“Mέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας”

0

Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Τα μέτρα ανακούφισης και οι διεκδικήσεις που οφείλει να έχει ο Δήμος για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

Από την πρώτη στιγμή της εξάπλωσης της πανδημίας του covid19 στη χώρα μας, η Δύναμη Πολιτών προέταξε την ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων προστασίας του πληθυσμού από τη νόσο, αποφεύγοντας «μικροπαραταξιακές» τακτικές που εξυπηρετούν μόνο αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες.

Γι’ αυτό και πρώτοι προτείναμε την λειτουργία όλων των συλλογικών οργάνων του Δήμου μέσω τηλεδιάσκεψης, γι’ αυτό και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο υποστηρίξαμε μέτρα ανακούφισης των φτωχών νοικοκυριών και των επαγγελματιών, που πλήττονται από το επιβεβλημένο κλείσιμο των επιχειρήσεων και την εργασιακή επισφάλεια.

Στα πλαίσια αυτά μάλιστα, λάβαμε τη δέσμευση από τον κ. Βούρο ότι την περασμένη εβδομάδα θα πραγματοποιούνταν Δημοτικό Συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα τα μέτρα που πρέπει να πάρει ο Δήμος και τις διεκδικήσεις που πρέπει να έχει από την κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά και με κοινωνική ευαισθησία απέναντι στην πανδημία.

Ανεξάρτητα από το εάν και πότε θα αποφασίσει η Δημοτική αρχή να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο, η Δύναμη Πολιτών καταθέτει την παρακάτω δέσμη προτάσεων/διεκδικήσεων, που θα όφειλε να έχει ο Δήμος μας προκειμένου να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας:

  • Επέκταση και ενίσχυση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», ώστε να μπορεί να καλύψει με επάρκεια τις ανάγκες των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και των ηλικιωμένων που αδυνατούν να βγουν από το σπίτι.
  • Δημιουργία γραμμής δωρεάν κοινωνικής υποστήριξης μέσα από την πρόσληψη ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών για τη στελέχωση του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Στήριξης που λειτουργεί στο Δήμο μας από το 2015.
  • Δημιουργία ξενώνα προσωρινής διαμονής αστέγων στο χώρο του ΚΗΦΗ, ώστε να έχει πραγματικό νόημα το «Μένουμε σπίτι» για όλους τους συμπολίτες μας.
  • Διάθεση δημοτικού χώρου ή ενοικίαση χώρου από το Δήμο για τη φροντίδα  ηλικιωμένων που ζουν τελείως μόνοι.
  • Παράταση του νόμου Σταθάκη για διαγραφή χρεών στη ΔΕΗ και επαναλειτουργία της αντίστοιχης επιτροπής του Δήμου, ώστε να μη βρεθεί κανείς συμπολίτης μας με κομμένο ρεύμα.
  • Απαλλαγή καταβολής δημοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους για όσους εργαζόμενους απολύθηκαν ή τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, για τα ΑμΕΑ και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
  • 3μηνη απαλλαγή καταβολής δημοτικών φόρων και τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων σε όλες τις επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις/επαγγελματικούς χώρους που έκλεισαν με απόφαση της κυβέρνησης. Ο Δήμος μας μπορεί και πρέπει να υποστηρίξει μία τέτοια πολιτική αφού το πλεόνασμα στα ανταποδοτικά τέλη που κληρονόμησε η σημερινή δημοτική αρχή ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
  • 3μηνη απαλλαγή από την καταβολή συνδρομής για τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα του Δήμου.
  • Απαλλαγή καταβολής ενοικίων για εκμισθωμένα δημοτικά ακίνητα, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία για όσο διάστημα αυτά παραμένουν κλειστά και αντίστοιχη απαλλαγή του Δήμου από την καταβολή φόρου μισθωμάτων.
  • Έκτακτη ενίσχυση των σχολικών επιτροπών προκειμένου να χορηγηθούν δωρεάν φορητοί υπολογιστές στους μαθητές των σχολείων που ανήκουν σε φτωχά νοικοκυριά και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Άμεση χορήγηση σε όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους όλων των απαραίτητων υλικών για την προσωπική τους υγιεινή και ασφάλεια (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά κλπ.) – Απαίτηση από την πολιτεία για κεντρική προμήθεια σε όλους τους Δήμους στο βαθμό που ο Δήμος αδυνατεί να βρει στην αγορά τις απαραίτητες προμήθειες.
  • Ανανέωση των συμβάσεων και διασφάλιση από το Δήμο της πληρωμής των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δήμο με «σύμβαση με αντίτιμο» και οι οποίοι αυτή τη στιγμή βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
  • Επέκταση του Δώρου Πάσχα που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα και στους δημοτικούς υπαλλήλους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, δηλαδή σε όλο το εργατοτεχνικό προσωπικό και τους υπαλλήλους της κοινωνικής υπηρεσίας που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να σταθεί η τοπική κοινωνία όρθια.
  • Άμεση ενίσχυση του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας Νέας Φιλαδέλφειας (πρώην ΙΚΑ-ΠΕΔΥ) με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του.
  • Άμεση ενίσχυση των υποστελεχωμένων 2 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και ίδρυση άλλων 3 στο Δήμο μας, όπως ήταν ο σχεδιασμός της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας.
  • Άμεση ενίσχυση του υποστελεχωμένου Νοσοκομείου «Αγία Όλγα», που παρέμεινε το μοναδικό νοσοκομείο στην περιοχή μας ύστερα από το κλείσιμό του το 2013, με προσωπικό όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.

Προκειμένου να υλοποιηθούν όλα αυτά τα μέτρα, μέτρα απαραίτητα κατά την γνώμη μας για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής,

  • Είναι επιβεβλημένη  η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης σε όλους τους Δήμους από το ΥΠΕΣ.
  • Είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση του Προγράμματος «Φιλόδημος» με αξιοκρατικά και διαφανή κριτήρια, αντί της πρόσφατα ψηφισθείσας ΠΝΠ που «μοιράζει» χρήματα με αδιαφανή κριτήρια.
  • Είναι επιβεβλημένη η επανεκκίνηση του Προγράμματος «Φιλόδημος» ώστε να ενταχθούν έργα, εργασίες και προμήθειες απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.
  •  Είναι επιβεβλημένες οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με βάση το εγκεκριμένο σχέδιο 2019-2024, προσλήψεις  που πάγωσε η σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει σχέδια ιδιωτικοποίησης στους Δήμους.

Η επόμενη μέρα μετά την πανδημία δεν πρέπει να βρει το λαό μας με λιγότερα ατομικά, εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως ονειρεύονται όσοι βρίσκουν την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία προκειμένου να αναδυθεί ένας νέος μεσαίωνας. Όλα τα παραπάνω είναι αναγκαία αν θέλουμε ο Δήμος μας να βγει όρθιος και η τοπική κοινωνία με το κεφάλι ψηλά από τη σημερινή κρίση.

Είναι στο χέρι μας να αγωνιστούμε για όλα αυτά. 

Προηγούμενο άρθροΑιμοδοσία ΝΦ-ΝΧ: Ξεπέρασε κάθε προσδοκία! (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΗ Θεατρική παράσταση «Φιλιώ Χαϊδεμένου» – #Μένουμε_Σπίτι
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.