Ανακοίνωση Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση Νέας Ιωνίας

0

ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Σε λίγο καιρό θα κλείσουμε 2 χρόνια από την στιγμή που η πανδημία και οι επιπτώσεις αυτής εισέβαλαν στην ζωή μας. Παράλληλα κλείνουμε 2 χρόνια από την στιγμή που τα Δημοτικά Συμβούλια γίνονται με τηλεδιάσκεψη.
Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας ως Εκτός Σχεδίου είχαμε συμφωνήσει σχετικά με τις διαδικτυακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, καθώς ήταν ο μόνος ασφαλής τρόπος διεξαγωγής τους.
Στην επόμενη φάση, μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης η κυβέρνηση όρισε διεξαγωγή αυτών των συνεδριάσεων ορίστηκε να γίνεται μόνο με παρουσία συμβούλων που έχουν κάνει εμβόλιο ή έχουν νοσήσει με επίδειξη του αντίστοιχου πιστοποιητικού.
Είναι φανερό ότι το μέτρο εντάσσεται στην πολιτική της κυβέρνησης για αποκλεισμούς και
διαχωρισμούς, αλλά και στη γενικότερη επιδίωξη για συγκέντρωση εξουσίας στις
περιφερειακές -δημοτικές αρχές και περιστολή της όποιας δημοκρατικής λειτουργίας των
συμβουλίων έχει απομείνει και να αποκλεισθούν η παρακολούθηση και οι παρεμβάσεις κατοίκων και εργαζομένων. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι για τη μη μεταδικότητα δεν αρκεί κάποιος να έχει εμβολιαστεί ή να έχει νοσήσει. Το πιο ασφαλές κριτήριο είναι η διεξαγωγή διαγνωστικών ελέγχων, που η κυβέρνηση συστηματικά αρνείται να πραγματοποιήσει με Δημόσιο – Δωρεάν τρόπο, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ατομική μας ευθύνη.
Στην Νέα Ιωνία Παρόλο λοιπόν που από την αρχή της πανδημίας έχουν αλλάξει πολλά, η Δημοτική Αρχή επιμένει στην λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, εμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό έστω και τα ελάχιστα ψήγματα δημοκρατικής λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Σε προηγούμενη μάλιστα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα είχε τεθεί από την Εκτός Σχεδίου προς συζήτηση. Από τις Δημοτικές Παρατάξεις που ήταν παρούσες μόνο η Δημοτική Αρχή διαφωνούσε με την δια ζώσης λειτουργίας με το πρόσχημα των τεχνικών θεμάτων που προκύπτουν από την μεταφορά της έδρας του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και την μη ύπαρξη κατάλληλου χώρου όπου θα μπορούσαν να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Στις 29-12-2021 όμως εκδίδεται εγκύκλιος όπου επιβάλει την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης, την Κυριακή 09-01-2022, για την Διαδικασία Ανάδειξης των Μελών Προεδρείου, Οικονομικής Επιτροπής & Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Στην εγκύκλιο αυτή μάλιστα προβλέπεται ότι η συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων μπορεί να γίνει είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε με την διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test).
Από την μεριά μας λοιπόν αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στη διαδικασία εκλογής τόσο του προεδρείου του δημοτικού συμβούλιου, όσο και στη διαδικασία εκλογής των μελών της Οικονομικής
Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, για τους παρακάτω δύο λόγους:
1 o . Εξαιτίας της Αντιδημοκρατικής λειτουργίας των Δήμων μέσω των Επιτροπών
Ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, ο Καποδίστριας, ο Καλλικράτης και ο Κλεισθένης καθορίζουν ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Με αυτούς τους νόμους προϊόντος του χρόνου επιτάθηκε ακόμα περισσότερα ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των δήμων και ιδιαίτερα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, το νόμο Κλεισθένη του ΣΥΡΙΖΑ και τις πρόσφατες αναμορφώσεις του από τη ΝΔ με τους νόμους Θεοδωρικάκου. Ενδεικτικό του βαθέματος της αντιδημοκρατικής στροφής και της απόστασης δήμων και
λαϊκής θέλησης είναι και ο νόμος Βορίδη που καθιερώνει το πλαφόν 3% από τις επόμενες τοπικές εκλογές.
Τα δημοτικά συμβούλια έχουν μετατραπεί σε όργανα επικύρωσης των πολιτικών επιλογών του κεντρικού κράτους, του Κεφαλαίου και της ΕΕ, με ένα πλαίσιο αντιδημοκρατικής λειτουργίας όπως ενδεικτικά αποτυπώνεται με:
 Την αφαίρεση αρμοδιοτήτων των δημοτικών συμβουλίων που έχουν περάσει στις
ελεγχόμενες από τη δημοτική αρχή επιτροπές, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή
Ποιότητας Ζωής, που αποφασίζουν για όλα τα ουσιαστικά ζητήματα. Επιτροπές μάλιστα στις
οποίες δεν αποτυπώνεται καν ο πραγματικός συσχετισμός που προέκυψε από τις δημοτικές
εκλογές.
 Την απαξίωση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων με τη ρύθμιση του
Κλεισθένη που δεν υπολογίζονται στις ψηφοφορίες όχι μόνο τα λευκά, αλλά ακόμα και
τα κατά για κρίσιμα θέματα όπως ο προϋπολογισμός.

2 o . Την συνέχιση λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου με το απαράδεκτο σύστημα της
τηλεδιάσκεψης
Όπως αποδείχτηκε περίτρανα στην περίπτωση της δια ζώσης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 09-01-2022, όταν το κεντρικό και το τοπικό κράτος θέλει να γίνει κάτι για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του μπορεί και το κάνει. Όταν η Δημοτική Αρχή δεν θέλει… δέκα μέρες κοσκινίζει.
Όταν λοιπόν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αφορά την νομοθετική δέσμευση που υπάρχει για «εκλογή» (λέμε τώρα) των απαραίτητων οργάνων διοίκησης των Δήμων και Περιφερειών, ώστε αυτά απρόσκοπτα να μπορούν να συνεχίζουν να εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική, τότε και οι περιορισμοί για εμβολιασμένους – μη εμβολιασμένους μπορούν και (καλώς) ξεπερνιόνται, όσο και η αίθουσα και ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός βρίσκεται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα και μάλιστα εντός εορτών.
Από την μεριά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα άλλο τρόπο δημοκρατικής λειτουργίας των συμβουλίων.
Απαιτούμε ζωντανές και ανοικτές συνεδριάσεις των συμβουλίων χωρίς αποκλεισμούς
συμβούλων ή κατοίκων και με όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Σε κατάλληλους χώρους με αποστάσεις, μάσκες και δωρεάν rapid test για όλους τους συμβούλους (εμβολιασμένους, έχοντας νοσήσει και ανεμβολίαστους), γιατί αυτό αποτελεί την πιο σωστή ένδειξη για την ασφάλεια των συμμετεχόντων.
Δεν συμφωνούμε με το μικτό μοντέλο (με παρουσία για όσους έχουν πιστοποιητικό και με τηλεδιάσκεψη για ανεμβολιάστους).
Η ζωντανή – ανοιχτή λειτουργία είναι αναγκαία για να σπάσει η προσπάθεια λειτουργίας
δημοτικών συμβουλίων θωρακισμένων από την επίδραση του λαϊκού παράγοντα.

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία
www.ektossxediou.blogspot.gr, ektossxediou@gmail.com

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση οικ. επιτροπής Τετάρτη 19.1.2022 (ΩΡΑ 9.30 Π.Μ.)
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Παπαδημητρίου “Ηράκλειο Μαζί” για τα σχολεία
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.