Ο Βασιλειάδης μίλησε για τον τελικό – επιστρέφει το “ιδιώνυμο”

0

Γιατί διεξήχθη ο Τελικός Κυπέλλου; Του ασκήθηκαν πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο; Γιατί δεν παραιτήθηκε; Ήταν “στημένος” ο βοηθός; Θα επανέλθει το ιδιώνυμο; Θα προχωρήσει το πρότζεκτ στο Γουδή; Τι θα γίνει με ΟΑΚΑ και ΣΕΦ; Ο Γιώργος Βασιλειάδης, στην πρώτη συνέντευξή του μετά τα έκτροπα στο Βόλο:

Συνέντευξη στο contra.gr – Νίκο Γιαννόπουλο

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, στην πρώτη συνέντευξή του μετά τον τελικό του Κυπέλλου. Το παρασκήνιο της απόφασης για τη μη αναβολή, η αυτοκριτική, το πολύ αυστηρό μήνυμα στους μεγαλομετόχους και η αποφασιστικότητα να συγκρουστεί για να τελειώσει η βία στα γήπεδα.

– Τι εντύπωση άφησε στον πολίτη-γονιό-οικογενειάρχη Βασιλειάδη ο τελικός του Βόλου;

Δεν νομίζω ότι η εντύπωση που άφησε σε μένα είναι διαφορετική από αυτή που άφησε στον μέσο συμπολίτη μας. Εικόνες ντροπής. Κατέδειξε μία σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Μην παρεξηγηθώ, δεν πάω να ξεφύγω από τις ευθύνες και το να ρίξω στη θεωρία.

Το στοίχημα αυτό, με καθαρές κουβέντες, χάθηκε. Δεν θα συζητήσω καν τις συνέπειες στο πρόσωπο και στην εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου, αθλητισμού, κοινωνίας και κράτους στο διεθνές στερέωμα. Θα ήθελα να πω ότι είναι πρωτοφανείς, αλλά δυστυχώς δεν θα ήταν ούτε καν αυτό αλήθεια.

Η σκληρότητα των συγκρούσεων δείχνει μία κοινωνία βαθιά άρρωστη. Και αυτό είναι που θα πρέπει να μας προβληματίσει περισσότερο. Όλα τα άλλα κουβεντιάζονται και αναλύονται. Είδα μία σκληρότητα στα πρόσωπα στις φωτογραφίες. Είναι κάτι σοκαριστικό που σε αφήνει άφωνο.

Καταδείχθηκε το πόσο σοβαρά προβληματικό είναι το περιβάλλον στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στο επαγγελματικό κομμάτι αυτού. Νομίζω όταν φτάνουμε στο σημείο να χρειάζεται να εκπονήσουμε στρατιωτικό σχέδιο για να διεξαχθεί ένας αγώνας, έχουμε ξεπεράσει κάθε όριο.

Οι λύσεις δεν είναι εύκολες, ούτε αυτόματες. Δεν μπορούν να έρθουν με ένα νομοθέτημα μόνο ή με το αποφασίζουμε και διατάζουμε. Αλλά τα μέρη που θα πρέπει να συζητήσουν για να βρεθούν λύσεις πέρα από την πολιτεία δείχνουν μία αδιανόητη μη διάθεση συζήτησης και προσπάθειας να συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων.

– Τις ευθύνες για όσα έγιναν το Σάββατο που θα τις εντοπίζατε κυρίως;

Οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν σε όλους μας. Δεν έχει νόημα να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση, στη δομή, στο πως δίνονται οι άδειες λειτουργίας, στις διαδικασίες, στον τρόπο που διακινούνται τα εισιτήρια, στο τι ευθύνη έχουν αυτοί που διακινούν εισιτήρια. Επίσης, στο πως οργανώνεται μία μετακίνηση. Αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πρέπει να επικεντρωθούμε στην ουσία. Ο καθένας έχει βγάλει τα συμπεράσματά του.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τη λογική των βαρύγδουπων δηλώσεων τύπου “το μαχαίρι θα μπει στο κόκκαλο” ή να δείχνει κανείς υπεύθυνους με το δάχτυλο με πραγματικό στόχο να διώξει τις ευθύνες από τον εαυτό του. Θέλω να ξεφύγω από τα επικοινωνιακά τερτίπια που συνηθίζουν οι πολιτικοί. Ως κυβέρνηση είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το πρόβλημα και να βρούμε λύσεις χωρίς η όποια λύση να εξαντληθεί σε μία ατάκα.

Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να οργανώσουμε μία πολιτική που θα καταλήξει σε δράσεις για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα.

Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα αρχίσαμε ν’ ασχολούμαστε με τα θέματα ασφαλείας της διεξαγωγής των αγώνων. Ήδη εδώ και ένα μήνα έχουμε ζητήσει τεχνική συνδρομή και από την Κομισιόν και από τους εταίρους για τον τρόπο οργάνωσης της μάχης κατά της βίας στις αθλητικές διοργανώσεις. Έχουν τελειώσει οι εποχές που κάποιος είχε τις μαγικές λύσεις ή που κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι με τους συμβούλους του κρατά το μαγικό ραβδάκι. Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία.

Δυστυχώς, μολονότι τα πράγματα πήγαιναν σχετικά καλά μέχρι τώρα, οι εξελίξεις αυτές μας ξεπέρασαν. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Πιστεύουμε στη δουλειά, στους επαγγελματίες. Σχεδιάσαμε και δημιουργούμε ομάδα εργασίας από τους ανθρώπους που γνωρίζουν, ξέρουν και μπορούν να προτείνουν λύσεις. Από τους υπεύθυνους του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. και τον αθλητικό Εισαγγελέα ώστε να καταλήξουμε σε ένα ορθολογικό πλαίσιο κανόνων για να μην ξαναδούμε τα ίδια φαινόμενα.

Αυτή τη στιγμή, πρώτιστο μέλημα είναι να κυλήσει καλά το υπόλοιπο διάστημα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε τώρα ούτε εξαγγελίες ούτε βαρύγδουπες δηλώσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας αγώνες-φωτιά με τεταμένο κλίμα, που μεταφέρεται και στα υπόλοιπα αθλήματα. Το είδαμε και στον τελικό του βόλεϊ.
Επιβάλλεται, έστω και τώρα, όλοι να δείξουν υπευθυνότητα. Οι παράγοντες άμεσα να σταματήσουν να μιλάνε, να χαμηλώσουν τους τόνους. Η ΕΛ.ΑΣ. να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζεται για να μην έχουμε άλλα τέτοια φαινόμενα. Μετά το τέλος της σεζόν να ανακοινώσουμε πως προχωράμε μπροστά. Όχι τώρα. Όχι εν βρασμώ. Όχι κινούμενοι υπό την πίεση των εξελίξεων για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις. Με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να πάμε να επιλύσουμε το πρόβλημα. Και θα είμαστε αμείλικτοι.

Είναι απαραίτητο να τελειώσουμε τώρα με τους στρατούς, που στο όνομά τους ζούμε αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια. Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, με ένα νομικό πλαίσιο σαφές και για την αδειοδότηση της λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και για τον τρόπο που κινούμαστε μέσα σε αυτές.

– Μήπως σε ό,τι αφορά τον τελικό έπρεπε να δράσετε αρκετά πιο νωρίς; Μήπως συρθήκατε, άθελά σας, πίσω από τις εξελίξεις και δεν τις προλάβατε;

Δεν έχει νόημα να κάνεις μία τέτοια συζήτηση, αφού έχουν έρθει τα γεγονότα. Έγινε ό,τι έγινε, ενδεχόμενα θα μπορούσα να είχα πράξει διαφορετικά. Κάποιος μπορεί να πει ότι ενδεχόμενα δικαιώθηκα γιατί είχα τις αντιρρήσεις μου. Εγώ μπορώ να δράσω και να σταματήσω ένα αθλητικό γεγονός όταν προκύπτουν ενδείξεις ότι θα υπάρχουν πράξεις βίας. Όταν υπάρχουν οι σχετικές εισηγήσεις.

Είχα επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο αγώνα, και στο παρελθόν είχε υπάρξει ένταση μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Ταυτόχρονα όμως, την ίδια στιγμή, υπήρχε ένα διαφορετικό κλίμα και από τις ηγεσίες των ομάδων και διαβεβαιώσεις από όλους ότι όλα θα κυλήσουν άψογα. Επίσης, υπήρχε η βούληση όλων να προχωρήσουμε μπροστά και η πεποίθηση όλων ότι δεν θα γίνει τίποτα. Επομένως, πως θα μπορούσα να προχωρήσω σε αναβολή; Όλοι οι συμμετέχοντες διαβεβαίωναν ότι όλα θα πάνε ρολόι.

– Άρα νιώθετε εκτεθειμένος από κάποιους, “αδειασμένος”…

Μπορεί να έκαναν όλοι λάθος ανάλυση. Δεν θέλω, κατόπιν εορτής και – ξαναλέω -ενόψει κρίσιμων αγώνων- να κατηγορήσω κανέναν. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πετάμε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Δεν βοηθάει στο να βρούμε λύσεις, οι οποίες, προσέξτε, δεν θα είναι επικοινωνιακές, δεν θα είναι νόμοι χάριν εντυπώσεων, που επί της ουσίας δεν λύνουν το πρόβλημα. Δεν έχει έρθει η ώρα για τις ανακοινώσεις και δεν θέλω να βάλω το κάρο μπροστά από το άλογο.

Σε συνεργασία όμως με το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη έχουμε συζητήσει αρκετά θέματα που αφορούν τις αλλαγές στην αστυνόμευση και στον τρόπο λειτουργίας, σε όλο το πλαίσιο. Θέλουμε την ενίσχυση του τμήματος αθλητικής βίας της ΕΛ.ΑΣ. Όλα αυτά είναι πρώιμα, ο κόσμος μπορεί να νομίζει ότι τα λέμε επειδή έγινε ό,τι έγινε στον Βόλο. Έχουν γίνει, όμως, συζητήσεις και έχουν υπάρξει εκθέσεις για το αν θα πρέπει να ακολουθήσουμε το βρετανικό ή το γερμανικό πρότυπο καταστολής της βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Συζητάμε με όλες τις χώρες για την παροχή τεχνογνωσίας.

Δεν θα πρέπει, όμως, ούτε να αποφασίσουμε ούτε να νομοθετήσουμε εν θερμώ. Η νομοθέτηση εν θερμώ μαζί και οι αποφάσεις είναι 9 φορές στις 10 εσφαλμένες.

– Γράφτηκε ότι το βράδυ της Πέμπτης προς τα ξημερώματα Παρασκευής όταν όλα ήταν στον αέρα, ότι δεχθήκατε ισχυρές πιέσεις από τον Πρωθυπουργό προς την κατεύθυνση να γίνει το ματς. Ισχύει αυτό;

Μολονότι είμαι βέβαιος ότι αυτές τις ώρες τίποτα δεν μπορεί να γίνει εύκολα πιστευτό (και το καταλαβαίνω), μπορώ να πω είναι ότι αυτό που γράφτηκε δεν ισχύει.

Ισχύει το γεγονός ότι υπήρξε νομικό ζήτημα σχετικά με την αρίθμηση των θέσεων. Ναι, είχα σοβαρότατες αμφιβολίες σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα. Και υπήρξε, επίσης, και το γεγονός της διαβεβαίωσης ότι όλα θα πάνε καλά και ότι όλα ελέγχονται. Όχι μόνο της Ομοσπονδίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο για να παρθεί η πολιτική απόφαση- η απόφαση της αναβολής θα ήταν πολιτική-βλέπεις ότι λείπουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις.

Επομένως, δεν είναι θέμα πίεσης. Προφανώς δεν λέω ότι όλα έγιναν σε ένα ήρεμο περιβάλλον. Δεν εννοώ φυσικά τον Πρωθυπουργό, αλλά τους υπόλοιπους συνομιλητές. Όταν όλες οι πλευρές πιστεύουν ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά και ενώ από τις διοικήσεις των ομάδων, όπως φαινόταν, υπήρχε μία διάθεση να πάνε όλα καλά, τότε ενδεχόμενα, ναι να νιώσεις και εσύ την αμφιβολία “μήπως είμαι υπερβολικός;”.

Άρα λοιπόν δεν υπήρξαν πιέσεις με την έννοια που ο κόσμος το εννοεί. Δεν μπορούσα με βάση τις διαβεβαιώσεις που είχα και εγγράφως και προφορικά, να τεκμηριώσω την αναβολή. Ούτε φυσικά να καθοδηγήσω τις αρχές να αλλάξουν τις εισηγήσεις τους.

– Σας πέρασε από το μυαλό να αποφασίσετε αναβολή όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Βόλο;

Ήμασταν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δράσουμε. Δύο ώρες πριν από τον αγώνα, το να δώσεις αναβολή έχει χειρότερα αποτελέσματα από τη διεξαγωγή του ματς. Φάνηκε στην πορεία ότι μετά την έκρηξη και την ένταση αλλά και το σοκ από τα επεισόδια όλη η κρίση καταλάγιασε. Αν είχαμε διατάξει αναβολή εκείνη την ώρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα.

– Οι δηλώσεις μετά τον αγώνα πώς σας ακούστηκαν; Ιδίως αυτή του κ. Μελισσανίδη ότι η ομάδα του “στήθηκε”;

Είμαι σαφής από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα. Έχω ζητήσει να σταματήσουν οι δηλώσεις. Επομένως και αυτές τις βάζω στην ίδια κατηγορία με όλες τις άλλες. Δεν πρέπει να γίνονται. Δεν βοηθάνε σε κάτι, ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Να πάμε στην ουσία της δήλωσης για τη διαιτησία; Δεν μπαίνω στη διαδικασία, δεν έχει νόημα να σχολιάσω την συγκεκριμένη κρίση του διαιτητή.

Ωστόσο εκεί φτάνουμε σε ένα κρίσιμο σημείο. Τι γίνεται με τη διαιτησία; Πώς φτιάχνουμε κανόνες για να φύγουν οι σκιές. Όσο δεν φτιάχνονται αυτοί οι κανόνες ακόμη και τα ανθρώπινα λάθη μπορούν να ερμηνεύονται ως στησίματα. Δεν λέω ότι ήταν ανθρώπινο λάθος, ούτε λέω ότι ήταν στήσιμο. Λέω ότι πρέπει να δομηθεί ένα σύστημα που να παρέχει τα περισσότερα δυνατά εχέγγυα για να αποφεύγουμε τις σκιές. Σκιές οι οποίες συχνά δίνουν και αφορμή στη βία.

Δεν ήταν μόνο οι δηλώσεις, όλες οι δηλώσεις που έγιναν. Νομίζουν ότι σ’ αυτό το κλίμα αυτές οι δηλώσεις βοηθούν στο να προχωρήσουμε μπροστά; Οφείλουν όλοι να δείξουν όλοι αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα για να τελειώσει η σεζόν.

– Είπαν κάποιοι κι έγραψαν κιόλας ότι θα έπρεπε να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθείτε. Τι απαντάτε;

Να εξετάσουμε συνολικά το τι συνέβη. Τα περιθώρια παρέμβασης, το από πού έχεις παραλάβει την κατάσταση και πού θέλεις να καταλήξεις. Υπήρχαν στιγμές έντονης απογοήτευσης και προβληματισμού. Η πολιτική ευθύνη σε ακολουθεί συνέχεια και δεν την αποποιείσαι. Αλλά όντας σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με τις συζητήσεις με τη FIFA σε εξέλιξη, με το νέο αθλητικό νόμο που έρχεται και τις παρεμβάσεις που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, θα ήταν ένα βήμα και λιγοψυχίας και υποχώρησης.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποποιούμαι και την ευθύνη την κρίσιμη στιγμή. Δεν το έχω κάνει μέχρι σήμερα, δεν θα ξεκινήσω τώρα. Είπα από την αρχή ότι θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους. Δεν ξέρω αν θα την κερδίσω. Είμαι ειλικρινής. Όπως με ειλικρίνεια προσπαθώ στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις μου -αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του υπουργού αθλητισμού- να βρω λύσεις στα συνολικά προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Ο Πετρούνιας μπορεί να με στενοχώρησε, γιατί δώσαμε μεγάλες μάχες για να μπορεί να αγωνίζεται με αξιοπρέπεια, αλλά έχει δίκιο. Οι συνθήκες είναι κακές και η υποχρηματοδότηση μεγάλη. Ψάχνουμε με κάθε τρόπο και κάθε αλχημεία να διασφαλίσουμε σε όλους και τον κάθε αθλητή τη δυνατότητα να μπορεί να προπονείται με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχει μόνο το ποδόσφαιρο.

Θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους για να αλλάξουμε σελίδα στον ελληνικό αθλητισμό. Και στο μπάσκετ δεν είχαμε διαφορετικά φαινόμενα. Δεν μπορούσαμε να βρούμε πού θα γίνει ο τελικός, δεν ξέραμε πώς θα γίνει, αν θα υπάρχει ασφάλεια. Πήγαμε σε γήπεδο με ασφάλεια και έπεσε ξύλο. Πρέπει να αλλάξει συνολικά η εικόνα. Στο τέλος θα κριθούμε. Ολοκληρωμένα. Έστω και αν στον πόλεμο χάνουμε κάποιες μάχες.

– Εξαγγείλατε ήδη την απαγόρευση των μετακινήσεων. Αν του χρόνου έχουμε πάλι δύο μεγάλες στον τελικό τι θα γίνει;

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: είναι σαφές και το έχω δείξει, ως φίλαθλος ότι είμαι υπέρ της μετακίνησης. Γι’ αυτό το λόγο άνοιξα ξανά τη συζήτηση. Επίσης είναι σαφές είμαστε ανίκανοι ακόμα και ως Πολιτεία να το κάνουμε. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν μπορούμε να συζητάμε για μετακίνηση, η κουβέντα ξανακλείνει, αλλά όχι οριστικά.

Είχα κάνει προτάσεις, σκέψεις και συζητήσεις, δεν έχει νόημα να τις βγάλω αυτήν τη στιγμή στη δημοσιότητα. Το πλαίσιο, πάντως, θα γίνει ακόμα πιο αυστηρό του χρόνου και όσο δεν αλλάζει αυτή η κατάσταση. Τώρα, αν έχουμε του χρόνου έναν τελικό με τις ίδιες συνθήκες, σαφέστατα δεν υπάρχει περίπτωση να εξελιχθεί όπως ο φετινός, με τη συμμετοχή αυτών.

Ας το κάνουμε με μαθητές, ας το κάνουμε με τις παρέες των ανθρώπων που υποστηρίζουν διαφορετικές ομάδες και θέλουν να πάνε μαζί στο γήπεδο. Αλλά, όμως, αν δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, θα έχουμε τα ίδια.

Είχαμε ανθρώπους που ήταν αποφασισμένοι να πάνε να παίξουν ξύλο μέχρις εσχάτων. Και στο ΟΑΚΑ να γινόταν, μπορεί να μην είχαμε αυτό το τρομακτικό πράγμα που έγινε στην πεζογέφυρα, αλλά δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα είχαμε δραματικά γεγονότα. Κάθε χρόνος είναι και ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν ήταν καλό το γήπεδο, σίγουρα.

Θα πρέπει να ανοίξει η κουβέντα για το ποιοι παίρνουν τα εισιτήρια και με τι σκοπιμότητα. Έχει συγκεκριμένη διακίνηση στον τελικό. Πώς ήρθαν αυτά τα στοιχεία στο γήπεδο; Γιατί οι ομάδες έδωσαν σ’ αυτούς τους ανθρώπους τα εισιτήρια; Να γίνει ειλικρινής συζήτηση. Όχι με τσιτάτα. Το κεφάλι κάτω να δούμε πως δεν θα ξαναγίνει.

– Εσείς πιστεύετε ότι οι ομάδες έχουν πραγματικά την πρόθεση να μην ξαναγίνει κάτι τέτοιο;

Ανεξάρτητα από το αν οι ομάδες έχουν ή δεν έχουν την πρόθεση, θα υπάρξει ένα πλαίσιο που θα αναγκαστούν να έχουν. Αν δηλαδή η ομάδα δεν πιεστεί μέσω των κυρώσεων να ελέγξει τον κόσμο που πηγαίνει στο γήπεδο, δεν θα γίνει ποτέ εφικτό αυτό που θέλουμε. Ξαναλέω ότι αυτή τη στιγμή δεν νομοθετούμε εν θερμώ. Να περάσει αυτό το διάστημα και τα κρίσιμα ματς και μετά θα μιλήσουμε για όλα.

– Σκέφτεστε να επαναφέρετε το ιδιώνυμο για τα περιστατικά βίας στα γήπεδα;

Σαφέστατα! Ήταν λάθος η κατάργησή του. Ενδεχόμενα με βελτιώσεις, αλλά ναι, το σκέφτομαι, σαφώς. Μην μείνουμε όμως μόνο στην ευθύνη του οπαδού. Εκεί θα είναι η λογική στις μετακινήσεις, όχι στο πλαίσιο που υπάρχει τώρα. Αν πάμε προς τα εκεί κάποια στιγμή, θα υπάρξουν σαφείς δεσμεύσεις, ευθύνες και αυτοματοποιημένες τιμωρίες για τις ομάδες.

– Η ΕΛ.ΑΣ. κύριε Υπουργέ έχει δουλειά στα γήπεδα; Το σκέπτεστε να την απαλλάξετε από αυτήν την ευθύνη;

Να παραδεχθούμε όλοι έναν παραλογισμό: Δεν είναι δυνατόν να επιστρατεύεις 5.000 αστυνομικούς για ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι και κάθε Σαββατοκύριακο επί της ουσίας να επιστρατεύσεις όλες τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. για αθλητικές εκδηλώσεις. Από την άλλη, αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν είναι δυνατόν να φύγει η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα.

Οι ομάδες ακόμα και το θέμα των σεκιούριτι το έχουν διαχειριστεί επιεικώς λάθος. Πολύ επιεικώς. Δεν μου αρέσουν τα τσιτάτα, το ξαναείπα. Το πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σ’ ένα μήνα. Και δεν μπορεί να γίνει με ότι κατέβει στο μυαλό του κάθε Υπουργού και των συμβούλων του. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συζήτησης που θα καταλήξει σε δράση, όχι αέναης και ατέρμονης ανταλλαγής απόψεων. Με όλους τους εμπλεκόμενους και με ειδικούς από άλλες χώρες.

Η Κύπρος προχώρησε και έκανε βήματα. Έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, αλλά και με διάφορες διεθνείς οργανώσεις στις οποίες συμμετέχουμε με ένταση τον τελευταίο καιρό για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις βέλτιστες λύσεις.

– Έχετε μπροστά σας τις συζητήσεις με την FIFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μετά τα όσα έγιναν το Σάββατο, έχετε την ίδια εμπιστοσύνη στην ΠΔΕ της ΕΠΟ;

Ας μην συγχέουμε τα δύο πράγματα. Οι ευθύνες όλων είπαμε ότι υπάρχουν και είναι γνωστές, όπως και των υπολοίπων, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να συγχέουμε τη διεξαγωγή ενός αγώνα με τη νομική διαδικασία για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

Σας λέω ότι αν λειτουργούμε εν θερμώ, οδηγούμαστε σε αδιέξοδα. Αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα δεν έχει νόημα. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στις θεσμικές αλλαγές και το συντομότερο αν είναι δυνατόν 31 Μαΐου, όπως προβλέπει ο νόμος, να έχουμε τελειώσει για να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα.

– Οι προτάσεις σας και οι σκέψεις σας προς την FIFΑ ποιες θα είναι, αν μπορούμε να τις κωδικοποιήσουμε;

Νομίζω ότι οι βασικοί άξονες είναι σαφείς. Σε κάποιο βαθμό έχουν κατακτηθεί. Θέλαμε οικονομική διαφάνεια. Έχουμε πετύχει τον οικονομικό έλεγχο από ελεγκτικές εταιρίες και το δημόσιο οικονομικό απολογισμό. Αυτό είναι μία νίκη, έχει κατακτηθεί. Μένει να μπει και στα κείμενα. Πετύχαμε τους τακτικούς δικαστές. Και όχι μόνο αυτό.

Η συζήτηση πλέον μπαίνει στο να έχουν και συγκεκριμένες θητείες για να μην αλλάζουν μεσούσης της σεζόν. Αυτό είναι μία νίκη. Και αυτό όμως θα πρέπει να περάσει και στα κείμενα για να μην μπορεί να αλλάξει. Υπάρχει ένα ζήτημα για την εκπροσώπηση του ποδοσφαίρου. Θα πρέπει να το δούμε.

Επίσης, θα πρέπει να δούμε την αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος και τα ενδεχόμενα ασυμβίβαστα. Έχουμε ακόμα το κομβικό θέμα της διαιτησίας, παρ’ όλο που δεν περνάει μέσα από τους νόμους τους κράτους. Θα παρθούν και γι’ αυτό αποφάσεις, αν και η Πολιτεία έχει το μικρότερο δυνατό λόγο. Έχει όμως σαφέστατα άποψη.

– Μπορούμε να πάμε σ’ ένα μοντέλο αμιγώς επαγγελματικής διαιτησίας;

Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες αυτού που πιστεύουμε εμείς. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία κατάσταση που μπορεί να λύσει τα προβλήματα και θα έχει όλες τις δικλείδες ασφαλείας για να μην υπάρχουν σκιές. Αυτή τη στιγμή και με όλα όσα έχουμε ζήσει, ακόμα και το ανθρώπινο λάθος, κανείς δεν μπορεί να το ερμηνεύσει ως τέτοιο.

Έχει δηλητηριαστεί η ελληνική κοινωνία. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φύγουμε μπροστά.

– Από τη λειτουργία των τακτικών δικαστών είστε ικανοποιημένος; Ρωτάω με το δεδομένο ότι έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα ένα ασφυκτικό πλαίσιο με τις ομάδες να “σφάζονται” στις δικαστικές αίθουσες…

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να σχολιάσω αποφάσεις. Ως νομικός αυτό το θεωρώ και αδιανόητο και ανεπίτρεπτο. Το σημαντικό είναι η διασφάλιση της νομιμότητας με τη συμμετοχή των τακτικών δικαστών, οι οποίοι συνταγματικά εξασφαλίζουν την ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Ναι, είμαι απόλυτα ευχαριστημένος, εφόσον οι τακτικοί δικαστές έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

– Πριν από λίγες ημέρες, δεχθήκατε εδώ, στο ίδιο γραφείο, τους εκπροσώπους των τεσσάρων μεγάλων ομάδων. Μήπως πρέπει να δείτε και τους ιδιοκτήτες; Θα είχε νόημα;

Δεν κάνω τίποτα με βάση την επικοινωνία. Αν είναι να κάνω μία συνάντηση για επικονωνιακούς λόγους, δεν θα την κάνω. Δεν με ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι λόγω της έντασης, δεν θα βοηθούσε την κατάσταση. Τους στέλνω όμως ένα μήνυμα: θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Όλοι. Θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ιδιοκτήτες εταιριών, όπως λειτουργούν επιχειρηματικά και στις υπόλοιπες δραστηριότητές τους. Να μην μιλάνε πολύ. Να προσπαθήσουν να ηρεμήσουν τον κόσμο. Δεν μας αξίζει σαν λαός να σκοτωνόμαστε για το ποδόσφαιρο, δεν μας αξίζει.

– Θα βρει κατανόηση το αίτημά σας ή “στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα”;

Θα δείξει. Από τη στιγμή που δεν έχει έρθει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο η παρότρυνση θα γίνεται κανόνας με ποινές και με κυρώσεις το μόνο που έχω είναι να περιμένω. Και είναι σε όλα αυτά που επεξεργάζεται η διοικούσα για την επόμενη μέρα.

– Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει το πρότζεκτ της “Νέας Αθήνας” που περιλαμβάνει το γήπεδο για τον Παναθηναϊκό στο Γουδή. Είναι πραγματικά μία λύση για το γηπεδικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού αυτή;

Σαφώς, δεν υπάρχει αμφιβολία. Μολονότι για να είμαι ειλικρινής λόγω της έντασης των στιγμών, η συζήτηση για το γηπεδικό, μετά τις σκηνές πολέμου, δεν σε εμπνέει ιδιαίτερα, για να το θέσω όσο πιο ευγενικά γίνεται. Πιστεύω ότι για τον Παναθηναϊκό αυτή θα είναι η ιδανικότερη λύση. Οι επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να διαθέτουν γήπεδα, στο οποίο θα παρέχουν ασφάλεια στους οπαδούς και στους αθλητές, για να μπορέσουν να γίνουν οικονομικά βιώσιμες. Έτσι θα αναβαθμιστεί και το προϊόν. Αλλά σε συνδυασμό με πολλά άλλα.

Τι να το κάνεις ένα ωραίο γήπεδο αν δεν υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα. Θα έχεις ένα ωραίο άδειο γήπεδο. Δεν αφορά μόνο τον Παναθηναϊκό αυτό, ρίχνουμε βάρος στις αθλητικές υποδομές ανά την επικράτεια με τα πενιχρά κονδύλια που διαθέτουμε. Προχωράμε με σεβασμό στους κανόνες, τους νόμους και το περιβάλλον.

– Για το Γουδή όμως, ακόμα και μέλη του κόμματός σας έχουν εκφράσει ζωηρές επιφυλάξεις και ενστάσεις. Πως θα ξεπεραστούν αυτές;

Για οτιδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε θα υπάρχουν ενστάσεις. Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο που έχει λάβει τα πάντα υπόψη του. Και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής της Αθήνας, η οποία είναι μία από τις πιο υποβαθμισμένες πρωτεύουσες της Ευρώπης, χωρίς ίχνος πρασίνου.

Το να φύγει το γήπεδο της Λεωφόρου μάς εξασφαλίζει ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους της περιοχής. Η ανάπλαση του Βοτανικού, επίσης με τους όρους που θέλαμε χωρίς φαραωνικά mall και εγκαταστάσεις. Μ’ ένα γήπεδο στο Γουδή, κανονικών διαστάσεων και όχι μεγαθήριο, σεβόμενοι απολύτως το περιβάλλον, τη νομιμότητα και το σχέδιο για πράσινο στην Αθήνα.

Στο επόμενο διάστημα που όλο αυτό το σχέδιο θα αρχίσει να φαίνεται και θα βγαίνουν και οι λεπτομέρειες (δεν θα ήθελα να είμαι εγώ που θα μιλήσω γι’ αυτές) θα δείτε ότι θα έχουμε μία συνολική αναβάθμιση της πρωτεύουσας της χώρας.

– Η λύση για το κλειστό του ΟΑΚΑ που προτείνεται από τον Παναθηναϊκό θα προχωρήσει;

Υπάρχουν συζητήσεις. Περιμένουμε να βρούμε την πλέον πιο συμφέρουσα λύση για το δημόσιο. Το ΟΑΚΑ, όπως οι περισσότερες ολυμπιακές εγκαταστάσεις, είναι μία ανοιχτή πληγή. Θα μπορούσε να είναι πόλος ζωής αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μία κλειστή εγκατάσταση και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καν τα χρήματα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός γι’ αυτή. Επομένως θέλουμε να πάμε σε μία λογική πλήρους αξιοποίησης του και ταυτόχρονα μέσα από την αξιοποίηση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν. Το ότι δεν έχουμε γήπεδα για παράδειγμα.

Θέλουμε ολοκληρωμένες λύσεις. Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Με όλες τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ έχω καλή συνεργασία. Γι’ αυτό και στενοχωριέμαι και εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο όταν γίνονται αυτά που γίνονται. Εμείς θα είμαστε εδώ, για όλους, αρκεί όλοι να δείχνουν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

– Ισχύει ότι ο Ολυμπιακός σας έχει κάνει κρούση για να πάρει τη χρήση της κύριας σάλας του ΣΕΦ;

Υπάρχει μία συνεργασία με τον Ολυμπιακό, έτσι και αλλιώς. Από τη θέση του ο Ολυμπιακός είναι προνομιακός συνομιλητής για τη χρήση του ΣΕΦ, ας μην κρυβόμαστε. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο ανάπλασης για την περιοχή, για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ. Έχουμε συμφωνήσει να ξανάρθει ο περιβάλλων χώρος στο στάδιο. Εκεί θα γίνει μία παρέμβαση για το λαό του Πειραιά, θα ξαναφτιαχτεί στίβος.

Ανοιχτές εγκαταστάσεις μαζικού αθλητισμού και διάφορες ψυχαγωγικές και εμπορικές δραστηριότητες. Όχι mall και μαγαζιά. Ήπιας ανάπτυξης θα είναι. Δεν θέλουμε να πνιγεί ο Πειραιάς. Θέλουμε να είναι η κατάληξη του παραλιακού μετώπου. Είναι μία συνολική λύση ανάπλασης προς όφελος του δημοσίου. Χρειαζόμαστε επενδύσεις και θέσεις εργασίας.

– Με τα γήπεδα-κουφάρια του 2004 τι θα γίνει; Έχουν ξοδευτεί μεγάλα ποσά για την κατασκευή τους…

Και δεν έχουν και τουαλέτες… Προσπαθούμε στις εγκαταστάσεις που ανήκουν σ’ εμάς να εκπονήσουμε ολοκληρωμένα σχέδια εκμετάλλευσης. Σεβόμενοι πάντοτε όμως και την ιστορία και το λόγο που φτιάχτηκαν. Ειδικά για το ΟΑΚΑ. Είναι οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις της χώρας, εκεί έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δουλεύουμε σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Θα ήταν πρώιμο να πω οτιδήποτε. Έχετε καταλάβει όλους αυτούς τους μήνες, ότι μιλάμε όταν έχουμε κάτι συγκεκριμένο να πούμε. Εμμένω σ’ αυτήν την τακτική και δεν θα ήθελα να πω κάτι. Περιμένουμε κάτι όπως το θέμα με την ΚΑΕ ΑΕΚ, υπάρχουν διάφορα πρότζεκτ και μελέτες. Άλλα θα προχωρήσουν και άλλα όχι.

– Το πρότζεκτ της ΑΕΚ μπορεί να προχωρήσει άρα;

Μπορεί σαφώς…

– Ως κυβέρνηση αλήθεια θα προχωρήσετε κάποια στιγμή στην καταγραφή του κόστους των Ολυμπιακών Αγώνων; Θα μάθουμε ποτέ πόσο μάς στοίχισαν;

Νομίζω ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει, αν και έχω την αίσθηση ότι ο λογαριασμός συνεχίζει να έρχεται. Και την αίσθηση την έχω από τις δικαστικές αποφάσεις τις οποίες υπογράφω για να πληρωθεί κόσμος, σήμερα, 13 χρόνια μετά. Οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί, οι πολιτικές ευθύνες παραγράφονται γρήγορα.

Θα έπρεπε να γίνει όμως ένας απολογισμός, για ιστορικούς λόγους, για τα λάθη που έγιναν. Όχι για να κουνήσουμε το δάχτυλο, αλλά για να λειτουργήσει ως μπούσουλας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά τα ίδια λάθη.

– Κάτι τελευταίο: Με τα πορίσματα των ελεγκτών για τα πεπραγμένα ομοσπονδιών που έχουν φτάσει στον εισαγγελέα θα υπάρξει εξέλιξη; Παρατηρούμε μία σιωπή…

Τα πάντα βρίσκονται στη διάθεση των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Αναμένουμε και εμείς με μεγάλη ανυπομονησία τα πορίσματα και την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο“Μυρτώ”: Επιπλέον ποινή στον Πακιστανό εγκληματία (Βίντεο)
Επόμενο άρθροΠΑΕ ΑΕΚ: “Εντός Ιουνίου -εκτός απροόπτου- η έκδοση της άδειας για το γήπεδο”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.