Γήπεδο ΑΕΚ: “Μπλέξιμο” με τα αντισταθμιστικά του γηπέδου;

0

Στο project του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, περιλαμβάνονται και τα αντισταθμιστικά” που η ΑΕΚ θα “δώσει” για την παραχώρηση από το κράτος 4,793 στρεμμάτων (3,002 στρ. η επέκταση + 1,791 στρ. ο πεζόδρομος) από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας, για την επέκταση και μετατόπιση του γηπέδου, μακρύτερα από τα όμορα κτήρια (οικοπέδου της ΑΕΚ) των οδών Καππαδοκίας & Αττάλειας και την δημιουργία σύγχρονου περιβάλλοντος χώρου.

Τα αντισταθμιστικά περιλαμβάνουν (Στοιχεία από εγκεκριμένη Μ.Π.Ε.): Για τον αριθμό δένδρων εντός της περιοχής επέμβασης (επέκταση και πεζοδρόμηση) που ανέρχονται σε περίπου ενενήντα (90) δέντρα, τα μισά (45 δέντρα) βρίσκονται στον χώρο της επέκτασης του νέου γηπέδου (3 στρ.) και τα άλλα μισά στο χώρο του πεζοδρόμου της ανατολικής πλευράς (1,79 στρ.), και ως αντιστάθμιση στην απομάκρυνση της βλάστησης προτείνεται να: Πραγματοποιηθεί φύτευση νέων δέντρων και θάμνων σε «διάκενα» (εκτάσεις χωρίς δενδρώδη βλαστηση) εντός του άλσους, σύμφωνα με τη μελέτη πρασίνου του έργου (Nerco- Χλύκας, 2014), κατόπιν οριστικής μελέτης εφαρμογής και σε συνεννόηση με την αρμόδια Δασική Υπηρεσία (Δ/νση Δασών Αθηνών). Εντός του άλσους παρατηρήθηκε αριθμός εκτάσεων χωρίς βλάστηση, τα λεγόμενα «διάκενα», μέρος των οποίων εμφανίζει μια μορφή εγκατάλειψης. Από τον αριθμό αυτό επιλέχθηκαν οι έξι πλέον κατάλληλες θέσεις (διάκενα) ως χώροι φύτευσης, συνολικής έκτασης 21,2 στρ.

Όμως, ο Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, “προχώρησε” μια παλαιότερη έτοιμη μελέτη ολικής ανάπλασης του άλσους Νέας Φιλαδέλφειας, που είχε συνταχθεί το 2008 (Δημαρχία Σταύρου Κόντου) και μάλιστα εξασφάλισε την χρηματοδότησή της από την Περιφέρεια Αττικής, κόστους 800.000€. Το έργο είναι ώριμο και έχει δημοπρατηθεί από τον Δήμο.

Το έργο περιλαμβάνει: Την ανάπλαση και προστασία του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας με γνώμονα τη βελτίωση της οικολογικής του προσφοράς και την περαιτέρω ανάδειξή του ως κοινόχρηστου χώρου πρασίνου για τους πολίτες με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε αυτό. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η προστασία του άλσους ως οικοσυστήματος (προστασία από φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους), καθώς και η ενίσχυση του φυσικού δασικού χαρακτήρα του και η συνεχής βελτίωση και αποτελεσματική συντήρησή του. Στη διαχείριση της βλάστησης και του οικοτόπου, με νέες φυτεύσεις δέντρων και θάμνων. Στη ρύθμιση λειτουργικών ζητημάτων του χώρου (περιλαμβάνει εργασίες στην περίφραξη, μικρές αλλαγές στις εισόδους, τοποθέτηση κάδων, τοποθέτηση ξύλινων σημάνσεων κ.ά). Στον εμπλουτισμό του με νέες χρήσεις αναψυχής (Ειδικές Αναδασώσεις). Στην αντιπυρική προστασία του Άλσους – Αρδευτικά δίκτυα. Επισημαίνεται ότι ο περιτοιχισμένος χώρος του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας (πλην των ρυμοτομούμενων τμημάτων) καλύπτει έκταση 415.066,36 τ.μ., ενώ περικλείεται στα βόρεια από την οδό Χίου, δυτικά από την οδό Δεκελείας, ανατολικά από τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου και Μηλιώρη και νότια από την οδό Ατταλείας και τον χώρο στον οποίο βρισκόταν το γήπεδο της Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) «Νίκος Γκούµας».

Όπως καταλαβαίνετε, τα αντισταθμιστικά που έχουν προβλεφθεί στην ΜΠΕ του γηπέδου από την πλευρά της ΑΕΚ, στην ουσία δεν ισχύουν

Ο Δήμος τα “ακύρωσε” από την στιγμή που μέσω της Περιφέρειας εξασφάλισε τάχιστα την χρηματοδότηση… και είναι σίγουρο ότι θα διεκδικήσει άλλα αντισταθμιστικά (και καλά θα κάνει) για τον Δήμο μας, στην περίπτωση βέβαια, που σταματήσει τα “ήξεις – αφήξεις” και συμβάλλει από την μεριά του στην πραγματοποίηση του project… και την κατασκευή του γηπέδου

Υγ. Σε επόμενο  άρθρο-ρεπορτάζ της Fx-news, θα ασχοληθούμε με τον “ρόλο-κλειδί” που παίζει η Περιφέρεια Αττικής στην κατασκευή του συγκεκριμένου project, όπου “φαινομενικά” δείχνει ότι στηρίζει απόλυτα τα συγκεκριμένα σχέδια του γηπέδου, αλλά… δεν είμαστε και 100% σίγουροι…

Προηγούμενο άρθροOriginal®: Πορεία την Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια
Επόμενο άρθρο25η Μαρτίου: Πρόγραμμα εορτασμού στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.