“Aντιλάλησε η φωνή της Μουργκάνας” (video)

0

mana-moyrgana

Yπάρχει ένας τόπος που η φύση και τα καιρικά φαινόμενα του χαρίζουν απλόχερα ομορφιά.

Ένας τόπος με λαγαρά ποτάμια, φαράγγια, παρθένα μονοπάτια, καταπράσινα βουνά.

Ένας τόπος με πλούσια ιστορία, γραφικά χωριά, καλοσυνάτους κατοίκους.

Υπάρχει κάπου ένας τόπος με πανέμορφα μοναστήρια και ξωκκλήσια, ένας τόπος μοναδικός.

Μουργκάνα, μια ορεινή περιοχή της Θεσπρωτίας στην Ήπειρο!

Στο μέλλον, όταν ανασκαφούν στη Μουργκάνα τα «στρώματα της καταστροφής» του σύγχρονου πολιτισμού μας και γίνουν τα αποκαλυπτήρια από το «δημιουργικό» πέρασμά μας, ίσως τότε, τα μοναδικά διασωθέντα τεκμήρια πολιτισμού να είναι η «γραφή στην πέτρα» των σπουδαίων συγγραφέων που γέννησε το μυθικό αυτό βουνό.  Του Μιχάλη Γκανά, του Σωτήρη Δημητρίου, του Νίκου Γκατζογιάννη, του Φάνη Μούλιου, της Τασίας Βενέτη, της Σταυρούλα Δημητρίου κ.ά. Γραφές που δοξολογούν την ανθρώπινη περιπέτεια στη ράχη της Μουργκάνας…

Με πρώτη ύλη τα σημαντικά κείμενα των συγγραφέων αυτών, που είναι η κορυφαία έκφραση παραγωγής πολιτισμού για την Μουργκάνα -όσο και για όλη την Ελλάδα- και με καθρέφτη τα τραγούδια, την ποίηση, το χορό, την πολυφωνία, τη θεατρική έκφραση, αφηγούμαστε την διαχρονική διαδρομή των ανθρώπων που στοίχειωσαν με το πέρασμά τους το μυθικό βουνό.

Στις κορφές και στους πρόποδες της Μουργκάνας αντιλαλεί η φωνή της μνήμης, διανθισμένη με όλα τα στοιχεία της φύσης και της ανθρώπινης μοίρας…

Μια παράσταση «ομαδικό πορτραίτο» για την «μητριά μας πατρίδα». Τη μάνα Μουργκάνα.

Στη Λεπτοκαρυά Φιλιατών, στο ξωκκλήσι της Μποντίζντα, στις 11 Αυγούστου 2016, αντιλάλησε η φωνή της Μουργκάνας. Μια πανδαισία με μουσική, τραγούδι, χορό, πολυφωνική ερμηνεία, θεατρικό δρώμενο, που σκηνοθέτησε εξαιρετικά ο Μαλουνιώτης Αντώνης Τσάβαλος, καθήλωσε τους εκατοντάδες θεατές, που ανακάλυψαν τον τόπο και την ψυχή της Μουργκάνας. Με πρώτη ύλη τα σημαντικά κείμενα του Μιχάλη Γκανά, του Σωτήρη Δημητρίου, του Νίκου Γκατζογιάννη, του Φάνη Μούλιου, της Τασίας Βενέτη, της Σταυρούλα Δημητρίου κ.ά. και με καθρέφτη τα τραγούδια, την ποίηση, το χορό, την πολυφωνία, τη θεατρική έκφραση, ζωντάνεψε η διαχρονική διαδρομή των ανθρώπων, που στοίχειωσαν με το πέρασμά τους το μυθικό βουνό.

Συμμετείχαν: Οι ηθοποιοί Γιολάντα Καπέρδα, Βασίλης Σιάφης, Λευτέρης Τσάτσης. Ακόμη το φωνητικό σύνολο “Τα Κρούσταλλα, οι παραδοσιακές κομπανίες του Λευτέρη Γκιώκα και του Σπύρου Αντωνίου, ο όμιλος τραγουδιού και χορευτικού της ομοσπονδίας Μουργκάνας και ο χορευτικός όμιλος Κεραμίτσας.

Δείτε απόσπασμα στο Βίντεο της Fx-news:

ΠΗΓΗmana-mourgana.net
Προηγούμενο άρθροΔ.Σ.-Βίντεο: Η συζήτηση για τη μεταφορά του Παιδικού σταθμού του Κάτω Κουκλακίου Ν.Χ.
Επόμενο άρθρο“Γιατί φοράτε στολή κύριε Καμμένο;;;”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.