικαίωμα να γνωμοδοτήσει, δεν έχω και εμπιστοσύνη. Συγνώμη είναι πολύ βαρύ το ξέρω, να καταγραφεί: δεν έχω καμία εμπιστοσύνη.

Να κάνουμε ένα ερώτημα στο Υπουργείο να δούμε είναι αρμόδιο το Υπουργείο ή είμαστε εμείς; Αλλιώς βγάλτε τις σκάλες, εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το θεωρούμε αγροτικούς αναβαθμούς με πέτρα και είναι πάρα πολύ όμορφο. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η κα Κλοκίτη έχει τον λόγο.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αν και δεν έχει γίνει εισήγηση της κουβέντας, επειδή είναι αυτό το θέμα για τους αναβαθμούς. Οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται μέσα στο άλσος θα πρέπει να προβλέπεται στη Διαχειριστική μελέτη. Οι αναβαθμοί είναι μια παρέμβαση μέσα στο άλσος δεν είναι σε χώρο του γηπέδου, οπότε θα πρέπει να προβλέπεται αν και εφόσον εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, εννοείται, δεν είναι απαραίτητο και υποχρεωτικό να εγκριθεί ή να γίνουν.

Πάντως αν είναι να γίνουν, θα πρέπει να προβλέπεται στη Διαχειριστική μελέτη, ασχέτως με τα υπόλοιπα ζητήματα που συζητάτε.

Τι είναι νόμιμο μέχρι αυτή τη στιγμή όσον αφορά το σύνορο μεταξύ γηπέδου και άλσους. Νόμιμο τι εννοώ; Τι έχει εγκριθεί με το νόμο και από διάφορες αποφάσεις. Με βάση την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του γηπέδου της ΑΕΚ δηλαδή που έγινε πριν αρχίσει να γίνεται το γήπεδο, εκεί προβλέπεται ότι ανάμεσα στον πεζόδρομο που θα βυθιστεί και στο άλσος θα υπάρχει ένας τοίχος δεν θυμάμαι πόσα μέτρα και από εκεί και πάνω ένα κάγκελο, που διαχωρίζει πλήρως το γήπεδο.

Και μάλιστα στην ΑΕΠΟ έλεγε ότι πέρα της μέχρι στιγμής παρέμβαση στο άλσος δηλαδή 3 και 3, 6 στρέμματα που πήρε το γήπεδο δεν θα υπάρχει καμία άλλη παρέμβαση.

Σε αυτή την έγκριση περιβαλλοντικών όρων προβλέπεται και μια σειρά μελέτες που είναι υποχρεωμένος ο φορέας του γηπέδου να καταθέσει στο Δήμο. Που σημαίνει ότι αυτές τις μελέτες πρέπει να τις παραλάβει ο Δήμος εφόσον ο φορέας… αν θέλει, μπορεί να πει κάτι άλλο, αλλά λέμε τι έχει πει μέχρι τώρα ο Δήμος.

Σε αυτές τις μελέτες που είναι υποχρεωμένη η ΑΕΚ ο φορέας να φέρει είναι μια μελέτη ισοζυγίου πρασίνου που δεν την έχει φέρει ακόμη, μια μελέτη πυροπροστασίας την οποία έχει φέρει και η οποία αυτή μελέτη πυροπροστασίας εγκρίθηκε το 2018 αφού παραλήφθηκε από τις Υπηρεσίες διορθώθηκε, επέστρεψε, ξαναγύρισε και τα λοιπά και στο τέλος πήγε στη Διεύθυνση Δασών αφού την παρέλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε.

Σε αυτή τη μελέτη πυροπροστασίας προβλέπεται πρώτον η δεξαμενή που υπάρχει στις προτάσεις της τροποποίησης της Διαχειριστικής, προβλέπεται άλλη μια φορά με βάση την ΑΕΠΟ ότι ανάμεσα στο άλσος και στο γήπεδο υπάρχει αυτός ο τοίχος, ο οποίος με απόφαση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι όχι απλώς επενδεδυμένος, αλλά με πέτρα …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει απόφαση γι’ αυτό από το Νεωτέρων Μνημείων;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Έτσι λέει μέσα η μελέτη πυροπροστασίας. Δεν την έχουμε εμείς των Νεωτέρων Μνημείων αλλά μνημονεύεται με αριθμό Πρωτοκόλλου και τα λοιπά.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Οτιδήποτε είναι σε δασικό ή εκτός σχεδίου θέλει απόφαση Νεωτέρων Μνημείων.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Άρα θέλω να πω αυτές οι δυο αποφάσεις όπου ο τοίχος, το κάγκελο και ένας δρόμος που πηγαίνει προς τα μέσα προς τους μελλοντικούς αναβαθμούς συν την περίφραξη κάθε μονοπατιού που φεύγει από το γήπεδο και πηγαίνει προς το άλσος, τα οποία είναι υποχρεώσεις της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ, αυτά προβλέπονται στα δυο εγκεκριμένα πράγματα: την ΑΕΠΟ και τη μελέτη πυροπροστασίας του άλσους.

Δεν προβλέπεται τίποτε άλλο εγκεκριμένο. Δηλαδή αναβαθμοί δεν προβλέπονται, θέλω να πω. Αυτά είναι αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής ως εγκεκριμένα. Όμως ο τρόπος που ήρθαν οι αναβαθμοί ως μελέτη κάποια στιγμή στο Δήμο, ο τίτλος δηλαδή «Μελέτη σταθεροποίησης διευθέτησης, εξωραϊσμού και προσβασιμότητας πυροσβεστικών οχημάτων εντός του άλσους και λοιπά» αυτός είναι ο τίτλος. Αυτή η μελέτη που δεν έχει εγκριθεί από πουθενά απλά ήρθε κάποια στιγμή έτσι όπως είναι διατυπωμένο και όπως προτείνεται μέσα στη μελέτη είναι συνοδό έργο του γηπέδου.

Τα συνοδά έργα εγκρίνονται μόνο από το Υπουργείο Υποδομών. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι αναβαθμοί πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργείο Υποδομών. Όλη αυτή η μελέτη πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργείο Υποδομών, αλλά αν είναι να γίνουν οι αναβαθμοί, λέμε τώρα, πρέπει να αναφέρονται στην τροποποίηση της Διαχειριστικής.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Για να τροποποιηθούν και οι μελέτες πυροπροστασίας.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αυτό το λέω τώρα διευκρινιστικά. Αυτή η μελέτη των συνοδών έργων που μας τη διαβίβασε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου ο κ. Κανταρέλης 23 Απριλίου του 2020 και ζήτησε τη γνώμη μας, προβλέπει τους αναβαθμούς. Δεν ξέρει κανείς γιατί προβλέπει τους αναβαθμούς, δηλαδή εμείς ως Υπηρεσία δεν ξέρουμε γιατί ενώ αυτό που έχει εγκριθεί από τις Υπηρεσίες και την πολιτεία είναι ένας τοίχος ξαφνικά έρχονται αναβαθμοί. Απλά έρχεται μια μελέτη που λέει προβλέπονται αναβαθμοί, μπορεί να θεωρείται καλύτερη λύση. Δεν ξέρω.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Από ποιον έρχεται η μελέτη;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Από τη     ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ που είναι ουσιαστικά ο πεζόδρομος και η συνέχεια του. Είναι συνοδό έργο, προβλέπονται οι αναβαθμοί σε αυτή τη μελέτη.

Εμείς, για να το διευκρινίσω τέλος αυτό, ως Υπηρεσία επειδή δεν γνωρίζαμε σε εκείνη τη χρονική στιγμή -αλλά και να γνωρίζαμε πάλι το ίδιο μπορεί να κάναμε, δεν ξέρω, αλλά δεν γνωρίζαμε πάντως καλώς ή κακώς- ότι τα συνοδά έργα του γηπέδου εγκρίνονται μόνο από το Υπουργείο Υποδομών, είπαμε τη γνώμη μας επί αυτής της μελέτης των αναβαθμών.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωμοδοτήσατε δηλαδή.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Γνωμοδοτήσαμε και στείλαμε αυτή τη γνωμοδότηση στην Τεχνική Υπηρεσία και λέγαμε τότε όμως ότι εμείς δεν γνωμοδοτούμε αν οι αναβαθμοί είναι καλό ή κακό και απαραίτητο, γιατί σας ξαναλέω ότι η ΑΕΠΟ της ΑΕΚ όπως και η μελέτη πυροπροστασίας δεν επιτρέπουν άλλη επέμβαση στο άλσος. Οι αναβαθμοί είναι μια επέμβαση.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ποια απόφαση είναι αυτή;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λέγατε στην γνωμοδότησή σας;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Στη γνωμοδότησή μας εμείς λέγαμε επειδή εμείς ως Υπηρεσία είμαστε αρμόδιοι να πούμε επί φυτοτεχνικών ζητημάτων, όχι επί τεχνικών δηλαδή για τα κάγκελα, τις πόρτες, τα στατικά δεν μπορούμε να το πούμε εμείς. Εμείς είπαμε ότι με βάση τις προτάσεις που είχε, γιατί εδώ για να γίνουν αναβαθμοί θα κοπούν 20-30 δέντρα εφόσον δώσει άδεια η Διεύθυνση Δασών φυσικά και θα φυτευτούν εκ νέου αυτοί οι αναβαθμοί, αυτό προβλέπει μέσα η μελέτη, οι οποίοι πάνε σε πλάτος 13 μέτρα, δηλαδή περίπου 3 στρέμματα.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Σε ένα σημείο τα 13 μέτρα.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Το μεγαλύτερο πλάτος είναι αυτό. Αλλά οι αναβαθμοί γίνονται βόρεια και ανατολικά του γηπέδου.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Λιγότερο από 2,5 στρέμματα.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Όχι δεν είναι λιγότερο, είναι πάνω από 2,5 στρέμματα τέλος πάντων, έτσι λέει τουλάχιστον μέσα η μελέτη βόρεια και ανατολικά. Αυτό προβλέπει μια διαμόρφωση που έχει φυτεύσεις και αρδευτικά. Εμείς επί αυτού είπαμε μέσα στο έγγραφο ότι δεν ξέρουμε από πού έρχεται αυτή η πρόταση για τους αναβαθμούς, ούτε αν είναι βέλτιστη λύση, ούτε αν επιτρέπεται ούτε τίποτε. Αλλά επί των φυτοτεχνικών και του αρδευτικού κάναμε αλλαγές γιατί είχε λάθη, τα στείλαμε στην Τεχνική Υπηρεσία, ζητήσαμε να γνωμοδοτήσει και η Τεχνική Υπηρεσία γιατί έχει μέσα πόρτες, κάγκελα, δρόμους, στατικά και εφόσον θα γίνονταν όλα αυτά, θα έπρεπε να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο να παραλειφθεί και να πάει και στη Διεύθυνση Δασών να εγκριθεί.

Μετά μάθαμε εμείς εκ των υστέρων ότι η Τεχνική Υπηρεσία με έγγραφο είχε ενημερώσει τον κ. Κανταρέλη ότι δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος να παραλάβει αυτή τη μελέτη αλλά πρέπει να την παραλάβει η Περιφέρεια ή το Υπουργείο Υποδομών.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Να κάνω μια ερώτηση διευκρινιστική. Πέρα από όσα είπατε που είναι πάρα πολύ κατατοπιστικά, το είπατε αλλά θέλω να ακουστεί επίσης, ανεξάρτητα το ποιος είναι υπεύθυνος αρμόδιος για την έγκριση της μελέτης των αναβαθμών βάσει της Υπουργικής Απόφασης, οι αναβαθμοί ως έργο πρέπει να περάσουν από τη διόρθωση της Διαχειριστικής του άλσους;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Σας είπα, οι αναβαθμοί αφού κάπως αιτιολογηθούν και αν τους εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί δεν είναι δεδομένο εννοώ δεν είναι δεδομένο ότι αυτή είναι η βέλτιστη λύση με αυτή την έννοια …

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό θα το κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Κύριε Κωνσταντινίδη ανοίγεται ασκούς του Αιόλου έτσι.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μα είναι δυνατόν; Δεν μπορώ να κάνω μια ερώτηση στην υπάλληλο; Μα τι πράγματα είναι αυτά ρε Γιάννη;

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Συγνώμη.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Επειδή προβλεπόταν να τελειώσει το έργο του γηπέδου ακριβώς στον τοίχο, ενώ τώρα πάει άλλα 13 μέτρα μέσα, είναι θέμα τι θα κάνει το Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Που πάει 13 μέτρα;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εννοώ οι αναβαθμοί είναι 13 μέτρα μέσα στο άλσος. Αυτή η επέμβαση είναι μέσα στο άλσος.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη είναι 10 ή 13 μέτρα; Γιατί στις τροποποιήσεις λέει 10.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Σε ένα σημείο είναι 13 μέτρα.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Στη γωνία δεξιά.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά πρέπει να τα δούμε αυτά όμως.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Θέλω να πω ότι έτσι όπως έχει έρθει ως συνοδό έργο του γηπέδου πάει πακέτο με τον πεζόδρομο.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εγώ άλλο σας ρώτησα …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αν και εφόσον εγκριθεί ότι πρέπει μέσα στο άλσος να γίνουν αναβαθμοί προφανώς πρέπει να προβλέπεται στη Διαχειριστική. Η Διαχειριστική μελέτη είναι ένα master plan που λέει σε βάθος δεκαετίας τι θέλουμε εμείς -και εφόσον είναι σύννομο με βάση εγκυκλίους, νόμους- να γίνει μέσα στο άλσος της Φιλαδέλφειας.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Άρα είναι αρμοδιότητα του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητήσει επί των αναβαθμών ως τροποποίηση της Διαχειριστικής.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι οπωσδήποτε.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ωραία, αυτό ήθελα να ρωτήσω.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Πρόεδρε, διευκρινιστικά πάνω σε αυτά που είπε η κα Κλοκίτη γιατί να μην φεύγουμε από το θέμα για να έχουμε όλοι μια πλήρη εικόνα να μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση.

Πράγματι προβλεπόταν ο τοίχος ύψους των 5,8 μέτρων. Ο τοίχος και σε συζήτηση που κάναμε με το δασάρχη και η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ με τον δασάρχη όχι μόνο εμείς, εκτός του ότι είναι ένα πράγμα σαν κατασκευή το οποίο καταλαβαίνετε ότι δημιουργεί μια κατάσταση η οποία είναι δύσκολη, κατ’ αρχήν βάζει μεγάλα ζητήματα ασφαλείας.

Φανταστείτε, γιατί κι εκεί άνθρωποι θα πάνε στο γήπεδο, ο μη γένοιτο να γίνει ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά στο γήπεδο και να συγκεντρωθεί ο κόσμος στην τάφρο εκείνη που είναι οι πεζόδρομοι που είναι περιφερειακά του γηπέδου, φανταστείτε από πού θα διαφύγει εκείνος ο κόσμος.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε ήταν καθαρά αισθητικό. Δηλαδή έχεις ένα άλσος και ουσιαστικά δίπλα έχεις ένα χώρο ανοιχτό και ουσιαστικά έχεις ένα πράγμα το οποίο σου δημιουργεί ένα φόβο και ένα δέος διαφορετικού τύπου. Μπορεί ναι μεν να είναι με πέτρα, αλλά ουσιαστικά πέστε μου εμένα αν δένει τίποτε με το περιβάλλον.

Το τρίτο ζήτημα ήταν το θέμα των ομβρίων. Εκεί καταλαβαίνετε ότι θα υπήρχε μια υπερσυγκέντρωση ομβρίων αν δεν γινόταν μια δουλειά πίσω από τον τοίχο. Γιατί εκεί όπως και να το κάνουμε, υπάρχει ένα κατηφορικό κομμάτι το οποίο έχουμε συζητήσει πολλές φορές με τους μελετητές, νομίζω ήσουν μπροστά …

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Υπάρχει ακριβώς μια κλήση του εδάφους το οποίο δημιουργούσε, αν δεν κάναμε πλέον παρεμβάσεις μέσα στο άλσος.

Από εκεί και πέρα η βέλτιστη λύση που προκρίθηκε, ήταν οι αναβαθμοί οι οποίοι σύμφωνα με τον δασάρχη και έδενε με τοιχία του 1,40 πέτρινα επενδυμένα με πέτρα διαστήματα με δεντροφύτευση, τοιχάκι, δεντροφύτευση και τα λοιπά έλυνε το θέμα και των ομβρίων και ασφάλειας διότι υπάρχουν δυο κλίμακες οι οποίες είναι ουσιαστικά οδοί διαφυγής αν ο μη γένοιτο γίνει κάτι περίεργο μέσα στο γήπεδο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Προς το άλσος όμως.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Προς το άλσος, αλλά είναι διαφυγή όμως.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Για σκεφτείτε το αυτό.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Ναι αλλά σκεφτείτε αν γίνει ένας σεισμός.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκεφτείτε όμως να μη γίνει σεισμός και να βάλουν πυροτεχνήματα μέσα στο άλσος.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Συμφωνώ απόλυτα. Αλλά αν πας 20 μέτρα πιο εκεί, είναι η πύλη του άλσος.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Χάρη δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε πριν γίνει κάτι, δεν είμαστε εισαγγελείς.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η μελέτη δεν είναι δική μας, εμείς έχουμε μπροστά μας δυο ζητήματα και προσπαθούμε ουσιαστικά να λύσουμε αυτό το κουβάρι, αυτό το πρόβλημα, αυτό τον γρίφο ποιο είναι το καλύτερο για μας και για το Δήμο μας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Δεν κάναμε καμία μελέτη εμείς, δεν έχουμε εμπλακεί στις μελέτες εμείς.

Εγώ γι’ αυτό ζήτησα τη γνωμοδότηση, τους είπα «εγώ θέλω να γνωμοδοτήσουμε γιατί είναι ένα έργο που αφορά ουσιαστικά το άλσος μας, αφορά δικούς μας χώρους και αν μη τι άλλο θέλω μια γνωμοδότηση» και μου άρχισαν το χαρτοβασιλείο και χαρτοπόλεμο. Εντάξει ρε παιδιά άλλος είναι υπεύθυνος, αλλά εμείς να μην έχουμε μια γνώμη;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μια ερώτηση… συγνώμη έχω ζητήσει τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι έχεις ζητήσει τον λόγο, αλλά θα σας παρακαλέσω να τηρήσουμε τη διαδικασία.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Επικαλείται σε διάφορες τοποθετήσεις μελών της Διοίκησης ο δασάρχης και προτάσεις, παραινέσεις, συμβουλές του δασάρχη. Στο συγκεκριμένο υπάρχει το εξής ζήτημα, όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης από το 2015 εγώ μπορώ να πω και νωρίτερα και οι Υπηρεσίες αλλά και η τότε Δημοτική Αρχή είχαν εντοπίσει Δημήτρη, αυτό το οποίο λες ότι η δημιουργία ενός πεζόδρομου 10 μέτρων και μια αδιαπέραστη τάφρος 6 μέτρων …

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Συμφωνώ.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δημήτρη συμφωνείς τώρα. Τότε δεν συμφωνούσες.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Πως δεν συμφωνούσα.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δημήτρη, όταν εμείς λέγαμε πως τα 10 μέτρα πεζόδρομου και αδιαπέραστο τείχος 6 μέτρων θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα εκτόνωσης των θεατών που αυτοί οι άνθρωποι αν συμβεί οτιδήποτε τι θα κάνουν, έτσι δεν λέγαμε τότε; Το λέγαμε, το γράφαμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα συμφωνείτε στους αναβαθμούς.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Περιμένετε. Εγώ λέω ότι τότε ο δασάρχης …

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Στα χιλιομετρικά διαφωνούσατε.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι λες; Δημήτρη κάνεις λάθος.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Εγώ κάνω λάθος;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δημήτρη θέλεις να στα φέρω; Μην ανοίξουμε τώρα αυτή την κουβέντα. Εγώ θέλω να καταλήξω στο εξής: ο δασάρχης το είχε εγκρίνει αυτό. Δεν μπορεί ο δασάρχης τη μια να εγκρίνει όταν εμείς λέγαμε «παιδιά, αυτό το πράγμα είναι επικίνδυνο» αυτό λέγαμε και το γράφαμε, ο δασάρχης το ενέκρινε τότε λέγοντας πως «τι μας ενδιαφέρει..;». Με ποια λογική το ενέκρινε; Με τη λογική των 10 μέτρων απόστασης ως ζώνη πυροπροστασίας. Η λογική τουλάχιστον έτσι όπως εγώ την καταλάβαινα του δασάρχη ήταν να υπάρχει μια απόσταση 10 μέτρων από το γήπεδο και το άλσος προκειμένου να υπάρχει προστασία του άλσους. Αυτό τον ενδιέφερε.

Πως σήμερα έρχεται ο δασάρχης και αυτό θέλω να το δω, γι’ αυτό θα ήθελα να είναι και ο δασάρχης εδώ, με ποια λογική ο δασάρχης έρχεται και λέει τώρα κάτι άλλο; Αυτό είναι το δικό μου ερώτημα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μπούμε στην ουσία …

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Ακούστηκε εδώ από τον πρώην Αντιδήμαρχο από τον κ. Κανταρέλη ότι τα μέτρα ασφάλειας στην προβλεπόμενη μελέτη της ΑΕΚ είναι λάθος, είναι επικίνδυνα. Ακούστηκε ναι ή όχι έτσι;

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Όχι κάνεις λάθος.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Αυτό είπες.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Δεν μπορεί να μεταφράζεις …

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Αυτό είπες.

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Μα τι είναι αυτά που λες;

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Ότι αυτός ο πεζόδρομος είναι μια τάφρος που το γήπεδο σε περίπτωση σεισμού, ο κόσμος δεν έχει σημεία εκτόνωσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιάννη μπορώ να σου απαντήσω σε αυτό για να τελειώνουμε να μπούμε στη διαδικασία.

Ο δασάρχης γι’ αυτή την εισήγηση που  έρχεται, έχουμε κάνει με το Δήμαρχο πάνω από δέκα ραντεβού με τον δασάρχη, για να καταλήξουμε εδώ δεν επικαλούμαστε τον δασάρχη ούτε τυχαία ούτε αδίκως. Για να φτάσουμε να φέρουμε την εισήγηση για τη Διαχειριστική, αυτό που μας ενδιέφερε να κάνουμε είναι επιτέλους να γίνουν οι όποιες τροποποιήσεις επέφερε το ΦΕΚ και να προχωρήσουμε γιατί το άλσος δεν είναι μόνο το γήπεδο, έχει κι άλλα πράγματα μέσα, θέλαμε να μη χαθεί άλλος χρόνος και να μπούμε σε μια διαδικασία να του πούμε «να, εμείς αυτά προτείνουμε, συμφωνείς ή όχι» γιατί ούτως ή άλλως ό,τι απόφαση και να πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο, η τελική υπογραφή είναι δική του και δεν νομίζω να διαφωνεί κανένας εδώ μέσα σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση εγώ αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: κατανοεί εύκολα ο κάθε κοινός νους ότι έναντι μιας τάφρου ενός τοιχίου 6 περίπου μέτρων το οποίο σε μια έκτακτη ανάγκη ή σε μια ειδική συνθήκη μπορεί να αποβεί μοιραίο εγώ θα πω για την τύχη των ανθρώπων που θα είναι στο συγκεκριμένο σημείο, είναι πολύ πιο εύκολη μια ζώνη εκτόνωσης αναβαθμών, η οποία δεν δημιουργεί αυτό το τοιχίο και τη μη διαφυγή ανθρώπων, οι οποίοι θα συνωστίζονται σε ένα πεζόδρομο πλάτους 10 μέτρων και μήκους πάνω από 100.

Αυτό ήθελε να πει ο κ. Κανταρέλης και τίποτε παραπάνω.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα μπαίνετε στην ουσία και λέτε τι προτείνετε. Πάνω σε αυτό υπάρχει ο αντίλογος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τομπούλογλου …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μισό λεπτό, μας κάνατε μια ανάπτυξη της θέσεώς σας, έχω να σας πω ότι υπάρχει ο αντίλογος.  Η προστασία του άλσους…;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν θα ακούσετε την εισήγηση, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε μπει ακόμη στην εισήγηση.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν κάνατε τοποθέτηση προηγουμένως;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μας λέτε τι καλό που είναι αυτό και λέω λοιπόν σε αυτό που λέτε, πείτε μας για την προστασία του άλσους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τομπούλογλου ακούστε με λίγο. Η προστασία του άλσους έναντι μιας τάφρου είναι η καλύτερη ζώνη πυροπροστασίας.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν λέω αυτό κ. Κοσκολέτο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τομπούλογλου μη κάνουμε διάλογο αυτή τη στιγμή.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι θα κάνουμε διάλογο!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα κάνουμε διάλογο όταν καταλάβετε ακριβώς…

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θέτετε ένα θέμα και θα πάρετε απαντήσεις, δεν εννοώ την πυροπροστασία του άλσους. Εννοώ τον κόσμο ο οποίος θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο άλσος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν θα έχει πρόσβαση στο άλσος.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πως δεν θα έχει πρόσβαση; Με τις σκάλες που εισηγείστε; Τι είναι αυτά που λέτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επί της ουσίας.  Να ξεκινήσουμε με την εισήγηση έτσι όπως ήταν, θα παρακαλούσα να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των θεμάτων και από εκεί και πέρα συγκεντρώστε τις ερωτήσεις ή τις όποιες προτάσεις να τις κάνουμε μετά για να τηρήσουμε μια διαδικασία.

Έχουμε μπροστά μας ένα ειδικό Παράρτημα πέρα του χάρτη ο οποίος έχει σταλεί σε όλους σας και δείχνει επ’ ακριβώς τόσο χωροθετικά τα σημεία μέσα στο άλσος όσο και με συντεταγμένες για όλες τις προτεινόμενες τροποποιήσεις, τόσο με εμβαδό όσο και με σημεία που υπάρχουν όλα αυτά, είναι 12 τροποποιήσεις οι οποίες έρχονται και αποτυπώνονται ακριβώς με ένα ειδικό Παράρτημα το οποίο έχει σταλεί πάλι κι αυτό σε εσάς και ξεκινάμε.

  • Το σημείο 1 αφορά τη μετατόπιση της εισόδου Ε1 επί της οδού Αττάλειας και σύνδεση με την υφιστάμενη οδό μέσα στο άλσος, είναι αυτό που περιέγραφε πριν η κα Κλοκίτη για το δρόμο πίσω από τους αναβαθμούς.
  • Το σημείο 2 αφορά το έργο των αναβαθμών.
  • Το σημείο 3 αφορά το έργο ομβρίων υδάτων που έρχονται πίσω από τους αναβαθμούς και είναι η ζώνη απορροής όπως αυτό εμφανίζεται στο συνημμένο σχέδιο που έχετε λάβει.
  • Το σημείο 4 αφορά τη μεταφορά του φυλακίου από το σημείο του πρώην ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ στην ανηφόρα απέναντι ακριβώς από το Βασιλόπουλο και τη δημιουργία εκεί φυλακίου και μπάρας γιατί ουσιαστικά το άλσος μας από εκείνο το σημείο ξεκινάει.
  • Το σημείο 5 αφορά τον προτεινόμενο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της πρώην ΕΜΥ καθώς και του αποθηκευτικού χώρου που προβλέπει το ΦΕΚ που βγήκε, δηλαδή τη δημιουργία των 20 τετραγωνικών μέτρων που ζητάει αποθηκευτικού χώρου.
  • Το σημείο 6 είναι η προτεινόμενη θέση του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ του νέου αναψυκτηρίου στο σημείο που φαίνεται στο σχέδιο.
  • Το σημείο 7 είναι η προτεινόμενη θέση της πρόσθετης δεξαμενής πυρόσβεσης πέριξ της λίμνης.
  • Το σημείο 8 αφορά την απομάκρυνση όλων των αυθαίρετων κατασκευών των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού, του γηπέδου του τένις στο βόρειο τμήμα και των εγκαταστάσεων πρασίνου γιατί πρέπει να επικαιροποιηθεί κι αυτό το σημείο.
  • Το σημείο 9 αφορά τις έξι προτεινόμενες πύλες πέριξ του άλσους.
  • Το σημείο 10 είναι το σημείο που φαίνεται κάτω από τον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης του λυόμενου θεάτρου, το οποίο εννοείται ότι θα γίνει με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά, φερτή κατασκευή και όλα τα συμπαρομαρτούντα.
  • Το σημείο 11 αφορά την κατασκευή τεσσάρων δημοσίων W.C. στα σημεία όπως φαίνονται στο σχέδιο που σας έχει σταλεί και όταν τέσσερα δημόσια W.C. σε αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί το εξής: το εύρος δηλαδή τα τετραγωνικά των W.C. από ΦΕΚ είναι στο σύνολό τους 60 βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας εάν καθίσουμε να πούμε ότι προσθέτουμε μια τουαλέτα ανδρών, μια τουαλέτα γυναικών με τους προθαλάμους τους και ένα W.C. ΑμεΑ τότε ερχόμαστε περίπου στα 15 τετραγωνικά βάσει των ελαχίστων διαστάσεων που ζητάει ο νόμος. Άρα από εκεί δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, δηλαδή δεν μπορούμε να πούμε ότι θέλουμε 6 ή 7 ή 10. γι’ αυτό προτείνονται τα τέσσερα.
  • Το σημείο 12 είναι ένα επιπλέον κιόσκι στον περιβάλλοντα χώρο της λίμνης στο σημείο που φαίνεται στο σχέδιο που είναι σα μια εξέδρα για την ανάπτυξη της Φιλαρμονικής για κάποια μουσικά κυριακάτικα πρωινά.

Αυτά τα 12 σημεία προκύπτουν τόσο από το ΦΕΚ που βγήκε στην 1η Δεκεμβρίου του 2020 τόσο από την πρόθεσή μας να εντάξουμε στην πρόσκληση 6 του «Αντώνης Τρίτσης» πράγματα τα οποία αναβαθμίζουν το άλσος και αυτό μπορεί να ξενίζει τον κ. Ουσταμπασίδη και το λέω με κάθε φιλική διάθεση, μην ξεχνάμε ότι ναι μεν είναι δικό μας το άλσος, ναι μεν εμείς το ζούμε, αλλά δεν μπορούμε να υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο.

Επομένως τονίζεται ότι όλες αυτές οι τροποποιήσεις έχουν προελεγχθεί από τον άνθρωπο ο οποίος εν τέλει υπογράφει τη Διαχειριστική μας μελέτη και αυτός είναι ο δασάρχης.

Έχουν γίνει αλλεπάλληλα ραντεβού τόσο με το Υπουργείο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του ΦΕΚ, όσο και με το δασάρχη έτσι ώστε να είμαστε σήμερα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έτοιμοι με ένα σχέδιο το οποίο αποτυπώνει πλήρως όλες αυτές τις τροποποιήσεις με σημεία, συντεταγμένες, εμβαδόν έτσι ώστε να έχουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Είμαι ανοιχτός σε όποια ερώτηση θέλετε να κάνετε είτε τεχνική, είτε διευκρινιστική. Το μόνο πράγμα που θα ήθελα να πω είναι ότι για να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση τα όποια σημεία θέλει η κάθε Παράταξη να τα σημειώνουμε για να μη χαθούμε.

Στο σχέδιο εκ παραδρομής –το είδαμε και με τον κ. Αθανασιάδη πριν από λίγο- στις έξι πύλες που προτείνονται για το άλσος… Επιπροσθέτως για τις πύλες θέλω να σας πω το εξής: υπάρχει και ένα έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο μας λέει –το οποίο θα κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο όποτε έρθει το θέμα- για την αποτελεσματικότερη φύλαξη του άλσους να έχουμε όσο το δυνατό λιγότερες θύρες εισόδου.

Πάνω σε αυτό που είπε ο κ. Καλαμπόκης και πολύ σωστά το είπε, εκ παραδρομής αντί να έρθει η πύλη να εμφανίζεται δίπλα στην είσοδο περίπου της παιδικής χαράς δίπλα από το Π.Π.Ι.Ε.Δ. εμφανίζεται στο Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Οι πύλες είναι έξι να το πω κι αυτό για να ολοκληρώσω, η μία είναι αυτή της Αττάλειας και τη σύνδεση με τον πίσω από τους αναβαθμούς δρόμο. Η δεύτερη είναι πλησίον του Π.Π.Ι.Ε.Δ., η τρίτη είναι στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ που μεταφέρεται από τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ κάτω απέναντι από τον Βασιλόπουλο, η τέταρτη είναι στην οδό Χίου για να καλύπτει και το βόρειο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας και άλλες δυο πύλες από τη μεριά της Νέας Ιωνίας.

Έχοντας πιάσει ακτινωτά περίπου τόσο τους δρόμους, όπως και η Πυροσβεστική ζητάει να έχει εύκολη πρόσβαση, όσο και το σύνολο της περιμέτρου του άλσους.

Ο κ. Βασιλόπουλος έχει τον λόγο.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γεια και πάλι από εμένα. Αναγκαστικά θα επαναλάβω κάποια σημεία που ήδη μπορεί να έχουν ειπωθεί.

Το πρώτο είναι ότι δεν μας έχουν δοθεί οι 5 μελέτες όπως είπα, οι οποίες δεν είναι η Διαχειριστική αλλά είναι στην ουσία ουρές της Διαχειριστικής γιατί περιγράφουν με σαφήνεια τι πρόκειται να συμβεί μέσα στο άλσος.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πείτε μου μια σοβαρή τροποποίηση, μία, η οποία από πίσω να είχε μελέτες. Που ήγειρε ζητήματα για τα οποία θα απαιτούνταν να δοθούν μελέτες. Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ήταν 120 τετραγωνικά αυστηρά στο σημείο που βρισκόταν ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ και με ούτε ένα τετραγωνικό έξω για κοινόχρηστο χώρο.

Άρα θέλω να πω μη συγχέουμε ανόμοια πράγματα, μην συγχέουμε τα 120 τετραγωνικά με τα 3 στρέμματα.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Απροσδιόριστο σχήμα του κτιρίου.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ εγώ λέω ήταν 120 τετραγωνικά με ένα συγκεκριμένο σχήμα, εν πάση περιπτώσει πείτε κ. Κωνσταντινίδη δεν σας διέκοψα, αφήστε με και πείτε ότι θέλετε μετά.

Εγώ λέω πως εδώ υπάρχουν παρεμβάσεις που από πίσω έχουν μελέτες και αυτό που σας ζητήσαμε και γραπτώς είναι να μας δοθούν οι μελέτες. Άκουσα ότι ο κ. Ουσταμπασίδης και ο κ. Τομπούλογλου τις έχουν πάρει, καλώς τις έχουν πάρει, άρα πιθανό να είναι πιο …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει πάντως έχετε τουλάχιστον μια εικόνα. Καλώς τις έχετε πάρει, θέλουμε κι εμείς. Τις έχω ζητήσει, πήρα και το Δήμαρχο χτες τηλέφωνο και μου είπε .. ωραία, το επιβεβαιώνει.

Επομένως εμείς δεν πρόκειται σήμερα να μπούμε στη συζήτηση αναλυτικά γιατί δεν μπορούμε γι’ αυτά τα θέματα, πλην όμως μπορούμε να θέσουμε και θα θέσουμε κάποια ερωτήματα όπως επίσης μπορούμε να δεχτούμε να γίνει και μια πρώτη παρουσίαση επί των συγκεκριμένων ζητημάτων πως είπα για τους αναβαθμούς, για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ, για τα όμβρια, για τα ακάθαρτα και την πυροπροστασία.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα ακάθαρτα το δέχομαι, αλλά έστω και ανεπίσημα γιατί η αίσθηση που έχουμε είναι ότι υπάρχει Δίκτυο ακαθάρτων το οποίο έχει γίνει μη νόμιμα και ως εκ τούτου δεν έχει παραλειφθεί και ως εκ τούτου δεν αποτυπώνεται και στα σχέδια τα οποία έχει η Τεχνική Υπηρεσία.

Παρ’ όλα αυτά όμως ίσως θα έπρεπε να έχουμε μια εικόνα για το που ακριβώς περνάει αυτό το Δίκτυο γιατί έχει να κάνει κυρίως και με την τοποθέτηση των τουαλετών και της δυνατότητας που έχουμε να τις βάλουμε σε διάφορα σημεία.

Δυο επισημάνσεις. Το άλσος είναι δασική έκταση, το οποίο υπόκειται στις διατάξεις που με το 4277/2014 χαρακτηρίστηκε Μητροπολιτικό πάρκο. Δεν είναι κοινόχρηστος χώρος, όπως περιγράφεται στις τροποποιήσεις που κάνατε και στο τοπογραφικό. Εκεί εμφανίζεται ως κοινόχρηστος χώρος, θεωρώ πως είναι μια αβλεψία, η οποία καλό είναι να διορθωθεί.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι κοινόχρηστος χώρος. Αν χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος κ. Κωνσταντινίδη είναι κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Όχι κοινόχρηστος χώρος. Το λέω, γιατί scripta manent και εδώ θέλω να είμαστε ακριβείς, δεν είναι κοινόχρηστος χώρος το άλσος.

Δεύτερη επισήμανση. Το νότιο τμήμα του άλσους είναι ιδιοκτησία του Δήμου, και όχι παραχωρημένο κατά χρήση στο Δήμο. Είναι εδώ και η Νομική Υπηρεσία είναι και η Τεχνική Υπηρεσία φαντάζομαι το γνωρίζει και το Πράσινο, είναι ιδιοκτησία του Δήμου. Παρακαλώ αυτό το πράγμα να διορθωθεί γιατί αναφέρεται σε σημείο ότι είναι παραχωρημένο κατά χρήση στο Δήμο.

Πάμε με τις τροποποιήσεις που προτείνετε με τη σειρά που τις προτείνετε.

Τροποποίηση 1: Μετατόπιση εισόδου Ε1. Εμείς κατανοούμε την ανάγκη να γίνει, λόγω της γωνίας που θα ενωθούν οι πεζόδρομοι στη διασταύρωση και λόγω της υψομετρικής διαφοράς που θα υπάρξει με την υπάρχουσα είσοδο. Επίσης θεωρούμε ότι στο σημείο που προτείνεται η νέα είσοδος είναι ένα καλό σημείο για να μπορέσει να τραβηχτεί ο υπάρχων εσωτερικός δρόμος από το άλσος, εξασφαλίζοντας έτσι πρόσβαση σε πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης. Αυτό, όσον αφορά την 1η τροποποίηση που προτείνετε.

Τροποποίηση 2: Αναβαθμοί. Εδώ είναι μια μεγάλη κουβέντα η οποία δεν πρόκειται να κλείσει σήμερα δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έχουμε τη μελέτη. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν κάποια ζητήματα που μπήκαν ήδη στην κουβέντα.

Γιατί προτείνονται αναβαθμοί και ποιος τους ζητάει. Έχει σημασία το γιατί προτείνονται οι αναβαθμοί γιατί ο κ. Κανταρέλης πριν επικαλέστηκε δυο λόγους. Ο ένας ήταν η καλαισθησία ο δεύτερος λόγος όπως το είπε και ο πρώτος ήταν ο κίνδυνος. Αυτά, πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια …

Δ. ΚΑΝΤΑΡΕΛΗΣ: Είπα και για τα όμβρια, το ξεχνάτε.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα όμβρια ναι Δημήτρη το είπες κι αυτό. Αυτά πρέπει να αποτυπωθούν με σαφήνεια για να ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε και γιατί.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Κανταρέλης στο κομμάτι των ομβρίων ή στο κομμάτι του κινδύνου αποδέχεται και έβαλε ζήτημα εκτόνωσης των θεατών. Άρα αυτά το γιατί, πως, από ποιον και με ποιο σκοπό έρχονται, καλό είναι να τα γνωρίζουμε προκειμένου να ξέρουμε ποια είναι τα δεδομένα γιατί θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις. Είναι σαφές αυτό που λέω.

Γιατί το επανέλαβα και πριν στην ερώτηση που έκανα ότι αυτό το οποίο ήδη είναι εγκεκριμένο, συζητάμε για κάτι αυτή τη στιγμή που εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε τη μελέτη, και αυτό το οποίο εμφανίζεται στα δημόσια έγγραφα, ποιο είναι. Δεν είναι αυτό. Είναι κάτι άλλο και από πίσω το άλλο, έχει μια άλλη λογική που τώρα αναιρείται.

Ο κ. Κωνσταντινίδης είπε ότι έχει δικαίωμα να αλλάξει άποψη. Έχει. Αλλά πρέπει να τεκμηριωθεί και να εισηγηθεί αυτό το πράγμα. Δεν μπορεί να γίνει ..

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ουσιαστικά μελέτη δεν έχει κατατεθεί στο Δήμο. Όταν επισήμως κατατεθεί, εμείς αυτό που θα ελέγξουμε είναι η μελέτη που θα μας καταθέσουν.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει δεν επαναλαμβάνω το ερώτημα ποια είναι η μελέτη των αναβαθμών, γιατί περιμένουμε να την πάρουμε. Όπως επίσης απαντήθηκε το ερώτημα αν είναι εγκεκριμένη, όμως δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα από ποιον πρέπει να πάρει την έγκριση η μελέτη των αναβαθμών. Αν δηλαδή είναι η Υπηρεσία του Δήμου, αν είναι η Περιφέρεια ή αν είναι εν τέλει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπως τουλάχιστον η ίδια η Τεχνική Υπηρεσία θεωρεί και πιθανότατα θεωρούμε κι εμείς, δίνουμε την ίδια ερμηνεία.

Πόσα είναι τα τετραγωνικά μέτρα παρέμβασης στο άλσος συνολικά; Οφείλουμε να το γνωρίζουμε. Γιατί αυτό το οποίο αποτυπώνεται στην πρότασή σας είναι πλάτους περίπου 10 μέτρων, όμως δεν αποτυπώνεται ακριβώς τα τετραγωνικά μέτρα παρέμβασης. Αυτό θέλουμε να το γνωρίζουμε.

Επίσης πόσα δέντρα περιλαμβάνει ο χώρος αυτός και τι πρόκειται να γίνει με αυτά; Ακούστηκε πριν ότι είναι 30 δέντρα περίπου. Πρέπει να ξέρουμε πόσα ακριβώς και τι δέντρα είναι αυτά. Όπως επίσης ένα επόμενο ερώτημα είναι μετά την παρέμβαση αν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του συγκεκριμένου τμήματος ως δασικής έκτασης και αυτό είναι κάτι που απευθύνω το ερώτημα και στην Υπηρεσία.

Τελευταίο ερώτημα είναι ποιο είναι το κόστος του έργου, αν υπάρχει μια εκτίμηση κόστους του έργου και ποιος το αναλαμβάνει αυτό το έργο. Αυτά σε σχέση με τους αναβαθμούς και βεβαίως διατυπώνουμε ερωτήματα γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη μελέτη, προκειμένου να έχουμε μια σαφή εικόνα, κάτι που βεβαίως ελπίζουμε να υπάρχει στην επόμενη συζήτηση που θα κάνουμε.

Για το έργο των ομβρίων, πάλι τα ίδια περίπου. Δεν έχουμε τη μελέτη, δεν γνωρίζουμε αν είναι εγκεκριμένη αυτή η μελέτη. Έχουμε μια κατ’ αρχήν εικόνα μέσα από το τοπογραφικό το οποίο μας έχετε δώσει της περιοχής που παρεμβαίνει και εδώ τίθεται ένα ερώτημα. Αν αφαιρούνται δέντρα και αν η παρέμβαση αυτή αν υπάρχει κίνδυνος διάβρωσης του εδάφους …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Όταν κάνεις ένα έργο ομβρίων, δεν …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σωτήρη εντάξει το δέχομαι επί τόπου, δεν το επαναλαμβάνω.

Τροποποίηση 4 της μπάρας εισόδου στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ εντάξει δεν θέτουμε κάποιο ζήτημα σε σχέση με αυτό.

Τροποποίηση 5η. Εδώ είναι η ένταξη στην ουσία ενός έργου, μιας προσπάθειας την οποία είχαμε κάνει εμείς να μας παραχωρηθεί όταν ο λόγος που εμείς δεν το βάλαμε στη Διαχειριστική είναι ότι τότε δεν μας είχε παραδοθεί ακόμη από το Υπουργείο, ο μετεωρολογικός σταθμός γι’ αυτό δεν το βάλαμε, ήμασταν δηλαδή στην προσπάθεια. Καλώς κάνετε και το βάζετε, υποχρεούστε κιόλας να το βάλετε, εφόσον μας έχει παραχωρηθεί γι’ αυτή τη χρήση.

Επίσης σας έχουμε αφήσει και μια χρηματοδότηση 200.000 € προκειμένου να …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Έρχεστε μια μέρα να τη βρούμε;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να τη βρούμε; Αν σας την έκοψε ο Πατούλης, εγώ δεν ξέρω. Όταν ήταν η Δούρου τα λεφτά υπήρχαν μέσα, μετά δεν ξέρω τι έγινε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αλήθεια λες τώρα; Δεν υπάρχουν τα λεφτά; Δεν ενεργοποιήθηκε για τον λόγο που η ίδια η Υπουργική Απόφαση ήρθε να λύσει το θέμα, γι’ αυτό τον λόγο δεν ενεργοποιήθηκε. Γιατί ενώ μας έχουν βάλει τις 200.000 € σε κωδικό στη χρηματοδότηση της Περιφέρειας, μετά εμείς δεν μπορούσαμε να πάρουμε τα χρήματα, γιατί δεν μπορούσαμε να βγάλουμε άδεια με το προηγούμενο καθεστώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Σε κάθε περίπτωση με το «Αντώνης Τρίτσης» ούτως ή άλλως …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει αλλά αν μπορείς να τα πάρεις από κάπου που υπάρχει ήδη, βάλε στο «Αντώνης Τρίτσης» κάτι άλλο. Απλώς δεν μπορούσαμε τότε να βγάλουμε άδεια με την προηγούμενη Υπουργική Απόφαση του Τσιρώνη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα εδώ διαφωνείς;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι να διαφωνήσω; Απλώς εδώ θέλω να κάνω το εξής ερώτημα: αν ισχύουν οι πληροφορίες ότι πρόκειται να μεταφερθεί εκεί τμήμα του προσωπικού του πρασίνου. Γιατί αυτό είναι κάτι που είναι παράνομο και η δημιουργία της αποθήκης μας ενισχύει αυτή την πεποίθηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ξεκαθαρίσουμε για την αποθήκη. Αυτή τη στιγμή βάσει του ΦΕΚ, το έχω πει και στην κα Κλοκίτη, εμείς έχουμε τη δυνατότητα δεν μας υποχρεώνει κανένας να έχουμε μια αποθήκη 20 τετραγωνικών μέτρων εντός του άλσους.

Θεωρούμε ότι κανένα σημείο δεν μπορεί να είναι καλύτερο από τη στιγμή δηλαδή που ένα κτίριο που υπάρχει το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα γκρέμι ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείται και ένα κτίριο το οποίο θα δραστηριοποιηθεί και θα υπάρχει ζωή, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο σημείο από το να τοποθετήσουμε αυτή την αποθήκη των 20 τετραγωνικών μέτρων εκεί, έτσι ώστε τουλάχιστον το Πράσινο να έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει κάποια πράγματά του μέσα.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω ποια είναι η σκέψη και γιατί τη βάλαμε. Μπορεί να είναι μελλοντικές απορίες και για τους επόμενους, επομένως να δίνονται απαντήσεις.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κανένα πρόβλημα.

(Διαλογικές συζητήσεις – Κλειστά Πρακτικά)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και επόμενες διατάξεις όπως και ο 4277 που το χαρακτηρίζει μητροπολιτικό πάρκο …

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία κοινόχρηστοι χώροι είναι οι κάθε είδους δρόμοι, πλατείες, άλση και γενικά οι προορισμένοι για κοινή χρήση ελεύθεροι χώροι.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, μπορώ να συνεχίσω; Είμαι ανεκτικός αλλά τουλάχιστον να μπορώ να συνεχίσω.

Σημείο 6 ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ. Το είχα πει και στη συνάντηση που κάναμε οι επικεφαλής παρουσία του κ.  Κοσκολέτου. Ο λόγος που ζητάμε τη μελέτη ποιος είναι; Γιατί εδώ αλλάζει το αποτύπωμα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μελέτη την οποία έχει κάνει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και η οποία έχει εγκριθεί από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και ΣΥΠΟΘΑ

Εδώ υπάρχει προφανώς μια νέα μελέτη γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε λόγος να αλλάξει το αποτύπωμα και το σχήμα ακόμη. Άρα να μας πείτε αν υπάρχει νέα μελέτη την οποία εμείς δεν τη γνωρίζουμε.

Κατά τη δική μας άποψη ο Δήμος έχει συνέχεια. Δεν μπορεί η κάθε Δημοτική Αρχή να ακυρώνει είτε το έργο της προηγούμενης ή τη σοβαρή δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου. Γι’ αυτή τη μελέτη δούλεψαν άνθρωποι, κυρίως η κα Κακάτσου, αλλά εν πάση περιπτώσει όποιος κι αν δούλευε, ο Δήμος μας έχει εξαίρετους μηχανικούς και θεωρούμε πως είναι μια μελέτη που τουλάχιστον με τις προδιαγραφές τότε ήταν εξαιρετική.

Αν τώρα υπάρχει ζήτημα με το πατάρι ή αν θέλετε να φτιάξετε υπόγειο δεν ξέρω, φαντάζομαι ότι θέλετε να φτιάξετε πατάρι γιατί επιτρέπεται, εμάς η αρχική μελέτη τότε προέβλεπε και πατάρι, το οποίο ο δασάρχης μα το έκοψε. Άρα η πρότασή μας είναι αν υπάρχει ανάγκη και δυνατότητα να τροποποιηθεί η μελέτη, να τροποποιηθεί η υπάρχουσα μελέτη αξιοποιώντας τη δουλειά των υπηρεσιών του Δήμου.

Επίσης στο αποτύπωμα φαίνεται ότι όχι μόνο αξιοποιείτε τη διάταξη της Υπουργικής Απόφασης που μιλάει για 10 μέτρα απλώματος τραπεζοκαθισμάτων από κάθε γωνία, πράγμα με το οποίο εμείς διαφωνούμε. Εμείς διαφωνούμε με το να δοθεί 1 στρέμμα περίπου χώρος για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Να θυμίσω εδώ σε όσους δεν το ξέρουν ότι ο προηγούμενος ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που είχε κριθεί κατεδαφιστέος και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν ξεπέρασε ποτέ κτίριο και κοινόχρηστος τα 650 μέτρα. Και ερχόμαστε εμείς, κάτι το οποίο κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας τότε των 650 μέτρων να πάμε και να λέμε σήμερα θα έχουμε πάνω από 1 στρέμμα.

Εδώ, σε ρώτησα Σωτήρη και την προηγούμενη φορά: η εικόνα που βγαίνει στο τοπογραφικό είναι ότι ακόμη και αυτό το 1 στρέμμα όχι μόνο το αξιοποιείτε στο σύνολό του, αλλά το υπερβαίνετε. Δηλαδή η εικόνα του τοπογραφικού είναι ότι κάνετε χρήση παραπάνω από 1 στρέμματος ανάπτυξης χώρου τραπεζοκαθισμάτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λοιπόν για το θέμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη δεν θα πούμε και οι υπόλοιποι τις απόψεις μας;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να σας καλύψει αυτό που θα ακούσετε.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα ήθελα συνολική τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όποιο θέμα έχετε βεβαίως. Γιατί αυτή την κουβέντα δεν κάνουμε; Πρέπει να λυθούν απορίες κ. Τομπούλογλου.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να τοποθετηθούν τα μέλη της Επιτροπής συνολικά οι παρατηρήσεις και οι απόψεις και να απαντήσετε εν τω συνόλω τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορεί να έχετε κοινές απορίες, γι’ αυτό τις λύνουμε. Για το θέμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ότι είναι κάτι ουσιαστικό. Έχουμε ένα ΦΕΚ αυτή τη στιγμή το οποίο λέει για 120 μέτρα δόμησης, απευθύνομαι και στον κ. Καλαμπόκη και στον κ. Ουσταμπασίδη χωρίς να υποτιμώ κανέναν, απλά καταλαβαίνουν πολύ πιο εύκολα, μιλάμε την ίδια γλώσσα.

Αυτή τη στιγμή που έχουμε 120 μέτρα δόμησης με νόμο, κοιτάμε να φτιάξουμε ένα αναψυκτήριο το οποίο να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και της σύγχρονης ζωής για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτή τη στιγμή τι κάνουμε; Λέμε μελέτη δεν υπάρχει για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ όπως δεν υπήρχε και στη δική σας Διαχειριστική του ’16. Δεν υπήρχε μελέτη ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ όταν κατατέθηκε η Διαχειριστική.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε γιατί την αλλάζετε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αλλάζουμε γιατί αυτό το κτίσμα έτσι όπως έχει μελετηθεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε μειώνει κατά πολύ τη δυνατότητα που έχουμε για να φτιάξουμε ένα κτίριο βάσει του νόμου.

Και εξηγούμαι: τα κλιμακοστάσια βάσει  ΝΟΚ δεν μετέχουν στα τετραγωνικά της δόμησης. Ο νόμος τι λέει; 120 μέτρα δόμησης. Άρα τι κάνουμε; Τα τετραγωνικά του κλιμακοστασίου δεν τα βάζουμε για το πατάρι, δεν τα βάζουμε εντός του κτιρίου, τα μεταθέτουμε εκτός του κτιρίου και γι’ αυτό και το περίγραμμα είναι αυτό που φαίνεται στο σχέδιο.

Αυτό τι αποτέλεσμα έχει; Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δεσμεύει με συντεταγμένες το κυρίως σώμα του κτιρίου τα 120 τετραγωνικά όπως φαίνεται στο σχέδιο που έχετε πάρει όλοι, να φαίνεται ένα περίγραμμα 120 τετραγωνικών μέτρων και το κλιμακοστάσιο που είναι το ημικύκλιο στην πίσω του όψη να μην μετράει στη δόμηση …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Αυτό που ανεβαίνει;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε πατάρι.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Χρειάζεται όμως να κάνει όλη τη σκάλα για το πατάρι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Το πατάρι είναι 25% της δόμησης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι είναι το 70% του υποκείμενου ορόφου, βάσει ΝΟΚ, όπως ο ΝΟΚ ορίζει. Σε κάθε περίπτωση αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: εδώ δεν χρειαζόμαστε μελέτη όπως δεν τη χρειαζόσασταν κι εσείς όταν καταθέσατε τη Διαχειριστική σας το ’16.

Εκμεταλλευόμαστε το νόμο ο οποίος έχει αλλάξει κατά πολύ το κτίριο το οποίο έχει μελετηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, δεν μιλάμε για τα ίδια δεδομένα σε καμία περίπτωση, πριν το ΦΕΚ του Δεκεμβρίου ο νόμος έλεγε 120 μέτρα δόμηση και ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων εκτός αυτής.

Αυτή τη στιγμή μιλάμε για ένα νόμο ο οποίος σου λέει 120 δόμηση, συν πατάρι, συν 10 μέτρα από την κάθε παρειά του κτιρίου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων όχι στεγασμένα. Ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων υπαίθρια.

Υπάρχει περίπτωση και επικαλούμαι και τους δυο σας και όλοι όσοι ακούν αυτή την κουβέντα αυτή τη στιγμή, να μιλάμε για ένα ίδιο κτίριο με μια τελείως διαφορετική νομοθεσία; Σε καμία περίπτωση.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Πόσο λέει το πατάρι;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όπως ο ΝΟΚ ορίζει. 70% του υποκείμενου ορόφου.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) 30% της δόμησης της επιφάνειας δεν μετράει. Άρα μιλάμε για ένα πατάρι που αυτό προσδιορίζεται στις 12 Δεκεμβρίου με Υπουργική Απόφαση που ήταν το 10%. Άρα μιλάμε για ένα 30% των 120 μέτρων, άρα μιλάμε για ένα πατάρι 35 τετραγωνικά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ανάπτυξη. Γιατί μπορείς να έχεις αποθηκευτικό χώρο ο οποίος… τέλος πάντων αυτό είναι συζήτηση άλλου τύπου, αυτό είναι συζήτηση για τη μελέτη.  Εδώ αυτή τη στιγμή συζητάμε  για το περίγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι εδώ περιγράφεται απλά το περίγραμμα με τις συντεταγμένες του κυρίως σώματος του κτιρίου των 120 μέτρων.

Επίσης η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων δεν πιστεύω να εννοείτε ότι είναι το μωβ πέριξ του κτιρίου. Όχι δεν είναι αυτό. Δεν μπορούμε να πάμε εδώ και να πούμε χωρίς να έχουμε μελέτη ότι 10 μέτρα, 10 μέτρα, 10 μέτρα, δεν γίνεται. Αυτό το μωβ θα μας εξηγήσει ο Μάριος για ποιο λόγο υπάρχει.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Αντί να βάλουμε κύκλο, κάναμε αυτή τη γραμμή είναι εντελώς σχεδιαστικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν αποτυπώνει δηλαδή την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων την υπαίθρια.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Γιατί το ΦΕΚ λέει 10 μέτρα, 10 μέτρα, 10 μέτρα …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 10 μέτρα από κάθε παρειά, δυνατότητα από κάθε παρειά του κτιρίου. Αυτά είναι σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ βάσει αυτών που λέτε. Δηλαδή μας ζητήσατε για μελέτη, δεν υπάρχει μελέτη. Το να τηρηθεί η υπάρχουσα μελέτη νομίζω ότι θα ήταν άδικο για την πόλη και για το άλσος γιατί σαφώς και μελετήσατε ένα κτίριο το οποίο όμως ήταν με μια τελείως διαφορετική νομοθεσία δυσμενέστερη αυτής που υπάρχει σήμερα.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Πρέπει να προσαρμοστεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ας προσαρμοστεί. Εδώ δεν συζητάμε για την προσαρμογή, εδώ μιλάμε όμως για ένα τελείως διαφορετικό δεδομένο. Είναι τελείως διαφορετικό να μιλάς, στο προηγούμενο ΦΕΚ δεν μπορούσες να κάνεις πατάρι, γι’ αυτό και προφανώς σας το έκοψαν. Τώρα έχει συμπεριληφθεί το πατάρι, επομένως εγώ θα ήθελα να κάνουμε μια γόνιμη συζήτηση σε αυτό, αλλά νομίζω ότι για ό,τι έχει σχέση με τη Διαχειριστική καταλαβαίνει κανένας εύκολα, Γιάννη δεν ξέρω για εσένα και εσάς κ. Τομπούλογλου ότι αυτό που πάμε να κάνουμε είναι το αποτύπωμα, το περίγραμμα του κτιρίου, όχι την καθαυτό μελέτη η οποία θα έρθει σε επόμενη φάση και η οποία σαφώς και θα πρέπει να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το σημείο 7 είναι η δεξαμενή και τα ερωτήματα είναι αν είναι στο ίδιο σημείο με την εγκεκριμένη Διαχειριστική.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απλά μεταφέραμε με τον Μάριο τη θέση γιατί ήταν λανθασμένη η θέση της δεξαμενής σε σχέση με τη μελέτη και τη φέραμε σε ορθή κατάσταση βάσει της μελέτης που υπάρχει ήδη στην Τεχνική Υπηρεσία.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Το αποτύπωμα είδαμε ότι μεγαλώνει, δεν μεγαλώνει…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η δεξαμενή είναι 600 κυβικά.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία σε σχέση με τη θέση, σε σχέση με το μέγεθος, σε σχέση με το αν είναι σε σημείο που υπάρχουν δέντρα αυτά πρέπει να τα δούμε στη μελέτη. Δεν την έχουμε …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εδώ είναι.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Θέλετε να τη δω τώρα;;;!!

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι απλά να πω για να καταγραφεί ότι μελέτη υπάρχει, εδώ είναι.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία θα την πάρουμε και θα τοποθετηθούμε, το προσπερνάω αυτό.

Απομάκρυνση εγκατάστασης Φιλοζωικού. Εδώ είναι ένα σημείο που μας βρίσκει απέναντι όχι το γεγονός ότι πρέπει να απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις, οι εγκαταστάσεις οφείλουν να απομακρυνθούν βάσει  και της απόφασης του Εφετείου, όμως διαφωνούμε με το γεγονός ότι εσείς δεν φέρατε καν σε συζήτηση την πρόταση του Φιλοζωικού Συλλόγου να γίνει προσπάθεια για νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να υπάρξει μικρό καταφύγιο ζώων εντός του άλσους, όπως τότε παλέψατε, διεκδικήσατε κάποια πράγματα που πέρασαν, εσείς οι ίδιοι το είπατε μέσα στην Υπουργική Απόφαση, αυτό το πράγμα προφανέστατα όχι μόνο δεν το κάνατε, δεν ενδιαφερθήκατε για την τύχη των αδέσποτων, αλλά ούτε καν το φέρατε προς συζήτηση.

Άρα για να καταλήξω η δική μας πρόταση και θέση σε αυτό, είναι να προβλεφθεί χώρος και να ζητήσουμε νομοθετική ρύθμιση και παρέμβαση με Υπουργική Απόφαση προκειμένου στο βόρειο τμήμα σε ένα ξέφωτο κομμάτι να μπορέσουν να γίνουν μη σταθερές κατασκευές με περιβαλλοντικά φιλικά υλικά και με ξύλινη περίφραξη ένας χώρος που θα μπορούν τα αδέσποτα ζώα που πραγματικά αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε, δηλαδή και εσάς που είστε τώρα Δημοτική Αρχή και εμάς αλλά και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές είναι τύχη και ευλογία που έχουμε αυτούς τους ανθρώπους που στην ουσία τι κάνουν; Επωμίζονται μια αρμοδιότητα του Δήμου.

Και πέρα από την αρμοδιότητα δείτε και την εικόνα της πόλης. Σε άλλες πόλεις, σε άλλους Δήμους βλέπει κανείς πάρα πολλά αδέσποτα, υπάρχουν ζητήματα με τους πολίτες πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν και αγέλες, εδώ δεν το έχουμε αυτό το πράγμα. Και ο λόγος που δεν το έχουμε είναι γιατί έχουμε αυτούς τους ανθρώπους που σε ένα συγκεκριμένο σημείο, που είναι το άλσος, που είναι κι ένας χώρος φυσικός που μπορούν αυτά τα ζώα είτε να αναρρώσουν, είτε ένα διάστημα να φιλοξενηθούν μέχρι να δοθούν για υιοθεσία, πρέπει να προνοήσουμε.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Συζητάμε όμως τη Διαχειριστική και λέω βάσει του ΦΕΚ που υπάρχει εμείς εντάσσουμε -γιατί κι εμείς θέλουμε το Φιλοζωικό δεν ήρθαμε από αλλού- στο βόρειο τμήμα του άλσους ένα τμήμα για εγκατάσταση Φιλοζωικού. Ρωτάω και επικαλούμαι την κοινή λογική: ο δασάρχης θα το εγκρίνει; Όχι. Γιατί δεν προβλέπεται μέσα στο νόμο.

Είναι τελείως διαφορετικό να πούμε ότι έχουμε όλοι την ίδια πρόθεση, γιατί κι εμείς την ίδια πρόθεση έχουμε, να προκαλέσουμε μια νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία να βάλει τον Φιλοζωικό μέσα στο άλσος σε εγκαταστάσεις οι οποίες δεν θα ενοχλούν με τις αποστάσεις τους και να είναι οι άνθρωποι με νόμο μέσα απολύτως νόμιμοι και τελείως διαφορετικό να πούμε ότι κάτι για το οποίο συμφωνούμε όλοι και δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς ότι εμείς θέλουμε τώρα στη Διαχειριστική να προβλέψουμε κάτι το οποίο δεν υπάρχει στο νόμο και εκ προοιμίου γνωρίζουμε ότι ο δασάρχης θα το απορρίψει. Είναι σα να λέμε ότι ….

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήμουν σαφής, νομίζω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ήσουν σαφής, απλά αυτό που λες το να προβλεφθεί χώρος για Φιλοζωικό στο βόρειο τμήμα …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παράλληλα εγώ τι είπα; Σωτήρη να το επαναλάβω γιατί θέλω να είμαι σαφής. Εγώ είπα ότι δεν διεκδικήσατε, δεν ζητήσατε, όταν ζητάγατε μια σειρά από ρυθμίσεις που πέρασαν στην Υπουργική Απόφαση τότε δεν διεκδικήσατε ή τέλος πάντων το αγνοήσατε, δεν το προβλέψατε, δεν προνοήσατε, να δοθεί λύση για τη Φιλοζωική.

Με συνέπεια η Υπουργική Απόφαση που βγήκε και με βάση την οποία σήμερα εμείς συζητάμε για τη Διαχειριστική, να μη δίνει τη δυνατότητα αυτή. Συμφωνούμε; Αυτό είπες κι εσύ. Ωραία.

Εγώ λέω ότι επειδή υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος να μη φύγει η Φιλοζωική από το άλσος που είναι το φυσικό περιβάλλον των ζώων θεωρώ ότι πρέπει να διεκδικηθεί με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε και τότε, να υπάρξει πρόνοια ώστε να μπορέσουμε όταν φτάσουμε να ψηφίσουμε τη Διαχειριστική, να προβλέψουμε …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για να έρθει το ΦΕΚ …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σωτήρη υπάρχει και δεύτερη λύση, αν θέλετε να το συζητήσουμε.

(Κλειστά Πρακτικά)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα εγκρίνω το συγκεκριμένο σημείο, δεν είπα για τα υπόλοιπα σημεία της Διαχειριστικής. Εγώ αυτό το σημείο δεν μπορώ να το εγκρίνω όταν δεν έχει προβλεφθεί νόμιμη εναλλακτική για το που θα πάνε τα αδέσποτα.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ταυτόχρονα επειδή υπάρχει η κοινή λογική πέρα από το νόμο, ότι όταν αυτά τα ζώα βρεθούν στο δρόμο εγώ δεν μπορώ να συνηγορήσω. Αυτό λέω. Ας προχωρήσουμε μη σταθούμε σε αυτό το σημείο.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

(Κλειστά Πρακτικά)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεχίζουμε στο σημείο 9 που αφορά τις οδούς. Εμείς εδώ έχουμε  μια πολύ σοβαρή διαφωνία συνολικά με τον περιορισμό των εισόδων. Θεωρώ πως από πίσω κρύβεται μια διαφορετική φιλοσοφία που έχουμε για το άλσος και για το ζήτημα της ασφάλειας.

Το άλσος για εμάς, πέρα από τους διοικητικούς χαρακτηρισμούς, είναι ένα περιαστικό πράσινο, το οποίο οφείλει και είναι ήδη ανοιχτό και προσβάσιμο στους πολίτες όλων των γύρω περιοχών για περπάτημα, τρέξιμο, αλλά και δραστηριότητες αναψυχής και θεωρούμε πως εκεί κιόλας το ζήτημα της ασφάλειάς είναι άμεσα συναρτημένο με την παρουσία κόσμου μέσα στο ίδιο το άλσος, αλλά και το ζήτημα του ηλεκτροφωτισμού τη νύχτα, που εδώ υπάρχει το δικό μας έργο με 300.000 € χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ με διαγωνισμό που έχει γίνει εδώ και πάνω από δυο χρόνια και το οποίο ακόμη δεν έχει ξεκινήσει και το οποίο είναι και μια απάντηση και στο ζήτημα της ασφάλειας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Την πρότασή σας να ακούσω.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρούμε πως εδώ υπάρχει μια ψευδεπίγραφη αντίληψη περί ασφάλειας, η οποία προσκρούει στην πραγματικότητα. Και τι εννοώ προσκρούει στην πραγματικότητα; Αυτή τη στιγμή το άλσος μας έχει 2 μέτρα κάγκελα. Άρα οποιοσδήποτε θέλει να έχει παραβατική συμπεριφορά μέσα στο άλσος μπορεί να την έχει ό,τι ώρα θέλει. Και εδώ σε αυτή την πόλη έχουμε μεγαλώσει και έχουμε ζήσει και ζούμε και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ο κόσμος ο οποίος ασκεί μέσα παραβατικές δραστηριότητες ή έχει παραβατική συμπεριφορά, ή παράνομη συμπεριφορά δεν μπαίνει κατά κύριο λόγο, ή δεν μπαίνει μόνο από τις πύλες ή τις πόρτες του άλσους.

Άρα ο περιορισμός των εξόδων στην πραγματικότητα δεν θα χτυπήσουν την παραβατικότητα ή την παρανομία, στην πραγματικότητα θα στερήσουν την πρόσβαση από πολίτες, περίοικους ή επισκέπτες του άλσους και τι θα κάνουν.

Πρώτον θα δυσχεράνουν την πρόσβαση όλων αυτών των ανθρώπων, δηλαδή δείτε εδώ τι γίνεται με την Ιασωνίδου και τα Ρώσικα. Δηλαδή αφήνετε ένα μεγάλο τμήμα στη Μάδυτο που εκεί δεν θα έχει πρόσβαση. Δηλαδή εδώ είμαστε εντελώς αντίθετοι με αυτή τη λογική.

Κατά τη δική μας άποψη όπως το έχουμε δει και φαντάζομαι κι εσείς το έχετε δει, σε άλλα πάρκα – άλση στο εξωτερικό η φιλοσοφία είναι να μπορούν να είναι ανοιχτά και προσβάσιμα και πολλά από αυτά δεν έχουν ούτε καν κάγκελα.

Εδώ όμως τι μας λέτε. Ότι δεν μπορείτε να φυλάξετε τις 19 αλλά μπορείτε τις 6 να τις φυλάξετε; Δηλαδή το 6 ξέρετε τι σημαίνει; 6*3 είναι 18 άτομα, αν μιλάμε για έναν φύλακα. Στην πραγματικότητα σημαίνει 24 άτομα, γιατί πρέπει να λάβεις υπόψη και το πενθήμερο, τις άδειες και τα λοιπά.

Άρα εδώ μας λέτε ότι θα υπάρχουν αύριο 24 άτομα τα οποία δεν υπάρχουν τώρα; Θεωρώ πως αυτό δημιουργεί προβλήματα, θα δημιουργήσει συνωστισμό σε εισόδους καθώς θα δημιουργήσει και προβλήματα και στη στάθμευση.

Δηλαδή αν δείτε στα σημεία των εισόδων του άλσους υπάρχουν αυτοκίνητα έρχονται άνθρωποι από άλλες περιοχές, που αφήνουν το αυτοκίνητό τους και μπαίνουν μέσα να περπατήσουν. Εδώ θα πάμε και θα δημιουργήσουμε ένα πρόβλημα στάθμευσης σε αυτά τα σημεία καθώς θα κλείσουμε …

Σ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … από άλλες περιοχές γνωρίζουν μια δυο εισόδους κ. Βασιλόπουλε.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι δεν έρχονται μόνο από δυο εισόδους εν πάση περιπτώσει.

Επίσης θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει σε περιπτώσεις εκκένωσης έκτακτων ή επικίνδυνων συμβάντων μέσα στο άλσος και άρα διαφωνούμε με όλη τη λογική που βάζει. Μπορούμε να συζητήσουμε για σημεία που είναι πάρα πολύ κοντά, που δεν υπάρχει ανάγκη να είναι, εκεί να το δούμε αλλά συνολικά με τη φιλοσοφία που μπαίνει οι 19 να γίνουν 6 εμάς μας βρίσκει απέναντι.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο θέμα θεωρούμε όπως εμφανιζόταν στο τοπογραφικό το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου στην τοποθέτησή μου γράφω ότι θεωρούμε ότι πρόκειται περί λάθους, παρά το οποίο επιβεβαιώσατε και εσείς. Ότι ήταν λάθος η αποτύπωση στο τοπογραφικό ότι έκλεινε η Ε2.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι δεν κλείνει, απλά σας είπα εκ παραδρομής έχει μεταφερθεί.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία χαιρόμαστε που είναι λάθος και μπήκε εκ παραδρομής γιατί κάτι τέτοιο στα δικά μας μάτια φαινόταν αδιανόητο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Συγνώμη δεν άκουσα την πρότασή σας για τις θύρες.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, διαφωνούμε συνολικά με το κλείσιμο θυρών, μπορούμε να συζητήσουμε σε περιπτώσεις που είναι πάρα πολύ κοντά και να συναινέσουμε να η κλείσει η μία από τις δύο που είναι πολύ κοντά, παραδείγματος χάριν τα Ρώσικα και η άλλη που είναι δίπλα, εκεί ναι. Αλλά το να κλείσουν και οι δύο και να αφήσουν μια ολόκληρη περιοχή χωρίς πρόσβαση, το θεωρούμε πολύ σοβαρό λάθος.

Η τροποποίηση 10 αφορά το θέατρο. Ήδη εμείς από το 2016 στο συγκεκριμένο σημείο είχαμε προβλέπει με βάση τις επιτρεπόμενες χρήσεις της τότε Υπουργικής Απόφασης Τσιρώνη, είχαμε προβλέψει χώρο και είχε εγκριθεί πολιτιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων γιατί τότε δεν μπορούσαμε ρητά να βάλουμε θέατρο.

Επομένως το γεγονός ότι τροποποιείται ο χώρος που εμείς είχαμε προβλέψει σε θέατρο, δεν έχουμε κανένα ζήτημα επί της αρχής. Θα τα δούμε όταν έρθει η μελέτη το τι υλικά θα είναι και τα λοιπά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν πιστεύω να το περιμένετε μέχρι την ψήφιση.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, δεν είμαστε τρελοί. Όμως εμείς για να συναινέσουμε σε αυτό πολιτικά, θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ρητή και κατηγορηματική δέσμευση ότι αυτός ο χώρος θα χρησιμοποιείται μόνο από το Δήμο ή το δημόσιο για δωρεάν ψυχαγωγικές εκδηλώσεις των πολιτών, μη επιτρέποντας καμία δυνατότητα μίσθωσης από ιδιώτη και σύμβαση με ιδιώτη για οργάνωση εκδηλώσεων. Αυτός είναι κι ένας πολιτικός όρος που εμείς βάζουμε, προκειμένου αυτή η παρέμβαση γιατί είναι μια παρέμβαση στο άλσος, να τεκμηριώνεται από το Δημόσιο συμφέρον  και αυτό που λέμε κοινό καλό.

Στο σημείο των τουαλετών περιμένουμε επεξηγήσεις για τα σημεία και αν εκεί υπάρχει Δίκτυο ακαθάρτων.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στα σημεία διαφωνείτε;

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαστε εδώ να το συζητήσουμε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Διευκρινιστικά αυτό που μπαίνει πάνω στη λίμνη, αυτό νομίζω ότι είναι λάθος γιατί δεν ξέρω που μπορεί να …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η επιφύλαξή μας είναι αυτό σε σχέση με την τουαλέτα προβλέπεται δίπλα από τη λίμνη.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … Αυτό που είναι στη λίμνη εκεί πίσω από το μήλο, λόγω της επισκεψιμότητας ..

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν για να τελειώνω και στο σημείο 12 εμείς διαφωνούμε με τη δημιουργία νέου κιοσκιού γιατί ήδη η προηγούμενη Διαχειριστική προέβλεπε όπως και δημιούργησε νέα κιόσκια στο άλσος, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει υπέρμετρη ανάπτυξη μέσα στο άλσος χώρων που με τον άλφα ή βήτα τρόπο το άλσος θα δομείται. Θεωρούμε πως υπάρχουν πολλά κιόσκια που  μπορούν να αξιοποιηθούν και άρα δεν υπάρχει ανάγκη.

Βεβαίως στο βαθμό που δημιουργηθεί η Φιλαρμονική, μετά χαράς να κάνει χρήση ενός κιοσκιού, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά κιόσκια που μπορεί να φιλοξενηθεί. Μην πάμε να προσθέσουμε άλλο ένα, γιατί εν τέλει συμφωνούμε σε πράγματα που είναι λογικά και άρα θα τραβάνε και κόσμο και θα κάνουν το άλσος ελκυστικό, μη πάμε όμως σημείο – σημείο να κουτσουρέψουμε συνολικά το δασικό χαρακτήρα του άλσους και να κάνουμε λελογισμένη χρήση των δυνατοτήτων που δίνει …

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

(Διαλογικές συζητήσεις – (Κλειστά Πρακτικά)

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και μια ερώτηση που αφορά κυρίως τις Υπηρεσίες, που δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό και το καταθέτω. Όταν εμείς συντάξαμε τη Διαχειριστική μελέτη το ’16 υπήρχε ένας περιορισμός του 5% της δόμησης εντός του άλσους. Δηλαδή θυμάμαι τότε την αγωνία των Υπηρεσιών που έπρεπε να μετρήσουν στο 5% και να συμπεριλάβουν ακόμη και τον μαντρότοιχο του άλσους. Με συνέπεια χρήσεις που θα θέλαμε να μπουν, να μη χωράνε μέσα στο άλσος.

Κατ’ αρχάς ισχύει αυτό το 5% και δεύτερον οι χρήσεις που έχετε προβλέψει οι καινούργιες αν ισχύει το 5% είναι εντός του 5%;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το 5% που είπατε, μην εντάσσετε μέσα σε αυτή την έκταση την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πέριξ του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ. Διαφορετικά ναι, δεν υπερβαίνουμε το 5% σε όλα τα υπόλοιπα. Δηλαδή ουσιαστικά τι προστίθεται; Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ τα 60 τετραγωνικά των τουαλετών…

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Το θέατρο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το θέατρο είναι λυόμενο. Επομένως δεν υπερβαίνουμε το 5% πουθενά σε καμία περίπτωση.

Αν είναι να φύγει ο κ. Βασιλόπουλος μήπως θέλετε να ορίσουμε το επόμενο ραντεβού.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Κανένα πρόβλημα… οι Υπηρεσίες …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό δεν το ξέρω. Κύριε Τομπούλογλου εσείς τι λέτε;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα ζητήσω κάποιες γνωμοδοτήσεις οπότε δεν νομίζω ότι θα πρέπει να απουσιάζουν, τώρα κάνουμε μια πρώτη συζήτηση.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

(Κλειστά Πρακτικά)

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν το κάνουμε μεσημέρι υπάρχει πρόβλημα;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ απ’ όλες αυτές τις προτάσεις που έχω σημειώσει, τις οποίες μπορούμε να τις κουβεντιάσουμε και άνευ των υπηρεσιακών παραγόντων, γι’ αυτό λέω ότι καλό θα ήταν να εκμεταλλευτούμε το χρόνο εμείς πέρα των υπηρεσιακών παραγόντων να κάνουμε τις όποιες συζητήσεις, να ακούσουμε και τον κ. Τομπούλογλου, τον κ. Ουσταμπασίδη και τον κ. Κωνσταντινίδη αν έχουν να πουν κάτι και από εκεί και πέρα προχωρώντας… Πρωινή ώρα σίγουρα θα πρέπει να είναι μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λέω πρωί – πρωί 9 η ώρα.

(Κλειστά Πρακτικά)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Επομένως να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Ο κ. Τομπούλογλου έχει τον λόγο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ’ αρχήν όπως διαπιστώνουμε από τη συζήτηση εδώ δεν έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη, νόμιμη και λογική διαδικασία εισηγήσεων των αρμοδίων Επιτροπών που εμπλέκονται με τη συγκεκριμένη Διαχειριστική μελέτη και την τροποποίησή της.

Πρώτο θέμα που θέλω να θέσω είναι ότι ζητώ στην επόμενη συνεδρίαση να υπάρχει γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ας μην εγκρίνουν, γνωμοδότηση όμως μπορούν να μας δώσουν και υποχρεούνται να μας δώσουν επί των προτεινόμενων που αφορούν την Τεχνική Υπηρεσία στο σύνολό τους, γνωμοδότηση επαναλαμβάνω.

Εφόσον δεν έχουν δώσει τη σύμφωνη γνώμη τους δεν έχουν υπογράψει δηλαδή τις σχετικές μελέτες. Το δεύτερο είναι αυτό που έθεσα στην αρχή, να μας  δοθεί η γνωμοδότηση από τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με την αρμοδιότητα ή μη σε ποιο βαθμό και για ποια σημεία έχουμε εμείς, ή ποια αρμοδιότητα και που αναλύεται και δίδεται, όπως είπα στην αρχή, σχετικά δηλαδή με τα προβλεπόμενα στην απόφαση του κ. Σπίρτζη του 2017.

Και όσον αφορά την Υπηρεσία Πρασίνου είπατε κάτι πολύ σημαντικό που το σημείωσα κα Κλοκίτη ότι δεν έχετε πάρει το ισοζύγιο πρασίνου. Είναι έτσι;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει έρθει. Θα πρέπει οπωσδήποτε για τη Διαχειριστική μελέτη που θα εγκρίνουμε, να έχουμε το ισοζύγιο πρασίνου. Είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Δεν είναι απαραίτητο. Θέλω να πω αυτοί υποχρεούνται να φέρουν κάποια στιγμή στη μελέτη, αλλά λογικά ναι, θα έπρεπε να είναι.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κλοκίτη Διαχειριστική του άλσους κάνουμε. Το ισοζύγιο πρασίνου είναι κάτι απαραίτητο. Κόβουμε δέντρα; Που τα βάζουμε; Τα βάζουμε σε χώρο που προβλέπεται από το νόμο και είναι νόμιμη η διαδικασία αυτή; Άρα απαραίτητο στην επόμενη συνεδρίαση να έχουμε το ισοζύγιο πρασίνου: ό,τι κόβουμε που το βάζουμε για να βάζουμε το ίδιο, αυτό που λέει ο νόμος.

Συνεχίζω. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι σήμερα ερχόμαστε να συζητήσουμε για την τροποποίηση της Διαχειριστικής του άλσους. Εγώ έχω μια άποψη προσωπική και της Παράταξής μου το άλσος είναι εντελώς διαφορετικό από το γήπεδο. Δεν συνδέονται τα δυο αυτά πράγματα, γειτνιάζουν μεν, αλλά δεν συνδέονται.

Τι εννοώ. Η οποιαδήποτε λογική πρέπει να είναι όσον αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο και εμάς που εκπροσωπούμε τους πολίτες της πόλης μας το κατά πόσο πρώτα απ’ όλα λειτουργεί σωστά και προστατεύεται το άλσος και το δεύτερο βεβαίως για ένα μεγάλο έργο που γίνεται στην περιοχή μας, για το γήπεδο, πως αυτό θα λειτουργεί εύρυθμα.

Η πρώτη μας όμως ευθύνη και αυτή από το νόμο που έχουμε, αλλά και από τους πολίτες είναι η προστασία του άλσους. Βάζω ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης των ανθρώπων που θα παρακολουθούν τις αθλητικές συναντήσεις στο χώρο του άλσους. Δηλαδή είπαμε για τον σεισμό, είπαμε για τα υπόλοιπα που ενδεχομένως να είναι καιρικά ή σεισμικά φαινόμενα, ή ο μη γένοιτο μια πυρκαγιά.

Εκείνο που δεν είπαμε είναι το εξής: η εκτόνωση έχει και μια άλλη λογική. Γι’ αυτό και υπάρχει αυτός ο μεγάλος χώρος της πεζοδρόμησης μπροστά από το άλσος. Πως θα προστατεύσουμε το άλσος από εκείνους οι οποίοι δεν ελέγχονται; Έχουμε ζήσει στην πόλη μας πάρα πολλά τέτοια σκηνικά, όσοι ζούμε εδώ, όσοι γεννηθήκαμε εδώ το έχουμε ζήσει άπειρες φορές.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά όσον αφορά την τροποποίηση της Διαχειριστικής; Δεν μπορεί να υπάρχουν σκάλες οι οποίες να οδηγούν από τον αγωνιστικό χώρο, στο άλσος. Απαράδεκτο. Ούτε προβλέπονται από το νόμο που ουσιαστικά έχει υποκαταστήσει την άδεια του γηπέδου, ούτε πρέπει να γίνουν. Είμαι κάθετος σε αυτό. Καμία σκάλα που θα οδηγεί στο άλσος.

Όταν επισκέφθηκα τον χώρο και συζήτησα με τους μηχανικούς της ΑΕΚ μου είπαν «μα να κλειδώνετε τις πόρτες, είναι λογικό αυτό;» δηλαδή να έχει ο Δήμος την ευθύνη να κλειδώνει τις πόρτες και να έχουμε σκάλα, η οποία θα οδηγεί εκεί προς το γήπεδο δηλαδή, στο πίσω μέρος, το βορειοανατολικό εννοώ.

Για τους αναβαθμούς μπορούμε να το συζητήσουμε, το ύψος όμως που προβλέπεται από ό,τι είδα των 2,8 μέτρων δεν το συζητάμε, πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 με 4,5 μέτρα το κάγκελο, που αυτό τι σημαίνει ότι αν μπει το κάγκελο στο πρώτο κομμάτι των αναβαθμών, άρα πως αυτοί θα εκτονώνονται;

Γιατί αυτό προβλέπει αυτό που μας έχετε στείλει. Μπαίνει κάγκελο. Πως θα εκτονώνεται ο κόσμος; θα πηγαίνει στους αναβαθμούς και θα εκτονώνεται; Το αισθητικό το καταλαβαίνω και εμένα μου αρέσει, αλλά το κάγκελο το οποίο πρέπει να μπει εκεί, πρέπει να είναι τέτοιου ύψους που να είναι απαγορευτικό για να υπάρχει πρόσβαση προς το άλσος.

Επομένως για τους αναβαθμούς μπορούμε να το συζητήσουμε εφόσον όμως υπάρχει και η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και των λοιπών και φυσικά για το ισοζύγιο πρασίνου το οποίο είναι πάρα πολύ βασικό, διότι εγώ υπολογίζω ότι με τους αναβαθμούς θα δοθούν 2,5 με 3 στρέμματα ακόμη από αυτά τα οποία προβλέπονται, θα δοθούν εννοώ προς χρήση συνοδού έργου αυτό εννοώ, δεν θα δοθούν κάπου αλλού. Σε εμάς παραμένουν ως ιδιοκτησία.

Και βέβαια εκτός αυτών όλων για την προστασία του άλσους πρέπει να υπάρξει ίδιου ύψους κάγκελο από την οδό Αττάλειας και από την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου που γίνεται η υπογειοποίηση, η οποία θα πηγαίνει έως το τέλος της υπογειοποίησης ίδιου ύψους. Ύψους δηλαδή απαγορευτικού για να  μπορούν σε ένα ενδεχόμενο επεισόδιο –τα έχουμε ζήσει αυτά στην πόλη μας και τις φωτιές έχουμε ζήσει και τις επιθέσεις σε αστυνομικούς έχουμε ζήσει και τα σπασίματα έχουμε ζήσει των μαγαζιών- πρέπει τουλάχιστον το άλσος να προστατευτεί.

Απεύχομαι να γίνουν όλα αυτά, αλλά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Και εμάς το κύριο καθήκον μας και πάλι επαναλαμβάνω είναι η προστασία του άλσους και δεύτερον η εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου. Αυτά που λέω μέχρι τώρα δεν αποκλείουν την εύρυθμη λειτουργία του γηπέδου, προστατεύουν όμως αποφασιστικά το άλσος.

Συνεχίζω. Κατ’ αρχήν σε αρκετά από αυτά τα οποία είπε ο κ. Βασιλόπουλος δεν θα επανέλθω γιατί συμφωνώ, θα κάνω όμως ορισμένες επισημάνσεις.

Όσον αφορά την είσοδο είπατε εκ λάθους δεν υπάρχει κεντρική είσοδος η οποία υπάρχει σήμερα. Εκ των ων ουκ άνευ η κεντρική είσοδος να παραμένει κεντρική είσοδος, αυτή που έχουμε σήμερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτή παραμένει.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το έχετε στο σχέδιο, έχετε κάνει λάθος είπατε. Άρα το συζητώ, γιατί και δική μου πρόταση είναι αυτή. Να διορθωθεί και η κεντρική είσοδος πρέπει να παραμείνει αυτή.

Επίσης όσον αφορά στις εισόδους βεβαίως πρέπει να περιοριστούν δεδομένο αυτό, έξι θεωρώ ότι είναι πολύ λίγες αλλά και οι υπάρχουσες πάρα πολλές. Εκτιμώ ότι ακόμη δυο τρεις είσοδοι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν να χωροθετηθούν και βέβαια μπορώ να προτείνω και συγκεκριμένα. Δηλαδή να παραμείνει αυτή που είναι απέναντι από την Εμμανουηλίδου που είναι στα Ρώσικα, μια οπωσδήποτε ακόμη εκεί και ενδεχομένως να χρειάζεται να βάλουμε και μια είσοδο ακόμη προς την πλευρά της Πατριάρχου Κωνσταντίνου. Δεν είμαι αρνητικός στον περιορισμό, αλλά όχι ουσιαστικά στη δημιουργία μόνο έξι.

Έρχομαι στο θέμα της Φιλοζωικής. Είναι γνωστό ότι πρέπει να κατεδαφιστούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις δεν το συζητάμε καθόλου. Στο χώρο όμως που είναι η Φιλοζωική μπορούν να παραμείνουν οι συγκεκριμένοι με κατασκευές τέτοιες οι οποίες είναι φιλικές προς το δάσος.

Τι εννοώ. Ούτε μπετό, ούτε σίδερο, μόνο ξύλινες κατασκευές τουλάχιστον προσωρινά και αυτό το πράγμα που πρέπει να γίνει το ουσιαστικό είναι η διεκδίκηση που μπορούμε να το πετύχουμε αυτό, ώστε  να υπάρχει η δυνατότητα καταφυγίων ζώων μέσα στο άλσος, είναι ο καταλληλότερος χώρος, είναι ο φυσικός χώρος των ζώων. Δεν θεωρώ ότι εφόσον δεν έχουμε βρει μια άλλη λύση νόμιμη, γιατί αυτή που εισηγούμαστε δεν είναι νόμιμη λύση επίσης, αυτό που λέμε να κάνουμε πάνω εκεί στους Απομάχους δεν είναι νόμιμη λύση, παράνομη λύση είναι.

Άρα πρέπει να συνεννοηθούμε και η Φιλοζωική να έχει ένα χώρο, κατά την γνώμη μου ο καταλληλότερος είναι εκεί και να επιδιώκουμε και να βοηθήσουμε κι εμείς το είπαμε αυτό και στο Δημοτικό Συμβούλιο να πάμε με το Δήμαρχο μαζί, να διεκδικήσουμε να υπάρξει μια τροπολογία της Υπουργικής Απόφασης που  να επιτρέπει να υπάρξει καταφύγιο ζώων μέσα στο άλσος. Δεν είναι δύσκολο αυτό. Όπως έχουμε πάρει δέκα φορές το δασάρχη για άλλα θέματα, ας πάμε και δέκα φορές γι’ αυτό. Δεν είναι τόσο κακό.

Επίσης άλλο θέμα το οποίο θέλω να θίξω είναι το θέμα του φωτισμού του άλσους. Ο φωτισμός συνδέεται με την προστασία του. Ο φωτισμός έχω πληροφορηθεί και παρακαλώ να με διορθώσετε, ότι υπάρχει ήδη μελέτη και εργολαβία για τον φωτισμό του άλσους. Νομίζω ότι πρέπει στη Διαχειριστική να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία για τον φωτισμό και μάλιστα θα έλεγα να υπάρξει και μια ενσωμάτωση ενδεχομένως της μελέτης που υπάρχει, ώστε να ξέρουμε πως θα φωτιστεί το άλσος. Αν υπάρχει μελέτη –που υπάρχει από ό,τι μου είπε ο κ. Βασιλόπουλος- αυτό πρέπει να ενσωματωθεί στη Διαχειριστική.

Το άλλο επίσης που θέλω να πω είναι ότι όσον αφορά την πυροπροστασία είναι γνωστό ότι η δαπάνη τόσο για τη μελέτη όσο και για την υλοποίηση του έργου ανήκει στην ΑΕΚ. Θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα υλοποιηθεί, δηλαδή ποιος θα κάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης του έργου. Η μελέτη υπάρχει από ό,τι μου είπατε …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Η ΑΕΚ κάνει τη μελέτη και υλοποιεί και χρηματοδοτεί του νότιου τμήματος …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό λέω, το ξέρω κ. Βασιλόπουλε για το νότιο τμήμα όμως θα πρέπει να υπάρξει η διαδικασία της υλοποίησης της μελέτης. Αυτό πως θα γίνει; Πρέπει να προβλεφθεί στη Διαχειριστική αυτό το πράγμα. Με ποια διαδικασία του δημοσίου λογιστικού; Θα έρθει η μελέτη θα εγκριθεί από εμάς και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί; Πως;

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πρέπει να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να υπάρξει άμεση δέσμευση της υλοποίησης της πυροπροστασίας.

Όσον αφορά το θέμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ θα πω ότι επί του θέματος αυτού έχω τοποθετηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρώ πάρα πολύ μεγάλο λάθος το γκρέμισμα του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ, τέλος πάντων τώρα είμαστε σε μια νέα φάση που θα γίνει κάτι εκεί. Πρέπει να γίνει πιστεύω με τέτοιο τρόπο, που να συνάδει με τον χώρο, πρέπει οπωσδήποτε να εξαντλήσουμε τη δυνατότητα που μας δίνει ο νόμος και βεβαίως θα πρέπει, αυτό που είπε ο κ. Βασιλόπουλος εμένα με βρίσκει σύμφωνο, να προσαρμοστεί η μελέτη. Έχουμε αναπροσαρμόσει μελέτες και μελέτες γιατί δεν μπορούμε να προσαρμόσουμε και μια μελέτη που την έχει κάνει και στο κάτω – κάτω ο Δήμος, δεν την έχουν κάνει κάποιοι ιδιώτες, την έχει κάνει ο Δήμος τη μελέτη αυτή. Ας την αναπροσαρμόσουμε λοιπόν.

Η κα Κακάτσου νομίζω έχει κάνει τη μελέτη, δεν έχει κάνει και πολλές μελέτες ο Δήμος, η Τεχνική Υπηρεσία αυτή είναι από τις ελάχιστες που έχει κάνει. Ας την αναπροσαρμόσει λοιπόν η Τεχνική Υπηρεσία σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Όταν θα έρθει. Γιατί σήμερα κάνουμε χωροθέτηση, είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Κοσκολέτος. Δεν αποφασίζουμε για τη μελέτη σήμερα.

Όσον αφορά τη δυνατότητα των 10 μέτρων αυτό θα το δούμε όταν θα έρθει η μελέτη για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό τώρα εγκρίνεται. Τα 10 μέτρα εγκρίνονται τώρα.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η χωροθέτηση είναι γύρω από το κτίσμα, χωροθέτηση του κτίσματος κάνουμε.

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Ναι αλλά πρέπει να αποφασίσουμε εμείς το Δημοτικό Συμβούλιο η Διαχειριστική μελέτη τι χρήσεις θα κάνουμε …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που λέω είναι το εξής: υπάρχει μια μελέτη συγκεκριμένη, το κτίριο αυτό να αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τα καινούργια δεδομένα εννοώ των τετραγωνικών και βάσει αυτού αφού αναπροσαρμόσουμε χωροθετικά  μόνο το θέμα του κτιρίου, να προσαρμόσουμε και τον περιβάλλοντα χώρο, αυτό λέω εγώ. Αλλά ως βάση να ληφθεί η μελέτη η οποία ήδη υπάρχει. Το τι θα γίνει και το πώς θα γίνει, θα έρθει βεβαίως σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Τέλος όσον αφορά το θέατρο δεν το συζητούμε ότι είναι αναγκαιότητα να υπάρχει το θέατρο όπως το έχετε περιγράψει. Αλλά φυσικά πρέπει το θέατρο και αυτό να μπει στη Διαχειριστική μελέτη, θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τους πολίτες, από τους δημότες, από το Δήμο βεβαίως χωρίς να υπάρχει η εμπορευματοποίησή του. Δηλαδή ό,τι γίνεται εκεί να γίνεται με εκδηλώσεις δημοτικές ή των φορέων της πόλης, χωρίς όμως να εμπορευματοποιείται η χρήση του. Αυτά σε πρώτη φάση, τα επόμενα θα τα πούμε όταν θα ξανασυναντηθούμε. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτά που λέει ο κ. Τομπούλογλου …

Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη εγώ θα πρέπει να φύγω, έχω αργήσει πάρα πολύ θα κάτσει εδώ ο κ. Καλαμπόκης, ενημερώστε με για τις μελέτες. Ευχαριστώ.

(Κλειστά Πρακτικά)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω γράψει ό,τι είπε ο κ. Τομπούλογλου, οι γνωμοδοτήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας για τα 12 σημεία που ζήτησε υποθέτω …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα, γνωμοδότηση για ό,τι εμπλέκεται στις αρμοδιότητές της. Δεν θα μας δώσει γνωμοδότηση για το ισοζύγιο πρασίνου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία αυτό λέω ό,τι έχει σχέση με τα 12 σημεία, να απαντήσω σε αυτό για ό,τι έχει να κάνει με την αρμοδιότητά της. Επειδή δεν πιάσαμε ένα – ένα τα σημεία και δεν ξέρω αν θα θέλατε να τοποθετηθείτε σε ένα – ένα τα σημεία, εγώ έχω σημειώσει …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έκανα γενική τοποθέτηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Εγώ έχω σημειώσει ότι από τα 12 σημεία έχετε κάνει κάποιες παρατηρήσεις στα 4 εξ αυτών και έχετε προσθέσει άλλα 2.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και στα υπόλοιπα που είπα ότι συμφωνώ κατά βάση με τον κ. Βασιλόπουλο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία, είναι σημειωμένα. Απλά για τα 4 εκ των 12 έχω γράψει τις όποιες διαφορές, αν υπάρχουν. Γιατί για το θέμα του Φιλοζωικού έχετε κοινή άποψη, όπως την έχουμε όλοι. Απλά έδωσα και στον κ. Βασιλόπουλο την ίδια απάντηση, τη λέω και σε εσάς και θέλω να καταγραφεί, ότι αν πάμε σε μια τροπολογία του ΦΕΚ η οποία δεν την αρνείται κανένας και έχουμε όλοι την ίδια άποψη για το συγκεκριμένο θέμα,  θα καθυστερήσει η Διαχειριστική.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να κάνω μια ερώτηση επ’ αυτού;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βεβαίως.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έχουμε κάνει κάποια προσωπική επικοινωνία με παράσταση, όπως το είχα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο με τον αρμόδιο Υφυπουργό; Δηλαδή είπα στο Δημοτικό Συμβούλιο κ. Δήμαρχε μπείτε μπροστά, όλοι μαζί πάμε να δούμε τον Υφυπουργό να του πούμε ότι υπάρχει αυτό το θέμα. Το κάναμε αυτό;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχω την πληροφόρηση ότι ο Δήμαρχος έχει ξεκινήσει ήδη τέτοιου τύπου επαφές, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσω.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή έχει γίνει αυτή η επαφή;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα σας το απαντήσει ο Δήμαρχος.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν το ξέρετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πληροφορία που έχω γνωρίζω ότι έχουν ξεκινήσει ήδη οι επαφές.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοσκολέτο εγώ ρώτησα κάτι συγκεκριμένο. Για να γίνει αυτό, δεν απαιτείται γραφειοκρατία. Απαιτείται προσωπική παράσταση να εξηγηθεί στον άνθρωπο, δεν ζητάμε κάτι το οποίο αφορά ρουσφέτι, ζητάμε κάτι το οποίο είναι απόλυτα λογικό. Εγώ προτείνω άμεσα ραντεβού ….

Χ. ΚΟΠΕΛΟΥΣΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)  Έχει γίνει …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Λοιπόν να καταγραφεί στο πρακτικό ότι έχει γίνει συνάντηση με τον Υφυπουργό για το θέμα αυτό. Συνάντηση είπε ο κ. Κοσκολέτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Κοσκολέτος είμαι εγώ, αυτός είναι ο κ. Κοπελούσος.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ο κ. Κοπελούσος. Έχει γίνει συνάντηση, έτσι;

Χ. ΚΟΠΕΛΟΥΣΟΣ: Θα σας απαντήσει ο κ. Κοσκολέτος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Απαντώ κ. Τομπούλογλου σε πολύ  ήρεμο τόνο …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, σε ήρεμο μιλάω και εγώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Και λέω χωρίς να σηκώνω τα φρύδια …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι είναι το πρόσωπό μου, τι να κάνουμε, έχω και τη μάσκα κιόλας δεν μπορώ αλλιώς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέω το εξής: γνωρίζω ότι ο Δήμαρχος έχει ξεκινήσει επαφές για το συγκεκριμένο θέμα, δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας απαντήσω σε ποιο σημείο έχουν φτάσει αυτές οι επαφές.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία, την επόμενη φορά θα μας πείτε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα έρθει ο Δήμαρχος και θα σας το πει ο Δήμαρχος.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν μπορεί ο Δήμαρχος, θα μας το πείτε εσείς, να τον ρωτήσετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από εκεί και πέρα εγώ λέω το εξής: έχω σημειώσει ότι έχετε κάνει από τα 12 σημεία στα 4 κάποιες επιπρόσθετες παρατηρήσεις, κάποιες εξ αυτών συμφωνούν με τον κ. Βασιλόπουλο για το θέμα της εμπορευματοποίησης του λυόμενου θεάτρου δεν το συζητώ είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι δεν συζητά κανένας τέτοιο θέμα, είναι δεδομένο ότι αυτό το λυόμενο θέατρο θα χρησιμοποιείται από τους δημότες για τους δημότες, δεν μιλάμε για εμπορευματοποίηση σε καμία περίπτωση.

Έχω σημειώσει όμως και δυο πρόσθετα θέματα τα οποία θέλετε να μπουν για τα οποία θέλω εγώ κάποιες διευκρινίσεις για να ξέρω που θα απευθυνθώ στις Υπηρεσίες για να τα προσθέσουμε. Το πρώτο αφορά την ενδυνάμωση του φωτισμού του άλσους που είπατε …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ενδυνάμωση. Ειπώθηκε από τον κ. Βασιλόπουλο ότι υπάρχει ήδη εργολαβία για τον φωτισμό. Που βρισκόμαστε και να υπάρξει μια ενημέρωση για το πώς θα γίνει αυτό, για το πότε θα υλοποιηθεί, σε ποια φάση βρισκόμαστε και αν χρειάζεται να κάνουμε κάτι παραπάνω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό θα είναι πάλι πρόταση. Δηλαδή αν δεν μας καλύπτει η υπάρχουσα μελέτη θα πρέπει να γίνει μια πρόβλεψη πρότασης, εάν έχω καταλάβει καλά.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ωραία. Αυτό είναι το ένα κομμάτι και το δεύτερο, είπατε πως θα χρηματοδοτηθεί η μελέτη πυροπροστασίας.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπα πως θα υλοποιηθεί το έργο. Η μελέτη υπάρχει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ουσιαστικά μιλάμε για μια πρόσθετη δεξαμενή. Αυτή είναι η μελέτη πυροπροστασίας, γιατί τα κανόνια του άλσους μας ούτως ή άλλως τα 79 κανόνια που έχουμε, περιλαμβάνουν το σύνολο του εύρους του άλσους.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Μπορώ να πω αν θέλετε και κάποιες διευκρινίσεις.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Εγώ στο σχέδιο που έχω πάρει από την Τεχνική Υπηρεσία ξέρω ότι έχω 79 κανόνια τα οποία με ακτίνα πιάνουν το σύνολο του εύρους του άλσους. Αυτό που πάει να γίνει με τη μελέτη της πρόσθετης πυροπροστασίας είναι ουσιαστικά ότι δημιουργείται μια νέα πρόσθετη υδατοδεξαμενή η οποία γίνεται όχι μόνο για τις ανάγκες της πρόσθετης πυρόσβεσης κυρίως και ο Δήμος εξοικονομεί κάποια χρήματα από τα χημικά τα οποία δεν θα λείπουν μονίμως από τη λίμνη του άλσους.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κοσκολέτο η πυροπροστασία που είναι υποχρεωμένη να μας κάνει η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είναι για το νότιο τμήμα του άλσους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Στο νότιο τμήμα είναι και η πρόσθετη δεξαμενή.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εμάς μας ενδιαφέρει το κομμάτι αυτό που δεν αφορά το Δήμο ως υποχρέωση, αυτό να δούμε αν μπορεί να λειτουργήσει, τι βελτιωτικές κινήσεις χρειάζονται να γίνουν και πως θα υλοποιηθεί.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό νομίζω μπορεί να το απαντήσει η Υπηρεσία Πρασίνου και τώρα αυτή τη στιγμή. Ας έρθει η κα Κλοκίτη στο μικρόφωνο να το απαντήσει, εγώ θέλω να ξέρω φεύγοντας από εδώ σε ποια σημεία θέλετε διευκρινίσεις έτσι ώστε την Τρίτη το πρωί ό,τι είναι δυνατό να είναι στη διάθεσή σας.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εντελώς διευκρινιστικά από άποψη υπηρεσιακή δηλαδή να πω περί της γνωμοδότησης δεν μας ζητήθηκε εμάς γνωμοδότηση. Αν μας ζητηθεί, θα δώσουμε. Εμείς ως Υπηρεσία δεν είχαμε εισήγηση για τροποποίηση.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κλοκίτη εδώ θα πρέπει να σας πει η Διοίκηση τι θα κάνετε, εγώ όμως το ζητώ.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι, λέω η γνωμοδότηση αν μας ζητηθεί από τη Διοίκηση, θα δώσουμε κάποια γνωμοδότηση. Ο κ. Κοσκολέτος και η Τεχνική Υπηρεσία μας διαβίβασαν τα 12 σημεία, εμείς δεν είχαμε εισήγηση για τροποποίηση.

Βέβαια το τμήμα άλσους και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει μια άποψη, δηλαδή η άποψη μιας Υπηρεσίας για την αρμοδιότητά της είναι και λίγο υποκειμενικό με την έννοια ότι αν χρειάζονται ή δεν χρειάζονται οι παραπάνω πόρτες και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος έχει μια άποψη, δεν είναι θέμα μόνο να το πει μηχανικός, είναι θέμα λειτουργίας του άλσους και τι συμπεράσματα έχουμε βγάλει εμείς όλα αυτά τα χρόνια. Οπότε αν μας ζητηθεί, θα δώσουμε τη γνώμη μας.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ και για την περίφραξη που είπα. Εννοώ δηλαδή τα κάγκελα πρέπει να μπουν στην οδό Ατταλείας και στην οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αυτό είπα στην αρχή που έδωσα κάποιες διευκρινίσεις ότι είναι αυτό που προβλέπεται μέχρι στιγμής.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το ύψος.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Περί του ύψους προσωπικά δεν μπορώ να έχω κάποια γνώμη, διότι δεν είμαι μηχανικός. Σίγουρα αν ζητάτε γενικά την άποψή μου ναι, δεν πρέπει να υπάρχει πρόσβαση προς το άλσος. Από εκεί και πέρα ποιο είναι το ύψος η μελέτη της πυροπροστασίας αν δεν κάνω λάθος λέει 1,5 μέτρα τοίχος και 2,5 μέτρα τα κάγκελα από πάνω από τον τοίχο, αν θυμάμαι καλά.

Επίσης είπατε για το ισοζύγιο πρασίνου αυτό είναι μια υποχρέωση του αναδόχου του έργου του γηπέδου. Δεν παρεμβαίνουμε εμείς. Δηλαδή πρέπει το γήπεδο να το φέρει.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Να φέρει τη μελέτη και να τη δείτε.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Απλά επειδή δεν είχαν φέρει μια αρχική, είχαν κάνει μια κουβέντα ο μελετητής τους επειδή το 2017 ξεκίνησε το έργο της ανάπλασης του άλσους με βάση τη μελέτη του ’09 αυτό που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια, και έγιναν πολλές χιλιάδες φυτεύσεις με αποτέλεσμα αυτό που ο μελετητής της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ είχε στο μυαλό του να κάνει ως πρόταση περί του ισοζυγίου πρασίνου, δεν ίσχυε πια γιατί εμείς είχαμε ήδη φυτέψει.

Δηλαδή το ισοζύγιο πρασίνου για την ΑΕΚ τι νόημα έχει. Ότι πήρε 6 στρέμματα από το άλσος και τα αποψίλωσε. Άρα θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ισοφαρίσει το φυτικό κεφάλαιο που έκοψε όσον αφορά το γήπεδο. Αυτή την έννοια είχε η μελέτη αυτή, δηλαδή που θα φυτέψει ..

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Το γήπεδο μόνο ή και το θέμα της έκτασης;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι, προφανώς.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή εδώ έχω δυο δέντρα και βάζω και ένα τρίτο στη μέση και αυτό λέγεται ότι εγώ καλύπτω το ισοζύγιο πρασίνου; Ή πρέπει να βρω ένα χώρο;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου δεν καλύπτει …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι τη γνώμη σας, τι λέει ο νόμος.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Όχι ο νόμος, η ΑΕΠΟ. Υπάρχει και μια επιστημονική άποψη γι’ αυτά τα θέματα και η επιστημονική άποψη λέει ότι δεν υπάρχει ισοζύγιο πρασίνου αν καταστρέψεις μια έκταση, η δική μου γνώμη είναι αυτή. Η επιστημονική γνώμη αυτό λέει δηλαδή και οι δασολόγοι αυτό λένε, έχει υπάρξει ολόκληρη συζήτηση όταν έγινε αυτή η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας δασολόγων που μίλησαν για την υπόθεση ισοζύγιο πρασίνου.

Η ΑΕΠΟ λέει ότι θα πρέπει μια από τις μελέτες της ΑΕΚ πέρα από την πανίδα και διάφορα άλλα να είναι το ισοζύγιο πρασίνου. Δηλαδή έκοψες 6 στρέμματα δέντρα; Που θα τα βάλεις; Επειδή όμως εμείς είχαμε ήδη βάλει, κάπως σταμάτησαν και θα τη φέρουν φαντάζομαι με άλλες προβλέψεις. Τους είχαμε πει απλώς να συνεργαστούν μαζί μας γιατί επίσης και η άποψη που λέει «ό,τι δέντρα έκοψα πάω και τα φυτεύω σε ό,τι διάκενο υπάρχει μέσα στο δάσος» πάλι είναι λάθος επιστημονικά. Διότι τα διάκενα είναι ωφέλιμα στο δάσος για διαφόρους λόγους, δεν είναι της ώρας.

Άρα θα πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας για να δούμε που θα μπουν και δεν έχει γίνει αυτό. Άρα δεν μπορούμε να σας φέρουμε κάτι την Τρίτη …

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μια ερώτηση πάνω σε αυτό που είπατε.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αν ξέρω, ναι.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Αυτό το ισοζύγιο πρασίνου που ζητείται ως μελέτη να σας έρθει και δικαίως, έχει να κάνει με τη Διαχειριστική;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν ζητείται, είναι υποχρέωση της ΑΕΚ από την ΑΕΠΟ.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ναι είναι υποχρέωση, γι’ αυτό είπα ότι ζητείται δικαίως, ζητείται σύμφωνα με το νόμο αυτό εννοώ. Έχει σχέση με τη Διαχειριστική ή με το γήπεδο;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Η Διαχειριστική μελέτη πρέπει να αποτυπώνει όλες τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν. Άρα αν μια παρέμβαση λέει θα φτιάξω δυο κιόσκια, μπορεί να προβλέπεται από 15 νόμους, θα πρέπει να το γράφει και η Διαχειριστική.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ωραία.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Τώρα, οι φυτεύσεις δεν είναι ακριβώς λογικές ..

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη Διαχειριστική περιγράφονται οι φυτεύσεις; Στη Διαχειριστική του ’16 περιγράφονται τα δέντρα που υπάρχουν μέσα στο άλσος;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Περιγράφονται βέβαια.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πόσα δέντρα υπάρχουν;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Το πόσα δέντρα υπάρχουν το εκτιμήσαμε εγώ και δυο ακόμη άνθρωποι που κάναμε κάποια πειραματικά τεμάχια μέσα στο άλσος και κάναμε μετά μια αναγωγή, δεν μπορώ να σας πω ότι μετρήσαμε ένα – ένα τα δέντρα.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ωραία καλύφθηκα.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά πάντως το είδατε αυτό ότι η Διαχειριστική του ’16 προέβλεπε και προβλέπει τη φύτευση που υπάρχει.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Προέβλεπε.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα με ενδιαφέρει αυτό που είπαμε, γιατί εφόσον σας κάλεσαν για να συζητήσουμε για το θέμα του ισοζυγίου, με ενδιαφέρει το εξής: ισοζύγιο πρασίνου αυτή τη στιγμή για τον άλφα ή τον βήτα λόγο δεν έχει έρθει.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Η μελέτη που υποχρεούνται να φέρουν, δεν την έχουν φέρει.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ λοιπόν θέλω τη μελέτη.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Αυτό πρέπει να το ζητήσετε από την ΑΕΚ δεν μπορώ εγώ. Εμάς αν μας τη φέρει, θα σας τη δώσουμε.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Κλοκίτη εγώ δεν ζητάω από την ΑΕΚ, εγώ τη ζητάω από τη Διοίκηση η οποία …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Άλλο. Από τη Διοίκηση, ναι. Εμείς δεν την έχουμε. Εμείς δεν την έχουμε, γιατί δεν μας την έχουν φέρει.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ωραία. Εγώ ζητώ να την φέρουν …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Η Διοίκηση, ναι.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Και φυσικά επ’ αυτής να γνωμοδοτήσετε.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Να γνωμοδοτήσουμε φυσικά. Μα υποχρεωτικά θα γνωμοδοτήσουμε. Επίσης είπατε μια άλλη διευκρινιστική που είναι για μας …

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να ολοκληρώσει η κα Κλοκίτη πρώτον και δεύτερον εγγράφως κα Δρόσου δεν θα το πάμε σε 15 τέρμινα τη διαδικασία. Γι’ αυτό σημειώνουμε εδώ, ένας από τους δύο αν θέλει κάτι ο κ. Ουσταμπασίδης ας μείνει.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν έχει καταγραφεί στα πρακτικά το ερώτημά του. Ένας από τους δύο, ας μείνει. Συνεχίστε κα Κλοκίτη.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Διευκρινιστικά κάτι είπατε για την πυροπροστασία, λέω αυτά που αφορούν τη δική μας Υπηρεσία να μην επαναλαμβάνω τα ίδια. Για την πυροπροστασία έχει εγκριθεί αυτή η μελέτη. Προβλέπει τη δεξαμενή όπως είπατε, συν κάποια αν θυμάμαι καλά συντήρηση τύπου στο νότιο τμήμα πάντα των κανονιών και νομίζω κάποια αλλαγή παροχής λίγο μεγαλύτερη και την προσθήκη 19 πυροσβεστικών.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό ήθελα να πω ότι προσθέτουν κι άλλα.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Προσθέτουν 19 πυροσβεστικές φωλιές. Τα κανόνια, μακάρι αλλά θα ήθελαν μερικά εκατομμύρια.

Τέλος 19 πυροσβεστικές φωλιές οπότε ο προϋπολογισμός ήταν αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 230.000 €. Απλά τότε δεν απαντήθηκε ποτέ το ζήτημα: την έχουμε αυτή τη μελέτη και τι την κάνουμε.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πως υλοποιείται.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι. Γιατί θα πρέπει να υπάρχουν λεφτά σε ένα κωδικό και να μας πει η Διοίκηση κάντε τη δημοπρασία παραδείγματος χάριν

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός αν κάνει αυτός  που έχει την υποχρέωση, χωρίς να μας ανακατέψει εμάς και να το παρακολουθήσουμε εμείς.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Πως θα γίνει αυτό;  Έρχεται ένας και κάνει ένα έργο …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη το έργο …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Το έργο πρέπει να το κάνει ο Δήμος. Το θέμα είναι να λύσει ο Δήμος πως θα πάρει αυτά τα λεφτά.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τους αναβαθμούς θα τους κάνει ο Δήμος;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Μπορεί να μην τους κάνει με αυτεπιστασία, αλλά θα κάνει τη δημοπρασία.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση από ό,τι καταλαβαίνω.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να γίνει εδώ ένα ειδικό καθεστώς του οικοπέδου.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εγώ ξέρω ότι μέσα στο άλσος ο Δήμος κάνει τη δημοπρασία και ο Δήμος κάνει το έργο, ή ένας εργολάβος.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι ξέρω και εγώ αλλά υποθέτω κα Κλοκίτη, ότι το μείζον έργο που είναι οι αναβαθμοί δεν θα γίνει με τη διαδικασία αυτή, αν και είναι του Δήμου.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν το γνωρίζω αυτό και γι’ αυτό λέω ότι πριν δεν υπήρχε αυτή η επέμβαση μέσα στο άλσος. Τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει, τέλος πάντων αυτό για την πυροπροστασία είναι ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός. Υποχρεούνται να δώσουν στο Δήμο 232.000 € να κάνει αυτό το έργο. Τώρα, πως τα δίνουν και τι τα κάνουν …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα σας λύθηκε η απορία κ. Τομπούλογλου;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν μου λύθηκε η απορία, εδώ έχουμε θέμα. Έθεσε ένα θέμα πολύ σοβαρό: πως θα υλοποιηθεί το έργο. Δεν πήρατε απάντηση. Όπως βεβαίως παρεμπιπτόντως τέθηκε και το άλλο θέμα, το θέμα των αναβαθμών που γίνεται σε Δημοτικό χώρο εάν γίνει, που κι αυτό πρέπει να γίνει από το Δήμο.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Καλά αυτό είναι αυτονόητο, εσείς είπατε ότι δεν θα γίνει από το Δήμο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι νομίζω στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που υπάρχει.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν το γνωρίζω, συγνώμη.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν τεθεί το θέμα, θα το πούμε αυτό. Εννοείτε ότι πρέπει να γίνει από το Δήμο το έργο.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν το γνωρίζω.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δημοτικός χώρος και δεν θα γίνει το έργο από το Δήμο;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εγώ λέω αυτά που γνωρίζω.

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Εκτός αν γίνει προγραμματική σύμβαση, όπως γινόταν παλιά πριν στον άλλο Δήμο μπορούσε να γίνει μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας – Νομαρχίας …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι, αλλά όχι με ιδιώτη.

ΜΕΛΟΣ: Όχι, έρχεται ο εργολάβος.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Η προγραμματική σύμβαση γίνεται είτε με την Περιφέρεια, είτε…

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πλακώνεται να το κάνει δηλαδή ο ιδιώτης χωρίς να παρακολουθείται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το Δήμο του οποίου ο χώρος είναι …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όχι βέβαια. Γιατί ποιος σας έχει δώσει αυτή την αίσθηση;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Από πού κι ως που έχετε αυτή την αίσθηση κ. Τομπούλογλου;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ συμφωνώ με αυτό που λέει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαίρομαι.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Μα έτσι γίνεται μέχρι σήμερα, δεν ξέρω.  Τέλος θα ήθελα να πω για τα διάφορα σημεία που είπατε …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλά  μου έλεγε ο μηχανικός που πήγα και τον είδα προχθές γιατί κάνει σχόλια ο κ. Κοσκολέτος, «εγώ θα το κάνω έτσι, έτσι, έτσι…» ο μηχανικός που κάνει το έργο, ο κ. Βαγγέλης δεν ξέρω το επίθετό του.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Οικονομάκης.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οικονομάκης λέγεται ο κ. Βαγγέλης που μας μιλούσε;

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Ναι.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Έλεγε «θα το κάνω έτσι…» λέω «πως θα το κάνεις έτσι;» δεν είπα τίποτε εκείνη την ώρα. Έχει γίνει δημοπρασία, έχει γίνει συγκεκριμένη ανάθεση πως θα το κάνεις εσύ; Δεν του είπα τίποτε όμως εκείνη την ώρα και το επικαλούμαι γιατί ήταν κι άλλοι μπροστά που μου το είπε εμένα αυτό.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Για το ζωολογικό δεν είπατε …

ΜΕΛΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εγώ απλώς ήθελα να πω ότι με βάση την καινούργια εγκύκλιο και την παλιά δεν προβλέπεται αυτή η χρήση μέσα στο άλσος καλώς ή κακώς, δεν προβλέπεται ως χρήση, πέρα από τα αυθαίρετα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για το Φιλοζωικό εννοείται.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Γιατί ειπώθηκε για πρόχειρες κατασκευές.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δηλαδή θα μπορούσε να γίνει αυτό αλλά θα μπορούσε να γίνει μόνο παράνομα.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει Υπουργική Απόφαση που να το επιτρέπει, αυτό είπα εγώ. Και για να προκληθεί αυτό, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στον Υπουργό.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Η δικαστική απόφαση που λέει να γκρεμιστούν, δεν αφορά το ζωολογικό έως τώρα που έχουν φτιάξει τα ξύλινα.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κυρία Κλοκίτη όχι ζωολογικό, Φιλοζωικό να είμαστε συγκεκριμένοι.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι, Φιλοζωικό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο ζωολογικός έχει κατεδαφιστεί και έχουν μείνει κάποια λίγα τμήματα. Για τον Φιλοζωικό είναι η συζήτηση.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ναι, αυτό λέω δεν μπορεί να μπει στη Διαχειριστική εκεί θέλω να καταλήξω. Και ότι συνήθως στις εισηγήσεις όπως και την άλλη φορά που ψηφίστηκε η Διαχειριστική το είχαμε συζητήσει αυτό νομίζω και όταν συναντηθεί στην Τεχνική Υπηρεσία καλό θα είναι να υπάρχει… Σας είχα πει πως το είχαμε κάνει, δηλαδή μια περιγραφή, μια αιτιολόγηση και ένας πρόχειρος προϋπολογισμός και μια χωροθέτηση κανονικά, σε κάθε σημείο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είπατε κάτι αντίστοιχο το 2016; Αν το είχατε, να μου το προμηθεύσετε κι εμένα γιατί εγώ δεν το έχω βρει.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Τι εννοείτε;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τον προϋπολογισμό που λέτε και όλα αυτά τα εισηγητικά έγγραφα που λέτε, να τα …

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Είχαμε. Μου τα έχει δώσει η Τεχνική Υπηρεσία, αυτό είπα. Αν τώρα τα 12 σημεία έρθουν από την Τεχνική Υπηρεσία κάπως αναπτυγμένα, ότι θα κάνουμε αυτό, έχει τόσο κόστος, αυτά τα υλικά …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυτό προκύπτει μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που πολλά εκ των 12 θα υλοποιηθούν μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»,  όπου είμαστε σε αυτή τη φάση αυτή τη στιγμή, αλλά επικαλείστε τη Διαχειριστική του ’16.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Δεν λέω για την υλοποίηση εγώ. Για την υλοποίηση μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε. Λέω για την τροποποίηση

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για την τροποποίηση, μάλιστα.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Ότι καλό θα ήταν -αφού θα μπει ως Παράρτημα, αυτό που σας είχα πει και την άλλη φορά- να έχει μια περιγραφή, να περιγράφεται λίγο παραπάνω τι είναι αυτό το σημείο.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ποιο απ’ όλα;

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Όλα. Δηλαδή όταν κάναμε το ’16 τη δεξαμενή, τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ …

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι είχατε πει για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ; Τι περιγράφατε για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ στη Διαχειριστική του ’16.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ δεν περιγράφεται τίποτε, που θα μπει και τίποτε άλλο. Ας πούμε για τη δεξαμενή, όλα αυτά έχουν προϋπολογισμούς αν δείτε μέσα στη Διαχειριστική, δηλαδή εγώ είχα ζητήσει από την Τεχνική Υπηρεσία και μου είχε δώσει σε όλα αυτά μια στοιχειώδη περιγραφή, την πρόχειρη χωροθέτηση και έναν χοντρικότατο προϋπολογισμό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν εισήγηση όμως αυτό δεν υπήρχε πουθενά. Αυτό εννοώ, πρώτον. Δεύτερον, αυτή τη στιγμή που μιλάμε εν αντιθέσει με τη Διαχειριστική του 2016 υπάρχει ένα τοπογραφικό με συντεταγμένες και όχι στο περίπου, ακριβώς που θα μπει το κάθε τι.

Δεύτερον, περιγράφεται στο υπόμνημα το είδος και το ύφος των κατασκευών βάσει του ΦΕΚ γιατί πάνω εκεί πατάμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι αυθαίρετα με φυσικά προς το περιβάλλον υλικά και όλα αυτά που περιγράφει, επομένως παρ’ όλα αυτά είναι σε υπηρεσιακό επίπεδο και ότι συζητάμε άλλη στιγμή.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: Εγώ σας λέω τη γνώμη μου επειδή αυτό μας είχε ζητήσει εμάς η Διεύθυνση Δασών, ότι οποιαδήποτε τροποποίηση θα πρέπει να είναι αιτιολογημένη, εμπεριστατωμένη και με ένα χοντρικό προϋπολογισμό, όταν συνεννοούμασταν με τον κ. Αγγελόπουλο. Γιατί είχαμε στείλει μια τροποποίηση που αφορούσε το μετεωρολογικό, την οποία μας την έστειλαν πίσω βέβαια γιατί μας είπαν ότι εφόσον είναι εσωτερικά του κτιρίου, δεν χρειάζεται καμία δική τους σύμφωνη γνώμη.

Παρ’ όλα αυτά μας είχαν περιγράψει ένα συγκεκριμένο τρόπο –μπορώ να σας δώσω αυτή την τροποποίηση τότε- πως γίνονται οι τροποποιήσεις, δηλαδή ότι πρέπει να είναι ένα αναλυτικό κείμενο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Να μας πει και ο κ. Κωνσταντινίδης.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν θα αργήσω. Να εκφράσω κι εγώ κάτι εισαγωγικό και θέλω να εκφράσω  πιστεύω όλους τους συναδέλφους λέγοντας ότι εδώ όσοι έχουμε έρθει, αυτό που έχουμε ως σκοπό είναι και η προάσπιση της ασφάλειας του άλσους και η διατήρηση του δασικού χαρακτήρα του, ότι βέβαια δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε ούτε παραμάγαζα, ούτε οτιδήποτε άλλο, όπως τα απαράδεκτα ακούστηκαν από κάποιους στο προχτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Όλοι νομίζω με καλή θέληση και φάνηκε αυτό από τις τοποθετήσεις όλων των συναδέλφων, κάνουμε τις παρατηρήσεις μας και τις προτάσεις μας με σκοπό η τροποποιητική εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη Διαχειριστική του άλσους να γίνει όσο το δυνατό καλύτερη.  Άρα νομίζω ότι εκφράζω όλους όταν λέω ότι όλοι αυτό το σκοπό έχουμε, τουλάχιστον εγώ αυτό τον σκοπό έχω και νομίζω και όλοι.

Πρώτον για τις γνωμοδοτήσεις των Υπηρεσιών. Πράγματι και εγώ και θέλω να το πω αυτό γιατί ακούστηκε κ. Καλαμπόκη πριν από εσάς και από τον κ. Βασιλόπουλο, διαβάζοντας προσεκτικά τη Διαχειριστική του ’16 σε αυτά που λήφθηκαν υπόψη δεν βλέπω και έγινε δεκτό δεν υπήρξε κάποια διαφωνία, ούτε μελέτες ούτε προμελέτες για τα κτίσματα. Δεν υπήρξαν δηλαδή το ’16 μελέτες ούτε για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ. Αυτά έπονται και μια χαρά να το συζητήσουμε σε δεύτερη φάση.

Άρα η αναζήτηση ειδικά για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ που το ’16 όταν έγινε η Διαχειριστική δεν υπήρξε καν προμελέτη κατά τη συζήτηση της Διαχειριστικής ως προϋπόθεση να συζητήσουμε, το θεωρώ άτοπο. Εν πάση περιπτώσει ξαναλέω ότι εφόσον υπάρχουν προμελέτες είναι καλό να τις έχουμε -και εγώ δεν τις έχω ακόμη- να τις δούμε, να τις μελετήσουμε και το θεωρώ θετικό ότι υπάρχουν έστω προμελέτες γι’ αυτά.

Όσον αφορά την γνωμοδότηση από τις Υπηρεσίες δεν είναι κακό να υπάρχει μια γνωμοδότηση της Υπηρεσίας, θεωρώ όμως …

(Διαλογικές συζητήσεις)

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με ακούτε; Θα επιθυμούσα …

(Κλειστά Πρακτικά)

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να απλώς να κάνω μια παρατήρηση. Δεν θεωρώ κακό να υπάρχει γνωμοδότηση των αρμοδίων Υπηρεσιών. Η γνωμοδότηση που θα υπάρχει όμως θα είναι γνωμοδότηση νομιμότητας, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μια γνωμοδότηση έκφρασης γνώμης. Γιατί τα όσα επιτρέπονται να γίνουν στο άλσος ορίζονται βάσει νόμου, δηλαδή τόσα τετραγωνικά, τόση κάλυψη, τόση δόμηση.

Δεν μπορεί να υπάρχει γνώμη «δεν μου αρέσει αυτό, μου αρέσει εκείνο…» η Υπηρεσία πρέπει να εκφράσει και μπορεί να εκφράσει μετά από κατάλληλη αίτηση της γνώμη της για τη νομιμότητα. Αυτή είναι η άποψή μου.

Η αρμοδιότητα του Υπουργείου –γιατί ακούστηκε από τον κ. Ουσταμπασίδη πριν- και βάσει της Υπουργικής Απόφασης που ανέφερε, περιορίζεται στη μελέτη των συνοδών έργων, στην έγκριση της μελέτης. Εμείς εδώ μιλάμε για τη Διαχειριστική του άλσους και όπως ειπώθηκε και από την αρμόδια υπάλληλο του Πρασίνου πριν, η Διαχειριστική του άλσους πρέπει να συζητηθεί και δεν έχει καμία σχέση με τη μελέτη των συνοδών έργων, επί των οποίων πράγματι αρμόδιο είναι το Υπουργείο όπως ανέφερε ο κ. Ουσταμπασίδης. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Για τους αναβαθμούς. Οι αναβαθμοί, από τη συζήτηση που προηγήθηκε και εγώ έγινα σοφότερος βλέπω ότι όλοι συμφωνήσαμε ότι είναι κατά πάσα πιθανότητα ή έτσι διαφαίνεται ότι είναι πιο ασφαλείς για τον κόσμο. Αισθητικά και εμένα μου φαίνονται καλύτεροι, πιο όμορφοι, καλαίσθητοι από τον τοίχο, θεωρώ κι εγώ ότι ένας τοίχος ένας φράχτης πολύ μεγάλου ύψους ίσως να είναι καταστροφικός σε περίπτωση που συμβεί κάτι, θεωρώ καλύτερο δηλαδή να υπάρχουν αναβαθμοί.

Ήθελα να κάνω μια ερώτηση κυρίως στον κ. Κοσκολέτο, ή και στον αρμόδιο υπάλληλο του Γραφείου Πολεοδομίας. Όταν λέμε ότι υπάρχουν αναβαθμοί το ύψος θα είναι περίπου 1 μέτρο;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: 1 μέτρο με πέτρα κατασκευασμένο.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και θα αρχίσουν από τον πεζόδρομο και θα φτάνουν σε ύψος ;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Το συνολικό σε τομή είναι στα 5,80.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μάλιστα. Θα αρχίσουν από τον πεζόδρομο δηλαδή αυτοί και θα φτάνουν στα 5,80 με 1 μέτρο ο κάθε αναβαθμός.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αν θυμάμαι καλά είναι τρεις βαθμίδες.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ωραία. Στη βάση του αναβαθμού προβλέπεται από τη μελέτη να υπάρχει κάγκελο; Δηλαδή εκεί που τελειώνει ο πεζόδρομος και αρχίζει ο αναβαθμός ο πρώτος …;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ναι. Πάνω στο πρώτο στηθαίο του μέτρου, υπάρχει κάγκελο.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στη βάση λοιπόν υπάρχει κάγκελο, μάλιστα.

Κ. ΚΛΟΚΙΤΗ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … πάντως αυτό είναι το σημείο της τροποποίησης που δεν έχει …

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Το κατάλαβα, ήθελα να το επιβεβαιώσω. Αν θα υπάρχει κάγκελο και που θα υπάρχει, αυτό ήθελα να ρωτήσω.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Μη μπερδεύεσαι, το μέγιστο ύψος που δεν είναι παντού το ίδιο, είναι 5,80. Ξεκινάει δηλαδή από την Ατταλείας στο 0 δεν έχουμε, αρχίζει η βύθιση μέχρι να πάνε στην αντίστοιχη γωνία και να πάρει … και φτάνει στο μέγιστο βάθος 5,80 όπως καταλαβαίνεις αυτό …

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ωραία, κάγκελο υπάρχει παντού πάντως.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βέβαια.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Αν κατάλαβα στο σχέδιο από αυτό που βάλατε στη Διαχειριστική, ένας αναβαθμός, δυο αναβαθμοί, τρεις αναβαθμοί, ποικίλλει δηλαδή.

Σ. ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … που σημαίνει θα μπει κάγκελο στον πρώτο αναβαθμό και κάγκελο στον τελευταίο αναβαθμό.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Μάλιστα αυτό ήθελα για να το δω λίγο σαν εικόνα, ευχαριστώ.

Για τις εισόδους. Αυτό νομίζω είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε κ. Πρόεδρε οι είσοδοι δηλαδή. Ξέρω ότι υπάρχει όπως  μου είχατε πει και το είπατε κι εσείς μια πρόταση της Αστυνομίας για περιορισμό των εισόδων, το είπε και ο κ. Τομπούλογλου και εγώ θα έλεγα ότι μπορώ να συμφωνήσουμε σε μια μικρή αύξηση αντί για 6 να είναι 8. Σίγουρα να μην είναι 16 ή 18, αλλά μια μικρή αύξηση δεν με βρίσκει κι εμένα αντίθετο.

Επί κάποιων άλλων στοιχείων για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ. Όπως κατάλαβα από τις διευκρινίσεις ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ παραμένει 120 τετραγωνικά η δόμηση όπως ίσχυε και στην προηγούμενη Διαχειριστική, περιγράφεται επ’ ακριβώς που είναι ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ με συντεταγμένες στο χώρο και δίνεται η δυνατότητα και από το ΦΕΚ έως 10 μέτρα γύρωθεν να υπάρχει ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων βάσει του νόμου.

Να θυμίσω κι εγώ επειδή κι εγώ είμαι παλιός ότι πλάι στον ΚΕΝΤΑΥΡΟ εκεί που υπήρχαν οι κούνιες υπήρχε ένα διάστημα που όλο αυτό το μέρος ήταν γεμάτο τραπεζάκια, όχι μόνο τα 500 μέτρα αλλά και περισσότερο ήταν αναπτυγμένα τραπεζάκια κάποτε, γιατί όλοι πηγαίναμε στο άλσος εκεί, και τα παιδιά μου τα πήγαινα εκεί όπως και όλοι εν πάση περιπτώσει. Άρα για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ δεν βλέπω να υπάρχει κάποια διαφωνία σοβαρή, την προμελέτη θα τη δούμε.

Για το Φιλοζωικό. Όλοι συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει η απομάκρυνση των εγκαταστάσεων του Φιλοζωικού. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η δικαστική απόφαση, το λέει το επικρεμάμενο πρόστιμο και του γηπέδου τένις οπότε δεν διαφωνώ κι εγώ με την …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Δεν συμφωνώ. Στις εγκαταστάσεις ναι, όχι στο Φιλοζωικό.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στις εγκαταστάσεις. Άρα συμφωνούμε όλοι στην απομάκρυνση των εγκαταστάσεων, να πω γιατί ακούστηκε μια πρόταση δεν επιτρέπεται από το νόμο υπάρχει εδώ η Νομική Υπηρεσία βέβαια, η τοποθέτηση πρόχειρων ξύλινων κατασκευών πάνω στο άλσος για τη φιλοξενία ζώων. Αν επιτρεπόταν θα μπορούσε ο Δήμος να βάλει κι άλλα 20 κιόσκια πρόχειρα, όπου ήθελε. Εφόσον επιτρέπεται δεν χρειάζεται καμία Διαχειριστική σε αυτό, να πει ο Δήμος δικαιούται να βάλει 50 κιόσκια πρόχειρα, ξύλινα και λυόμενα.  Εδώ δεν επιτρέπεται, αυτή είναι η άποψή μου.

Άρα για το Φιλοζωικό συμφωνούμε όλοι και επίσης συμφωνώ με τον κ. Βασιλόπουλο ότι πρέπει μετά την ψήφιση βέβαια και την έγκριση της μελέτης του δάσους να προσπαθήσουμε όλοι να δούμε αν μπορεί να τροποποιηθεί ο νόμος. Θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως κάποιες δυσκολίες γιατί μια τροποποίηση τέτοια του νόμου ώστε να επιτρέπει χρήση για το Φιλοζωικό όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να είναι φωτογραφική, αλλά θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα άλση στην Ελλάδα.

Εγώ δεν διαφωνώ θεωρώ δίκαιο να προσπαθήσει η Δημοτική Αρχή και να προβλέπει μια τέτοια τροποποίηση της Διαχειριστικής ώστε να επιτραπεί ένας χώρος με ελαφρά λυόμενη δόμηση για το Φιλοζωικό, ξαναλέω μετά όμως την έγκριση της Διαχειριστικής αυτής.

Για το λυόμενο θέατρο δεν υπάρχει πρόβλημα. Εγώ δεν βλέπω να υπάρχουν άλλα προβλήματα. Ήθελα τις διευκρινίσεις για τους αναβαθμούς τις πήρα, για τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ τις πήρα, για την αρμοδιότητα του Υπουργείου για τη μελέτη εξέφρασα την άποψή μου και περιμένω κι εγώ την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας και για τις εισόδους επίσης θεωρώ ότι μπορούμε να ζητήσουμε μια πολύ μικρή αύξηση.

Για τη Φιλαρμονική ακούστηκε, σαφώς για το λυόμενο θέατρο όλοι συμφωνούν, για το κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων ξαναλέω ότι η όχληση είναι τόσο μικρή και η ωφέλεια τεράστια που θα προκύψει για τη Φιλαρμονική του Δήμου να μπορεί να κάνει κάποιες εκδηλώσεις για τον κόσμο, να μη διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο, ή επίσης να μη ψάχνουμε τη λεπτομέρεια και να χάνουμε το δάσος, νομίζω ότι και το 12ο θέμα για το κιόσκι ψυχαγωγικών εκδηλώσεων πάντα σε δημόσιο χαρακτήρα και πάντα χωρίς να υπάρχει οικονομική εκμετάλλευση σε ιδιώτες, αυτό θεωρείται δεδομένο το είπε και ο κ. Πρόεδρος, πρέπει να μας βρίσκει όλους σύμφωνους. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο κ. Ουσταμπασίδης να υπενθυμίσουμε ότι είναι ο εκπρόσωπος των τριών ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων και ο οποίος έχει τον λόγο.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Γι’ αυτό κάποιες απόψεις είναι δικές μου και κάποιες είναι όλων, να το ξέρετε, το είχαμε πει και όταν έγινε η κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κατ’ αρχάς είμαστε θετικοί στα περισσότερα, ακόμη και στις τροποποιήσεις που πάμε να γίνουν. Θα θέλαμε μετά από μια επικοινωνία με τον κ. Διαγουμάτο Μανώλη εδώ και ένα μήνα να προσπαθήσουμε να βάλουμε μέσα μια ή δύο παιδικές χαρές ΑμεΑ.

Θα θέλαμε η Φιλοζωική να μη φύγει και πιστεύουμε με τη θέληση του Δημάρχου που μου είπε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση ότι έχει 11/3ου ραντεβού με τον κ. Βορίδη μήπως μπορεί να περάσει σε νόμο. Οπότε θα θέλαμε τουλάχιστον να προβλέπουμε να βάλουμε μέσα τη λέξη «ή» αν αλλάξει κάποια στιγμή η Υπουργική Απόφαση να επιτραπεί να παραμείνει η Φιλοζωική εντός του άλσους μας, ακόμη και σε άλλο σημείο δεν μας νοιάζει που θα είναι.

Έχω μια διαφωνία με αυτό που σας είπα στην αρχή με την Υπουργική Απόφαση του κ. Σπίρτζη την από 15/6/2017 αριθμ. Πρωτοκόλλου ΔΟΥ οίκοθεν 3246-15-6-2017 και θέλω τη νομιμότητα αυτής. Στην αρχή ζήτησα και από το ΥΠΕΝ να ζητήσουμε γνώμη αν είναι αρμόδιο, επειδή θα καθυστερήσουμε αφήστε το, αλλά θέλω όπως ζήτησε και ο κ. Κωνσταντινίδης μια γνωμοδοτική νομιμότητα από Τεχνική Υπηρεσία και από Νομική Υπηρεσία. Και όχι μόνο στο σημείο που σας είπα όσον αφορά αυτό που διάβασα νωρίτερα ότι σε αθλητικές εγκαταστάσεις άνω των 15.000… και στο σημείο που λέει ότι εγκρίνουμε την υψομετρική μελέτη και λέει

«… προ της εφαρμογής της ως άνω υψομετρικής μελέτης είναι αναγκαία η σύνταξη οριστικής μελέτης διαμόρφωσης πεζοδρόμων, υδραυλικής μελέτης πεζοδρόμων και μετεγκατάσταση του χώρου αμαξοστασίου Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας ενώ μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων της μελέτης ταπείνωσης και κάλυψης τμήματος της οδού Πατριάρχου Κωνσταντίνου Φωκών στη Νέα Φιλαδέλφεια, να ελεγχθεί –το λέει συγκεκριμένα- η αναγκαιότητα ή μη προσαρμογής στην απόληξη του ανατολικού πεζοδρόμου που κατεβαίνει κάτω με την οδό Πατριάρχου Κωνσταντίνου». Εκεί βάζοντας τους αναβαθμούς τροποποιούμε τα υψόμετρα.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Συγνώμη θα γίνουν αναβαθμοί και από την Πατριάρχου Κωνσταντίνου;

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Όχι κάθετα, το λέει στον πεζόδρομο.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Που παιδί μου;

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Κάθετα εδώ.

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι εδώ, εντάξει.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Αλλά σου λέει εδώ πρέπει να ελεγχθεί πάλι, στο λέει να το ελέγξει το ΥΠΕΝ. Έχει γίνει; Πρέπει να γίνει; Θέλω νομιμότητα και σε αυτό, όπως και σε αυτό που διαβάσαμε πριν.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πείτε μου τον αριθμό της Υπουργικής Απόφασης.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Θα σας τη δώσω, είναι αυτή εδώ ορίστε. Μετά σχεδιαστικά κ. Αθανασιάδη η Ε6 δεν βλέπω που είναι ακριβώς η πόρτα.

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) … είναι στην έξοδο 14 την παλιά που υπήρχαν τα σκαλάκια.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Είναι εκεί που υπήρχε δηλαδή.

Κος ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Ναι.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Εντάξει. Η Ε1 η πόρτα επειδή εφάπτεται των πεζοδρόμων, η Ε1 πόρτα που τη λέμε κύρια είσοδο θα ήθελα να δω αν εμπίπτει κι αυτή στους αναβαθμούς, δηλαδή αν θέλει έγκριση από το Υπουργείο. Γιατί αλλάζουν τα υψόμετρα για να μπούμε εκεί μέσα. Αν γίνεται θέλω να το γράψουμε και αυτό.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: (Τοποθέτηση εκτός μικροφώνου) Γιάννη, είναι έξω από ..

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Εφάπτεται των δύο πεζοδρόμων εγώ βλέπω εδώ. Άρα πάμε εδώ, κ. Καλαμπόκη.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Στην υφιστάμενη Καπαδοκίας και Ατταλείας …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Είναι η υφιστάμενη στην Αδάνων.

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Όχι οι υφιστάμενοι δρόμοι δεν αλλάζουν τα υψόμετρά τους και η πύλη Ε6 είναι αυτή η πίσω … πέφτει στο σημείο που …

(Διαλογικές συζητήσεις)

Ι. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗΣ: Η Ε1 είναι στο σημείο που τέμνονται οι δυο πεζόδρομοι. Δεν αλλάζουν εκεί τα υψόμετρα. Η βύθιση αρχίζει μετά από εκεί που θα περάσουμε την πύλη …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Εκεί δεν υπάρχει πόρτα. Η πόρτα σαν κιγκλίδωμα είναι οικοδομικό έργο και σας ξαναδιαβάζω: «…. Με το άρθρο 13 του νόμου (τάδε) προστέθηκαν δυο τελευταία εδάφια στην παρ. 7 του άρθρου 15 του Νόμου 4067/2012 σύμφωνα με τα οποία εισάγεται ειδική ρύθμιση που ισχύει ειδικώς και εφαρμόζεται μόνο για τις ανεγέρσεις αθλητικών εγκαταστάσεων χωρητικότητας άνω των 15.000 θεατών και όταν για τις εγκαταστάσεις αυτές απαιτούνται διανοίξεις ή διαμορφώσεις οδών και λοιπά συνοδά έργα η αποφασιστική αρμοδιότητα για την έγκριση των μελετών που αναφέρονται στα εδάφια αυτά, παραδείγματος χάριν κυκλοφοριακές λοιπές τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες, υψομετρική μελέτη οδών και λοιπά ασκείται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και δεν προβλέπεται καμία άλλη πρόσθετη διαδικασία.…» δεν κάνεις διάνοιξη εκεί; Δεν θα κάνεις κι άλλη διάνοιξη; Οπότε θα ήθελα να μπει κ. Κοσκολέτο και αυτό.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Ουσταμπασίδη θα το πω μία ακόμη φορά. διαβάζετε μια Υπουργική Απόφαση που αφορά τη διάνοιξη του πεζοδρόμου, εδώ συζητάμε τη Διαχειριστική μελέτη του άλσους.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Μάλιστα. Εφάπτεται ακριβώς και θέλω να μπει.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας έχω καταλάβει καλά. Λέω και πάλι όμως συζητάτε για κάτι εκτός του εύρους του άλσους, δεν αφορά τη Διαχειριστική μελέτη αυτό το οποίο αναφέρεται εδώ.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Η πόρτα δεν αφορά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποια πόρτα;

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Η Ε1.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Η πύλη Ε1 δεν είναι στον πεζόδρομο, είναι στην αρχή των πεζοδρόμων. Δεν αλλάζουν τα υψομετρικά, δεν αλλάζει κάτι.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Δεν έχει σημασία, λέει εδώ.  Ας το δούμε κι αυτό νομότυπα να μπορούμε να το ψηφίσουμε νόμιμα.

Τα W.C. συμφωνώ με τις αλλαγές που λέτε να κάνουμε να δούμε και που είναι οι αποχετεύσεις που λέμε ότι βρήκαμε. Συμφωνώ ότι πρέπει να μείνει πάνω η είσοδος και στην Παπάγου αλλά και στην Εμμανουηλίδου, όλη η Φιλαδέλφεια ακόμη και οι Απόμαχοι που περνάνε από τη Renault μπαίνουν από εκείνη την πόρτα και όχι από αλλού.

Συμφωνώ ότι πρέπει το φυλάκιο να ανέβει στην παλιά θέση και να θεωρείται η κύρια είσοδος του ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ όπως ξέρουμε χρόνια και να μην ενοχλούμε και τον παπά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Άρα διαφωνείτε με τη …

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Μάλιστα διαφωνώ με τη Διαχειριστική και προτείνω να μείνει ως έχει. Και αυτή η εκκλησία που δίνει και μεγάλο έργο στους συνανθρώπους μας καλό είναι να μπορεί να πάει εκεί ο άνθρωπος να ξεφορτώνει πράγματα γιατί κάθε Κυριακή δίνει πράγματα.

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Έχει κλειδί ο ιερέας, Γιάννη.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Το κλειδί δεν είναι κάτι. Αν είναι να έχει κλειδί, να το γράψουμε μέσα. Δεν το είδα γραμμένο κάπου. Δεν διαφωνούμε καθόλου με τον ΚΕΝΤΑΥΡΟ προσωπική μου γνώμη όχι των υπολοίπων ανεξαρτήτων είναι ότι επιτέλους θέλω χώρο να κάθομαι έξω στο δάσος και ας είναι και ένα στρέμμα ας μην είναι 600 μέτρα, να χωράμε, να καθόμαστε να το βλέπουμε.

Και συμφωνώ και με το δημόσιο χαρακτήρα των συναυλιών ή όποιων άλλων εκδηλώσεων γίνουν και όχι προς εκμετάλλευση ή ενοικίαση από εμάς σε κάποιο άλλον. Ευχαριστώ  πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θέλω μια απάντηση από εσάς όσο και από τον κ. Τομπούλογλου γιατί δεν αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα, για τη διαφωνία που εξέφρασε ο κ. Βασιλόπουλος για το σημείο 12 για το κιόσκι της Φιλαρμονικής.

Ι. ΟΥΣΤΑΜΠΑΣΙΔΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά εγώ σε ένα χάρτη που έφτιαξα, βλέπω δέντρα εκεί που είναι, μου λέτε δεν είναι γιατί είναι και παλιό αυτό το υπόβαθρο, ήθελα να έχει λιγότερα για να μην φωνάζει ο κόσμος. Δεν διαφωνώ καθόλου. Τώρα αν είναι λίγο πιο εδώ ή λίγο πιο εκεί τα δέντρα, πιστεύω θα το κάνετε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Τομπούλογλου εσείς για το σημείο 12;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Θα τοποθετηθώ αργότερα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Πότε αργότερα;

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στην επόμενη συνεδρίαση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχει κάποιος να πει κάτι άλλο;

Α. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Η επόμενη συνεδρίαση …

Χ. ΤΟΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ – ΛΕΩΝΙΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την Τρίτη 9 η ώρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

Προηγούμενο άρθροCovid-19: Τα ενεργά κρούσματα στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα
Επόμενο άρθροΝΦ-ΝΧ Covid-19: ΟΛΑ τα ενεργά κρούσματα από 11/01 έως 02/03
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.