BBC στη Μόρια: “Κόλαση όπου παιδιά αυτοκτονούν”! (Βίντεο)

0

 

Με ιδιαίτερα ζοφερό τρόπο περιγράφει το BBC την κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, όπου υπάρχει το προσφυγικό hotspot.

Το ρεπορτάζ σημειώνει χαρακτηριστικά: “Στο camp της Μόριας, στο νησί της Λέσβου, επικρατεί θανάσιμη βία, υπερπληθυσμός, τρομακτικές υγειονομικές συνθήκες και τώρα μια Οργάνωση υποστηρίζει ότι παιδιά ακόμα και 10 ετών επιχειρούν να αυτοκτονήσουν”.

Εντός του χώρου μπήκαν άνθρωποι του προγράμματος “Victoria Derbyshire”. Μιλώντας στο BBC αναφέρουν τι είδαν και τι τους είπαν.

“Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αποδράσουμε, 24 ώρες το 24ωρο έχουμε έτοιμα τα παιδιά μας”, λέει η Σάρα Καν από το Αφγανιστάν, για να προσθέσει: “Η βία εδώ σημαίνει ότι τα μικρά παιδιά μας δεν μπορούν να κοιμηθούν”.

Η ίδια εξηγεί ότι η οικογένεια της περνάει όλη την ημέρα στην ουρά για να πάρει φαγητό και όλη τη νύχτα βρίσκεται σε εγρήγορση λόγω των καβγάδων που ξεσπάνε συνεχώς.

Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές μέσα στη Μόρια ώστε ακόμα και φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει ότι ο χώρος παντού μυρίζει ακατέργαστα λύματα. Υπάρχει περίπου μία τουαλέτα ανά 70 ανθρώπους, όπως καταγγέλλουν οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα”.

Άνθρωποι ζουν σε υπαίθριες καμπίνες, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται σκηνές με αδιάβροχα σεντόνια- “σπίτια” για όσους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν έναν καλύτερο χώρο για να μείνουν.

Ο χώρος διαμονής των προσφύγων εκτείνεται πλέον και στην παραπλήσια ύπαιθρο. Μία σκηνή φιλοξενεί 17 ανθρώπους, τέσσερις οικογένειες…

Στο camp της Μόριας, σημειώνει το BBC, αυτή τη στιγμή  στοιβάζονται περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα του φτάνει μόλις για 2.000.

Μια μητέρα περιγράφει ένα πάτωμα γεμάτο κόπρανα στο χώρο που ζει με το 12 ημερών μωρό της.

Η βία μέσα στο χώρο της Μόριας είναι ακραία. Το Μάιο εκατοντάδες Κούρδοι αποχώρησαν μετά από μια μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε εκείνους και Άραβες.

Ο Αλί που έχει φύγει από το camp, μιλώντας στο BBC, σημειώνει ότι όταν πήγε στη Μόρια με την οικογένεια του “βρήκαμε ότι υπήρχε ήδη σεκταρισμός και ρατσισμός μεταξύ των Σουνιτών, των Σιιτών, των Κούρδων, των Αράβων και των Αφγανών”.

Και τονίζει ότι η διαμάχη ανάμεσα σε ανταρτικές ομάδες της Συρίας έχει περάσει τις θύρες του προσφυγικού καταυλισμού. “Είναι όπως στον πόλεμο στη Συρία, αλλά ακόμα πιο άσχημα. Ακούμε περιπτώσεις βιασμών, σεξουαλικών παρενοχλήσεων”, προσθέτει.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν εγκαταλείψει τη Μόρια αλλά λόγω των μεγάλων αναγκών επέστρεψαν και άνοιξαν μία κλινική έξω από το camp. Τα παιδιά που εξετάζουν έχουν προβλήματα στο δέρμα τους λόγω της ανύπαρκτης υγιεινής, καθώς και αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων που χρησιμοποιεί η Αστυνομία για να καταστείλει τις βίαιες συγκρούσεις.

Τα ψυχικά προβλήματα ανάμεσα στα παιδιά είναι διαδεδομένα και οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι βρέθηκαν σε περιπτώσεις που 10χρονα παιδιά αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν.

Ο επικεφαλής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Λέσβο, ο Λούκα Φοντάνα, επισημαίνει ότι για την κατάσταση ενημερώνουν διαρκώς τόσο το ελληνικό υπουργείο Υγείας όσο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

“Παρά το ότι πιέζουμε ώστε τα παιδιά αυτά να μεταφερθούν στην Αθήνα όσο πιο γρήγορα, δεν συμβαίνει. Τα παιδιά αυτά είναι ακόμα εδώ”, λέει.

Το camp της Μόριας άνοιξε το 2015, αρχικώς ως σημείο transit για τους πρόσφυγες. Θα έμεναν για λίγες μέρες. Κάποιοι παραμένουν εκεί για χρόνια.

Ο Λούκα Φοντάνα, ο οποίος έχει εργαστεί σε πολεμικές ζώνες σε όλο τον κόσμο, υποστηρίζει ότι το camp της Μόριας είναι ό,τι χειρότερο έχει δει στη ζωή του.

Βρισκόταν, λέει, στη Δυτική Αφρική όταν ξέσπασε η επιδημία του Έμπολα: “Δεν έχω δει το μέγεθος της ταλαιπωρίας που ζουν οι άνθρωπο εδώ. Ακόμα και όσοι είχαν αρρωστήσει από τον Έμπολα είχαν την ελπίδα να διασωθούν. Εδώ κάθε ελπίδα έχει εξαφανιστεί από το ίδιο το σύστημα”.

ΜΕΣΩnooz.gr
Προηγούμενο άρθροΗ νέα κυβέρνηση…
Επόμενο άρθρο5.500 προσλήψεις με 12μηνη σύμβαση στο Δημόσιο
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.