Ποιος αποβλακώνει περισσότερο. Το Survivor ή το πολιτικό σύστημα;

0

 

Το βράδυ που ψηφίστηκε το 4ο μνημόνιο, για πρώτη φορά πρωθυπουργός ζήτησε και μίλησε πολύ νωρίτερα χωρίς να έχει άλλη υποχρέωση. Αλλιώς θα έπεφτε ταυτόχρονα με το Survivor! Περί τα μεσάνυχτα της συνεδρίασης ο κ Τσακαλώτος παρότρυνε τους ομιλητές να μην το παρατραβάνε. «Έτσι κι αλλιώς ο λαός βλέπει Survivor», είπε. Χτες βράδυ οι ειδήσεις για δόση και χρέος πάτωσαν μπροστά στα παρασκήνια του Survivor. Οι Έλληνες έχουν διαλέξει. Είναι με τους μαχητές και όχι με τους μασητές.

Του Γ. Παπαδόπουλου- Τετράδη για το liberal.gr

Διανοούμενοι και διανοουμενίζοντες, εστέτ και ελιτιστές, πολιτικάντηδες με επίχρισμα κουλτούρας, αναμαλλιασμένοι επαναστάτες και φιλόσοφοι των καφέ της αριστερής όχθης του Σήκω Άννα είναι στα κάγκελα. Παρέα με τους καναλάρχες και τους μισθοφόρους τους που βλέπουν τις εισπράξεις από τις διαφημίσεις και τα ποσοστά τηλεθέασης να κατρακυλάνε μπροστά στη λαίλαπα του Survivor.

Λυσσάνε ενάντια στο Survivor. Για όλους αυτούς είναι κάτι χειρότερο από την τρόικα και τη μπλε φάλαινα που απειλεί τα παιδιά και τα χρηστά ήθη! Είναι ο αντίχριστος της αποβλάκωσης και της φτήνιας.

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε; Η απάντηση είναι απλή: Δεν έχουν τίποτε. Τίποτε που να ενδιαφέρει το λαό απ αυτά που πουλάνε.

Ο λαός, που το’ χει δει το έργο πολλές φορές, ξέρει απ έξω την επόμενη ομιλία του πρωθυπουργού πριν τη γράψει ο λογογράφος του. Ξέρει απ έξω τις ομιλίες όλων των πολιτικών, αρχηγών και μη, πριν τις εκστομίσουν. Ξέρει όλες τις υποσχέσεις, τις καταγγελίες, τα «κι εσείς τα ίδια κάνατε», τις παπαρδέλες που αναμασάνε οι εκλεγμένοι στις χαβαλέ εκπομπές δήθεν πολιτικού λόγου στην τηλεόραση, αλλά και στις ελάχιστες σοβαρές εκπομπές, μετρημένες στα δάχτυλα του μισού χεριού.

Ο λαός έχει μπουχτίσει να ακούει τα ίδια ακαταλαβίστικα αγράμματα ελληνικά, που του’ χουν γίνει μητρική γλώσσα, να περιγράφουν από το πρωί μέχρι το βράδυ εδώ και 8 χρόνια τι θα γίνει με το έλλειμμα και το χρέος.

Έχει μπουχτίσει ν’ ακούει για διαφάνειες και καθαρότητες και να βλέπει τον Φώτη Μπόμπολα στο ακαταδίωκτο και στο απυρόβλητο, μόνο και μόνο επειδή έχει κάνει το «Έθνος» και τ’ άλλα φύλλα του συριζόφυλλα. Κι έχει μπουχτίσει να βλέπει τη νέα διαπλοκή υπουργών ενημέρωσης (!), τραπεζιτών και ολιγαρχών να αλλάζει πακέτα μετοχών σα να’ ναι πετσετάκια, μόνο και μόνο για να στηθεί ένα νέο σκηνικό Κοσκωτά. Εν ψυχρώ!

Έχει μπουχτίσει να ακούει εδώ και 8 χρόνια όλο για νέα μέτρα κι έχει μπουχτίσει να βλέπει τα εισοδήματά του και τις οικονομίες του να μειώνονται διαρκώς, χωρίς προοπτική να σταματήσει κάπου αυτή η ληστεία. Έχει μπουχτίσει μ αυτούς που του μασάνε τον κόπο του.

Ακούει νέα μέτρα και γυρνάει να δει Survivor. Γιατί εκεί μπορεί να κερδίσουν οι τύποι που ταυτίζεται μαζί τους και να χάσουν οι άλλοι που τους σιχαίνεται και να τους βλέπει.

Στην πραγματική ζωή δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ο ίδιος ή να χάσει αυτός που τον σιχαίνεται. Ο ίδιος θα χάνει, κι αυτός που τον σιχαίνεται θα του τρώει το βιός. Κάπου, έστω και στη φαντασία, πρέπει να κερδίσει. Το’ χει ανάγκη, όπως έχει ανάγκη το παιδί ν’ ακούει παραμύθια και να γίνεται με τη φαντασία του ο ήρωας.

Το Survivor τα σαρώνει όλα γιατί όλα έχουν απαξιωθεί. Και δεν έχουν απαξιωθεί έτσι, τυχαία. Ούτε τα’ χει απαξιώσει κάποιος άλλος. Έχουν απαξιώσει τους εαυτούς τους.

Οι πολιτικοί έχουν γίνει πιο αναξιόπιστοι από τον Σπαλιάρα και οι άλλες εξουσίες πιο αφερέγγυες από τον Χανταμπάκη. Οι δομές του κράτους για να υπηρετούν τους πολίτες είναι χειρότερες από τη Λάουρα και οι επαγγελματικές τάξεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτε από τη διπροσωπία της Ευρυδίκης.

Σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία έχει την αγράμματη Παιδεία της Σόφης Πασχάλη και το λεξιλόγιο 1.000 λέξεων όλων των υπολοίπων εκτός του Χρανιώτη. Το κυριότερο: Το μεγαλύτερο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας παράγει μαμόθρεφτα, που παθαίνουν σύνδρομο στέρησης άμα δε δουν και δεν ακούσουν την οικογένειά τους για 2- τρείς βδομάδες! Όπως οι πρωταγωνιστές του Survivor.

Σχεδόν όλη η νεοελληνική κοινωνία έχει ευνουχίσει τα παιδιά της με μια παιδολατρεία υπερπροστασίας και προβολής των ανεκπλήρωτων πόθων του κάθε γονιού. Φοράει στα παιδιά της τα δικά της συμπλέγματα. Με λίγες εξαιρέσεις.

Ο ήρωάς της είναι ένας τσαμπουκαλεμένος Ντελικανής, που δεν έχει μάθει να χάνει, έχει λυμένο το ζωνάρι του για καυγά σε πρώτη ευκαιρία και τον οποίο τον υπονομεύουν, όπως και στην πραγματική ζωή, όλοι οι δήθεν καθωσπρέπει, όλα τα παράσιτα και οι χειρότεροί του, κάνοντάς τον έτσι τον ιδανικό ήρωα- θύμα. Ό,τι λατρεύει ο λαός στον Ντάνο. Ένα πρότυπο δυνατού, πρωτόγονου αγωνιστή του περασμένου και προπερασμένου αιώνα, για μια κοινωνία που αδυνατεί να συντονιστεί με το σήμερα και να προχωρήσει στο αύριο. Ο Μασίστας και η βασίλισσα του Σαββά ένα πράμα.

Το Survivor σαρώνει τα πάντα γιατί ακόμα και το πρότυπο της πονηριάς του Έλληνα, με την καλύτερη και τη χειρότερη έννοια, ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του γαλίφη και διπλωμάτη Μάριου, ενώ η χαμογελαστή μέχρι ακραίας αφέλειας Σάρα, με την αποδημήσασα εις Ελλάδα αξιοπρεπέστατη Ελισάβετ συγκινούν ως μεγαλομπεμπέκες κάθε καλοκάγαθη χορδή που είναι ζωντανή ακόμα σε κάποιες ψυχές.

Ώριμες γυναίκες δε βλέπουμε και ώριμους άντρες δε βλέπουμε. Σάμπως βλέπουμε πολλούς στην πραγματική κοινωνία;!

Το έργο είναι στημένο με τέτοια μαεστρία και καθοδηγημένο με μαεστρία ακόμα και εκεί που είναι στημένο (γιατί σε κάποια επεισόδια κάνει μπάμ), που υποχρεώνει σχεδόν τον θεατή να ταυτιστεί με ανθρώπους ή με ομάδες μέχρι σημείου φανατισμού και εξάρτησης. Κυρίως, και εδώ είναι το μυστικό, επειδή σχεδόν όλοι από τα περίπου 2,5 εκατομμύρια που το βλέπουν κάθε μέρα που παίζεται αναγνωρίζουν στους πρωταγωνιστές κάτι από τον εαυτό τους και πιστεύουν ότι είναι καθαρό!

Αυτός ακριβώς είναι κι ο λόγος που το Survivor ισοπεδώνει όλα τα άλλα στο πέρασμά του. Επειδή ο λαός ξέρει ότι όλα τα άλλα είναι στημένα και βρώμικα. Για το Survivor δεν το ξέρει. Αν φανεί κάτι τέτοιο εξόφθαλμα οποιαδήποτε στιγμή, το παιχνίδι θα καταρρεύσει.

Το Survivor σαρώνει σε προτίμηση ακόμα και τις χτεσινές ειδήσεις για το χρέος και τη δόση. Αλλά, σ αυτό δε φταίει το Survivor. Φταίνε όλοι αυτοί που με τα πολιτικά τους ψέματα, με την ανικανότητά τους, με την αφερεγγυότητά τους, με τη διαρκή κοροϊδία του λαού και με τη διαρκή και ξεδιάντροπη κλοπή του κόπου του, όχι μόνο αυτά τα χρόνια, αλλά και τα προηγούμενα, έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου.

Ο λαός στην Ελλάδα ζει το δικό του, αληθινό Survivor. Πασχίζει να επιζήσει στις συνθήκες ανασφάλειας, φτωχοποίησης και απουσίας μέριμνας και υποδομής, σε ένα κράτος διαλυμένο, που διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη αμορφωσιά και αγριότητα. Σε ένα Survivor πραγματικού αγώνα επιβίωσης. Κυρίως γι αυτούς που κινούνται στον άσπρο κόσμο και όχι στον μαύρο.

Το Survivor σαρώνει γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού προτιμάει τους ήρωες της οικογένειάς του και της διπλανής πόρτας από τους απατεώνες της δημόσιας ζωής που παριστάνουν τους ήρωες.

Και μ αυτή την έννοια το Survivor είναι πιο καθαρό απ το βρώμικο πολιτικοοικονομικό παιχνίδι. Αποβλακώνει; Το βέβαιο είναι ότι είναι πιο ανώδυνο από την πολιτική και κοινωνική αποβλάκωση που φέρνει το πολιτικό σύστημα.

Το κακό είναι που δεν έχει την παιδεία η κοινωνία να παλέψει να ανατρέψει τους απατεώνες της πολιτικής ζωής και καταφεύγει, όπως τα παιδιά, στο χώρο της φαντασίας και της προστασίας της οικογένειας και των ανθρώπων της διπλανής πόρτας. Αλλά, αυτός ο ευνουχισμός της έχει γίνει από τους ανεύθυνους του πολιτικού και παιδευτικού συστήματος.

Μόνο, που η οικονομική και κοινωνική καταστροφή που περιμένει τη χώρα δεν έχει όμοιά της στο Survivor. Και θα επιζήσουν όσοι από την κοινωνία δεν είναι ούτε Σπαλιάρας ούτε Λάουρα ούτε κανείς από όσους μπεμπεκίζουν μέσα στο Survivor και έξω απ αυτό. Θα επιζήσουν όσοι ξέρουν να ζουν μακριά από τα φουστάνια της μάνας τους και από τις πλάτες του πατέρα τους. Και μακάρι να γίνουν πρότυπα και για τους επόμενους.

ΠΗΓΗliberal.gr
Προηγούμενο άρθροΠαρέμβαση Εισαγγελέα για τη «Μπλε Φάλαινα»
Επόμενο άρθροΜάντσεστερ: 22χρονος Βρετανο-λίβυος ο Βομβιστής
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.