“Βουλευτικές Εκλογές στις 17 Μαρτίου ή στις 26 Μαΐου;”

0

Κάλπες ακόμα και στα μέσα του Μαρτίου “βλέπουν” τα σενάρια, που έχουν πυκνώσει ιδιαιτέρως τις τελευταίες ημέρες μετά και τη λεκτική κλιμάκωση των αντιδράσεων εκ μέρους του Πάνου Καμμένου σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Γνώστες των διαθέσεων, ή τέλος πάντων των στοχασμών…, του Μεγάρου Μαξίμου, αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζονται δύο βασικά σενάρια, τα οποία ο πρωθυπουργός έθεσε στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πρώτο σενάριο βρίσκεται σε άμεσα συνάντηση με τις αποφάσεις Καμμένου, εάν δηλαδή κάνει πράξη την απειλή του και αποχωρήσει από την κυβέρνηση, όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τσίπρας εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, προκειμένου να φτάσει η κυβέρνησή του χρονικά έως τις 26 Μαΐου και να στηθούν κάλπες μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις Ευρωεκλογές, ένα σενάριο που έχει εξεταστεί πολλαπλώς από τους “εκλογικούς εγκεφάλους” του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης πριν τη συζήτηση και την ψηφοφορία στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως εφόσον τεθεί θέμα ψήφου εμπιστοσύνης, θα υπερψηφίσουν ο κ. Δανέλλης από το Ποτάμι, η κυρία Παπακώστα, εκ των ΑΝΕΛ οι Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις και Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ, καθώς επίσης ο κ. Σαριδάκης από την Ένωση Κεντρώων.

«Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Αν θέλει η Νέα Δημοκρατία ας υποβάλει πρόταση δυσπιστίας», διαμηνύουν πάντως πηγές της Κουμουνδούρου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν και χωρίς τον Πάνο Καμμένο και διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 151 βουλευτών για «κάθε κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή» προκειμένου να ολοκληρωθεί η τετραετία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να επιδιώξει συνάντηση με τον κ. Καμμένο προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο, ενώ τα παραπάνω μηνύματα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ερμηνεύονται ως άσκηση πίεσης προς τον υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται προβλέπει εκλογές πολύ νωρίτερα και δη στις 17 Μαρτίου, με το σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός δεν θα θελήσει να χρεωθεί πιθανή “αποστασία” βουλευτών από άλλα κόμματα (όπως στο παραπάνω σενάριο) ή να θελήσει πάση θυσία να αποφύγει το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ.

Υπενθυμίζεται ότι για “αποστασία” μίλησε ο Πάνος Καμμένος σε οργισμένο tweet του το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Τη Δευτέρα, ο Κώστας Κατσίκης από τους ΑΝΕΛ δήλωσε ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών και «η κυβέρνηση χάνει τη δεδηλωμένη».

«Από τη στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την κυβέρνηση δεν μπορεί να μπει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών», υποστήριξε.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΑνακοινώθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ)
Επόμενο άρθροΆγιος Κοσμάς Ν.Φ.: Εορτή της Αγίας Οικογένειας του Μ. Βασιλείου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.