Νέα Φιλαδέλφεια: Η «σφραγισμένη» παιδική χαρά της Αγίας Μαρίνας (Βίντεο-Ρεπορτάζ)

0

“Σφραγισμένη” στα χαρτιά αλλά… ορθάνοιχτη… παραμένει η παιδική χαρά που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας.

Δείτε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Η επικίνδυνη «ανοιχτή» παιδική χαρά της οδού Πλαστήρα (Βίντεο-Ρεπορτάζ)

Θα σας παραθέσουμε το ρεπορτάζ της 6ης Σεπτέμβρη 2017 στο τέλος. Ξεκινάμε με την ανακοίνωση-καταγγελία της “Δύναμης Πολιτών” (ελάσσονα αντιπολίτευση τότε…) της 28ης Ιουνίου 2012 με τον “τρομακτικό” τίτλο: “Επικίνδυνες παιδικές χαρές στην πόλη μας – Όργανο παιδικής χαράς παρολίγο να σκοτώσει παιδιά!!!”

Όταν στις 25 Οκτωβρίου του 2010, λίγες μέρες πριν τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ κατήγγειλε την τσιμεντοποίηση του χώρου που βρίσκεται πίσω από το Μνημείο Μικρασιατών, χαρακτηρισμένου ως πράσινο, κατασκευάζοντας νέα παιδική χαρά στη θέση της παλιάς.

Όταν η τότε Δημοτική αρχή κάλυπτε ολοκληρωτικά το χώρο με μπετόν, αντί να κάνει παρέμβαση με υλικά που να συνάδουν τόσο με το χώρο πρασίνου, όσο και με τη σύγχρονη λογική και πρακτική ανάγκη των παιδικών χαρών και του περιβάλλοντος.

Όταν εκφράζαμε την έντονη διαμαρτυρία μας και απαιτούσαμε την άμεση διακοπή των έργων (το ίδιο ακριβώς μπετονάρισμα σε παιδική χαρά έγινε στη νησίδα και στην οδό Ν. Πλαστήρα)

10 Ιουλίου 2014. Η προηγούμενη δημοτική αρχή της κας. Γαϊτανά-Αποστολάκη με ???????????????????????????????ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι σε εφαρμογή του νέου αυστηρού νόμου για τις παιδικές χαρές (μετά το τραγικό θανατηφόρο ατύχημα αγοριού σε παιδική χαρά του Ελληνικού), πέρασε ο Δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας και σφράγισε παιδικές χαρές στην πόλη μας. Να σημειωθεί ότι η προθεσμία για να εφαρμοστεί ο παρακάτω νόμος ήταν η 1η Ιουλίου (δείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση). Οι παιδικές χαρές σύμφωνα με το νέο νόμο πρέπει να έχουν ειδικό σήμα πιστοποίησης ασφαλείας (iso). Η παιδικά χαρά της Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας, σφραγίστηκε μέχρι να ανακατασκευαστεί και να λάβει πιστοποίηση με το νέο νόμο.

1 Σεπτεμβρίου 2014. Τον Δήμο αναλαμβάνει η νέα δημοτική αρχή της “Δύναμης Πολιτών” με δήμαρχο τον κ. Άρη Βασιλόπουλο.

19 Απριλίου 2015. Αφήνοντας ένα χρονικό περιθώριο στη νέα διοίκηση να “βρει τα πατήματά της”, η FX κάνει μεγάλο ρεπορτάζ για τις παιδικές χαρές της Νέας Φιλαδέλφειας:

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Οι «σφραγισμένες» Παιδικές Χαρές της Ν.Φιλαδέλφειας – Ν.Χαλκηδόνας!

“Σφραγισμένη παραμένει η παιδική χαρά που βρίσκεται ανάμεσα των δρόμων Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας. Η εικόνα της εγκατάλειψης στο συγκεκριμένο μέρος φαίνεται ανάγλυφα στις φωτογραφίες ντοκουμέντο του φωτορεπορτάζ. Σε αυτές ξεχωρίζει η πλούσια βλάστηση, τα εγκαταλελειμμένα παιχνίδια που ξεχωρίζουν μέσα από τα υπερυψωμένα χόρτα και προδίδουν την προηγούμενη ύπαρξη παιδικής χαράς. Ενώ, τραγική ειρωνεία αποτελεί η επιγραφή «απαγορεύονται τα ζώα» στην πόρτα εισόδου…”

4 Ιουνίου 2015: Ανακοίνωση της Δημοτικής αρχής για τις “σφραγισμένες παιδικές χαρές:

Το Μάιο του 2014 το Υπουργείο Εσωτερικών απαίτησε από όλους τους Δήμους να προσαρμόσουν τις Παιδικές Χαρές σε όριζε η νομοθεσία και να τις πιστοποιήσουν σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ΦΕΚ 931Β/2009. Τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου το σύνολο των παιδικών Χαρών του Δήμου μας ήταν σφραγισμένες. Προχωρήσαμε στην καταγραφή των προβλημάτων τους και την διαδικασία ανάθεσης σύμβασης με εταιρεία πιστοποίησης. Η διαδικασία της πιστοποίησης προβλέπει: Αρχικό έλεγχο για καταγραφή παρατηρήσεων Πραγματοποίηση των συνιστώμενων επισκευών Έλεγχο για τη διαπίστωση της συμμόρφωσης και Τελική σύσταση φακέλου για απόκτηση του ειδικού σήματος λειτουργίας. Η διαδικασία πιστοποίησης να είναι καθορισμένη από το Υπουργείο. Στις 31/12/14 υπογράφηκε η σύμβαση και ξεκίνησε η διαδικασία που αφορούσε στον αρχικό έλεγχο και την καταγραφή των παρατηρήσεων. Η έκθεση παραδόθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία στις 30/3/2015. Δυστυχώς μετά την έκθεση του αρχικού ελέγχου του φορέα πιστοποίησης και έως ότου κάθε Παιδική Χαρά λάβει το ειδικό σήμα, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών υποχρεώθηκε να ανανεώσει τη σφράγιση των παιδικών χαρών, αφού όλες είχαν παραβιαστεί και οι χρήστες τους ήταν εκτιθέμενοι σε κινδύνους. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία για την αποκατάσταση. Συντάθηκε η μελέτη και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Απριλίου εγκρίθηκε ο τρόπος εκτέλεσης του έργου. Στις επόμενες μέρες ξεκινά η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού προκειμένου να οριστεί ανάδοχος για την αποκατάσταση και πιστοποίηση μέρους των παιδικών χαρών, ενώ παράλληλα το συνεργείο της τεχνικής υπηρεσίας θα επισκευάζει και θα συντηρεί παιδικές χαρές του Δήμου. Ζητάμε την κατανόησή σας, έως ότου οι Παιδικές Χαρές θα είναι και πάλι λειτουργικές και ασφαλείς. Παράλληλα με όλα όσα προαναφέρθηκαν ετοιμάζεται σχέδιο κανονισμού για την εποπτεία, φύλαξη και λειτουργία των Παιδικών μας Χαρών ώστε να μην προκύψει ποτέ ανάλογο πρόβλημα στο μέλλον.

6 Σεπτεμβρίου 2017. Ρεπορτάζ της Fx-news στην “σφραγισμένη” παιδική χαρά της οδού Πλαστήρα:

“Σφραγισμένη” στα χαρτιά αλλά… πλέον ορθάνοιχτη… είναι σήμερα η παιδική χαρά που βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης στις εργατικές κατοικίες της Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας:

Να επισημάνουμε ότι οι ευθύνες για την ασφάλεια των παιδικών χαρών ανήκουν αποκλειστικά στους δήμους σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών: “Κάθε παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου δήμου, ο οποίος οφείλει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της. Σε περίπτωση δε ατυχήματος σε παιδική χαρά που δεν είναι σφραγισμένη και είναι προσβάσιμη ο δήμος δεν αποποιείται την ευθύνη του με την τοποθέτηση πινακίδας στην οποία αναγράφεται ότι η χρήση της γίνεται με ευθύνη των γονέων.

Προηγούμενο άρθροΣχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά του Αιτωλού
Επόμενο άρθροΣτην δημοκρατία ονομάζονται ‘πηγές’… #местный Правда
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.