Μέλαθρον Οικουμενικού Ελληνισμού : Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονεί…

0

“Ο ανθρωπος εχει ριζες, κι όταν τις κόψουν πονει, βιολογικά, όπως όταν τον ακρωτηριάσουν”

Γιώργος Σεφέρης, Δοκιμές, Τομος Β’ (1948-1971)

1922…
Η συλλογική εθνική μας μνήμη. Μνήμη των προγόνων μας. Επώδυνη μνήμη της προσφυγιάς και της ανθρώπινης απελπισίας.
Στο φωτογραφικό υλικό της εποχής που διασώζεται εύκολα διαπιστώνει κανείς κοιτώντας το άδειο βλέμμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου τη θλίψη για την χαμένη πατρίδα και την απόγνωση για το άγνωστο αύριο στη νέα πατρίδα.
Σήμερα, 100 χρόνια μετά, γνωρίζουμε ότι οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής με αξιοθαύμαστο ζήλο, κόπο και στοχοπροσήλωση κατόρθωσαν να στήσουν στην Ελλάδα μια νέα ζωή με αξιοπρέπεια και προκοπή και με την προσθήκη τους στον ντόπιο πληθυσμό να διαμορφώσουν νέα δεδομένα στην πατρίδα μας.

Το ημερολόγιο του Μελάθρου για το 2022 είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους ανώνυμους ανθρώπους των χαμένων πατρίδων. Σε εκείνους που χάθηκαν αλλά και σε εκείνους που κατάφεραν να ξεφύγουν και να ζήσουν στην Ελλάδα. Στους προ-παππούδες και στις προ-γιαγιάδες μας.
Η δημιουργία του ημερολογίου δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού από το Εθνικό Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού Δήμου Καλαμαριάς, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών και ΧΕΝ Αθηνών.
Τους ευχαριστούμε θερμά.

Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις σελίδες του ημερολογίου με το ανεκτίμητης αξίας φωτογραφικό υλικό και να διαβάσετε την ιστορική αναδρομή και τα λογοτεχνικά αποσπάσματα που επιμελήθηκε το φιλολογικό μας τμήμα.
Μέρος των εσόδων από την πώλησή του θα διατεθούν στη δράση μας “Ταξίδι της γνώσης στην ακριτική Ελλάδα” με σκοπό την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στα ακριτικά σχολεία της χώρας.
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2022
€20.00
ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Προηγούμενο άρθροΑντικατάσταση κολόνας απο τη ΔΕΔΔΗΕ στην οδό Πίνδου
Επόμενο άρθροΜε τηλεκπαίδευση τα σχολεία αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου κλειστοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.