Ιθαγένεια: Αλλαγή στη διαδικασία απόκτησης για 250.000 αλλοδαπούς

0

Αλλαγές στη διαδικασία απόκτησης της Ελληνικής ιθαγένειας μέσω πολιτογράφησης προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία και να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής που πολλές φορές ξεπερνά τα πέντε έτη.

Υπολογίζεται ότι οι αλλαγές αφορούν στα 200.000- 250.000 αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα ήδη εδώ και πολλά χρόνια.

Οι υποψήφιοι για απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας στο εξής, θα καλούνται να απαντήσουν σε τριάντα ερωτήσεις, οι οποίες θα επιλέγονται από μια δεξαμενή 300 συγκεκριμένων ερωτήσεων που αφορούν στην ιστορία, τη γεωγραφία και την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι θα εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα για όλους όσους εξετάζονται ανεξάρτητα την επιτροπή που θα πραγματοποιεί την εξέταση.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που ακολουθεί το παράδειγμα συστημάτων που εφαρμόζονται στη Γερμανία και την Αμερική τονίζει ο επικεφαλής της ειδικής Γραμματείας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Λάμπρος Μπαλτσιώτης. Προσθέτει ότι για να εφαρμοστεί το σύστημα των 300 ερωτήσεων δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Σε νομοθέτημα το οποίο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα περιέχεται η δεύτερη μεγάλη αλλαγή στο σύστημα απόδοσης ιθαγένειας που αφορά στο χρονικό διάστημα παραμονής στη χώρα.

Εως τώρα ο αιτών θα έπρεπε να μπορεί να αποδείξει 7 χρόνια συνεχούς διαμονής στην χώρα στη διάρκεια της οποίας θα έπρεπε να κατέχει «ισχυρή» άδεια διαμονής όπως π.χ. δεκαετίας. Όπως προβλέπεται ιθαγένεια θα μπορεί να αποκτήσει όποιος έχει νόμιμη άδεια παραμονής στη χώρα για μια δωδεκαετία ανεξάρτητα το είδος αυτής.

Σημαντικό όπως διευκρινίζει ο Μπαλτσιώτης είναι ο αιτών να είναι «φορολογικά ορατός» μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, να έχει καταθέσει δηλαδή κάποιες φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να φαίνεται ότι έχει κάνει προσπάθεια να ενταχθεί και να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του ως πολίτης.

Ο αιτών θα εξετάζεται στη γνώση της ελληνικής γλώσσας ωστόσο εξετάζεται η πιθανότητα να απαλλάσσεται αυτής της υποχρέωσης εφόσον αποδεδειγμένα γνωρίζει ελληνικά έχει φοιτήσει για παράδειγμα σε ελληνικό πανεπιστήμιο.

Επίσης όσοι είναι άνω των 65 ετών είναι πιθανόν να απαλλάσσεται πλήρως ή μερικώς από την εξέταση της γλώσσας. Η διαδικασία απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας είναι εξαιρετικά χρονοβόρες ακόμα και για τους ανθρώπους που πληρούν όλα τα κριτήρια. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το 2017 απέκτησαν ελληνική ιθαγένεια μέσω πολιτογράφησης 3.483 αλλοδαποί.

ΠΗΓΗkathimerini.gr
Προηγούμενο άρθρο«Φαρμακερά» ΒΕΛΗ από τα ΑΡΙΣΤΕΡΑ!
Επόμενο άρθροSmart Trikala: Πρωτοπορεί με τεχνολογία 5G ο Δήμος Τρικκαίων!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.