Στην τελική ευθεία η ανάπλαση του Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας!

0

alsos-dhmarxeio Μετά από πολύμηνες ενέργειες του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, επικαιροποίηση της μελέτης ανάπλασης του άλσους που είχε γίνει το 2008 και έγκρισής του από το δημοτικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2016 (δείτε ΕΔΩ), το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε το έργο συνολικής δαπάνης 800.000 ευρώ.

Το έργο αφορά -όπως διευκρινίστηκε στο περιφερειακό συμβούλιο- έναν ελεύθερο φυσικό χώρο πρασίνου που καλύπτει το 11% περίπου της έκτασης του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, με έκταση 423 στρεμμάτων (για τους διαμορφωμένους εντός περίφραξης χώρους).

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στη σημασία του χώρου ως τόπου αναψυχής για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και των Δήμων Ν. Ιωνίας, Αγ. Αναργύρων, Αθηναίων, Μεταμόρφωσης και Ηρακλείου, εστίασε στην εισήγηση της η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία της προστασίας αυτού του σημαντικού σε έκταση και τοποθεσία ελεύθερου χώρου πρασίνου για την επιρροή του στο μικροκλίμα της περιοχής.

Σύμφωνα με την εισηγήτρια, ο στόχος της ανάπλασης του άλσους είναι να αποτελέσει «πόλο άσκησης δραστηριοτήτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, χώρο δραστηριότητας ειδικών ομάδων και πεδίο ευρείας κοινωνικής συσπείρωσης».

Οι εργασίες- επεμβάσεις, σημείωσε η κ. Κυπριανίδου, καθορίστηκαν από τον Δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και τις αρμόδιες δασικές αρχές. Τα βασικότερα στοιχεία της πρότασης είναι:

– Δεν θα κοπεί κανένα δένδρο και θα αντικατασταθούν όλα τα ξερά.

– Θα ενισχυθεί ο φυσικός δασικός χαρακτήρας του άλσους με νέες δενδροφυτεύσεις.

– Θα ρυθμιστούν λειτουργικά ζητήματα όπως: περίφραξη, καθαίρεση στοιχείων από μπετό, κόκκινα τούβλα και πλάκες, τοποθέτηση κάδων, ανακατασκευή κρηνών και τοποθέτηση ξύλινων σημάνσεων. Επίσης θα τοποθετηθεί αρδευτικό δίκτυο για την αντιπυρική προστασία του άλσους.

– Θα αναβαθμιστεί ο τομέας αναψυχής και θα ακολουθήσει δυναμική εισαγωγή της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με ανάδειξη της βιοποικιλότητας των δασών της Ελλάδας

Στο πλαίσιο αυτό θα απομακρυνθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην ζωολογικού κήπου, ώστε ο χώρος να δοθεί σε νέα χρήση, π.χ. όπως η κατασκευή μικρού εκπαιδευτικού μετεωρολογικού κλωβού με σκοπό την περιβαλλοντική παρακολούθηση και εκπαίδευση.

ΠΗΓΗΠληροφορίες: amna.gr
Προηγούμενο άρθροΕξαρθρώθηκε σπείρα που εξαπατούσε ιδιόκτητες δικύκλων
Επόμενο άρθροΤουρκικά υποβρύχια αλωνίζουν στο Αιγαίο!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.