Κορωνοϊός: “Ψυχραιμία & ατομικά μέτρα προστασίας…”

0

Ψυχραιμία προς όλες τις κατευθύνσεις, συνιστά ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής Ιατρικής Θάνος Δημόπουλος, με αφορμή την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη γειτονική Ιταλία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι ευτυχώς, ο ιός δεν έχει περάσει ακόμη τα σύνορά μας.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας είναι απολύτως αποτελεσματικά για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου στην ευρύτερη κοινωνία.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει το μάξιμουμ των μέτρων που ενδεχομένως να χρειαστεί να ληφθούν, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, όταν ο κορονοϊός έρθει. Σημειώνει μάλιστα πως με την Πράξη αυτή, προβλέπονται όλοι οι δυνατοί περιορισμοί που μπορούν να μειώσουν δραστικά την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά και οι επιπρόσθετες κινήσεις που ενδεχομένως να χρειαστούν για την ενίσχυση του ΕΣΥ με πόρους, προσωπικό και υλικά.

Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη για το  Liberal.gr:

– Κε καθηγητά, η Κυβέρνηση αποφάσισε σειρά μέτρων με την πρόσφατη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προκειμένου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την πιθανή έλευση του νέου κορονοϊού στη χώρα μας. Τι χαρακτήρα έχουν τα μέτρα αυτά; Μπορούν να αντιμετωπίσουν μια εκτεταμένη επιδημία ή ακόμη και μια πανδημία;

Αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση προσπαθεί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να είναι έτοιμη να προσπεράσει οποιαδήποτε διαδικασία χρειαστεί για να τα εφαρμόσει, εφόσον κριθεί απαραίτητο. Προσπαθεί δηλαδή να είναι έτοιμη με το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, για να υποστηρίξει αποφάσεις όπως το ενδεχόμενο προσλήψεων και αμοιβών στο σύστημα υγείας ή εκτάκτων προμηθειών, ενώ ταυτόχρονα προβλέπει και μέτρα για πιθανούς περιορισμούς στις μετακινήσεις αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όλα τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν. Απλά δίνεται η δυνατότητα εφαρμογής τους. Και η πρόβλεψη είναι στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων.

– Ποιο είναι το όριο να ξεπεράσουμε την επιδημία και να μιλήσουμε για πανδημία;

Ξεπερνώντας τα στενά πλαίσια των ορισμών, πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Για παράδειγμα τώρα στην περιοχή του Μιλάνου και της Βόρειας Ιταλίας, βρίσκονται στο όριο να τεθούν σε κατάσταση πανδημίας. Όμως ακριβώς επειδή η κατάσταση είναι δυναμική, τα μέτρα λαμβάνονται σταδιακά.

– Πόσο έτοιμο είναι το ελληνικό σύστημα υγείας να υποστηρίξει μια εκτεταμένη επιδημία;

Κατ’ αρχήν ξεκινάμε με τα πρώτα κρούσματα, τα οποία μπαίνουν στην απομόνωση. Αν αυτά αυξηθούν δραματικά, τότε γίνεται διαχωρισμός, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο τα σοβαρά περιστατικά, ιδίως αυτά που παρουσιάζουν και συννοσηρότητες, έντονο βήχα, δύσπνοια, υψηλό πυρετό και στα λοιπά περιστατικά, που συνήθως είναι ήπια, δίνονται οδηγίες να παραμείνουν σπίτι τους, με αντιπυρετικά και ταυτόχρονο θα υπάρξουν και 4ψήφιες τηλεφωνικές γραμμές για περαιτέρω υποστήριξη. Υπενθυμίζω ότι όπως έχει δείξει μέχρι στιγμής, ο συγκεκριμένος κορονοϊός στο 85% των περιπτώσεων έχει πιο ήπια συμπτώματα από το κοινό κρυολόγημα.

– Όπως έχουμε δει από την Κίνα και την Ιταλία, το σημαντικότερο πρόβλημα της διασποράς του ιού, είναι μέσα στα νοσοκομεία. Πόσο σημαντική είναι η τήρηση των μέτρων προστασίας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις στην περίπτωση του κορονοϊού και πόσο εύκολο είναι με τις υπάρχουσες υποδομές στα νοσοκομεία;

Η ενημέρωση προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι συνεχής. Όπου δεν υπάρχει δυνατότητα για άμεσο πλύσιμο των χεριών, υπάρχει η δυνατότητα του οινοπνεύματος. Άρα δεν υπάρχει πρόβλημα από αυτήν την άποψη. Σημασία έχει η πιστή τήρηση των κανόνων, αλλά και πάλι θα πρέπει να θέσουμε ένα όριο, προκειμένου να μην υπάρξει πανικός. Η ενημέρωση γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται προκειμένου να μην «τρέχουμε» την τελευταία ώρα. Βέβαια, ευτυχώς, ακόμη δεν έχουμε κανένα κρούσμα και ταυτόχρονα ελπίζουμε η άνοιξη και η αύξηση της θερμοκρασίας, να έρθουν γρήγορα.

– Πόσο αποδοτικά είναι τα ατομικά μέτρα προστασίας στην κοινότητα;

Είναι πάρα πολύ σημαντικά και ίσως τα πιο αποτελεσματικά, δεδομένου ότι δεν έχουμε κάποια θεραπεία και η όλη διαχείριση που γίνεται μέχρι στιγμής είναι συμπτωματική. Μπορεί οποιοσδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, με βήχα, καταρροή, φτέρνισμα, χαμηλό πυρετό, να αυτοπεριοριστεί, να πάρει μάσκα ή να καλύπτει τη μύτη και το στόμα του με μαντήλι όταν φτερνίζεται ή βήχει και αμέσως μετά να πλένει τα χέρια του, να μην πλησιάζει σε πολύ κοντινή απόσταση τους οικείους του και να μένει σπίτι αν δεν υπάρχει λόγος να βγει εκτός.

ΠΗΓΗliberal.gr
Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Ο 1ος αγώνας μπάσκετ με αμαξίδιο
Επόμενο άρθροΣήμερα η αποκριάτικη γιορτή της Παιγνιοθήκης ΑμΕΑ
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.