Βίντεο: ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ – Προσφυγική Ελλάδα ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

0

Η Αγαπημένη μας γιαγιά ΦΙΛΙΩ ΧΑΙΔΕΜΕΝΟΥ μιλάει για την Μικρασιατική καταστροφή,την Γενοκτονία κατά των Ελλήνων της Ανατολής,την Προσφυγιά & τον ρατσισμό που βίωσαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες!

Από το κανάλι του Δήμητρη Τσακιλτζή (Έρευνα για την Διάδοση & Διάσωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού – Για την Μνήμη της αγαπημένης μας γιαγιάς Φιλιώς Χαιδεμένου) στο youtube.

Αποσπάσματα με την Φιλιώ Χαιδεμένου από τα Βουρλά (Σμύρνης) Ερυθραίας απο το Ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ το οποίο παρακολουθεί την πορεία των Μικρασιατών προσφύγων μετά την Καταστροφή το 1922. Πρόσφυγες καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία από τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα μέχρι να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Με θέμα το «Προσφυγικό ζήτημα» και την αντιμετώπισή του στον ελλαδικό χώρο μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών το 1923.

Πρώτης και δεύτερης γενιάς πρόσφυγες καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία από τα γεγονότα της Καταστροφής το 1922, τις αγωνιώδεις προσπάθειες για διάσωση, τις σκηνές πανικού που εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι της Σμύρνης και τις περιπέτειές τους μέχρι την επιβίβαση στα πλοία που θα τους μετέφεραν στην Ελλάδα. Ακολουθεί αναφορά στην υποδοχή που τους επιφυλάχθηκε στην Ελλάδα από τον ντόπιο πληθυσμό, στις κακουχίες που πέρασαν, καθώς και στη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 που πολλαπλασίασε τον αριθμό των προσφύγων και όξυνε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα της στέγασής τους. Γίνεται λόγος για την Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων (ΕΑΠ) που συστήθηκε το 1923 με σκοπό να επιλυθεί το πρόβλημα της εγκατάστασης και στέγασής τους. Παράλληλα επισημαίνεται η μεγάλη συμβολή των Μικρασιατών προσφύγων στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στον ελλαδικό χώρο μέσω των επιχειρήσεων ταπητουργίας και κλωστοϋφαντουργίας που έστησαν, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και το επιχειρηματικό τους πνεύμα.

Τέλος θίγεται το θέμα των αποζημιώσεων τις οποίες δικαιούνταν από τις διεθνείς συμβάσεις αλλά που δεν καταβλήθηκαν ποτέ πλήρως. Μπορείτε να δείτε όλο το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στό ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ (http://archive.ert.gr/) http://archive.ert.gr/97149/ Κωδικός Τεκμηρίου 0000097149 Αρχείο ΕΡΤ (2002) Ερευνα : Δήμητρης Τσακιλτζής (Για την Διάδοση & Διάσωση του Μικρασιατικού Πολιτισμού – Για την Μνήμη της αγαπημένης μας γιαγιάς Φιλιώς Χαιδεμένου).

Προηγούμενο άρθρο“#Karakitsario”
Επόμενο άρθρο20 αστείοι και ασυνήθιστοι νόμοι από όλο τον κόσμο!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.