Δημ. Εκλογές 2019: “Επαναστατική Κίνηση Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας”

0
485

Λάβαμε την ιδρυτική διακύρηξη νεοσύστατης Δημοτικής παράταξης με την ονομασία: “Επαναστατική Κίνηση Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας”:

Αγαπητοί φίλοι, σας γνωστοποιούμε με σκοπό τη δημοσίευση την ιδρυτική διακήρυξη της δημοτικής μας Κίνησης.

Συγκροτείται από παλιούς και νέους υποστηρικτές των ιδεών του επαναστατικού σοσιαλισμού, κάποιοι από τους οποίους υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Πολιτών” το 2010.

Ανάμεσά τους, βρίσκονται και τα πρώην μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του παλιού, αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ (από τον Ιούλιο του 2013 έως τον Ιούλιο του 2015), Σταμάτης Καραγιαννόπουλος και Ορέστης Δούλος, που ως εκπρόσωποι της Κομμουνιστικής Τάσης εκλέχθηκαν στη θέση αυτή καταγγέλλοντας ανοικτά και δημόσια από το ιδρυτικό κιόλας συνέδριο του ενιαίου κόμματος, τη δεξιά πορεία της ηγετικής ομάδας Τσίπρα, που την οδήγησε στη μεγάλη προδοσία του καλοκαιριού του 2015 (http://www.marxist.com/ interview-communist-tendency- jan-2014.htm).

Ο Ορέστης Δούλος υπήρξε και εκλεγμένος Σύμβουλος στον Δήμο μας από το 2014 ως το 2016. Υπήρξε ο πρώτος Σύμβουλος από τη δημοτική ομάδα της Δύναμης Πολιτών που ανεξαρτητοποιήθηκε και αποχώρησε για πολιτικούς λόγους, υποστηρίζοντας τον πλήρη διαχωρισμό της δημοτικής αρχής από τον κυβερνητικό-μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.(https://marxismos.com/ apoxwrisi-apo-ti-dimotiki- parataksi-dunami-politwn/ )

Η Επαναστατική Κίνηση Ν.Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας θα διεξάγει δημόσια εκστρατεία για τις ιδέες και τις θέσεις της Ιδρυτικής της Διακήρυξης, με συμβολική αφετηρία μία εκδήλωση-συζήτηση και προβολή ταινίας στο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ, στις 5 Οκτωβρίου, στις 18.30 με θέμα τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Ερνέστο ΅Τσε” Γκεβάρα.

Στη βάση της απήχησης που θα συγκεντρώσουν οι ιδέες της το επόμενο διάστημα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη της γενικότερες εξελίξεις  στους κόλπους της αντιμνημονιακής – αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον Δήμο μας, η Κίνηση θα διαμορφώσει την τακτική της στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, επιλέγοντας είτε την αυτόνομη κάθοδο, είτε τη συνεργασία με άλλες δυνάμεις, πάντοτε υπερασπίζοντας δημόσια τις θέσεις και τις αρχές που βρίσκονται στην Ιδρυτική της Διακήρυξη.


Επαναστατική Κίνηση Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας – Ιδρυτική Διακήρυξη

Η κυρίαρχη πραγματικότητα της εποχής μας σε διεθνές επίπεδο είναι η ανάδειξη του ιστορικού αδιεξόδου του καπιταλιστικού συστήματος. Με ορόσημο την κρίση του 2008, ολόκληρος ο κόσμος πέρασε (με διαφοροποιήσεις ανά χώρα μόνο στη μορφή και τους ρυθμούς εξέλιξης) σε μια νέα πραγματικότητα πολλαπλασιασμού της ανεργίας, της φτώχειας και των πολεμικών συγκρούσεων. Αυτή η νέα πραγματικότητα φανερώνει – σε όσους, βέβαια, θέλουν να δουν και δεν είναι τυφλωμένοι από τις παλιές, ριζωμένες ακόμα στην κοινωνική συνείδηση, αυταπάτες για τον καπιταλισμό – ότι σήμερα το πιο επείγον ιστορικό καθήκον είναι η δημιουργία ενός διεθνούς μαζικού κινήματος για τη διεκδίκηση ενός άλλου κοινωνικού συστήματος, που δεν θα λειτουργεί με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, αλλά τις ανθρώπινες ανάγκες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το καθήκον αυτό, είναι ακόμα επιτακτικότερο στην Ελλάδα, τον πιο αδύναμο κρίκο  της Ευρωζώνης, που συνεχίζει να μαστίζεται από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση, η οποία την οδήγησε στα Μνημόνια. Παρά τη συστηματική απόπειρα των κυβερνώντων να δημιουργήσουν μια εικονική πραγματικότητα «εξόδου από τα Μνημόνια», η ύπαρξη των 900 μνημονιακών νόμων, της επιτήρησης από την τρόικα και των πλεονασμάτων άγριας λιτότητας μέχρι το 2060, αλλά κυρίως, των 5,1 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, συνιστά μια εφιαλτική καθημερινότητα που διαψεύδει τους κυβερνητικούς μύθους.

Για τη δημιουργία του αναγκαίου, νικηφόρου μαζικού κινήματος ενάντια στον παρηκμασμένο ελληνικό καπιταλισμό, είναι απαραίτητο κάθε νέος και εργαζόμενος που θέλει να παλέψει για να αλλάξει ριζικά την εφιαλτική πραγματικότητα που ζει, να οργανωθεί και να δράσει συλλογικά.

Αυτή την ανάγκη επιθυμεί να υπηρετήσει, σε τοπικό, δημοτικό επίπεδο, η ίδρυση της Επαναστατικής Κίνησης Νέα Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας. Αυτή δεν είναι μια απομονωμένη πρωτοβουλία. Συγκροτείται από αγωνιστές που παλεύουν ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα συνδεδεμένοι πολιτικά με συναγωνιστές από διάφορες συνοικίες της Αθήνας, διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και διαφορετικές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο κεντρικός σκοπός αυτού του αγώνα είναι ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός της κοινωνίας, που σύμφωνα με τα διδάγματα που βγαίνουν από μια κριτική αποτίμηση, από εργατική – επαναστατική σκοπιά, της ιστορικής εμπειρίας των καθεστώτων του αποκαλούμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού» κατά τον περασμένο αιώνα, θα πρέπει να στηρίζεται: α) στην κοινωνικοποίηση και στο δημοκρατικό σχεδιασμό της παραγωγής και της διανομής των αγαθών και των υπηρεσιών, β) στην ενεργή άσκηση της εξουσίας από τους ίδιους τους εργαζόμενους παραγωγούς του κοινωνικού πλούτου,  χωρίς την ύπαρξη προνομιούχας κρατικής γραφειοκρατίας και με ένοπλα σώματα που θα επιλέγονται από τον εργαζόμενο λαό και θα ελέγχονται δημοκρατικά από αυτόν, γ) στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού μέσα από τη διεθνή συνεργασία των λαών, που θα σβήσει μελλοντικά τα σύνορα, με τα οποία οι εκμεταλλευτές χωρίζουν τους εργαζόμενους ανθρώπους με άλλοθι την εθνική, φυλετική, θρησκευτική ή όποια άλλη διαφορετικότητα.

Στην Ελλάδα, αυτός ο κεντρικός σκοπός μπορεί να υπηρετηθεί αποφασιστικά μόνο μέσα από την εκλογή μιας επαναστατικής, εργατικής κυβέρνησης, η οποία, στηριγμένη στο μαζικό κίνημα και την αυτο-οργάνωση του εργαζόμενου λαού, θα αναλάβει να θεμελιώσει και να συντονίσει τον κοινωνικά ζωτικό, σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.

Η στοιχειώδης, πρακτική «γέφυρα» για να συνδεθούμε με αυτόν τον κεντρικό σκοπό είναι ο αγώνας για διεκδικήσεις που αφορούν κάθε μεγάλο ή μικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεολαία, η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα σε επίπεδο συνοικίας. Η Επαναστατική Κίνηση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας επιθυμεί να πρωτοστατήσει στον αγώνα για κάθε τέτοιου είδους διεκδίκηση στον Δήμο μας, πάντοτε όμως, υπερασπίζοντας το σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας ως τη μόνη ασφαλή διέξοδο, για να λυθούν σταθερά, μόνιμα και στο σύνολό τους όλα τα επιμέρους και τοπικά προβλήματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

Τοποθετούμενη από αυτή την ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική σκοπιά, η Επαναστατική Κίνηση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας απευθύνει κάλεσμα αγώνα με τους ακόλουθους στόχους, αιτήματα και συνθήματα:

1) Κανένας εργαζόμενος σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας χωρίς ανθρώπινους και αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας! Κανένας εργαζόμενος χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση! Πρωτοβουλίες ενημέρωσης, συντονισμού και προώθησης του συλλογικού αγώνα με επίκεντρο τη σκληρά εκμεταλλευόμενη – και στον Δήμο μας ιδιαίτερα πολυάριθμη – εργαζόμενη νεολαία, που μοχθεί με άθλιους όρους εργασίας και αμοιβές πείνας στα μαγαζιά διασκέδασης και εστίασης, πάντα σε άρρηκτη σύνδεση με τις υπάρχουσες μαζικές εργατικές οργανώσεις, ως τμήμα του αναγκαίου συνολικού εργατικού, αντικαπιταλιστικού αγώνα. Αμέριστη στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων στον Δήμο για την προστασία των εργασιακών τους δικαιωμάτων και τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

2) Τα σχολεία του Δήμου, με πρωτοπόρους τους μαθητές, πρέπει να γίνουν κέντρα αγωνιστικής διεκδίκησης μιας αναβαθμισμένης, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, με ένα 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού. Το μαθητικό κίνημα χρειάζεται να οργανωθεί δημοκρατικά και να δράσει ενιαία γι’ αυτό το σκοπό, σε επίπεδο Δήμου, πόλης και σε εθνικό επίπεδο.

3)  Να διεκδικήσουμε τον άμεσο διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για τους Δήμους, την αποδέσμευση των αποθεματικών τους, που χρησιμοποιούνται ως «μαξιλάρι» για το ληστρικό κρατικό χρέος και βαριά δημοτικά τέλη για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας, με πλήρη απαλλαγή για άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους δημότες και την απαλλοτρίωση με αποζημίωση μόνο σε περίπτωση αποδεδειγμένης ανάγκης, κάθε χρόνια ακατοίκητου και εγκαταλελειμμένου ακινήτου. Με αυτούς τους πόρους και τα μέσα, καθώς και με την κοινωνικά δίκαιη αξιοποίηση των υπαρχόντων εσόδων και πόρων του Δήμου, θα πρέπει να ασκηθεί μια επαναστατική, σοσιαλιστική δημοτική πολιτική, με τα ακόλουθα μέτρα:

α) Δημοτικά προγράμματα κοινωφελών έργων για να ανοίξουν θέσεις εργασίας για τους νέους ανέργους.

β) Δημοτικό πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές από οικογένειες χαμηλόμισθων ή άνεργων γονιών, δωρεάν δημοτικά προγράμματα λαϊκής μόρφωσης σε βασικά γνωστικά πεδία, επαρκείς δημοτικές βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια σε κάθε συνοικία.

γ) Τακτική οικονομική βοήθεια σε άνεργους και άπορους δημότες. Δημιουργία δημοτικών παντοπωλείων που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε βασικά είδη διατροφής.

δ) Δημοτικά κέντρα δωρεάν πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής μέριμνας.

ε) Δημοτικοί χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης και «στέκια νεολαίας» σε κάθε γειτονιά, με το απαιτούμενο προσωπικό και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, διαχειριζόμενα από εκλεγμένους εκπροσώπους της συνοικίας που βρίσκονται και των δημοτών που δραστηριοποιούνται σ’ αυτά. Να επαναδημοτικοποιηθούν όσοι τέτοιοι χώροι έχουν παραχωρηθεί για εκμετάλλευση σε ιδιώτες.

ζ) Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί που θα καλύπτουν δωρεάν τις ανάγκες των εργαζόμενων και άνεργων γονιών.

4) Ο Δήμος να μην επιτρέπει να κοπεί το ρεύμα, να γίνει έξωση ή πλειστηριασμός σε κατοικία χαμηλόμισθου εργαζόμενου, άνεργου ή φτωχού δημότη. Απαλλοτρίωση εγκαταλελειμμένων κατοικιών και δωρεάν παραχώρησή τους σε άστεγους και πρόσφυγες. Ειδική μέριμνα για τους πρόσφυγες και τα προβλήματά τους, πλήρης και ισότιμη πρόσβασή τους σε όλα τα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες.

5) Ριζική αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της κατ’ όνομα μόνο, «Τοπικής Αυτοδιοίκησης», που στην πραγματικότητα είναι ο τοπικός βραχίωνας του καταπιεστικού και παρασιτικού αστικού κράτους. Αληθινά δημοκρατική λειτουργία των Δήμων με τις ακόλουθες αρχές : α) οι δημότες να αποφασίζουν για τη διαχείριση των δημοτικών πόρων μέσα από τακτικές λαϊκές συνελεύσεις κατά συνοικία, β) έλεγχος της διαχείρισης και της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου από τους εργαζόμενους σε αυτές και από εκλεγμένες και ανακλητές από τις λαϊκές-συνοικιακές συνελεύσεις επιτροπές δημοτών, με στόχο την εξάλειψη σκανδάλων και κακοδιαχείρισης, γ) πραγματική αυτοδιοίκηση με λειτουργία συνοικιακών συμβουλίων που θα πρέπει να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, με τακτικές λαϊκές συνελεύσεις ανά συνοικία, όπου θα δίνεται απολογισμός και θα ελέγχονται τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, με δικαίωμα ανάκλησης της τελευταίας μέσω ενός τοπικού δημοψηφίσματος που θα μπορεί να επιβληθεί από την πλειοψηφία των συνοικιακών συμβουλίων, δ) επαναπροσδιορισμός των αποδοχών του δημάρχου και των άλλων έμμισθων δημοτικών αξιωματούχων, ώστε να μην υπερβαίνουν το μισθό ενός ειδικευμένου εργάτη.

Παλέψτε γι’ αυτές τις δίκαιες και αναγκαίες διεκδικήσεις –

Οργανωθείτε στην Επαναστατική Κίνηση Νέας Φιλαδέλφειας–Νέας Χαλκηδόνας!

E-mail επικοινωνίας:epanastatikikinisifx@gmail.com

 

Προηγούμενο άρθρο“Στους Δήμους η αρμοδιότητα του ΕΝΦΙΑ”
Επόμενο άρθροΔημ. Εκλογές 2019-ΝΦ-ΝΧ: “Πράσινο κίνημα” με υπ. δήμαρχο την Αναστασία Κολιάκου!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.