ΣΟΝΦ: Μνήμη Σπύρου Λοβέρδου

0

 

Από τον Σκακιστικό Όμιλο Νέας Φιλαδέλφειας λάβαμε το παρακάτω σχόλιο-αφιέρωμα:

Στις 31 Αυγούστου 2016 ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου φτάνει στους υπολογιστές των μελών του ΔΣ από τον πρόεδρο του ΣΟΝΦ Οδυσσέα Βαζελάκη:

«Καλημέρα σας, Καλό χειμώνα.Σας ενημερώνω ότι είναι η τρίτη φορά που με παίρνει τηλέφωνο ο Σπύρος Λοβέρδος για να συμμετέχει σε ενδεχόμενο τουρνουά του συλλόγου.
Τουλάχιστον στο Βετεράνων να τον έχετε υπόψη.”

Λέει ότι είναι μάχιμος αυτή την περίοδο»

Δυστυχώς η ομάδα μας στο φετινό διασυλλογικό Πρωτάθλημα Βετεράνων ξεκίνησε χωρίς αυτόν. O Σπύρος Λοβέρδος, ο γλυκός αυτός άνθρωπος με την απέραντη αγάπη για το σκάκι και το ξεχωριστό χιούμορ δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε γαλήνιος, πλήρης ημερών, τον περασμένο Δεκέμβρη σε ηλικία 93 ετών.

O Σπύρος Λοβέρδος γεννήθηκε στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς το 1924. Μετοίκησε με την οικογένειά του στην Αθήνα, στην περιοχή των Άνω Πατησίων. Αποφοίτησε αριστούχος από τη Λεόντειο και στη συνέχεια από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάσθηκε επί χρόνια στην Εθνική Τράπεζα από όπου συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του υποδιευθυντή.

Μια μορφή εμβληματική για το ελληνικό σκάκι

Οι παλιότεροι τον γνώρισαν και τον θυμούνται ως τον ισχυρό Ομοσπονδιακό Μετρ της εποχής, με το επιθετικό στυλ, που βγήκε 3ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 1956 και αγωνίσθηκε με την Εθνική μας Oμάδα. Το 1956 συμμετείχε με την Εθνική Ομάδα στην Σκακιστική Ολυμπιάδα της Μόσχας όπου σημείωσε 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες στην 3η σκακιέρα. Παραθέτουμε μια παρτίδα του απέναντι σε ένα θρυλικό αντίπαλο από την διοργάνωση: Σπύρος Λοβέρδος – Παλ Μπένκο(αγώνας Ελλάδα – Ουγγαρία).

Το 1975 συμμετείχε με την Εθνική μας στη Βαλκανιάδα σημειώνοντας 2 νίκες και 2 ισοπαλίες σε μια εποχή που Βουλγαρία, Γιουγκοσλαβία και Ρουμανία ήταν παγκόσμιες δυνάμεις στο σκάκι. Το 1977 αγωνίζεται με την Εθνική μας στα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Εθνικών Ομάδων.

Για τους σημερινούς μεσήλικες ήταν ο ιδρυτής, ο νους και η ψυχή του σκακιστικού τμήματος της ΕΦΕΤ και των θρυλικών πανυπαλληλικών τουρνουά που διοργάνωνε επί χρόνια και τα οποία την δεκαετία του 80 ήταν η μαζικότερη και σημαντικότερη σκακιστική διοργάνωση. Επίσης, ήταν εμπνευστής και καρδιά των σκακιστικών προγραμμάτων και των μεγάλων τουρνουά του Δήμου Αθηναίων στα τέλη του 80.

Για τους μικρούς σκακιστές αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού να τον βλέπουν στα 90 του χρόνια να αγωνίζεται με χαμόγελο στα τουρνουά του ΣΟΝΦ. Πιστός στα αγαπημένα του ανοίγματα, την «Αγγλική» με τα λευκά και την «άμυνα του Όυοεν» με τα μαύρα.

Ο Σπύρος Λοβέρδος και ο ΣΟΝΦ

Με κανάλι επικοινωνίας την στενή φιλική σχέση του με τον Οδυσσέα Βαζελάκη, πρώτο πρόεδρο του ΣΟΝΦ (2004-2017), στάθηκε στο πλευρό του συλλόγου από τα πρώτα του βήματα

Το Φλεβάρη του 2005, με πρωτοβουλία του η ΕΦΕΤ δωρίζει στον νεοϊδρυθέντα ΣΟΝΦ πολύτιμο σκακιστικό και αρχειακό υλικό. Θα ακολουθήσει η προσφορά στο ΣΟΝΦ του μεγαλύτερου μέρους της σκακιστικής του βιβλιοθήκης, μεταξύ αυτών εκδόσεις ιστoρικής σημασίας όπως η πρώτη έκδοση των κανονισμών σκακιού από την ΕΣΟ, τα πρώτα τεύχη του «Σκακιστή» και μια συλλογή παρτίδων του Μπλακμπουρν έκδοσης 1899!

Τα χρόνια που ακολουθούν δίνει το παρών σε πολλές εκδηλώσεις του ΣΟΝΦ. Το 2010 ο ΣΟΝΦ αναγνωρίζοντας την προσφορά του διοργανώνει κλειστό τουρνουά προς τιμή του και τον βραβεύει στην εκδήλωση που διοργάνωσε με τον πρώην διεκδικητή του παγκόσμιου τίτλου GM NigelShort.

Η χρονιά σταθμός όμως είναι το 2011, που σηματοδοτεί την επιστροφή του στο αγωνιστικό σκάκι. Πράγματι, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΟΝΦ ο κ. Λοβέρδος μας ενημερώνει ότι μετά από 20 και πλέον χρόνια θα ξαναπαίξει αγωνιστικό σκάκι στο εαρινό τουρνουά του ΣΟΝΦ! Παρά τα χρόνια της ηλικίας του αποδείχνεται δύσκολος αντίπαλος. Στις 15/3/2011 παίζει την 1η του παρτίδα μετά την πολύχρονη αγωνιστική του αδράνεια και φέρνει ισοπαλία απέναντι στον Θανάση Γερούκαλη του Παγκρατίου.

Το 2012 εντάσσεται και τυπικά στη δύναμη του ΣΟΝΦ, με τον οποίο αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις του. Συμμετέχει τακτικά με τις ομάδες μας στο κύπελλο «Σπύρος Μπίκος», στο Ομαδικά Πρωταθλήματα Βετεράνων, στις διοργανώσεις του ΣΟΝΦ. Παραμένει πάντα ένας αξιόλογος αντίπαλος και αλίμονο σε όποιον τον υποτιμήσει: το 2011 κάνει μάτ στη σκακιέρα τον Γιάννη Σταθάκη ενώ το 2012 υποχρεώνει σε ισοπαλία τον ΟΜ Νίκο Σερετάκη!

Το 2014 στο 8ο Φθινοπωρινό Όπεν του ΣΟΝΦ σημειώνεται ένα αξιοσημείωτο γεγονός. Στις 18 Νοέμβρη έρχονται αντιμέτωποι ο μεγαλύτερος και ο νεώτερος του τουρνουά: Ο Σπύρος Λοβέρδοςγεννημένος το 1924 με τον νεαρό σκακιστή του ΣΟΝΦ Θωμά Θανάτη που έχει γεννηθεί το 2006. Τα82 χρόνια και 9 μήνες που τους χωρίζουν αποτελούν ρεκόρ ηλικιακής διαφοράς μεταξύ αντιπάλων σε αθλητική αναμέτρηση στη χώρα μας, ενδεχομένως και διεθνώς. Για την ιστορία η παρτίδα έληξε με νίκη του κ. Λοβέρδου, ο οποίος παρά τα 90 του χρόνια σημειώνει μόλις 2 ήττες στο τουρνουά!

Έδωσε τον τελευταίο του αγώνα στις 6/4/2016 απέναντι στον έφηβο του ΣΟΝΦ Νικόλα Δεληγιάννη στον 6ο γύρο του 8ου Εαρινού Όπεν του συλλόγου.
Ρεκόρ ηλικιακής διαφοράς: 82 χρόνια!

Με μεγάλη συγκίνηση και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη δεχθήκαμε την στερνή του, μεταθανάτια προσφορά, όταν την Τρίτη 25 Απριλίου η εγγονή του κυρία Ελένη Λοβέρδου παρέδωσε στο σύλλογο τα τελευταία σκακιστικά του βιβλία και τα τρόπαια που είχε κατακτήσει στη πλούσια σκακιστική του πορεία.

Ο ΣΟΝΦ, τιμώντας την προσφορά του και την σκακιστική του κληρονομιά, έχει αποφασίσει να αφιερώνει στη μνήμη του μια από τις διοργανώσεις που πραγματοποιεί κάθε χρόνο.

Προηγούμενο άρθροΒίντεο: Ομιλίες Δημάρχου & αντιπολίτευσης για τη Συγκέντρωση της 15ης Μαΐου στη Νέα Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθροΔωρεάν Μαστογραφία στις 10, 11 & 12 Μαΐου – Δηλώστε συμμετοχή
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.