Τσουχτερό κρύο και χιόνια σήμερα…

0

kairosΧιόνια, παγετός και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σημερινό χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού.
Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης.

Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου – Χορτιάτη.

Όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας,
με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1).

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Στα «λευκά» ντύθηκε η Δυτική Μακεδονία, όπου το πρωί επικρατούν συνθήκες παγετού. Η Φλώρινα ξύπνησε με -4 βαθμούς Κελσίου, η Καστοριά με -1 και η Πτολεμαΐδα με -3.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους ορεινούς επαρχιακούς και εθνικούς δρόμους των νομών της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ η κίνηση στην Εγνατία Οδό διεξάγεται χωρίς προβλήματα.

Χαμηλές θερμοκρασίες στην Ήπειρο

Χιονίζει από τη νύχτα στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ισχυροί άνεμοι σαρώνουν το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, ενώ ο υδράργυρος υποχώρησε κάτω από το μηδέν.

Στα χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο, που βρίσκονται πάνω από χίλια μέτρα, το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους,ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

Η Πολιτική Προστασία σε συνεργασία με τους δήμους, έχει βγάλει στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο μηχανήματα που ρίχνουν αλάτι, για να μην παγώσουν οι δρόμοι.

Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου.

Οι ισχυροί άνεμοι στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων έχουν δημιουργήσει μεγάλο κυματισμό στη λίμνη Παμβώτιδα και σταμάτησαν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί.

http://admin.noz.gr/Uploads/pilio%203011.jpg

Πυκνό χιόνι στο Πήλιο

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το βράδυ στο Πήλιο και το βουνό των Κενταύρων έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ το χιόνι έφθασε μέχρι και τα προάστια του Βόλου.

Στα Χάνια,
το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες,
το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί ,αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, ωστόσο, συνιστάται σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν στα ορεινά της Μαγνησίας να έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Η έντονη χιονόπτωση συνεχίζεται και στο ανατολικό Πήλιο στον δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου προς την πλευρά του Αιγαίου.

Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, χιόνι πέφτει και στα χαμηλά του Πηλίου, με αποτέλεσμα να έχουν καλυφθεί στα λευκά η Μακρυνίτσα, η Πορταριά, το Κατωχώρι, οι Σταγιάτες και άλλα χωριά με χαμηλό υψόμετρο.

Χιόνι τις πρωινές ώρες έπεφτε και στα προάστια του Βόλου, Ανακασιά, Ανω Βόλος και ‘Αλλη Μερια, αφού η θερμοκρασία ήταν στο 0, ενώ στο κέντρο του Βόλου η θερμοκρασία έπεσε στους 2 βαθμούς και από χθες το βράδυ πέφτει ασταμάτητα χιονόνερο.

Χιονόπτωση σημειώνεται και στην Όθρυ, όπου στην Ανάβρα, στα σύνορα Μαγνησίας-Φθιώτιδας, το χιόνι έφθασε τα 10 εκατοστά.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Κεραμίδι, στα ορεινά Μαγνησίας -Λάρισας, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση.

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Αλλη Μερια, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιά.

http://admin.noz.gr/Uploads/lamia%203011.jpg

Μισό μέτρο χιόνι στο νομό Τρικάλων  

Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, το εθνικό δίκτυο, και συγκεκριμένα η Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων και Τρικάλων-Λάρισας είναι ανοικτό, ενώ, ο ίδιος εξηγεί, πως υπάρχει η πιθανότητα, προς το βράδυ να δημιουργηθούν προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Επίσης στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα.

Όσον αφορά στη λειτουργία των σχολείων, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Καλαμπάκας θα λειτουργούν κανονικά. Δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά.

Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας, επαρχιακό και εθνικό, είναι ανοικτό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας.

Χωρίς προβλήματα η συγκοινωνία στη Φθιώτιδα

Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία σε όλο το οδικό δίκτυο της Φθιώτιδας, παρά το γεγονός ότι οι αραιές χιονοπτώσεις έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου.

Tα εκχιονιστικά μηχανήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Δομοκού όσο και στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-‘Αμφισσας δούλευαν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς μετά από τις πρόσκαιρες χιονοπτώσεις που είχαμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας «μόνο ορισμένες χρονικές καθυστερήσεις υπήρξαν για να καθαριστούν οι δρόμοι και να πέσει αλάτι».

Στην περιοχή του Δομοκού, το χιόνι έχει φτάσει τους 10 πόντους και νωρίς το πρωί δυσκόλεψε την πρόσβαση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών, με αποτέλεσμα ο δήμαρχος Δομοκού Δημήτρης Τζιαχρήστας να εκδώσει απόφαση σύμφωνα με την οποία όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της περιοχής του Δομοκού να παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Χωρίς προβλήματα εξελίσσεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στη Φωκίδα, παρά τις χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στον ορεινό όγκο, ενώ στην Ευρυτανία, όπου οι χιονοπτώσεις ξεκίνησαν από χθες το απόγευμα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα αντιμετώπισαν τα όποια προβλήματα σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας χωρίς ωστόσο να διακοπεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ελληνική ακτοφυλακή δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Δεμένα τα πλοία στο λιμάνι του Βόλου

Δεμένα στο λιμάνι του Βόλου παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, τα πλοία που είχαν προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων.

Οι άνεμοι που πνέουν στις Σποράδες φθανουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9, με αποτέλεσμα ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα να επιτραπεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο απόπλους των ταχύπλοων και των οχηματαγωγών για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

http://admin.noz.gr/Uploads/anemoi.jpg


Η πρόγνωση του καιρού

Χιονοπτώσεις αναμένονται την Τετάρτη σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Στα νότια θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Ωστόσο αναμένεται βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά και βόρεια.

Βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη 5 με 7, και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασια: από 4 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Προηγούμενο άρθροΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ σήμερα- Εκδήλωση της Παιγνιοθήκης
Επόμενο άρθρο“ΦΙΛΙΩ ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΥ”: Βίντεο & Ρεπορτάζ από τη συγκλονιστική επίσημη πρεμιέρα στο Θέατρο Βεάκη!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.