Δημοτικά τέλη: Ο “Κλεισθένης” έκανε διοίκηση την αντιπολίτευση!

0

Θα ξεκινήσουμε με ένα άρθρο της έντυπης εφημερίδας μας που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του 2020:

«Απλή διαλυτική…»

Απλή αναλογική: «(…) Ωθεί σε συναινέσεις καθώς και στη διαμόρφωση ευρύτερων πλειοψηφιών. Η κουλτούρα των συνεργασιών θα δώσει νέα ώθηση στη λειτουργία των δήμων καθώς και στην επίλυση των τοπικών ζητημάτων (…)”… Τάδε έφη ο π. υπουργός Πάνος Σκουρλέτης. Ο “πατέρας” του νόμου Κλεισθένη και της απλής αναλογικής στους Δήμους. 1η Σεπτεμβρίου 2019 αναλαμβάνει η νέα διοίκηση Βούρου στον Δήμο μας. 9 Σεπτεμβρίου 2019: “Οι μάσκες άρχισαν να πέφτουν μία – μία…”, ο τίτλος της οργισμένης ανακοίνωσης της παράταξης του τέως δημάρχου κ. Βασιλόπουλου (και υποστηριζόμενου στις δημοτικές εκλογές από το κόμμα του κ. Σκουρλέτη) και κατήγγειλε: “ως συμμαχία ανθρώπων με σφοδρές αντιθέσεις στο πρόσφατο παρελθόν…”, τις συνεργασίες του νέου δήμαρχου με παρατάξεις της αντιπολίτευσης! Απλή αναλογική. “Της κολάσεως” στους περισσότερους Δήμους της Ελλάδας που οι δήμαρχοι ΔΕΝ μπορούν να διοικήσουν και οι “κοκορομαχίες” στα δημοτικά συμβούλια γίνονται viral καθημερινά!

Στην Ελλάδα, τη χώρα του “εγώ” και των 10 εκ. “πρωθυπουργών & δημάρχων” έχουμε…  απλή αναλογική! Τουλάχιστον θα διασκεδάζουμε..

Δεκέμβριος 2020

Η δημοκρατικά εκλεγμένη από τον λαό της Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόναςτον Μάιο του 2019διοίκηση του Γιάννη Βούρου, εισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (2020 & τώρα 2021) την μείωση των δημοτικών τελών.

Το 2020, την πρώτη χρονιά της νέας δημοτικής αρχής, έγινε μείωση στους συντελεστές: 1,23 €/τμ όσον αφορά τις οικίες και στα 4,35 €/τμ όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους. Για το 2021 η πρόταση για περαιτέρω μείωση είναι η εξής: 1,14 €/τμ για τα σπίτια και στα 4,20 €/τμ όσον αφορά τους επαγγελματικούς χώρους.

Η πρόταση της (όποιας) διοίκησης στο Δ.Σ. για τα ανταποδοτικά τέλη, γίνεται κατόπιν οικονομοτεχνικής μελέτης της διοίκησης σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα των ανταποδοτικών (προς τους πολίτες) υπηρεσιών, όπως είναι η καθαρότητα και ο ηλεκτροφωτισμός. Οι επιλογές της διοίκησης που έχει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ψηφιστεί για να διοικεί την πόλη μας, θα κριθούν θετικά ή αρνητικά από τους κατοίκους της.

Σωστά;;;

Όχι (!!!)… με την “απλή αναλογική (διαλυτική)” του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ!

Η διοίκηση του Δήμου μας, όπως και στους περισσότερους δήμους της χώρας, ΔΕΝ έχει πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο… Η παράταξη του Γιάννη Βούρου, παρόλο που στις δημοτικές εκλογές επιλέχθηκε από τους δημότες με ποσοστό 55,23% (7.818 ψήφοι) για να διοικήσει την πόλη μας, εξέλεξε (λόγω απλής αναλογικής) μόνο 10 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 33! Να σημειώσουμε ότι ο τέως δήμαρχος Αρ. Βασιλόπουλος το 2014 έλαβε 1.499 ψήφους λιγότερους και είχε την απόλυτη πλειοψηφία με 19 συμβούλους στο Δ.Σ. για 5 χρόνια!

Ο “Κλεισθένης” έκανε διοίκηση την αντιπολίτευση!

Την περασμένη Δευτέρα (14/12), στην συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου, η διοίκηση του Γ. Βούρου κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση την πρότασή της για τα Δημοτικά τέλη. Μειωμένα δημοτικά τέλη για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αλλά με λελογισμένη μείωση όπως ανέφερε, έτσι ώστε οι ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες να μην επηρεαστούν αρνητικά λόγω έλλειψης πόρων.

Και η αντιπολίτευση τι έκανε λέτε;;;

Την διοίκηση!

Με “άρμα” την “απλή αναλογική (διαλυτική)” του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης με μπροστάρη των τέως δήμαρχο κ. Αρ. Βασιλόπουλο, τον 1 από τους 4 δημάρχους των 324 δήμων της Ελλάδας που έγιναν δήμαρχοι το 2014 με ποσοστό κάτω από 20% (17% έλαβε) την πρώτη Κυριακή και την άνετη πλειοψηφία (19 σύμβουλοι) στο Δ.Σ., τον  “αριστερό”… που όταν ήταν δήμαρχος χρέωνε τους δημότες στον λογαριασμό της ΔΕΗ με 1,33 €/τμ στα σπίτια και στα 4,70 €/τμ στα μαγαζιά και που την Δευτέρα 14 Δεκέμβρη 2020 σε αγαστή συνεργασία με τις παρατάξεις του Π. Γρετζελιά, του Χ. Τομπούλογλου και του… κομμουνιστή Ν. Σερετάκη, “κατέβασαν” συντεταγμένα… πρόταση για… μείωση 30% των δημοτικών τελών!

Και βέβαια με 19 ψήφους της αντιπολίτευσης η πρόταση έγινε “νόμος” και πρέπει να την εφαρμόσει η διοίκηση…

Από που προκύπτει όμως οικονομοτεχνικά αυτή η μεγάλη μείωση που πρότεινε συντεταγμένα η αντιπολίτευση;;; Οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου που είναι υπεύθυνες για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό της πόλης μας μπορούν οικονομικά να αντεπεξέλθουν σε τόσο μεγάλη μείωση;;;

 

Δεν έχει καμία σημασία προφανώς για τους επικεφαλής και συμβούλους της αντιπολίτευσης…

Σημασία έχει για αυτούς, να “διαλύσουν” και να αποδομήσουν την διοίκηση του Γιάννη Βούρου, μέσω της “διάλυσης” των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ποντάρουν (μικρο)πολιτικά στην δυσαρέσκεια και γκρίνια που θα δημιουργήσει στους κατοίκους της πόλης μας η εφαρμογή της πρότασης ΠΟΥ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΒΑΛΛΑΝ!

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Η σχετική ανακοίνωση του Δήμου ΝΦ-ΝΧ

Ο εύκολος δρόμος της πλειοδοσίας και του λαϊκισμού

 

Το βράδυ της 14ης Δεκεμβρίου ο Δήμος μας γνώρισε την άσχημη πλευρά του εκλογικού νόμου «Κλεισθένης» με τον οποίο πραγματοποιήθηκαν οι τελευταίες Δημοτικές Εκλογές.

Ένας νόμος που κάποιοι ελπίζαμε ότι θα ενισχύσει την δημοκρατική λειτουργία των ΟΤΑ.

Αποδεικνύεται όμως ότι για να ισχύσει αυτό είναι απαραίτητη η πλαισίωσή του από το κατάλληλο πολιτικό προσωπικό. Στην ψήφιση για τον καθορισμό των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2021 η αντιπολίτευση του Δήμου κατέθεσε την δική της εναλλακτική πρόταση αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τα εργαλεία που δίνει ο «Κλεισθένης».

Η πρόταση υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο παρότι οι υπηρεσίες του Δήμου επεσήμαναν και υπογράμμισαν την αδυναμία βιωσιμότητάς της.

Ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις που προκύπτουν από την πρόταση αυτή είναι οι παρακάτω:

  • Η αδυναμία αντικατάστασης 750 πράσινων κάδων απορριμμάτων
  • Η αδυναμία προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού και ειδών ηλεκτροφωτισμού για τις ανάγκες του τμήματος Ηλεκτροφωτισμού για το έτος  2021
  • Η αδυναμία αποκατάστασης των βλαβών που προκύπτουν σε μεγάλο μέρος του πεπαλαιωμένου εξοπλισμού των οχημάτων και των μηχανημάτων έργου του Δήμου
  • Η μη προμήθεια οικοδομικών υλικών για το Αμαξοστάσιο του Δήμου. Σημειώνοντας πως ο χώρος υπολείπεται σοβαρών υποδομών που έχει ως στόχο τη διασφάλιση του μηχανολογικού εξοπλισμού που βρίσκεται εκεί καθώς και την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων
  • Το ανεπαρκές ύψος του προϋπολογισμού για αλλαγή ελαστικών των οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας καθώς και για τα απαραίτητα καύσιμα της υπηρεσίας
  • Η αδυναμία υλοποίησης της πρότασης της υπηρεσίας για την αναγκαιότητα προμήθειας ειδών εορταστικού φωτισμού και διακόσμου, δεδομένου ότι η προηγούμενη είχε λάβει χώρα προ δεκαετίας!

Έχοντας όλα αυτά ως δεδομένα θεωρούμε ότι η καταψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι μία άκρως δυσάρεστη εξέλιξη για τον Δήμο μας και μία  εύκολη επιλογή για οποιονδήποτε δεν φέρει την ευθύνη διοίκησης.

Η πλειοδοσία σε μειώσεις που σε πρώτη ανάγνωση «βοηθούν» τους πολίτες οδηγούν μετά βεβαιότητας στην συνολική απαξίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού, γεγονός που κατά την άποψή μας αποτελεί την χειρότερη μορφή λαϊκισμού και ανευθυνότητας έναντι του κοινού συμφέροντος.

Η Δημοτική Αρχή πρότεινε για δεύτερη χρονιά ικανή μείωση δημοτικών τελών για οικίες και επαγγελματικούς χώρους, μηδενισμό στις ευπαθείς ομάδες και για πρώτη φορά την εξάντληση των ανώτατων ορίων για τράπεζες και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν όλοι οι συνδημότες μας για το ποιοι, για ακόμη μία φορά στην ιστορία της πόλης μας, «παίζουν παιχνίδια» στην πλάτη τους, αδιαφορώντας επί της ουσίας για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας. Τους γνωρίζετε και τους γνωρίζουμε.

Εμείς από την πλευρά μας μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις μας θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται ώστε να πορευθεί η πόλη μας σε ένα δρόμο δημοκρατικό, προοδευτικό με την μεγαλύτερη δυνατή ομοψυχία και είμαστε πεπεισμένοι ότι με την στήριξη όλων των δημοτών θα το πετύχουμε.

Προηγούμενο άρθροΒίντεο: Το Live streaming του Δημοτικού συμβουλίου (14/12/2020)
Επόμενο άρθροΒίντεο: Το άναμμα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.