Απάντηση στην… “λάσπη στον ανεμιστήρα της Δύναμης Πολιτών”

0

Την απάντησή της με όλα τα στοιχεία έδωσε η διοίκηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας μέσω του αντιδημάρχου οικονομικών Ηλία Τάφα και του αντιδημάρχου καθαριότητας Μιχάλη Κουτσάκη, κατόπιν… (άλλης μίας) καταγγελίας της παράταξης “Δύναμη Πολιτών” και του δημοτικού της συμβούλου και τέως αντιδημάρχου (επί δημαρχίας Βασιλόπουλου), Γιώργου Ανεμογιάννη.

Παραθέτουμε την επιστολή με τα ερωτήματα που κατάθεσε στον Δήμο η Δύναμη Πολιτών:

  • Οι συμβάσεις που αναφέρονται στο έγγραφο ΕΔΩ και ΕΔΩ
Η απάντηση της διοίκησης Γιάννη Βούρου μέσω των αρμοδίων αντιδημάρχων, Ηλία Τάφα & Μιχάλη Κουτσάκη

Απάντηση στο υπ’ αριθμ. πρωτ. 21698/02-10-2020 ερώτημα του τέως αντιδημάρχου οικονομικών υπηρεσιών κ. Ανεμογιάννη.

Σύμφωνα με τους όρους τόσο της φετινής, όσο και της περσινής σύμβασης αλλά και σε κάθε σύμβαση τέτοιου είδους, το προϋπολογισθέν ποσό δεν είναι υποχρεωτικό να εξαντληθεί. Η σύμβαση εκτελείται βάσει τιμολογήσεων. Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται το τμήμα της παραγράφου του άρθρου 2 της σύμβασης.

ΑΡΘΡΟ 2ο

Αντικείμενο και διάρκεια σύμβασης

…Ο Δήμος δεν υποχρεούται να απορροφήσει το σύνολο των ποσοτήτων που αναγράφονται στον ενδεικτικό προϋπολογισμό. Εφόσον όμως κριθεί σκόπιμη η προμήθεια του συνόλου των ποσοτήτων , ο μειοδότης υποχρεούται να ανταποκριθεί στην απαίτηση του Δήμου….

Ο προϋπολογισμός για τα καύσιμα είναι γνωστός από 18/12/2019 που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του δήμου για το 2020. Ξαφνικά (;) δημιουργείται στον πρώην αντιδήμαρχο οικονομικών υπηρεσιών (και όχι μόνο) η απορία για το ύψος της σύμβασης, ενώ γνωρίζει πολύ καλά και τον προϋπολογισμό και τους όρους της σύμβασης.

Ο κ. Ανεμογιάννης θα μπορούσε απλά να ζητήσει από την υπηρεσία τα τιμολογηθέντα, αλλά προτίμησε να πετάξει λάσπη στον ανεμιστήρα και να δώσει δημοσιότητα, επειδή είναι σε ιδιαίτερα δεινή θέση για τα πεπραγμένα της διοίκησης Βασιλόπουλου το τελευταίο έτος της θητείας της, κατά την οποία ήταν αντιδήμαρχος οικονομικών υπηρεσιών του δήμου.

Επί της θητείας του κ. Ανεμογιάννη ο δήμος απώλεσε μέσα σε 9 μήνες 1.700.000€ από το λογαριασμό λειτουργικών δαπανών που καλύπτει μισθοδοσίες και συντηρήσεις και τα πράγματα θα ήταν ακόμα χειρότερα εάν δεν είχε δοθεί έκτακτη επιχορήγηση 194.000€ από το υπουργείο εσωτερικών στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Ας δούμε όμως την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού με ημερομηνία εκτέλεσης 31/08/2019 (τελευταία ημέρα διοίκησης Βασιλόπουλου) και 31/08/2020 αντίστοιχα για το συγκεκριμένο κωδικό που κάνει ιδιαίτερη μνεία ο κ. Ανεμογιάννης.

Από τον παραπάνω πίνακα γίνεται φανερό ότι φέτος έχει τιμολογηθεί κατά 6.870,61€ μικρότερο ποσό σε σχέση με την ίδια περίοδο έτους 2019. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, διότι οι ανάγκες αυξήθηκαν λόγω της αγοράς καινούργιων οχημάτων στην υπηρεσία καθαριότητας, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν οι τιμές πώλησης των καυσίμων παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Παρόλα αυτά, οι τιμολογήσεις που αποτελούν και την ουσία κατά την εκτέλεση τέτοιου είδους συμβάσεων είναι περίπου στο ίδιο ύψος.

Μερικά στοιχεία προς τούτο:

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό για τα καύσιμα του 2020 (με ημερομηνία ψήφισης προϋπολογισμού 18/12/2019). Ο προϋπολογισμός για τον συγκεκριμένο ΚΑ το 2020 παρουσιάζεται κατά πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019 γιατί λήφθηκαν υπόψιν οι ακόλουθες καταναλώσεις σε ετήσια βάση:

Τέλος και σε σχέση με το επιχείρημα ότι με τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων επιτυγχάνεται μεγάλη μείωση στην κατανάλωση καυσίμων εξαιτίας του ότι τα απορριμματοφόρα δεν πάνε στη χωματερή Άνω Λιοσίων, αυτό δεν είναι απολύτως ορθό καθώς τα καύσιμα για μετάβαση και επιστροφή από το ΧΥΤΑ είναι πολύ λιγότερα από ότι η πορεία μέσα στην πόλη και στα στενά, που γίνονται διαρκώς στάσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων. Αυτό που γλιτώνει ο δήμος με τη λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης είναι οι φθορές στα απορριμματοφόρα από τα επιπλέον χιλιόμετρα που διανύονται για τη μετάβαση και επιστροφή από τη χωματερή.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών    Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού

Ηλίας Τάφας                                          Μιχάλης Κουτσάκης

 

Προηγούμενο άρθροΝΦ-ΝΧ: Δωρεάν τεστ COVID-19 στα σχολεία ζητά η “Ένωση Γονέων”
Επόμενο άρθροΝΦ-ΝΧ: Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.