“Λουκέτο” σε νηπιαγωγεία, “συνωστισμός” σε άλλα…

0
Αρχείο
Αρχείο
Αρχείο

Αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα και στους γονείς προκαλεί αιφνίδια αλλαγή της νομοθεσίας με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στις 12 Απριλίου στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο αυξάνεται ο αριθμός των νηπίων που απαιτείται για να λειτουργήσουν τα νηπιαγωγεία, υπερφορτώνοντας τις τάξεις και καταργώντας σχολεία.

Όπως αναφέρει το ipaideia.gr, ο ελάχιστος αριθμός των 7 νηπίων για την ίδρυση-λειτουργία νηπιαγωγείων θα διπλασιαστεί για νηπιαγωγεία αστικών περιοχών τα οποία θα λειτουργούν μόνο αν έχουν 14 νήπια.

Για τις ημιαστικές περιοχές και την επαρχία θα αποφασίζουν οι περιφερειακοί διευθυντές ποιο νηπιαγωγείο θα χαρακτηρίζεται απομακρυσμένο.

“Εμείς οι νηπιαγωγοί παλεύουμε με όλες τις δυσκολίες χρόνια τώρα, χωρίς θεσμοθετημένο ωράριο, χωρίς ανάσα ούτε στα διαλείμματα, με στοιβαγμένα 25 παιδιά μέσα σε μια τάξη στις μεγάλες πόλεις και στις περισσότερες περιπτώσεις σε άθλια κτήρια. Ίδρυσαν ολοήμερα νηπιαγωγεία χωρίς υποδομές και χρήματα κι όμως αυτά οργανώθηκαν χάρη στην αποφασιστικότητα και το μεράκι των νηπιαγωγών χωρίς καμία βοήθεια.

Με το νέο αυτό μέτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα θα στριμώχνονται στην καλύτερη περίπτωση ως και 27 νήπια στις τάξεις ενώ τα χωριά θα ερημώσουν. Ακόμα κι αν στον ελάχιστο αριθμό των 14 νηπίων συμπεριλαμβάνει και τα προνήπια πάλι το πρόβλημα είναι τεράστιο γιατί στα περισσότερα χωριά ,τα νηπιαγωγεία λειτουργούν με 8 έως 10 με 11 παιδιά νήπια-προνήπια.

Να τους σταματήσουμε και να σχεδιάσουμε τη δική μας εκπαιδευτική πολιτική για το Νηπιαγωγείο με βάση το Νηπιαγωγείο που οραματιζόμαστε! Γιατί μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη που μας δίνει η δουλειά μας καθημερινά, ο αγώνας μας!” αναφέρει κείμενο νηπιαγωγών που κάνουν έκκληση σε συλλογή υπογραφών.

Σύμφωνα με το alfavita.gr, κατά τη συνάντηση που είχαν εκπαιδευτικοί με τον υπουργό Παιδείας ο “Υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν προτίθεται να αποσύρει τη διάταξη του άρθρου 35, αποκλείοντας οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα”.

“Με ειρωνικό και ανάρμοστο για Υπουργό Παιδείας τρόπο, προσέβαλε τον κλάδο των Νηπιαγωγών και όχι μόνο, αφού μίλησε κατ΄ ανάλογο τρόπο και για τους Διευθυντές Δημοτικών Σχολείων (σχετικά με το θέμα της πρωινής ζώνης). Προσπάθησε να υποβιβάσει τη δύναμη των πανελλαδικών αντιδράσεων για το θέμα, λέγοντας ότι η αντίδραση υπάρχει γιατί οι Νηπιαγωγοί δεν θέλουν να έχουν 14 παιδιά στο τμήμα αλλά πολύ λιγότερα, καθιστώντας μας υπεύθυνους, ακόμα και για το γεγονός ότι κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με μικρό αριθμό παιδιών.” αναφέρει η ανακοίνωση

‘Η αντίδραση των δύο μελών του Συντονιστικού που παρευρέθησαν στη συνάντηση ήταν έντονη. Του απαντήσαμε ότι, ο λόγος για τον οποίο κάποια Νηπιαγωγεία λειτουργούν με λίγα παιδιά είναι γιατί δεν διαθέτουν κατάλληλα κτίρια για τη στέγαση όλων των παιδιών που αιτούνται φοίτησης (κληρώσεις νηπίων και προνηπίων) και αυτό το θέμα είναι ευθύνη της πολιτείας.

Αναφέραμε επίσης, ότι λόγω της γεωμορφολογίας της Ελλάδας (μικρά χωριά, νησιά, ημιαστικές, απομακρυσμένες, ακριτικές, παραμεθόριες περιοχές) και της ανισοκατανομής του πληθυσμού, σε κάποια Νηπιαγωγεία δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εγγραφών (γεγονός βέβαια για το οποίο δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί), αλλά είναι υποχρέωση του κράτους να υποστηρίξει τη λειτουργία των Νηπιαγωγείων στις περιοχές αυτές.” τονίζουν.

Με πληροφορίες από ipaideia.gr και alfavita.gr

Προηγούμενο άρθροΠαραίτηση από τον Σύνδεσμο Μικρασιατών
Επόμενο άρθρο” Όσα δε φτάνει η αλεπού… τα αγοράζει!”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.