Διεθνής ημέρα Μουσείων στο ΠΠΙΕΔ

0
Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Λάβαμε την παρακάτω ενημέρωση:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2019

«Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης»

Τα Μουσεία εκτός από την προστασία και ανάδειξη της πολιτισμικής κληρονομιάς έχουν εξελιχθεί στις μέρες μας σε κομβικά σημεία επικοινωνίας λαών και πολιτισμών. Αναπτύσσουν συνεργασίες και δημιουργούν δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών.

Διαφυλάσσοντας με σεβασμό την ιστορική μνήμη και την παράδοση αναζητούν νέους προσανατολισμούς για να εμπνεύσουν τον σύγχρονο άνθρωπο και να υπηρετήσουν τις ανάγκες του.

Στο πλαίσιο αυτό τα Μουσεία με τις πολύπλευρες δράσεις τους προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και να επιτύχουν τη δύσκολη ισορροπία μεταξύ κληρονομιάς και καινοτομίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό των Μουσείων 2019 με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Δευτέρα 6, Παρασκευή 10 και Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Εργαστήρι προφορικής ιστορίας για μαθητές Ε΄ Δημοτικού

Εξερευνούμε αντικείμενα, έγγραφα και προφορικές μαρτυρίες, συνθέτουμε την ιστορία των Μικρασιατών και ανακαλύπτουμε τι προσθέτει το κάθε στοιχείο στην κατασκευή της Ιστορίας.

Ερχόμαστε σε επαφή με αναμνήσεις ανθρώπων παρακολουθώντας συνεντεύξεις, ακούμε προσεκτικά, μαντεύουμε ερωτήσεις κι ύστερα γινόμαστε πρωταγωνιστές σε μια προσομοίωση συνέντευξης.

Και τελικά… γινόμαστε ιστορικοί ερευνητές. Προετοιμάζουμε τις ερωτήσεις μας στήνουμε τα μηχανήματα βιντεοσκόπησης/ηχογράφησης και συλλέγουμε μια προφορική μαρτυρία από έναν πληροφοριοδότη-έκπληξη.  

  • Τετάρτη 15 Μαΐου 2019, 18.30

Παρουσίαση μουσειοσκευής – Παρουσίαση προφορικής μαρτυρίας – Παρουσίαση καταλόγου – Βράβευση καλύτερων ζωγραφιών

Παρουσίαση μουσειοσκευής του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Παρουσίαση καταλόγου του  Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου».

Παρουσίαση προφορικής μαρτυρίας, ηχογράφηση-βιντεοσκόπηση συνέντευξης μαθητών της Ε΄ τάξης του 2ου Δημοτικού σχολείου Νέας Φιλαδέλφειας με απόγονο των Μικρασιατών προσφύγων.

Βράβευση 10 καλύτερων ζωγραφιών, αποτέλεσμα του διαγωνισμού ζωγραφικής που διεξήχθη στα σχολεία από τις 26/03/2019 έως τις 06/05/2019. 

  • Παρασκευή 17 Μαΐου 2019, 19.00

Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover

Το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» οργανώνει για 5η συνεχή χρονιά διανυκτέρευση εντός του χώρου του (sleep over) στις 17/5/2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή παιδιών της πόλης μας ηλικίας από 10 έως 12 ετών. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμμετοχή έμπειρων παιδαγωγών και συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών κ.α.

 Δευτέρα 13 – Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Έκθεση ζωγραφικής με έργα των μαθητών των σχολείων της πόλης μας που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής με τίτλο «Ζωγραφίζω την πόλη μου».

Οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους στα εικαστικά, κλήθηκαν να αποτυπώσουν ζωγραφίζοντας σε χαρτί, μέσα από το δικό τους βλέμμα, την πόλη μας. Όσοι έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής εκθέτουν τα έργα τους στην αίθουσα του Ιδρύματος.

Προηγούμενο άρθρο3ο Εσπ. ΕΠΑ.Λ Ν.Φ.: «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων», θεατρική παράσταση του Carlo Goldoni
Επόμενο άρθροΠ. Γρετζελιάς: Χωρίς ψηφοδέλτιο στο τοπικό συμβούλιο Νέας Χαλκηδόνας
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.