Δελτίο τύπου του “νέο”

0

Από την δημοτική παράταξη “νέο” λάβαμε το παρακάτω Δελτίο τύπου:

Ο Γιώργος Αράπογλου, υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2014 και επικεφαλής δημοτικής παράταξης της Αντιπολίτευσης στη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή «Λίγο πριν τη σέντρα», στον Μιχάλη Μικελλή και στον  Τάσο Κυριτζόγλου, αλλά και όσα ακολούθησαν αμέσως μετά, αναφέρεται στο φλέγον θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ, σχολιάζει τα λάθη που έχουν γίνει και τοποθετείται εφ όλης της ύλης, όχι μόνο προσωπικά, αλλά ως επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης.

“Για όσους ενδεχομένως δε γνωρίζουν, θέλω να υπενθυμίσω πως δεν είμαι «σημερινός» ΑΕΚτζής, δεν ανακάλυψα την ΑΕΚ επειδή «έμπλεξα» στα κοινά, ούτε σηκώνω τη σημαία της ομάδας μας, για πολιτικά οφέλη! Είμαι ΑΕΚτζής από τα γεννοφάσκια μου, μέλος της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ εδώ και δεκαετίες, και μεγάλωσα μέσα σε μια ΑΕΚτζίδικη οικογένεια προσφύγων, που ποτέ δεν επεδίωξε να κερδίσει κάτι από αυτή… Και βέβαια σέβομαι το φίλαθλο πνεύμα κάθε φιλάθλου και την αγάπη του καθενός για τη δική του ομάδα.

Είμαι όμως εδώ και συζητάμε, ως δημοτικός σύμβουλος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ως εκπρόσωπος του κόσμου της πόλης μου – όπως μας επέλεξε το εκλογικό σώμα του δήμου μας και μάλιστα με παραπλήσιο ποσοστό (την Α’ Κυριακή) με αυτό της διοικούσας παράταξης (γύρω στο 18%). Δεν είμαι ούτε υπήρξα ποτέ μέλος κάποιου κόμματος, ούτε είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Ασχολήθηκα ενεργά με τα κοινά, μόλις 2-3 χρόνια πριν, με μόνο στόχο τη βελτίωση της πόλης μας και της ζωής μας σε αυτήν. Και οι απόψεις που εκφράζω δεν είναι μόνο προσωπικές αλλά, στο μεγαλύτερο μέρος τους, αποτέλεσμα διαβούλευσης με τα μέλη και τα συλλογικά όργανα της δημοτικής μας παράταξης, της «Ανεξάρτητης Πρωτοβουλίας» – «νέο»!

Από την πρώτη στιγμή προεκλογικά, στο πρόγραμμα των «ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ» μας, είχαμε ξεκάθαρη θέση υπέρ του νέου γηπέδου, με προϋπόθεση την τήρηση της νομιμότητας. Επειδή τα γραπτά έχουν μεγαλύτερη αξία από τα προφορικά, γράφαμε από το 2014: «Στηρίζουμε την κατασκευή νέου γηπέδου για την ΑΕΚ με σεβασμό των περιβαλλοντικών όρων και της σχετικής νομοθεσίας και διεκδικούμε ανταποδοτικό πρόγραμμα παράπλευρων έργων και δράσεων που θα αποτελέσουν βελτιωτικές παρεμβάσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πόλης»!

Αργότερα, σε Δελτίο Τύπου της παράταξής μας, γράφαμε: «Δηλώνουμε ξεκάθαρα την υποστήριξή μας στην κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και στη διασφάλιση και φροντίδα του Άλσους μας… λέμε ΝΑΙ στις ρυθμίσεις του άρθρου 81 (κανονιστικό πλαίσιο για τη δημιουργία Κέντρου Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού), σύμφωνα με τα προτεινόμενα σχέδια».

Το μεγάλο αυτό έργο, περιλαμβάνει το νέο γήπεδο της ΑΕΚ με το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το Μουσείο Αθλητισμού! Δεν είμαστε μηχανικοί, ούτε δικαστές, ούτε τεχνικές υπηρεσίες, για να κρίνουμε και να αποφασίζουμε εμείς… Δεν είναι ευθύνη ενός πολίτη να κρίνει τη νομιμότητα ενός έργου. Αν κάποιος αμφιβάλει, υπάρχουν τα δικαστήρια και οι αρμόδιοι φορείς στους οποίους μπορεί να προσφύγει ο καθένας…

Βέβαια, αν και είμαστε αντιπολίτευση, δεν έχουμε πλήρη ενημέρωση για όλα. Ζητάμε στοιχεία για διάφορα θέματα και τα λαμβάνουμε μετά από 3 μήνες. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές από τη διοίκηση του δήμου να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης – έστω ως παρατηρητές – στις συναντήσεις με την ΑΕΚ, τους αρμόδιους φορείς, με πλευρές που συμφωνούν αλλά και με πλευρές που διαφωνούν. Δυστυχώς, η «διοίκηση Βασιλόπουλου» ποτέ δεν ανταποκρίθηκε σε αυτό το αίτημά μας.

Η πόλη μας είναι πόλη ειρηνική. Εμείς, όπως και οι γονείς μας, ζήσαμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον ειρηνικό, χωρίς εντάσεις και ακρότητες. Σας διαβεβαιώ ότι παραμένει έτσι. Είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε το ήρεμο κλίμα. Δεν θέλουμε να μετατραπεί η Νέα Φιλαδέλφεια σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν είναι, ούτε πρέπει να την αφήσουμε να γίνει.

Έχουμε επανειλημμένως καταδικάσει κάθε είδους βία ή εκτροπή, από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Είμαστε απολύτως απέναντι! Επιδιώκουμε την καλύτερη λύση μέσα από διαδικασίες διαλόγου, ενημέρωσης, ανταλλαγής επιχειρημάτων και απόλυτης τήρησης της νομιμότητας.

Τα λάθη…

Παρακολούθησα τη συνέντευξη της διοίκησης στην ΕΣΗΕΑ, μέσω διαδικτύου, αλλά και τον πρόσφατο διάλογο με εκπρόσωπο της ΑΕΚ στην ΕΡΤ. Συμφωνώ με τις κινήσεις αυτές. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση: της συζήτησης και της συνεννόησης. Έχουμε ζητήσει πολλές φορές να γίνουν αντίστοιχες ενημερωτικές συναντήσεις – κάποια στιγμή κατηγορηθήκαμε και εγώ προσωπικά, ότι με αυτή μας την προσπάθεια δυναμιτίζουμε το κλίμα και προκαλούμε εντάσεις!

Όσα άκουσα δεν με εξέπληξαν. Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ακούμε. Νομίζω ότι στο θέμα του γηπέδου υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις και λάθη:Αντί για ανακοινώσεις ή μονολόγους, όπως αυτός στην ΕΣΗΕΑ, είναι προτιμότερος ο διάλογος, όπως αυτός στην ΕΡΤ. Είναι λάθος η άρνηση να παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης – έστω ως παρατηρητές – σε συναντήσεις με την Πολιτεία, την ΑΕΚ ή άλλες πλευρές. Αν η διοίκηση το αποδεχόταν, μόνο όφελος θα είχαμε όλοι…

Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα της διοικούσας παράταξης να διοικεί και να αποφασίζει. Ας μην ξεχνάμε όμως και τα ακριβή εκλογικά αποτελέσματα της Α’ Κυριακής των δημοτικών εκλογών στην πόλη μας, τα οποία αποτυπώνουν τα ποσοστά συμφωνίας της τοπικής κοινωνίας με το προεκλογικό πρόγραμμα κάθε παράταξης.

Είναι λάθος να προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν το θέμα του γηπέδου ως πεδίο μάχης κομμάτων, ιδεολογιών, επιχειρηματικών δυνάμεων, ακραίων, παρακρατικών. Ούτε είναι διαμάχη μεταξύ κατοίκων και οπαδών!

Κάνουν λάθος αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι το νέο γήπεδο της ΑΕΚ αποτελεί στόχο αποκλειστικά επιχειρηματικών συμφερόντων ή ότι αγωνίζονται για αυτό μόνο «οργκ» και «τσιράκια». Αντίθετα, αποτελεί πόθο της πλειονότητας των φιλάθλων της κιτρινόμαυρης ομάδας και κυρίως των πιο αγνών! Θα ήταν δίκαιο και δικαιολογημένο αίτημα κάθε οπαδού, κάθε ιστορικού συλλόγου. Πόσο μάλλον όταν προέρχεται από μια ομάδα προσφύγων, στην περιοχή με την οποία είναι συνυφασμένη η ιστορία της, που θεωρείται ιστορική της έδρα, εκεί όπου το γήπεδο κατασκευάστηκε μαζί με τον οικισμό και υπήρχε για χρόνια!

Η χώρα μας και ακόμα περισσότερο η πόλη μας, έχουν ανάγκη σύγχρονων και ολοκληρωμένων αθλητικών, πολιτιστικών – και όχι μόνο – υποδομών. Αν κάποιος θέλει να είναι ρεαλιστής, γνωρίζει ότι τέτοια σχέδια, σε όλο τον κόσμο, προχωρούν και με τη συμμετοχή ιδιωτών επιχειρηματιών. Ο δήμος μας είναι από τους λίγους που δεν διαθέτουν ένα κανονικό ποδοσφαιρικό γήπεδο εντός των ορίων του!

Είναι αξιέπαινο το ενδιαφέρον για την ερασιτεχνική ΑΕΚ και τα αθλητικά της τμήματα. Αλλά κάθε σωματείο έχει τα μέλη του και τη διοίκησή του, οι οποίοι σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής τους και λαμβάνουν τις αποφάσεις τους, τις οποίες πρέπει να σεβόμαστε, αν αποδεχόμαστε την αυτοδιαχείρισή τους.

Άκουσα επιχειρήματα στα οποία θα μπορούσα να δώσω βάση, που θα μπορούσαμε να τα συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις μέσα από διάλογο και ανταλλαγή σκέψεων και επιχειρημάτων. Υπήρξαν πάντως και άλλα που δεν δείχνουν καθόλου «στέρεα» ή μοιάζουν με υπεκφυγές – για παράδειγμα: οι φωτοβολίδες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά…

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ένα γήπεδο μέσα στην πόλη, θα έχει – κάποιες στιγμές – επίδραση στην καθημερινότητα των κατοίκων της. Δεν την αγνοούμε. Την είχε και το παλιό γήπεδο. Δεν σκέφτηκε κανείς τότε να το διώξει… Η σωστή τακτική, κατά την άποψή μας, είναι να ζυγίζουμε τα υπέρ και τα κατά κάθε σύννομου και επωφελούς έργου. Αν τα υπέρ είναι περισσότερα, τότε ευθύνη της διοίκησης είναι να προχωρήσει, επιδιώκοντας τη μεγιστοποίηση των θετικών πλευρών (έργα υποδομής, θέσεις εργασίας, αντισταθμιστικά οφέλη) και την ελαχιστοποίηση των αρνητικών – αυτά σκοπεύουμε να εφαρμόσουμε εμείς, αν οι συνδημότες μας, μας επιλέξουν ως την επόμενη διοίκηση του δήμου. Η στείρα άρνηση ή η προσκόλληση σε ακραίες θέσεις, προς τη μία ή προς την άλλη πλευρά, δεν ωφελούν κανέναν – μάλλον ζημιώνουν όλους!

Ένα ακόμα λάθος, κατά την άποψή μας, είναι η επιθετική ρητορική και η συγκρουσιακή νοοτροπία. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο.

Έχω την πεποίθηση ότι όλοι ενδιαφερόμαστε για το καλύτερο για την πόλη μας και τους κατοίκους της – όπως το κρίνει ο καθένας… Δεν υιοθετώ την άποψη ότι η διοικούσα παράταξη δεν θέλει το γήπεδο ή ότι απορρίπτει συλλήβδην τους σχετικούς νόμους! Εκτιμώ ότι υπάρχουν παρανοήσεις και έχουν γίνει ή συνεχίζουν να γίνονται λάθη, ορισμένα από τα οποία ανέφερα παραπάνω με σκοπό να βοηθήσω στην καλύτερη κατανόηση και στη διόρθωσή τους. Ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με συνεννόηση και σύνθεση απόψεων, για να βρούμε λύσεις αποδεκτές από την πλειονότητα των ενδιαφερομένων – όπως πρέπει να κάνουμε σε κάθε πρόβλημα του δήμου μας. Αν πάντως κάποιος δεν θέλει το γήπεδο, τότε αντί για την τακτική «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει…», είναι πιο έντιμο για ένα πολιτικό πρόσωπο, να βγει και να το πει καθαρά!

Και κάτι για την παράταξή μας και τους αξιόλογους συμπολίτες μας που εμπιστεύθηκαν την προσπάθειά μας. Δεν σηκώνουμε «σημαίες ευκαιρίας», δεν ανεβάζουμε τους τόνους για να κερδίσουμε πολιτικά οφέλη, δεν αλλάζουμε απόψεις, κόμματα ή παρατάξεις ανάλογα με την εποχή… Δεν μας χρειάζεται! Επιδιώκουμε να είμαστε η φωνή της λογικής, της ψυχραιμίας, των χαμηλών τόνων, του διαλόγου, της συνεννόησης και της εύρεσης λύσεων στα πολλά και μεγάλα προβλήματα της πόλης μας. Και έχουμε πολλά θέματα και προβλήματα μπροστά μας, να αντιμετωπίσουμε…

Το νέο γήπεδο της ΑΕΚ αργά ή γρήγορα, εύκολα ή δύσκολα, ελπίζω ότι θα προχωρήσει… Ως ένας πόλος αθλητικής, κοινωνικής, πολιτιστικής αλλά και ειρηνικής αναφοράς για τους φίλους της ομάδας μας και τους κατοίκους της περιοχής μας – έτσι το θέλουμε και έτσι το αντιμετωπίζουμε.

Πρέπει όμως να γίνει μέσα σε ήρεμο περιβάλλον, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τα περισσότερα και πιο ουσιαστικά οφέλη για την πόλη μας και τους ανθρώπους της!

Ο διχασμός, η επιθετική ρητορική, τα λάθη, οι συγκρούσεις και οι ακρότητες δεν βοηθούν ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Ας συνδράμουμε όλοι! Παραμένουμε στην «πρώτη γραμμή» της λογικής, της ψυχραιμίας, του διαλόγου, της συνεννόησης, της σύνθεσης και του αποτελέσματος.

Γιώργος Αράπογλου
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανεξάρτητη Πρωτοβουλία» – «νέο»  Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας”

Προηγούμενο άρθρο“Let’s Do it GREECE” από τους Εθελοντές Π.Π. Νέας Φιλαδέλφειας
Επόμενο άρθροΠεριμένουν (αιώνια;;;) συντάξεις…….
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.