Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Θάνος Λέκκας: “Περί ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού της πόλης μας”

Μετά την έντονη “συζήτηση” στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (δείτε ΕΔΩ) στο οποίο εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μας μετά από παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων του Δήμου, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος & αντιδήμαρχος Αναπτυξιακής Πολιτικής του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαληδόνας Θάνος Λέκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας:

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης κυριάρχησε το ζήτημα της ενεργειακής αναβάθμισης του φωτισμού της πόλης, ένα πολύ σοβαρό θέμα για να συζητείται αιφνιδιαστικά και μάλιστα εκτός ημερήσιας διάταξης χωρίς εισηγήσεις, χωρίς μελέτες και χωρίς επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα στην διάθεση των δημοτικών συμβούλων.

 

Το σωματείο εργαζομένων με ανακοίνωση του ισχυρίζεται πως κάλεσε όλα τα μέλη του δημοτικού μας συμβουλίου σε σχετική ενημέρωση. ΟΥΔΕΠΟΤΕ έλαβα πρόσκληση ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος να παραβρεθώ σε αυτή την συνάντηση. Η επιλεκτική πρόσκληση για ενημέρωση αδυνατώ να πιστέψω πως έγινε εκ παραδρομής, ενώ παράλληλα γεννάται το ερώτημα με ποια κριτήρια άλλοι εκλήθησαν στην ενημέρωση και άλλοι όχι.

 

Στην ουσία του θέματος το σωματείο εργαζομένων ισχυρίστηκε πως με βάση μια δική του μελέτη η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης μπορεί να γίνει με κόστος 1.090.842€ έναντι της μελέτης της διοίκησης με κόστος 3.742.292,26€. Παράλληλα ο κ. Βασιλόπουλος ισχυρίστηκε πως και επί δημαρχίας του είχε πραγματοποιηθεί μια μελέτη που κατέληγε στο συμπέρασμα πως το σχετικό κόστος ανέρχεται σε 1.600.000€… Φυσικά ουδεμία ενημέρωση και μελέτη είχαμε στα χέρια μας πέραν των γενικών παρουσιάσεων κόστους που αναφέρθηκαν!

Κληθήκαμε λοιπόν σε μια συζήτηση χωρίς καμία προετοιμασία, χωρίς μελέτες, χωρίς επιστημονικά δεδομένα και χωρίς οικονομοτεχνική παρουσίαση να λάβουμε μια σοβαρή απόφαση με οικονομικό και ουσιαστικό (ολική αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού της πόλης) αντίκτυπο για όλους μας. Για πόσους λαμπτήρες μιλάμε; τι εξοικονόμηση επιτυγχάνετε; με τι τύπους θα αντικατασταθούν οι υπάρχουσες λάμπες; θα αντικατασταθούν μόνο οι λάμπες ή και τα φωτιστικά; πόσα χρόνια εγγύηση δίνεται; η χρηματοδότηση θα γίνει με δανεισμό; σε πόσα χρόνια θα γίνει απόσβεση και πόσα άλλα αναπάντητα ερωτήματα που έχουν άμεση σχέση με το τελικό κόστος που διαμορφώνεται.

 

Φυσικά προκαλεί τεράστια εντύπωση και η στάση των συμβούλων της Δύναμης Πολιτών που σε λίγα μόλις λεπτά πέταξαν στον κάλαθο των αχρήστων την δική τους μελέτη που προέβλεπε κόστος 1.600.000€ και στήριξαν την πρόταση του σωματείου αυτοαναιρούμενοι και άρα αποδεχόμενοι πως η δική τους μελέτη που πληρώθηκε κιόλας από τα ταμεία του Δήμου μας δεν έχει πλέον ισχύ και υπολείπεται της μελέτης του σωματείου!!!. Γιατί άραγε δεν έκανε εξαρχής το σωματείο την μελέτη να ΜΗΝ πληρώναμε και ως δήμος τον μελετητή του κ. Βασιλόπουλου;;;

 

Οι σοβαρές αποφάσεις απαιτούν προετοιμασία, σωστή ενημέρωση των αιρετών, τεκμηριωμένα επιχειρήματα και σε καμία περίπτωση λαϊκισμό και προχειρότητα.

Στην βάση αυτή τοποθετήθηκα στην σχετική ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο διότι θεωρώ αδιανόητο με προχειρότητα και χωρίς ενδελεχή ενημέρωση να στηρίζω προτάσεις με μοναδικό γνώμονα τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.


– Ακολουθήστε την Εφημερίδα Fx-news στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
– Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα στο Fx-news.gr & filadelfia-xalkidona.gr

MyCity.Gr

Διαδημοτικά ΝΕΑ και όχι μόνο!