Εικασία για την πτώση του Mirage 2000-5…

0
“Δεν ήταν σύμμαχος ο καιρός για τον πιλότο του μοιραίου Mirage 2000-5.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο defence-point ο συνεργαζόμενος μετεωρολόγος, Νίκος Γκίκας, στην περιοχή επικρατούσε χαμηλή νέφωση και ασθενείς άνεμοι κοντά στη θάλασσα, μέτριας έντασης από το επίπεδο των νεφών και πάνω. Αυτό φαίνεται πως αποδείχθηκε μοιραίο για το 34χρονο παλικάρι της Πολεμικής Αεροπορίας, τον σμηναγό Γιώργο Βαλταδώρο από την Καρδίτσα, πατέρα τριών παιδιών, που έφυγε από κοντά μας τόσο πρόωρα.

Ωστόσο, το κρίσιμο σημείο είναι ότι οι νεφώσεις βρίσκονταν κάτω από τα 500 μέτρα ύψος, κάτι το οποίο συνέβαλε κατά τα φαινόμενα τα μέγιστα στο τραγικό δυστύχημα. Ας μην ξεχνούμε, ότι επέστρεφαν από αναχαιτίσεις, διαδικασία η οποία πολύ συχνά συνεπάγεται φορτίσεις πολλών «g» (gravity / βαρύτητα) στο σώμα του πιλότου.

Για να γίνει κατανοητό σε όλους το επίπεδο των καταπονήσεων, το «7g» (πάνε και περισσότερο…) σημαίνει με απλά λόγια, εφτά φορές το βάρος του πιλότου. Άρα, εάν το βάρος του είναι 70 κιλά, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι περισσότερο, το «7g» συνεπάγεται σχεδόν μισό τόνο βάρους πάνω στο σώμα του…

Μετά από τέτοιες καταπονήσεις, είναι λογικό στην επιστροφή στη βάση να μην είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το γνωρίζουν και είναι εκπαιδευμένοι να το αντιμετωπίζουν. Γίνεται όμως αντιληπτό, ότι η «κακιά στιγμή», ή μια περιστασιακή αδιαθεσία, απέχει ελάχιστα και αν συμβεί, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Η μεγάλη απειλή είναι η απώλεια προσανατολισμού που είναι η πιθανότερη εκδοχή για το τι συνέβη. Μπαίνεις σε χαμηλή νέφωση εκτελώντας προσέγγιση στην αεροπορική βάση. Δεδομένη της κατάστασης στην οποία βρισκόταν μετά την εμπλοκή, εάν συμβεί η αναποδιά, είσαι και πολύ κοντά στο έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.

Η κατάληξη; ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Η απίθανη φωτογραφία αποτυπώνει όσα έκανε ο άτυχος πιλότος στη σύντομη μα ενδιαφέρουσα και γεμάτη Ελλάδα ζωή του…

ΠΗΓΗdefence-point.gr
Προηγούμενο άρθροΠτώση Mirage: Νεκρός ο Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος…
Επόμενο άρθροΒίντεο: Ο άτυχος πιλότος στην εκπομπή “Με αρετή και τόλμη”…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.