Νέα Φιλαδέλφεια-Νέα Χαλκηδόνα στην εποχή του Covid-19

0

Βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας φαντάζει πλέον η καθημερινότητά μας από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα…Ποιος μπορούσε να φανταστεί άλλωστε ότι θα γινόμασταν:  Μαριόν Κοτιγιάρ, Ματ Ντέιμον, Λώρενς Φίσμπερν, Τζουντ Λο, Γκουίνεθ Πάλτροου και Κέιτ Γουίνσλετ στην βραβευμένη ταινία Contagion (Μετάδοση) του Στίβεν Σόντερμπεργκ, παραγωγής 2011! Στο σενάριο της ταινίας, ένας ιός (ο φανταστικός MEV-1), που μεταδόθηκε στο Χονγκ Κονγκ από μολυσμένη νυχτερίδα σε άνθρωπο, προκαλεί φονική πανδημία. Οι φορείς υγείας προσπαθούν να σταματήσουν τη μετάδοση, ενώ ο πανικός, τα θύματα και η παραπληροφόρηση αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο!

Και για να προλάβουμε κάποιους που θα πουν… «ορίστε, καλά τα λέμε, όλα είναι στημένα… μέχρι και ταινία είχαν κάνει για να μας προετοιμάσουν…. όλα είναι ψέματα και θέλουν να μας ελέγξουν, όχι στις μάσκες με τα τσιπάκια που μέσω 5G θα μας κάνουν ρομπότ κλπ κλπ κλπ…)», ότι σε ΟΛΕΣ τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας τα σενάρια προσομοιώνουν επιστημονικές μελέτες και πιθανά σενάρια βάση δεδομένων και στατιστικής (πχ πανδημία κάθε 80 με 100 χρόνια). Δυστυχώς, είμαστε η άτυχη γενιά της στατιστικής.

Βεβαίως στην δημοκρατική χώρα που ζούμε, ο καθένας είναι ελεύθερος να λέει δημοσίως τις απόψεις του, να πιστεύει ό,τι θέλει, να κάνει ό,τι θέλει, αρκεί τα λόγια και οι πράξεις του να μην στερούν της ελευθερία και υγεία των συνανθρώπων του και της κοινωνίας που όλοι συνυπάρχουμε!

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα

Η πόλη μας είναι μέχρι σήμερα από τις περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας που τα έχουν πάει αρκετά καλά με την πανδημία του κορωνοϊού, βάση των επίσημων πληροφοριών που έχουν δημοσιευθεί αλλά και των «ανεπίσημων».

Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την «κόκκινη» Αττική μαρτυρούν ότι οι Δήμοι Αττικής, Πειραιά και Κηφισιάς έχουν τις μεγαλύτερες συρροές κρουσμάτων και οι συγκεκριμένοι δήμοι έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Βεβαίως ζούμε σε μια περιοχή (Αττική) που ζει η μισή Ελλάδα και όλοι μετακινούνται παντού. Οπότε από την μια στιγμή στην άλλη και αν δεν τηρούνται τα μέτρα -ειδικά από τους επαγγελματίες που συναλλάσσονται με κόσμο- πολύ εύκολα η καλή «φαινομενικά» επιδημιολογική κατάσταση στα όρια του Δήμου μας μπορεί να αλλάξει άρδην…

Στην πόλη μας μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν ανακοινωθεί επίσημα τέσσερα κρούσματα και όλα στα μέσα περίπου Αυγούστου. Πρόκειται για τρεις αθλητές χάντμπολ του Ιωνικού Ν.Φ. και έναν εργαζόμενο του Δήμου που είχε καθημερινή επαφή με την ομάδα χάντμπολ. Μετά την ύπαρξη κρούσματος, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Δ.Υ. προχώρησε σε ιχνηλάτηση και υποβλήθηκαν σε τεστ εργαζόμενοι του Δήμου. Λίγες μέρες μετά με ανακοίνωσή του ο Δήμος  ανέφερε ότι τα προληπτικά τεστ ανίχνευσης του Covid-19 σε εργαζόμενους του ήταν αρνητικά.

Εκτός βέβαια από τις επίσημες πληροφορίες-ανακοινώσεις για κρούσματα κορωνοϊού στην πόλη μας, που αφορούν συνήθως άτομα που δραστηριοποιούνται σε φορείς ή σωματεία, υπάρχουν και τα κρούσματα της διπλανής πόρτας που δεν δημοσιοποιούνται όπως είναι λογικό. Ευτυχώς, και σύμφωνα με πληροφορίες που λαμβάνει καθημερινά η εφημερίδα μας, δεν φαίνεται να υπάρχει στην γειτονιά μας μεγάλη επιδημιολογική έξαρση, αλλά…

…από την μια στιγμή στην άλλη αυτό μπορεί να αλλάξει, εάν όλοι (πιστεύουν – δεν πιστεύουν) δεν τηρούν τα απαραίτητα υποχρεωτικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας…

Το Άλσος της πόλης μας στην εποχή του κορωνοϊού…

Tο Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας είναι από τα πιο διάσημα και παλαιότερα πάρκα του νομού Αττικής. Η έκταση του χαρακτηρίζεται τεράστια και παραμένει σημαντικός πνεύμονας πρασίνου της περιοχής και ένας από τους μεγαλύτερους της Αθήνας. Προσφέρεται για βόλτα, γυμναστική, περπάτημα, παιχνίδι και χαλάρωση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες καθώς μικροί και μεγάλοι, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες επιλέγουν να περάσουν το χρόνο τους στη φύση.

Της Μελίνας Κελαϊδή

Τι γίνεται όμως όσο αφορά τον συνωστισμό την εποχή του covid-19 στο Άλσος;;;

   Πολλοί νέοι προσπαθούσαν να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις, πολλοί φορούσαν μάσκες και γάντια, πολλοί περιόρισαν τις επαφές τους με σκοπό να προστατευθούν οι ίδιοι αλλά και να προστατέψουν τις οικογένειες και τους αγαπημένους τους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί απαξίωναν τα περιοριστικά μέτρα και δεν τα τηρούσαν. Περιγελούσαν τους κανονισμούς και προσπαθούσαν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο πως δε χρειάζεται να ακολουθεί πιστά τους νέους νόμους…

Η αλήθεια είναι πως στο Άλσος της πόλης μας δεν υπάρχει καμία απολύτως φύλαξη. Το πάρκο έχει ελεύθερη πρόσβαση όλες τις ώρες και όλες τις ημέρες του χρόνου. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να το επισκεφτεί όποτε εκείνος θελήσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και σε στην εποχή της πανδημίας, με μια νόσο να απειλεί τους ανθρώπους, το άλσος ήταν την περίοδο της καραντίνας και εξακολουθεί βεβαίως να είναι ανοιχτό 24 ώρες!

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι ανάγκη να ακουστεί είναι πως κυρίως τις βραδινές ώρες ο κόσμος και ειδικότερα τα νεαρά άτομα, οι έφηβοι, επιβάλλεται να απομακρύνονται από το Άλσος. Το πάρκο γίνεται σημείο συνάντησης για χρήση ναρκωτικών όπως και επικίνδυνων φασαριών… Αυτή είναι μια μόνιμη κατάσταση… Και ειδικά στην εποχή του κορωνοϊού, όπου υπάρχει περιορισμός και απαγορεύσεις σε αρκετά θέματα, είναι πιο δύσκολο για κάποιους να ελέγξουν τα αισθήματα και τις κινήσεις τους…

   Στην εποχή του κορωνοϊού λοιπόν, νεαρός κόσμος από όλα τα μέρη της Αττικής κατέκλυζε και κατακλύζει το άλσος με την πλειοψηφία αυτών τις νυχτερινές και μεταμεσονύχτιες ώρες…

Παρά τα σημαντικά αυτά προβλήματα, το Άλσος δεν θα πάψει να είναι στις πρώτες προτιμήσεις επίσκεψης των κατοίκων της Αττικής.

Συνεπώς, όλα τα άτομα ανεξαιρέτως μπορούν να περάσουν όμορφα και δημιουργικά τον χρόνο τους, στους χώρους του Άλσους μας τηρώντας όμως τα κατάλληλα μέτρα και φυσικά προστατεύοντας τους εαυτούς τους όπως και τους γύρω τους.

 Σίγουρα αξίζει μια επίσκεψη!


*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη εφημερίδα Fx-news (Σεπτέμβριος 2020)

Προηγούμενο άρθροΠαντρεύτηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος!
Επόμενο άρθροLive: Το Δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης (23/09/2020)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.