Ημέρα Μνήμης: Πότε θα γίνει το μνημόσυνο – μήνυμα Γιάννη Βούρου

0
Πάρκο Μικρασιατών Νέα Φιλαδέλφεια 2019
Πάρκο Μικρασιατών Νέα Φιλαδέλφεια

Το ετήσιο μνημόσυνο των Θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής στην προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, θα πραγματοποιηθεί (όπως και πέρυσι) την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, ημέρα εορτής για τη Σύναξη της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας», Πολιούχου της Νέας Φιλαδέλφειας.

Πάρκο Μικρασιατών Νέα Φιλαδέλφεια 2019
Το μήνυμα του Δημάρχου Γιάννη Βολυρου για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας

Το ελάχιστο που μπορώ να δηλώσω για τη σημερινή αποφράδα ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και να μην είναι κοινότοπο, είναι ένα ταπεινό απόσπασμα από το έργο μου “ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ ή ποιος μου πήρε το όνειρο”

“…Η Σμύρνη παίρνει φωτιά, καίγεται. Εκεί ‘ναι τα πλοία τα γαλλικά και τα εγγλέζικα και τρέχει  ο κόσμος να σωθεί. Και κόβουνε τα χέρια οι άλλοι και πέφτουνε στη θάλασσα οι κοπέλες και τα παλικάρια. Γεμίζει η παραλία με κόσμο. Μια έγκυος σκοντάφτει. Περνά από πάνω της ο όχλος. Της βγάζουν το παιδί. Αυτή πεθαίνει.  Ζητάει ο κόσμος νερό. Δεν υπάρχει σταγόνα. Ένας πατέρας φτύνει στο στόμα του παιδιού του να το ξεδιψάσει.
Ο στρατός μου υποχωρεί. Χτυπούν τις πόρτες των σπιτιών, ζητάνε ρούχα να βγάλουν από πάνω τους το χακί. Οι δικοί μου  οι μεγάλοι φεύγουν κι αφήνουν πίσω τους τον κόσμο στο έλεος του Θεού. Στρατιώτες ξυπόλυτοι, γυμνοί, κουρελιασμένοι, πρησμένοι, νηστικοί. Οι Τούρκοι σφάζουν. Παντού  φωτιά και μαχαίρι. Ατιμάζουν, κρεμάνε, καίνε. Πλημμύρα οι μαχαλάδες στο αίμα. Ρίχνουν βενζίνη στο δρόμο οι Τούρκοι να τρέξει η φωτιά. Φωτιά απο τη μία, θάλασσα από την άλλη και στη μέση οι Τσέτες να σφάζουν και να σκοτώνουν. Στην πίσω μεριά μία χαβούζα. Στα χείλια της χαβούζας κορμιά να σπαρταρανε και μέσα ή χαβούζα γεμάτη κεφάλια κομμένα.

Τόσοι, τόσοι ανταμωμένοι
επετιούντο από τη γη
όσοι είν’ άδικα σφαγμένοι
από Τούρκική οργή…”.

Προηγούμενο άρθροΤο μήνυμα του Αντιδημάρχου Παιδείας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς
Επόμενο άρθροΕορτή Αγ. Ευφημίας: Κλειστά τα σχολεία της Νέας Χαλκηδόνας την Τετάρτη (16/09)
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.