Εκδηλώσεις στο ΠΠΙΕΔ

0
Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Παρουσίαση βιβλίου Δημήτρη Φεργάδη: Με αφορμή την Columbia

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΨΜ παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Φεργάδη: Με αφορμή την Columbia, μια αναφορά στη βιομηχανία της δισκογραφίας κατά τον 20ο αιώνα,

την Τετάρτη 17/04/2019 ώρα 19.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΠΠΙΕΔ (Δεκελείας 152 & Ατταλείας).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Παναγιώτης Κουνάδης Μελετητής του Ελληνικού Τραγουδιού

Γιώργος Β. Μονεμβασίτης Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ. Συγγραφέας-Δημοσιογράφος Κριτικός και Ιστορικός Μουσικής

Ανδρέας Ροδίτης Δημοσιογράφος ΕΡΤ

Πέτρος Δραγουμάνος Μαθηματικός-Στατιστικολόγος Εκδόσεων Ελληνικής Δισκογραφίας

Και ο συγγραφέας του βιβλίου Δημήτρης Φεργάδης

Θα συντονίσει ο Στέλιος Ελληνιάδης Δημοσιογράφος-Ερευνητής

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Μαυροματάκη.

Ο συγγραφέας αξιοποιώντας την πενηντάχρονη δουλειά και πείρα του στη δισκογραφία (βιομηχανία, εμπόριο)-εργοστάσιο ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ-προσπαθεί μέσα από το βιβλίο του να παρουσιάσει με ενάργεια και το άλλο πρόσωπο, το εξαιρετικά άγνωστο πρόσωπο της βιομηχανίας της  δισκογραφίας του ήχου,  της  διασκέδασης.

Στο βιβλίο του, όπως δηλώνει ο συγγραφέας, γίνεται  σαφές  από αρχής,  δεν υπάρχουν  πρίγκιπες  και πριγκίπισσες. Δεν υπάρχουν  «Νέον»,  Μαρκίζες  και παρεΐστικα imperium. Ούτε  λάμιες   και θηρία. Και περισσότερο  πολύχρωμες  χάντρες. Υπάρχουν, όμως, σεβαστικές αναφορές  σε απλούς, καθημερινούς   ανθρώπους  της  διπλανής  πόρτας…  παραγωγούς   ακριβούς,  του  χειροποίητου  φορέα ήχου,  του δίσκου.  Και ασφαλώς, σεβασμοί  αμέτρητοι,   στους μύστες  δημιουργούς  και  ερμηνευτές, που τίμησαν  με την παρουσία τους  τον ήχο σαν ακριβό κοινωνικό αγαθό. 

 

Τα μεγαλοπρεπή τείχη της Κωνσταντινούπολης – Φωτογραφική έκθεση

Τα τείχη της Κωνσταντινούπολης και κάθε μία από τις πέντε μεγάλες πύλες που υπάρχουν σε αυτά παρουσιάζονται σε έκθεση που οργανώνεται από το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς.

Φωτογραφίες είναι το υλικό της έκθεσης, που προέκυψε από την εικοσιπεντάχρονη  καταγραφή των τειχών από ένα ζεύγος ισπανών γιατρών που γοητευμένοι από τα μεγαλοπρεπή τείχη της Βασιλεύουσας, επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κωνσταντινούπολη και τα φωτογραφίζουν.

Το σύνολο των φωτογραφιών το παραχώρησαν στο Κέντρο Βυζαντινών, Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Γρανάδας. Η έκθεση αποτελεί δωρεά του κ. Νικόλαου Δεληβοριά προς το Π.Π.Ι.Ε.Δ.

Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε ενότητες με βάση ισάριθμες μεγάλες πύλες των τειχών της Κωνσταντινούπολης.

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην κυρία Στέλλα Καλαμαρά, επίκουρο καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ και η επιστημονική επιμέλεια στην κυρία Βασιλική Πέννα, επίκουρο καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τα τείχη που σώζονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, αναστηλωμένα σε μεγάλο βαθμό, κτίστηκαν επί Θεοδοσίου Β΄ – γι΄ αυτό ονομάζονται Θεοδοσιανά- και ήρθαν να αντικαταστήσουν την πρώτη οχύρωση της πόλης, η οποία έγινε από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο. Η χάραξη και η ανέγερση τείχους ήταν άλλωστε μια από τις πρώτες ενέργειες του ιδρυτή της. Το τείχος αυτό καταστράφηκε μετά τα μέσα του 8ου αιώνα. Ακολούθως, εκτός από τον Θεοδόσιο Β΄, ο Ηράκλειος, ο Λέων ο Αρμένιος και ο Λέων ο Ίσαυρος ανοικοδόμησαν και συμπλήρωσαν τα τείχη. Όσο για τις πολυάριθμες πύλες του, που εξασφάλιζαν την έξοδο και την είσοδο στην Πόλη, πιο ονομαστές υπήρξαν η Χρυσή Πύλη, χάρη στη μεγαλόπρεπη διακόσμησή της- από αυτήν άλλωστε έμπαιναν θριαμβευτές οι αυτοκράτορες που επέστρεφαν από νικηφόρες εκστρατείες- και η Κερκόπορτα από την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, μπήκαν στην Πόλη οι Τούρκοι στις 29 Μαΐου του 1453. Ακόμη, περίφημη είναι η πύλη του Αγίου Ρωμανού, η οποία γνώρισε πολλές επιθέσεις, ενώ σε αυτήν έπεσε, στην ανέλπιδα μάχη, ο τελευταίος αυτοκράτορας.

Διάρκεια έκθεσης 15-30 Απριλίου 2019

Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 9.00-21.00

Σάββατο-Κυριακή: 10.00-14.00

Χώρος: Αίθουσα εκδηλώσεων Π.Π.Ι.Ε.Δ. (ισόγειο)

«ΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ»

Μια εκδήλωση – αφιέρωμα στον συνάνθρωπο

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας σε συνεργασία με τους «Ανθρώπους Αγάπης» & το Κέντρο Προσχολικής Αγωγής «ήλιος» διοργανώνουν εκδήλωση – αφιέρωμα στην προσφορά στον συνάνθρωπο:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Προβολή ταινίας μεσαίου μήκους

«ΜΕΡΕΣ ΒΡΟΧΗΣ»

Σκηνοθεσία: Αλεσσάνδρο Σπηλιωτόπουλος

Πρωταγωνιστούν : Παναγιώτης Μπουγιούρης, Χριστίνα Γερογιάννη, Ζαχαρίας Ρόχας,  Ανδρέας Μαριανός

Μουσικό μέρος

Συνθέτης – πιάνο: Έλενα Παυλέα

Ερμηνεύουν: Αλκμήνη Χατζηνάσιου,  Μαρίσια Παπαλεξίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2019, 19.30

Αίθουσα εκδηλώσεων Π.Π.Ι.Ε.Δ. (Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια)

Είσοδος ελεύθερη

Όσοι επιθυμούν μπορούν να φέρουν τρόφιμα που θα διατεθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο του δήμου μας.

Προηγούμενο άρθρο“Έφτασε η ώρα να «καθαρίσει» ολόκληρο το Άλσος!”
Επόμενο άρθρο“Εκ παραδρομής… τα παρκόμετρα”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.