ΑΦΙΕΡΩΜΑ- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Νεανική Θεατρική Σκηνή ΝΦ-ΝΧ

"Μια εστία πολιτισμού της Πόλης μας!"

0

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (6)Aν ερασιτέχνης σημαίνει εραστής της Τέχνης και ηθοποιός σημαίνει φως, τότε σε αυτή την πόλη  8 χρόνια τώρα συμβαίνει αθόρυβα και συστηματικά μία λατρευτική φωτοχυσία!

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (2)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δήμητρα Γ. Νικολοπούλου ΦΩΤΟ: Με την Πελαγία Βουτζουλίδου (Δεξιά)

Η Νεανική Θεατρική Σκηνή Φ.Χ., με δημιουργό και ψυχή την κ. Πελαγία Βουτζουλίδου, εργάζεται με ανιδιοτέλεια, αφοσίωση και ενθουσιασμό για να προσφέρει στην τοπική κοινωνία ουσιαστική ψυχαγωγία και στους νέους δημιουργική Παιδεία! Παρακολουθώντας μία από τις πολύωρες πρόβες της ομάδας μοιραστήκαμε τη μυσταγωγία μιας διδακτικής πράξης-πρότυπο για το ιδανικό σχολείο! Δημιουργούν μαθαίνοντας και μαθαίνουν δημιουργώντας. Και κυρίως με συλλογικότητα και χαρά! Ευχαριστούμε γι’ αυτό θερμά όλα τα μέλη και ιδιαιτέρως την κ. Βουτζουλίδου που δέχτηκε να κουβεντιάσει μαζί μας.

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (3)-Κυρία Βουτζουλίδου, πώς γεννήθηκε η Νεανική Θεατρική Σκηνή Φ.Χ.;

Γεννήθηκε στην ψυχή των παιδιών που υπήρξαν μαθητές μου στα θρανία του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Φ. το 2000-2006. Είχαμε δουλέψει μαζί 5 θεατρικές παραστάσεις! Πήρε σάρκα και οστά το 2008, όταν η ιδέα αυτών των παιδιών εκπροσωπήθηκε από εμένα και υποστηρίχθηκε θερμά από μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου μας επί Δημαρχίας Σταύρου Κόντου. Ευχαριστώ την κ. Β. Ματσουκά, που με ενθάρρυνε τότε σχετικά με τον κοινωνικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Σκηνή.

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (1)-Θα κάνετε μαζί μας μια αναδρομή στην αξιέπαινη οχτάχρονη πορεία της Σκηνής;

2008-2009: Η πρώτη μας παράσταση, “Η γοργόνα και το θαλασσάκι” του Γ. Φραντζεσκάκη. Έργο τρυφερό, πλημμυρισμένο με τραγούδια του Μ.Λοΐζoυ. Η “μαγιά” της Σκηνής μαθητές Δημοτικού-Γυμνασίου, με ένα μόνο φοιτητή τότε, τον Αλ. Αντωνιάδη. Ζωντανή εξαιρετική ορχήστρα με μαέστρο τον κ. Γ. Μαυροειδή. Την πρώτη αυτή χρονιά συνεργάζομαι με την κ. Τ.Μανουσάκη-Αντωνιάδη. Η συνεργασία μας συνεχίστηκε και τη δεύτερη χρονιά, 2009-2010, και οδήγησε στην επιτυχή συγγραφή και σκηνοθεσία μιας αξέχαστης “Κληρονομιάς”: Ζωντανή μουσική, νοσταλγικό ύφος, ζεστός Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου ο κ. Κ. Ευαγγελινός, υποστηρικτικοί γονείς, η αξιολάτρευτη Ανθ. Βαφειαδάκη και ανιδιοτελής προσφορά του Γ. Κουρτέση της σχολής Dancity στις χορογραφίες.

2010-2011: “Το μεγάλο μας Τσίρκο” του Ιάκ. Καμπανέλλη. Μεγάλη απόφαση και ανυπέρβλητες δυσκολίες, που αντιμετωπίζονται με τη βοήθεια του νεαρού φοιτητή Ρωμ. Κεφαλίδη. Πλάι μας και ο τότε Πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα, κ. Ν. Παπανικολάου. Ζωντανή μουσική από παιδιά  του Μουσικού Γυμνασίου Ιλίου υπό την επίβλεψη της κ. Κ. Μαυροειδή. Μαζί τους ο Αλ. Μιμίδης και ο μουσικός-δάσκαλος Δημ.Χιώτης. Ιδιαίτερα τιμητική η παρουσία των εκπαιδευτικών Π. Νιάρχου και Γ. Σανταλίδη.

2011-2012: To “Παραμύθι χωρίς όνομα” του Ιάκ. Καμπανέλλη. Λόγω εναλλαγής Προέδρων στον  Ενιαίο Φορέα δυσχεραίνεται η συνεργασία με το Δήμο και οι παραστάσεις μας συνδιοργανώνονται με το σύλλογο Μικρασιατών, που μας βράβευσε το καλοκαίρι υπό την Προεδρία Σ. Κοσκολέτου. Μεγάλη τιμή η παρουσία του αείμνηστου Λάκη Παππά και της κ. Κατ. Καμπανέλλη. Το Σεπτέμβριο το έργο  παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Ν. Χαλκηδόνας με υποστήριξη του τότε Προέδρου του Ενιαίου Φορέα, Αδ. Παίδα.

2012-2013: Σχεδόν 40 παιδιά πια και με πολύ κόπο ετοιμάζουμε 2 έργα του Μολιέρου, “Αρχοντοχωριάτη” και “Ταρτούφο”. Ο κ. Ηλ. Τάφας από το Δήμο και για πρώτη φορά χορηγοί επιλύουν το οικονομικό μας πρόβλημα.

2013-2014: “Τζένη-Τζένη” των Γιαλαμά-Πρετεντέρη και “Οι κύριοι της Φωκίωνος Νέγρη” σε συγγραφή και σκηνοθεσία που μοιραστήκαμε με τη φιλόλογο, κ. Στέλλα Κοντοπίδη και με καθοριστική συμπαράσταση των γονέων.

2014-2015: H χρονιά της ωριμότητας! “Βαβυλωνία” του Δημ.Βυζάντιου. Έργο πολύ δύσκολο που πυροδοτεί όμως τα ανήσυχα πνεύματα της Σκηνής. Ο Β. Μπεσίρης και η Μ. Λάμπρου επωμίζονται μεγάλο μέρος της σκηνοθεσίας. Ο Δήμος μάς αγκαλιάζει κι ευχαριστούμε γι’αυτό το Δήμαρχο, κ. Άρη Βασιλόπουλο και την Αντιδήμαρχο κ. Χ. Ρόκκου. Πολλά έξοδα αναλαμβάνει η ομάδα και  κάποιοι σταθεροί χορηγοί…

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (4)-Περιμένουμε με αδημονία την επόμενη παράστασή σας. Τι ετοιμάζετε φέτος;

Φέτος είπαμε να ξεκουραστούμε. Αλλά αυτοκορoϊδευόμαστε! Γιατί ασχολούμαστε με θεατρικές ασκήσεις και μαθήματα ορθοφωνίας-υποκριτικής που μας παραδίδει ανιδιοτελώς ο εξαίρετος κ. Κ. Μπέντζελος. Δουλεύουμε επίσης τη δραματοποίηση διακειμενικής σύνθεσης με θέμα τους πρόσφυγες σε σκηνοθεσία Β. Μπεσίρη και Αλ. Μιμίδη, που θα παρουσιάσουμε το καλοκαίρι. Τέλος συνεργάζομαι με τη Μ. Λάμπρου με έρευνα και συνεντεύξεις για τη συγγραφή δραματοποιημένου αφιερώματος στη ζωή και το έργο της μεγάλης ηθοποιού Αντιγόνης Βαλάκου, που θα παρουσιαστεί το καλοκαίρι του 2017. Ευχαριστούμε την κ. Ευγενία Βαλάκου, αστείρευτη πηγή πληροφοριών στη δύσκολη αυτή προσπάθεια!

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (5-Από πού αντλείτε έμπνευση, για να συνεχίζετε την απαιτητική δραστηριότητά σας;

Κακά τα ψέματα, αυτή η προσπάθεια έχει κούραση σωματική και ψυχική. Αγώνα, αγωνίες και βάρη πάσης φύσεως, από οικονομικά έως καλλιτεχνικά. Ερασιτεχνική Σκηνή αλλά νομίζουμε όχι πρόχειρη, όχι αντιθεατρική.

Έμπνευσή μου τα ίδια τα παιδιά, που μεγαλώνουν και αναζητούν πιο ολοκληρωμένες μορφές έκφρασης. Ωστόσο η προσπάθεια ομορφαίνει από ωραίους ανθρώπους!

Γεωρ. Αγγελοπούλου, Γ. Αντωνόπουλος, Στ. Κοντοπίδη, Τ. Παπαδοπούλου… Ευχαριστώ πρώτα το Θεό, τις οικογένειες των νέων που μας στηρίζουν, τους συνεργάτες μου, όλους όσοι μας αγαπούν, το σύζυγό μου.

neanikh-thatrikh-skhnh-nf (7)Στην ερώτηση “Τι σημαίνει τελικά το ερασιτεχνικό θέατρο για τους νέους” η κ. Βουτζουλίδου παραχωρεί το λόγο σε όσα από τα 30 σήμερα μέλη της ομάδας  επιθυμούν να απαντήσουν.

Αλέξανδρος Αντωνιάδης: H ομάδα παίζει πια πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Είναι για μένα δημιουργία, ολοκλήρωση, εκτόνωση, ψυχοθεραπεία…

Βιβιάνα Ελευθερίου: H ομάδα με γεμίζει χαρά, δημιουργικές ώρες, έμπνευση. Μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλο. Για μένα περισσότερο μετράει η διαδρομή…

Άνια Καστρινάκη: Νιώθω πολύ τυχερή που είμαι μέλος της ομάδας! Ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου την κ. Πελαγία και όλα τα μέλη που γέμισαν τις Κυριακές μου δημιουργικότητα, συνεργασία και χαρά!

Βασιλική Κούλη: Φως, αγάπη, δουλειά, άγχος, αγωνία, άνθρωποι που δίνουν την ψυχή τους, που είναι έτοιμοι να μοιραστούν, άνθρωποι που νοιάζονται…

Μαρία Λάμπρου: H ομάδα είναι για μένα διέξοδος και μια ευκαιρία να μη σταματάω να ονειρεύομαι!

Αλέξανδρος Μιμίδης: Τόσα χρόνια στην ομάδα μου έχουν χαρίσει όμορφες στιγμές δημιουργίας, πολλές συγκινήσεις και πολύ όμορφες  φιλίες.

Βασίλης Μπεσίρης: Eίμαστε ομάδα! Με όλη τη σημασία της λέξης!

Άκης Παπακώστας: H N.Θ.Σ. είναι για μένα δεύτερο σχολείο, όχι μόνο για το θέατρο αλλά για τη συνεργασία, τη φιλία, τη ζωή…

Γιάννης Πούλιος: H ομάδα για μένα είναι χαρά. Μέσα απ’ αυτήν παίρνω ενέργεια!

Γιώργος Τράμπας: Η ομάδα είναι ένα σχολείο. Σε κάνει άλλο άνθρωπο, σου μαθαίνει να επικοινωνείς…

Κατερίνα Χοβαρδά: Θαύμαζα την κ. Πελαγία ως μαθήτριά της και χαμογελούσα ως θεατής με τις παραστάσεις της ομάδας. Ήταν φυσικό να επιθυμώ να γίνω κομμάτι της!neanikh-thatrikh-skhnh-nf (8)

Στις απαντήσεις των παιδιών η εμπειρία τους από τη Ν.Θ.Σ. περιγράφεται ως “δημιουργία, χαρά, συγκινήσεις, σχολείο ζωής, αγάπη, οιστρηλασία ονείρων και φως“! Και όλα τονίζουν το βίωμα και μάθημα αληθινής ομαδικότητας που ολόψυχα απολαμβάνουν. Μάθημα, πράγματι, ανεκτίμητο για όλους μας που παραδίδει η Ν.Θ.Σ. Σε απάνθρωπες εποχές  που δοκιμάζονται οι αντοχές, η κ. Βουτζουλίδου διατηρεί ζωντανή μια εστία πολιτισμού που υπενθυμίζει επίμονα στην πόλη ότι η ομορφιά γύρω και μέσα μας μπορεί να κάνει τους νέους μεταμορφωτές του κόσμου!⇔

Δείτε επίσης στην Fx-news:

 

 

ΠΗΓΗΡΕΠΟΡΤΑΖ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Δήμητρα Γ. Νικολοπούλου
Προηγούμενο άρθρο“Πόλεμος” Μ.Τετάρτη-Μ.Πέμπτη στο Αιγαίο!
Επόμενο άρθροΑυτός είναι ο 50χρονος που αποπλανούσε ανήλικους στην Αθήνα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.