Τουρκία: “Τα Ίμια είναι δικά μας”

0

Η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, σε συνέχεια του σοβαρού επεισοδίου που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγη ώρα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ξεκάθαρα πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία και πως η Ελλάδα παραπλανά την ελληνική κοινή γνώμη και «διαστρεβλώνει τα γεγονότα όπως κάνει πάντα».

Στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μάλιστα, γίνεται λόγος πως ο Τούρκος γ.γ. του υπουργείου κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και τον ενημέρωσε πως στα Ίμια υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα και πως η τουρκική πλευρά δεν θα ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Στην ανακοίνωση που έκανε σήμερα (13 Φεβρουαρίου) το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας προχώρησε σε «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας» για επικίνδυνο περιστατικό που έλαβε χώρα στην περιοχή των Ιμίων (Kardak αναφέρεται). Δυστυχώς, με αυτή τη δήλωσή της η ελληνική πλευρά παραπλανά την ελληνική κοινή γνώμη όπως συνηθίζει και διαστρεβλώνει τα γεγονότα όπως κάνει πάντα.

Στην πραγματικότητα, ο υφυπουργός του δικού μας υπουργείου Εξωτερικών ήταν που κάλεσε χθες το βράδυ τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, για τα γεγονότα που προκάλεσαν χθες το βράδυ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής με επικίνδυνους ελιγμούς γύρω από της βραχονησίδες Ίμια, που υπάγονται στην τουρκική κυριαρχία. Ο υφυπουργός μας ανέφερε με σαφήνεια τις εχθρικές ενέργειες των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες δεν θα ανεχτούμε, αναφέροντας ότι η αυξανόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμίας εκ των δύο χωρών. Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να τερματίσει αυτές τις επικίνδυνες ενέργειες».

Αυστηρό διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, σε διάβημα προχώρησε το υπουργείο Εξωτερικών μετά το περιστατικό με σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής το οποίο εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού τα μεσάνυχτα κοντά στα Ιμια προκαλώντας υλικές ζημιές.

Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο Εξωτερικών «προχωρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα, προς την Τουρκία, σχετικά με επικίνδυνο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων»

Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, οΓενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται.»

Προκλητικά και τα τουρκικά ΜΜΕ

Συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο με σημαντική συγκέντρωση δυνάμεων του τουρκικού λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, λίγες ώρες μετά το περιστατικό με το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που εμβόλισε σκάφος του ελληνικού λιμενικού.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, κατά τις 14.45 το μεσημέρι τέσσερα ακόμη τουρκικά σκάφη, δύο της τουρκικής ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοα, προσέγγισαν τα Ίμια αυξάνοντας τον αριθμό των τουρκικών σκαφών που περιπολούν στην περιοχή στα 11, ενώ τα ελληνικά πλοία είναι 8.

Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για δύο οπλισμένα ελληνικά ταχύπλοα (zodiac) από την Λέρο που πλησίασαν τα Ίμια και μετά κατευθύνθηκαν προς την Κω. Μάλιστα, σύμφωνα με την hurriyet, τα ελληνικά σκάφη πέρασαν σε απόσταση ενός μιλίου από τις βραχονησίδες, με τα τουρκικά σκάφη να στρέφονται και αυτά προς τα Ίμια, φθάνοντας σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από τα ελληνικά.

ΠΗΓΗliberal.gr
Προηγούμενο άρθροΒίντεο: Ξεκίνησαν η εργασίες για την Θεμελίωση της “Αγιάς Σοφιάς”
Επόμενο άρθρο“Υπογειοποίηση”: Την Πέμπτη γνωμοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.