Ανακοίνωση του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

0

Λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:

Η Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας , με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, εύχεται στους μαθητές, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς, καλή σχολική  χρονιά με υγεία και δημιουργία.

Φέτος, ακόμη καλύτερα από πέρυσι, τα Σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα, με το διδακτικό προσωπικό και τα βιβλία να περιμένουν από την πρώτη μέρα τους μαθητές. Με Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία παντού, με το ίδιο ωράριο και το ίδιο πλούσιο  πρόγραμμα μαθημάτων Ειδικοτήτων, με τα μαθητικά γεύματα στις Ζώνες Προτεραιότητας, με την Ειδική Αγωγή και το προσωπικό της (διδακτικό, ειδικό και βοηθητικό) και με τον  μεγάλο όγκο των προσλήψεων στην πρώτη φάση.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση που κάτω από  τις τόσο πιεστικές συνθήκες και δεσμεύσεις η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξασφάλισε αυξημένα κονδύλια για προγράμματα και υποδομές στο χώρο της εκπαίδευσης, αλλά το κυριότερο, ανέκοψε την πορεία προς την πλήρη απορρύθμιση και διάλυση της Δημόσιας Παιδείας, με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων και στοχευμένων μέτρων, σε όλες τις βαθμίδες.

Η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής Δεκατετράχρονης Εκπαίδευσης, οι θετικές αλλαγές στο Γυμνάσιο, ο σχεδιασμός ενός νέου εκπαιδευτικού μοντέλου στο Λύκειο και η δυνατότητα των μαθητών να ειδικεύονται με σύγχρονες μεθόδους,  ο νέος τρόπος Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι βελτιώσεις του νόμου πλαισίου για τα Πανεπιστήμια που αίρουν τις αντιδραστικές εφαρμογές Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, τα Μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα,  είναι μέτρα που ενισχύουν το Δημόσιο Σχολείο, ως ένα Θεσμό που τον εμπιστεύονται και τον στηρίζουν οι πολίτες.

Όμως, ως παραφωνία σε όλα αυτά, ήρθε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης στα πλαίσια της Διεθνούς  Έκθεσης Θεσσαλονίκης , που  ήταν αποκαλυπτική για τις προθέσεις του και τις προτεραιότητές του.

Την ίδια ώρα λοιπόν  που ο εκπαιδευτικός κόσμος αναμένει την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για την 14χρονη εκπαίδευση, με διετή υποχρεωτική φοίτηση στα Νηπιαγωγεία ,η Ν.Δ. υιοθετεί τις θέσεις της πλειοψηφίας της ΚΕΔΕ, δηλαδή την αυτονομία των σχολείων και το πέρασμα-ένταξη για αρχή,  της Προσχολικής  Αρχής και των Νηπιαγωγείων στους Δήμους.

Την ώρα που διεκδικούμε αύξηση των δημοσίων δαπανών, η Ν.Δ. και ο αρχηγός της σχεδιάζουν τη μείωση των δαπανών στο 1,9%  του ΑΕΠ και προαναγγέλλουν  την ανεύρεση πόρων από τις ίδιες τις σχολικές μονάδες μετατρέποντας έτσι τα σχολεία και τις εκπαιδευτικές κοινότητες σε επιχειρήσεις, για την επιλογή του προσωπικού από τον Διευθυντή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία και το αδιάβλητο των επιλογών, για τις σχέσεις εργασίας (ετήσιες συμβάσεις) και την άρση της έννοιας του μόνιμου δημόσιου λειτουργού.

Στοχεύουν στα σχολεία με το διαφοροποιημένο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα εκπαίδευσης,  στην ψευδεπίγραφη αριστεία, στα vouchers.

Χωρίς κεντρική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας (λέγε με αυτονομία), στο πρότυπο των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ένα αγοραίο εκπαιδευτικό σύστημα με επίκεντρο τον γονέα-πελάτη, τον μαθητή καταναλωτή, είναι το σχολείο που ονειρεύονται στη Ν.Δ.

Όλα αυτά μαζί με τις απόψεις του αρχηγού της Ν.Δ.  ότι η ανισότητα αποτελεί στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που μας άφησαν άναυδους, ανάγκασαν μέχρι και τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να διαφοροποιηθούν με ανακοινώσεις τους, πράγμα που αποδεικνύει πόσο μακριά είναι η νεοφιλελεύθερη Ν.Δ. από τις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Εκπαίδευσης και του λαού.

Η Ο.Μ. του ΣΥΡΙΖΑ Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας, καλεί τους γονείς, τους μαθητές  και τους εκπαιδευτικούς να μην κάνουν πίσω στον αγώνα τους για ένα ποιοτικό Δημόσιο Σχολείο.

Εμείς συνεχίζουμε την πίεση  για το ολοήμερο σχολείο  με σταθερό δάσκαλο στην απογευματινή ζώνη, την ένταξη στο σύστημα του προγράμματος του θεσμού της ενισχυτικής Διδασκαλίας στο Δημοτικό , στη διετή εκπαίδευση στα Νηπιαγωγεία, ποιοτικό Γυμνάσιο και Λύκειο και αναβαθμισμένα  ΕΠΑΛ.   Επίσης, υποστηρίζουμε τα  ίσα εκπαιδευτικά, ασφαλιστικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές και οργανικές θέσεις για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων σε όλα τα αντικείμενα.  Μόνιμους διορισμούς στην Γενική και Ειδική Αγωγή σύμφωνα με τις ανάγκες και τα κενά.

Υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις στο Δημόσιο σχολείο και συνεχίζουμε τους αγώνων.

Προηγούμενο άρθροΝέα Φιλαδέλφεια: Ρεπορτάζ στο παρκάκι “Ολυμπιονικών”
Επόμενο άρθρο“Adios España…”: Τη Δευτέρα η ανακήρυξη ανεξαρτησίας;
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.