“Έδειξε τα χαρτιά του” ο Δήμος για την υπογειοποίηση!

0

Μετά από την παράταση που ζήτησε και πήρε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας για να γνωμοδοτήσει σχετικά με την υπογειοποίηση της Φωκών & Πατριάρχου Κων/νου, η κυρία Δέσποινα Σπανούδη, έμμισθη ειδική σύμβουλος (μηχανικός) του Δημάρχου κ. Άρη Βασιλόπουλου -επί της ουσίας εκείνη που είναι υπεύθυνη για την σχετική μελέτη- με άρθρο-παρέμβασή της για το θέμα στην “ιστοσελίδα που επικοινωνεί τις απόψεις του δημάρχου“, μας “έδειξε τα χαρτιά του Δήμου” που θα “χρησιμοποιηθούν” στην επιτροπή διαβούλευσης την Τρίτη 2/10, για την:  «Γνωμοδότηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων του Δήμου οικ. έτους 2018 (άρθρο 76 παρ.2α Ν.3852/2010).»

Δείτε επίσης: -Γήπεδο ΑΕΚ: Παράταση την τελευταία μέρα… θέλει ο Δήμος για την Διαβούλευση της «υπογειοποίησης»!     Γιατί ΔΕΝ συνεδρίασε το Δημοτικό συμβούλιο τον Αύγουστο όπως υποχρεούται;;;

Nα σημειώσουμε ότι το έργο της υπογειοποίησης είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Βεβαίως η θέση του δήμου είναι καθαρά γνωμοδοτική και ΔΕΝ καθορίζει κάποια απόφαση, της οποίας υπεύθυνο είναι το αρμόδιο υπουργείο. Όμως, στο κείμενο που δημοσιεύει η ειδική σύμβουλος του Δημάρχου, “πίσω από κάποιες λέξεις και προτάσεις”, μπορεί ο αναγνώστης και να υποθέσει κάποιες σκέψεις-προθέσεις της δημοτικής αρχής, που δεν αποκλείεται να τις δούμε στο μέλλον…

Η ειδική σύμβουλος χρησιμοποιεί:

Τον τίτλο: “Μια πόλη άνω – κάτω. Οι επιπτώσεις από μια υπογειοποίηση 275 μέτρων”… 

Ονομάζει το γήπεδο: “Υπό ανέγερση αρένα επαγγελματικού ποδοσφαίρου της ΑΕΚ”

Θεωρεί ότι:

-Η δημιουργία κυκλικών κόμβων σε Πλατεία Πατριάρχου & Τρίγωνο και με την κατάργηση φωτεινών σηματοδοτών θα αυξήσει την κίνηση και θα είναι επικίνδυνο για τους πεζούς!

(Στο εξωτερικό και στις σύγχρονες πόλεις που γίνονται κυκλικοί κόμβοι χωρίς φανάρια και νησίδες πεζών, απλά είναι άσχετοι…)

-Θα προκληθεί μεγάλη όχληση από το έργο! “θα υπάρχει κυκλοφοριακό χάος αφού δεν έχει προβλεφθεί πώς θα κινούνται τα οχήματα ενώ θα υπάρχει όχληση λόγω σκόνης, θορύβου κλπ.”!

(Με αυτό το σκεπτικό δεν θα πρέπει να γίνονταν έργα… άρα θα μέναμε ακόμη σε σπηλιές!)

-Και βεβαίως, “θα χαλάσει την όψη της περιοχής, της φυσιογνωμίας του παραδοσιακού οικισμού, επιπτώσεις στο Ρέμα Γιαμπουρλά, αύξηση θορύβου, επιπτώσεις στις χρήσεις γης.”!

Και πάμε στα σοβαρά, στο “ζουμί” τού άρθρου:

-“Η διαδικασία έχει ήδη υπονομευτεί στο βαθμό που έχει προηγηθεί η έκδοση της άδειας δόμησης της αρένας ποδοσφαίρου της ΑΕΚ που σημειώνει ότι η είσοδος στον υπόγειο χώρο θα γίνει από το σχεδιαζόμενο έργο (!). Στην πραγματικότητα πρόκειται για ανατροπή της ακολουθίας των πραγμάτων: στο βαθμό που το έργο της υπογειοποίησης αφορά το δημόσιο χώρο έπρεπε – τουλάχιστον σε επίπεδο έγκρισης -να έχει προηγηθεί ή να έχει υποβληθεί μαζί με το ιδιωτικό γήπεδο.”

(τι εννοεί με το “έπρεπε”;;; είναι παράνομη η ενέργεια ή όχι; Μήπως εννοεί ότι θα πρέπει να “εξεταστεί” από την δικαιοσύνη αν είναι ή όχι;;; υποθέσεις κάνουμε)…

-“Το έργο σχεδιάστηκε από μια ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. η οποία έχει αναλάβει να κατασκευάσει και να διαχειρίζεται την αρένα. Η  προμελέτη του έργου έγινε το 2014, όταν δηλαδή η κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου ήταν ήδη ολοκληρωμένη. Αντί να λάβει υπόψη την εγκεκριμένη μελέτη, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. προτίμησε να επιλέξει ένα μέρος από μια εναλλακτική που είχε απορριφθεί και να την προσαρμόσει επάνω στο έργο της υπογειοποίησης που σχεδίασε για τους δημόσιους δρόμους της πόλης, σύμφωνα με τις δικές της προτεραιότητες και επιλογές. Στη συνέχεια, η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. δώρισε (!) την προμελέτη και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στην Περιφέρεια Αττικής.”

(Την “επέβαλε” η ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ Α.Ε. την μελέτη στην Περιφέρεια;;; Θεωρεί ότι η Περιφέρεια Αττικής και η κα. Δούρου είναι διαπλεκόμενη;;; )

Και στο τέλος το συμπέρασμα, το οποίο λόγω του ύφους και της ιδεολογικής προσέγγισης μας δείχνει τους λόγους που η συγκεκριμένη υπογειοποίηση έχει μόνο αρνητικά κατά την κρίση του Δήμου:

(αρνητικά σίγουρα έχει, όπως και όλα τα μεγάλα έργα. Η ζυγαριά όμως κλίνει με διαφορά στο θετικό, σύμφωνα με την άποψή μας)

Η υπογειοποίηση είναι ένα έργο χωρίς θετική επίπτωση ούτε καν κατά τη διάρκεια τέλεσης αγώνων, ενώ θα επιφέρει μόνιμες καθημερινές αρνητικές επιπτώσεις. Εξίσου σοβαρό είναι το δημοκρατικό έλλειμμα: το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο καλούνται κατόπιν εορτής να συζητήσουν για ένα δημόσιο έργο που επί της ουσίας προσαρμόζει μια πόλη στις απαιτήσεις μιας εταιρείας. Οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες της περιοχής έχουν περιορισμένη δυνατότητα να ενημερωθούν και να παρέμβουν παρότι είναι αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες εάν το έργο τελικά υλοποιηθεί. Η Περιφέρεια Αττικής είναι ήδη εκτεθειμένη και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι θα πρέπει να αποφασίσουν: θα επικυρώσουν ή θα ακυρώσουν αυτή την προσχηματική διαδικασία;

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΠΗΓΗΠηγή άρθρου: Πολίτης
Προηγούμενο άρθρο“Ταξίδι στο ένδοξο παρελθόν”
Επόμενο άρθροCPT για τα hotspot στο Αιγαίο: Κακοποίηση, βία, τραγικές συνθήκες
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.