Αισιοδοξία για τον εντοπισμό του boeing της Malaysia Airlines που φέρεται να έχει συντριβεί στον Ινδικό, αλλά δεν έχει βρεθεί κάποιο συντρίμμι, εκφράζει τόσο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, όσο και οι ομάδες ερευνών και διάσωσης. Τη διάθεση αυτή ωστόσο δεν συμμερίζεται ο επικεφαλής του Κέντρου Συντονισμού, Ανγκους Χιούστον, καθώς όπως τόνισε το χθεσινό τελευταίο σήμα που υποτίθεται ανήκε στο μαύρο κουτί, δεν συνδέεται με το αεροπλάνο.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι γνωρίζουμε τη θέση του μαύρου κουτιού μέσα σε μερικά χιλιόμετρα. Ακόμη», δήλωσε ο Άμποτ σε ομιλία του στην Σαγκάη της Κίνας.
Από την πλευρά του ο Άνγκους Χιούστον τόνισε σήμερα ότι η ανάλυση των ηχητικών δεδομένων επιβεβαιώνουν ότι το τελευταίο σήμα που ελήφθη χθες είναι απίθανο να ανήκει στα μαύρια κουτιά της μοιραίας πτήσης ΜΗ370.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου δεν υπάρχει κάποια σημαντική εξέλιξη στις έρυνες για την MH370. Θα ενημερώσω σχετικώς, αν και όποτε έχω περισσότερες πληροφορίες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χιούστον.
Αυτή τη στιγμή οι έρευνες για το μπόινγκ – φάντασμα έχουν περιοριστεί σε ένα μικρό κομμάτι του Ινδικού Ωκεανού, μετά το τελευταίο σήμα που καταγράφηκε χθες και φάνηκε να προσδίδει αξιοπιστία στα τέσσερα προηγούμενα που «άκουσε» ο ανιχνευτής του του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που έχει προσαρτηθεί στο αυστραλιανό πλοίο Ocean Shield.
Και τα πέντε σήματα ανιχνεύθηκαν στην ίδια μικρή περιοχή.
Εξασθενούν οι μπαταρίες των μαύρων κουτιών
Τώρα οι έρευνες για το αεροσκάφος εστιάζονται σε τρία σημεία. Αεροπλάνα και πλοία χτενίζουν δύο μεγάλες ζώνες, περίπου 2.390 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ για τον εντοπισμό τυχόν συντριμμιών του αεροσκάφους.
Ωστόσο, είναι η μικρότερη ερευνητική ζώνη, μόλις 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Περθ, που μπορεί να δώσει περισσότερες ελπίδες. Η μικρότερη ζώνη είναι κοντά στο σημείο που το Ocean Shield εντόπισε τα ηχητικά σήματα και όπου δεκάδες ηχοανιχνευτές ρίφθηκαν την Τετάρτη, ώστε να αναζητήσουν μέσω ραδιοκυμάτων το αεροπλάνο.
Οι μπαταρίες των μαύρων κουτιών έχουν ήδη φτάσει στο τέλος των 30 ημερών ζωής τους, κάνοντας δυσκολότερη την οριοθέτησή τους στον πυθμένα του ωκεανού, όπως είπε ο Άμποτ.
«Τώρα φτάνουμε στο στάδιο όπου το σήμα που αισιοδοξούμε ότι προέρχεται από το μαύρο κουτί, αρχίζει να φθίνει και ελπίζουμε να πάρουμε όσο το δυνατό περισσότερες πληροροφρίες πριν η εκπομπή σημάτων χαθεί δια παντός», σημείωσε ο αυστραλός πρωθυπουργός.
Παρόλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία λήψης σημάτων από την κακοφωνία του ηχητικού περιβάλλοντος της θάλασσας είναι μία αργή και εξαντλητική διαδικασία.
Οι έρευνες για την χαμένη πτήση MH370, που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου, είναι η ακριβότερη επιχείρηση στην ιστορία της αεροπορίας.