Απειλή “χείριστης στεγαστικής ανάγκης” πλανάται πάνω από το 95% των φτωχών νοικοκυριών του Λεκανοπεδίου Αττικής, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, αφού για το ποσοστό αυτό υπολογίζεται πως το στεγαστικό κόστος υπερβαίνει τις οικονομικές του δυνατότητες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, μιλάμε για περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα, που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ των 27 και υπερδιπλάσιο του κοινοτικού μέσου όρου.
Πέρα από τα στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά του μεγέθους του προβλήματος, το δημοσίευμα καταδεικνύει και την κρατική ολιγωρία. “Χαρακτηριστικό των αντιφάσεων του διαχειριστικού τρόπου αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας αποτελεί το ότι η προστασία των αστέγων κατοχυρώθηκε σχετικά πρόσφατα ως μέρος των προϋποθέσεων του δεύτερου μνημονίου και των σχετικών μεταρρυθμίσεων στο σύστημα υγείας και πρόνοιας”, γράφει η έρευνα.
Ο αριθμός των ανθρώπων που κοιμούνται στο δρόμο τετραπλασιάστηκε σε δύο χρόνια, φτάνοντας από το 2011 ως το 2013 σε 2.360. Σε αυτούς προστίθενται οι πρόσφυγες αλλά και άνθρωποι που μένουν σε ιδρύματα, ξενώνες κ.α. οι οποίοι υπολογίζονται σε 15.436 (βάσει στοιχείων του 2013).
Επιπλέον 10.000 άτομα είναι αντιμέτωπα με εντολή κατάσχεσης ιδιόκτητης κατοικίας για χρέη και 5.000 είχαν σε βάρος τους δικαστική εντολή αναγκαστικής έξωσης από ενοικιαζόμενη κατοικία.
Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει πως το 2015 το κόστος κατοικίας ξεπέρασε τις αντοχές των φτωχών νοικοκυριών, αφού το ποσοστό των πολιτών που ζει σε ακραία στέρηση σχεδόν διπλασιάστηκε σε μια τετραετία, φτάνοντας το 2013 στο 21,5% (από τότε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί).
Το ίδιο διάστημα το ποσοστό επιβάρυνσης κόστους κατοικίας στο φτωχότερο 20% των νοικοκυριών από 67,7% έφτασε στο 95%! Πρόκειται για 514.000 ανθρώπους ή το 13% του πληθυσμού και αντιστοιχεί σε 305.000 Έλληνες και 209.000 αλλοδαπούς, σύμφωνα με την έρευνα.