“Σταθμός συνεννόησης” μεταξύ Δήμου και ΑΕΚ;;;

θα γίνει ο "Σταθμός απορριμμάτων" στο Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας ;;;

0

fx-oktovrios-2016-selida-7-8Στη σελίδα 6 & 7 του νέου τεύχους της έντυπης εφημερίδας Fx-news(διαβάστε ΕΔΩ on-line) είχαμε αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα της μεταφοράς του σταθμού “απορριμμάτων” του άλσους και τις προεκτάσεις του σε σχέση με το γήπεδο της ΑΕΚ.  Διαβάστε το και ηλεκτρονικά:

Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (12/10/2016) στο ΠΠΙΕΔ, η συζήτηση και απόφαση για το 15ο θέμα ημερησίας διάταξης, αφορούσε την μεταφορά και στέγαση εκτός άλσους του «Σταθμού απορριμμάτων» και γκαράζ οχημάτων που βρίσκεται μέχρι σήμερα στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας δίπλα από το οικόπεδο της ΑΕΚ.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον και εκτός των στενών ορίων του δήμου μας, λόγω και της αναμενόμενης κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.  Να σημειώσουμε, ότι, ο σταθμός πρέπει να απομακρυνθεί από το άλσος όχι μόνο λόγω του γηπέδου αλλά και γιατί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια δικαστικές παραπομπές του Δήμου και βαρύτατα πρόστιμα, διότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι παράνομη!

Κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή παρουσίασε την εισήγησή της με εισηγήτρια τη δημοτική σύμβουλο της συμπολίτευσης, κυρία Χριστίνα Ανδρέου, με τίτλο: «Στέγαση μονάδας συλλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων υλικών (Μεγάλο Πράσινο Σημείο) και σταθμού μεταφόρτωσης Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.»

Η κ. Ανδρέου ανέφερε ότι, “ο Σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, λειτουργεί σήμερα σε μη αδειοδοτημένο χώρο, μέσα στο Άλσος Ν. Φιλαδέλφειας. Για τον λόγο αυτό και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές είχαν αναζητήσει χώρο μεταστέγασης και μάλιστα με την υπ.αρ.59/2014 απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο (επί δημαρχίας Γαϊτανά 2011-2014) αποφάσισε να εγκρίνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μίσθωση χώρου μεταστέγασης των Διευθύνσεων α) Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Ηλεκτροφωτισμού και  β) Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου, από τον χώρο που βρίσκονται σήμερα (Άλσος Ν. Φιλ/φειας) σε άλλο χώρο, είτε εντός της πόλης είτε εκτός αυτής και μέχρι απόσταση πέντε (5) χιλιομέτρων από τα διοικητικά της όρια σε άλλο χώρο.”

Είπε μάλιστα ότι: “Ο συγκεκριμένος χώρος είναι τμήμα έκτασης που ρυμοτομείται προκειμένου σύμφωνα με τον Ν. 4277/2014 να υποστηρίξει την ανέγερση γηπέδου. Το γήπεδο βρίσκεται πλέον στη διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας.”

Σημ. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Φ.Χ. αποδέχεται ουσιαστικά και δημόσια με επίσημο έγγραφό του, ότι η κατασκευή του γηπέδου θα γίνει με τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους και τα σχέδια της ΠΑΕ ΑΕΚ !

skoyΣτη συνέχεια η κυρία Ανδρέου ανέφερε ότι: “Με τη βοήθεια και της τεχνικής υπηρεσίας, καταλήξαμε σε ένα χώρο, στον οποίο είχαν καταλήξει και προηγούμενα δημοτικά συμβούλια και επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί για τη μεταστέγαση του Σταθμού Μεταφόρτωσης και των λοιπών εγκαταστάσεων της καθαριότητας, τόσο το 2008 όσο και το 2014. Είναι ένας χώρος με ημιτελές βιομηχανικό κτίσμα, που βρίσκεται  στο 10ο χλμ της Ε.Ο., επί της παράπλευρης οδού της Εθνικής, σε απόσταση από κατοικίες. (Σύνορα περιοχής Απομάχων με “Χαμόμηλο”, (δίπλα στη BSB).

 Πρόκειται για την πολύ περιορισμένη εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου μας στην οποία επιτρέπονται οι εγκαταστάσεις χαμηλής και μέσης όχλησης. Ο χώρος αυτός μπορεί να μετατραπεί σε κλειστό σταθμό μεταφόρτωσης (εντός κτιρίου) και κλειστό μεγάλο πράσινο σημείο, με φίλτρα καθαρισμού και απόσμησης, προκειμένου να μην υπάρξει ούτε η ελάχιστη όχληση στην περιοχή. Για τον ίδιο λόγο ο χώρος θα δεντροφυτευτεί περιμετρικά με υψηλή και πυκνή φύτευση ενώ τα  απορριμματοφόρα από και προς το χώρο, θα διέρχονται αποκλειστικά από την οδό Αναγεννήσεως και την Εθνική.” Και καταλήγει: “Η πρότασή μας συνοψίζεται στα ακόλουθα:

  1. Το δημοτικό μας συμβούλιο να αποφασίσει την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου προκειμένου να το μετατρέψει σε μεγάλο κλειστό Πράσινο Σημείο για την συλλογή και την ανάκτηση υλικών, με χώρο στάθμευσης, γραφεία και κλειστό Σταθμό Μεταφόρτωσης. Η απόκτηση του χώρου θα μας επιτρέψει να αιτηθούμε χρηματοδότηση της μετατροπής, της αποπεράτωσης και του εξοπλισμού του, καθώς και μέρους της αγοράς του ακινήτου από το ΕΣΠΑ.
  2. Για λόγους διαφάνειας της διαδικασίας προτείνουμε το ακίνητο να αποκτηθεί με απαλλοτρίωση.
  3. Επειδή ο Δήμος δεν έχει ιδίους πόρους, το ποσό που απαιτείται για την απόκτηση του ακινήτου (θα εξαιρεθεί η τυχόν επιχορήγηση από το ΕΣΠΑ), προτείνουμε να διεκδικηθεί ως δημόσια χρηματοδότηση με οποιονδήποτε τρόπο. Πρέπει να τονίσουμε ότι με ευθύνη της Πολιτείας ο Δήμος στερείται τμήμα του Άλσους που αποτελεί δημοτική περιουσία αφού το κατέχει κατά κυριότητα καθώς και των εγκαταστάσεών του, που επίσης αποτελούν δημοτική περιουσία.
  4. Να αναθέσουμε σε ορκωτό εκτιμητή, την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, προκειμένου να προχωρήσουμε στην διαδικασία απαλλοτρίωσης και να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση” (…)

  Όπως θα διαπιστώσατε από την εισήγηση της διοίκησης του Δήμου, η μεταφορά του “Σταθμού απορριμμάτων” μόνο άμεση δεν θα είναι…

Όπως μάλιστα διευκρίνισε ο Δήμαρχος κ. Άρης Βασιλόπουλος ο χρόνος μεταφοράς του “σταθμού” θα είναι τουλάχιστον τρία χρόνια, για να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες (απαλλοτρίωση, ΕΣΠΑ, διεκδίκηση χρηματοδότησης από το κράτος  κλπ)…

georgamlisΟ επικεφαλής της αντιπολίτευσης (Ένωση Δημοτών) κύριος Λύσανδρος Γεωργαμλής ανέφερε για το θέμα ότι, “η ΑΕΚ είναι στην διαδικασία έκδοσης άδειας (όπως λέει και η εισήγηση της διοίκησης) και μπορεί 3-4 μήνες να ξεκινήσει η κατασκευή του γηπέδου. Επειδή λοιπόν η διαδικασία που προτείνει η διοίκηση είναι χρονοβόρα θα πρέπει να βρούμε μια εναλλακτική προσωρινή λύση να την προχωρήσουμε μέχρι να κατασκευαστεί ο νέος σύγχρονος σταθμός.

Ο Δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος απάντησε στον κ. Γεωργαμλή και μεταξύ άλλων είπε ότι “ο vasilΔήμος έχει τους δικούς του ρυθμούς και τις δικές του ανάγκες και δεν μπορεί να αποφασίζει με το πιστόλι στον κρόταφο ενώ ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Πάνος, ανέφερε ότι “δεν υπάρχει άλλη λύση. Δεν υπάρχει προσωρινό. Είναι αυτό ή τίποτα. Βιάζονται να γίνει το γήπεδο, βιαζόμαστε και εμείς να λύσουμε το πρόβλημα. Θα το λύσουμε πρώτα εμείς το πρόβλημα και μετά το γήπεδο. Δεν γίνεται να γίνει αλλιώς.

ntatsisΟ δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Ζούμε Μαζί του Απ. Κόντου” κ. Κώστας Ντάτσης με λίγες αλλά εξόχως εύστοχες κουβέντες προσέγγισε απόλυτα το θέμα: “εφόσον κάποια κέντρα αποφάσεων πάνω από τον δήμο μας αποφάσισαν να γίνει το γήπεδο και τους ήταν εύκολο και να βρουν χώρους και λεφτά για τα έργα υποδομής γύρω από το γήπεδο, θα τους είναι εύκολο να βοηθήσουν οικονομικά για την κατασκευή του νέου σταθμού απορριμμάτων, που μπροστά στα χρήματα που θα δοθούν για τα έργα υποδομής του γηπέδου, είναι ψίχουλα… Όσον αφορά για τον δήμο μας, θα πω μια έκφραση που λένε οι Αμερικάνοι: “If you cannot do anything, relax and enjoy“! Αν δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα… ας το απολαύσουμε! Ο δήμος αντέδρασε με πολλούς τρόπους στο σχέδιο του γηπέδου, δεν κατάφερε κάτι, το γήπεδο θα γίνει, τουλάχιστον ηρεμήστε, να το “απολαύσουμε”  και να γίνει όπως μας βολεύει…”   

Κλείνοντας η συζήτηση για το θέμα, τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος, ο οποίος τόνισε, ότι  “ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστος, δεν ανήκει σε κανέναν άλλο. Καταπατημένος από τον Δήμο; Βεβαίως. Εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να φύγουμε; Βεβαίως. Αλλά αυτοί οι οποίοι θυμήθηκαν μια ωραία μέρα να αλλάξουν τον νόμο, ας φροντίσουν να δώσουν χρήματα, άμα βιάζονται τόσο πολύ, για να τρέξουν οι διαδικασίες. Κάναμε κάτι που δεν μπορούσαμε να κάνουμε; Ο λόγος που το φέρνουμε τώρα ξέρετε ποιος είναι; Γιατί τώρα με την πρόσκληση που θα στείλουμε (στο κράτος), τώρα μπορούν να έρθουν λεφτά και για το οικόπεδο. Για ένα τουλάχιστον κομμάτι οικοπέδου. Για αυτό το φέρνουμε τώρα. Δεν υπήρχε κάτι άλλο που μπορούσαμε να κάνουμε. Γιατί χωρίς χρήματα είναι αδύνατον να λειτουργήσει οτιδήποτε. Πιστέψτε με μπορούμε να πάρουμε χρήματα από το κράτος (για να συμπληρωθεί η χρηματοδότηση από τα προγράμματα ΕΣΠΑ) και τακτοποιημένα ο δήμος να μεταφέρει τον σταθμό απορριμμάτων στο νέο χώρο που θα κατασκευαστεί.”  Το θέμα της μεταφοράς  των απορριμμάτων όπως εισηγήθηκε η διοίκηση, ψηφίστηκε σχεδόν ομόφωνα (παρούσα δήλωσε η Δανάη Γκούμα της Λαϊκής Συσπείρωσης).

Δηλώσεις σε  ραδιοφωνικό σταθμό

panosΔύο μέρες (14/10) μετά το δημοτικό συμβούλιο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γιώργος Πάνος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΠΟΡ FM 94,6 και τους Βασίλη Βέργη-Σάββα Λιβάνιο δήλωσε:

Για το θέμα των σκουπιδιών: «Είναι ένα θέμα που ταλανίζει δεκαετίες τον Δήμο μας. Εννοείται ότι πρέπει να μεταφερθούν τα σκουπίδια και πρέπει να γκρεμιστούν κι άλλες κατασκευές εντός του άλσους. Είναι παράνομες οι εγκαταστάσεις του Δήμου, αλλά ο χώρος είναι δικός του. Είναι θέμα χρηματοδότησης το πότε θα μεταφερθούν. Μια πρόχειρη μελέτη που υπάρχει λέει για 8-9 εκατ. ευρώ ώστε να γίνει η μετεγκατάσταση».

Για το αν έχει κάνει ο Δήμος τις απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν τα χρήματα: «Είμαστε η πρώτη δημοτική αρχή που ετοιμάζουμε σχετικό φάκελο. Από ‘κει και πέρα, είμαστε έτοιμοι να ενταχθούμε στο ΕΣΠΑ για να πάρουμε μια οικονομική ενίσχυση, ενώ θα βοηθήσει και η Πολιτεία. Αν όλοι βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση -κράτος, Περιφέρεια και Δήμος- όλα γίνονται. Αν ο υπουργός επισπεύσει τις διαδικασίες, όλα θα γίνουν νωρίτερα».

Για το τι θα γίνει αν η ΑΕΚ πάρει οικοδομική άδεια, αλλά εν τω μεταξύ δεν έχουν φύγει τα σκουπίδια:   «Σε αυτή την  περίπτωση πρέπει να δούμε πως μπορούμε να επισπεύσουμε τη μεταφορά των εγκαταστάσεων».

Για το πού ευθύνεται η ΑΕΚ ώστε να παρεμποδίζεται το έργο του γηπέδου της: «Δεν έχει ευθύνη η ΑΕΚ. Η Πολιτεία έχει την ευθύνη. Ο Δήμος έχει τον φάκελο έτοιμο, αλλά χρειάζονται 9 εκατ. ευρώ. Στο ταμείο του Δήμου δεν υπάρχει αυτό το αποθεματικό».

Για την αντίθεση του Άρη Βασιλόπουλου στο έργο του γηπέδου: «Καταρχάς ο κ. Βασιλόπουλος δεν αποφασίζει μόνος του. Συσκέπτεται με όλα τα μέλη της παράταξης. Ναι, έχουμε ενστάσεις από την αρχή στο έργο. Αυτές τις ενστάσεις τις έχει λάβει η Πολιτεία και εκείνη θα πάρει τις αποφάσεις. Ξέρει τις ανάγκες της ΑΕΚ, ξέρει τις ενστάσεις του Δήμου κι εκείνη θα αποφασίσει».

Για το αν θα γίνουν άλλες κινήσεις εναντίον του έργο μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας: «Όχι, δεν νομίζω ότι θα γίνει άλλη κίνηση. Έχουμε πει από την αρχή ότι η ΑΕΚ δικαιούται και πρέπει να φτιάξει γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια. Από ‘κει και πέρα οι ενστάσεις μας έχουν μεταβιβαστεί στο Υπουργείο κι εκείνο θα αναλάβει την ευθύνη για το έργο».

Για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα:  «Ο Δήμος έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Πήρε απόφαση, φτιάχνει φάκελο και περιμένει να δει τι θα γίνει με το ΕΣΠΑ και την ενίσχυση από την Πολιτεία. Μακάρι να υπήρχε διαθέσιμος χώρος και να μπορούσαμε να το κάνουμε αύριο το πρωί».

Συνοψίζοντας όσα γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το θέμα της μεταφοράς του σταθμού, συμπεραίνουμε ότι η δημοτική αρχή έχει κατανοήσει ότι θα γίνει το γήπεδο, είναι περισσότερο διαλλακτική και διαφαίνεται ότι έχει διάθεση συνεννόησης με την πλευρά της ΑΕΚ. Ταυτόχρονα διεκδικεί –δικαίως– κρατική χρηματοδότηση για τον νέο σύγχρονο σταθμό απορριμμάτων, αφήνοντας μάλιστα “παράθυρο” να τον μεταφέρει προσωρινά σε περίπτωση που τα έργα στο γήπεδο “προλάβουν” την κατασκευή του νέου σταθμού στους Απομάχους.

 Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ Δήμου – ΑΕΚ – Πολιτείας, έτσι ώστε και το γήπεδο να κατασκευαστεί χωρίς προβλήματα και η πόλη μας να ωφεληθεί με έργα ζωτικής σημασίας όπως είναι και ο “Σταθμός απορριμμάτων”.

Προηγούμενο άρθρο“Τρομάζουν” τα στοιχεία για τη δράση της “Mαφίας των Ρομά” και του bon viveur Αγγλούπα! (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΑνακοινώσεις του Δήμου Ν.Φ.-Ν.Χ.
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.