Άρθρο Προέδρου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού

0

Ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά για εμάς η παρουσίαση του άρθρου που μας παραχώρισε ο Αξιότιμος Πρόεδρος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr Αντώνιος Αυγερινός στην Εφημερίδα μας Fx-news , ηλεκτρονική και έντυπη

Άρθρο Προέδρου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Dr. Αντώνιου Αυγερινού

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ) είναι ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός και εθελοντικός οργανισμός στην Ελλάδα με ένα πολυποίκιλο, πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο. Κινητοποιείται στοχεύοντας πάντα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε περιόδους πολέμου και ειρήνης, στηρίζοντας τραυματίες, ασθενείς, πρόσφυγες, ηλικιωμένους, ανθρώπους με οικονομικές δυσκολίες και άτομα από κάθε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού. Η δράση του έχει συνδεθεί με τον ανθρωπισμό, την αλληλεγγύη και τη φιλαλληλία και είναι συνώνυμη της αφιλοκερδούς προσφοράς και της ανιδιοτέλειας. Από το 1877 έως σήμερα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, με τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιούν οι Τομείς του (Νοσηλευτική, Κοινωνική Πρόνοια, Σαμαρείτες-Διασώστες, Νεότητα), συνεχίζει αδιάκοπα να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας.  Σε συνεργασία με άλλους θεσμικούς φορείς, κρατικούς και μη, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στο πλευρό κάθε ανθρώπου, οικογένειας ή ομάδας που αντιμετωπίζει δυσκολίες χωρίς να θέτει φυλετικές ή εθνικές διακρίσεις στη δράση του.  Παράλληλα, όταν και όποτε υπάρχει ανάγκη στο εξωτερικό, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ενεργοποιείται σε συνεργασία με τους Εθνικούς Συλλόγους άλλων χωρών για την αποστολή διεθνούς βοηθείας.

Πρωταρχική μας επιδίωξη και μέλημα είναι η βιωσιμότητα του Ε.Ε.Σ και η αξιοπιστία του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η μεγάλη πρόκληση είναι να μπορέσουμε να αποδείξουμε στην ελληνική κοινότητα, ότι είμαστε αντάξιοι συνεχιστές και διάδοχοι της μεγάλης κληρονομιάς, παράδοσης και παρακαταθήκης, των χιλιάδων εθελοντών μας, οι οποίοι, με το παράδειγμά τους και την προσφορά τους, κατέστησαν τον Ε.Ε.Σ συνώνυμο της αλληλεγγύης και της φιλαλληλίας. Η πρόκληση αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη στην υλοποίησή της γιατί χρειάζονται εθελοντές που θα πρέπει να είναι απόλυτα πιστοί στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος και να διέπονται από πνεύμα συλλογικότητας, αλληλεγγύης και αυτοπειθαρχίας. Ταυτόχρονα, ως ενοποιητικός θεσμός, θέλουμε να σταθούμε αρωγοί τόσο στο έργο της Πολιτείας, όσο και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Θέλουμε έναν Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, διαφανή σύγχρονο, καινοτόμο, αλληλέγγυο και αποτελεσματικό, απάνεμο λιμάνι και εχέγγυο της κοινωνίας μας.

«Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός πρωταγωνιστής στην καθημερινότητα των πολιτών»

Η άμεση ανταπόκρισή μας στις σύγχρονες κοινωνικές και υγειονομικές ανάγκες κατέστησε τον Ε.Ε.Σ τελεσφόρο παραστάτη και επίκουρο της Ελληνικής Πολιτείας. Η άμεση παρουσία μας σε φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, σεισμοί και πλημμύρες), η στήριξη ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, η τεράστια βοήθεια στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό ζήτημα και πολλά άλλα, καθιστούν τον Ε.Ε.Σ κύριο πρωταγωνιστή στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα ήταν κουραστικό να απαριθμήσω την πληθώρα δράσεων που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Θεωρώ όμως υποχρέωση να τονίσω ιδιαιτέρως την άσκηση χρηστής διαχείρησης, την ορθολογική αξιοποίηση εθελοντών και επαγγελματικού προσωπικού, καθώς επίσης την ενδυνάμωση του εθελοντισμού. Σας διαβεβαιώνω ότι ο ΕΕΣ είναι πλέον θωρακισμένος ώστε να αναχαιτίσει πρακτικές και παθολογικές εκδηλώσεις εσωστρέφειες του πρόσφατου παρελθόντος.

«Μείζονος σημασίας η εξοικείωση των νέων με την ιδέα του εθελοντισμού»

Η πολιτεία οφείλει να συνδράμει σημαντικά στην καλλιέργεια και διάδοση του εθελοντικού πνεύματος στη χώρα μας. Οι ιδέες του εθελοντισμού μπορούν και πρέπει να διαδίδονται από το σχολείο. Είναι εξαιρετικά σημαντική η εξοικείωση των μικρών παιδιών με την ιδέα του εθελοντισμού. Σίγουρα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική μεταστροφή της κοινωνίας και μία ευρεία αναγνώριση της αξίας του εθελοντισμού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι από τους ουραγούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση στη συμμετοχή πολιτών σε εθελοντικές ομάδες, καθώς το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 10%, ενώ σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία και η Ολλανδία το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%. Χαμηλή είναι και η συμβολή της εθελοντικής εργασίας στο ελληνικό ΑΕΠ. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης «Volunteering in the EU» για λογαριασμό της Κομισιόν, η συμβολή αυτή δεν ξεπερνά το 0,1%, όταν στις τρεις χώρες που προαναφέρθηκαν συμβάλλει από 3% έως 5%. Στον Καναδά, δε, συμβάλλει κατά 8,3%, δηλαδή όσο ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός κλάδος μαζί. Καλούμε και προσκαλούμε τους νέους να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον Ε.Ε.Σ. και να συμπορευτούν μαζί μας, σε αυτό το υπέροχο ταξίδι αγάπης, ανθρωπισμού και αλληλεγγύης.

Dr. Aντώνιος Αυγερινός

Πρόεδρος Ε.Ε.Σ

Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α

Προηγούμενο άρθροΕυχές για Χρόνια Πολλά σε όλους τους συνενωσίτες, και σε όλο τον κόσμο απο την μπασκετική ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΕυχές ΠΑΕ ΑΕΚ για Χρόνια πολλά Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.