“Μύλος” μεταξύ αθλητικών σωματείων και Δήμου Φ.Χ. – Κρίσιμη η διαπαραταξιακή της Δευτέρας!

0

propon-9x9-attalosΜεγάλες αντιδράσεις στα τοπικά αθλητικά σωματεία της Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας έχει προκαλέσει η πρόταση της διοίκησης του Άρη Βασιλόπουλου για την κατανομή των ωρών χρήσης των αθλητικών χώρων καθώς και τον “εξαναγκασμό” τους για συγχώνευση, μείωση της μηνιαίας συνδρομής στις ακαδημίες τους (όσο και ο δήμος στον μαζικό αθλητισμό) κλπ, όπως περιγράφονται στην παρακάτω εισήγηση του υπευθύνου για τον αθλητισμό, δημοτικού συμβούλου κ. Θοδωρή Μανωλεδάκη.

Να σημειώσουμε ότι την Δευτέρα (7/3) έχει προγραμματιστεί άλλη μια διαπαραταξιακή συνεδρίαση για το θέμα, η οποία προβλέπεται να είναι “θερμή”… σύμφωνα με τα “μηνύματα” που παίρνουμε τόσο από τα αθλητικά σωματεία όσο και από την αντιπολίτευση του δήμου.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

1.Γενικά: Φίλοι και συνάδελφοι η πιο κάτω εισήγηση σκοπό έχει πρώτα να σας ενημερώσει για τη σημερινή κατάσταση χρήσης των αθλητικών χώρων και λειτουργίας των «ερασιτεχνικών» σωματείων του Δήμου μας και δεύτερον να σας ενημερώσει για τις προτάσεις μας σχετικά με την αθλητική μας πολιτική στο μέλλον. Εννοείται ότι όποια απόφαση και αν πάρουμε
αυτή θα ισχύει από τον επόμενο χρόνο διότι στη μέση της αθλητικής χρονιάς δεν μπορούμε να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση.
2. Σημερινή κατάσταση: Στο Δήμο μας σήμερα δραστηριοποιούνται τα παρακάτω αθλητικά σωματεία (κατά αλφαβητική σειρά):
α) Ερασιτεχνική Α.Ε.Κ. (12 ενεργά τμήματα και περίπου 2500 παιδιά).
β) Α.Ο.Ν.Φ. «Ατταλος» (1 τμήμα (Ποδόσφαιρο) και περίπου 200 παιδιά).
γ)Α.Ε ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ « Ευ αγωνίζεσθε» (1 τμήμα (Ποδόσφαιρο) και περίπου 200 παιδιά).
δ) Α.Σ. «Ιωνικός Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ» (3 τμήματα (Πετοσφαίριση- Καλαθοσφαίριση & Χειροσφαίριση) και περίπου 400 παιδιά).
ε) Α. Ε. Φ.Ε.Α. (1 τμήμα (Καλαθοσφαίριση)και περίπου 200 παιδιά).
στ) Α.Π.Ο. Πρόοδος -Χαλκηδονικός (1 τμήμα (Ποδόσφαιρο) λίγα παιδιά λόγω έλλειψης χώρου).
ζ) Πρόγραμμα Εκμάθησης Ποδοσφαίρου Δήμου Φιλαδελφείας – Χαλκηδόνος 138 παιδιά).
και οι πιο κάτω αθλητικοί χώροι που μπορούν θεωρητικά μεν να χρησιμοποιηθούν από τις 7 πμ ως 23 μμ αλλά πρακτικά από τις 15μμ ως και τις 23μμ. καθημερινά ως εξής:

α) Γήπεδο Ποδοσφαίρου 9Χ9 Καμινάδας (Ν. Πλαστήρα & Λαχανά Ν. Φιλαδέλφεια). Κατ’ αποκλειστικότητα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Α.Ο.Ν.Φ. «Άτταλος» και λίγες ώρες από τον Α.Π.Ο. Πρόοδος -Χαλκηδονικός .
β)Γήπεδο 5Χ5 Συν. Ειρήνης (Κάκαβα) Κηφισσού & Παπαναστασίου Ν. Φιλαδέλφεια. Χρησιμοποιείται από την Α.Ε ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ «Ευ αγωνίζεσθε», Το τμήμα Ποδοσφαίρου του Δήμου και τις ελεύθερες ώρες γίνεται ΔΩΡΕΑΝ χρήση από τους Δημότες.
γ) Γήπεδο 5Χ5 Ν. Χαλκηδόνας κλειστό λόγω ακαταλληλότητας
δ) Δημοτικό κλειστό γυμναστήριο «Ιωνικός Ζαχ. Αλεξάνδρου». Χρησιμοποιείται κατ΄ αποκλειστικότητα από τον Α.Σ. «Ιωνικός Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ». (Συμβόλαιο ΔΩΡΕΑΣ υπό όρους).
ε) Κλειστό Σχολικό γυμναστήριο Θεσσαλονίκης και Βυτίνης. Χρησιμοποιείται από τμήματα της Ερασ. Α.Ε.Κ. – Α. Ε. Φ.Ε.Α.
στ) Αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και αυλές σχολείων. Κάποια τμήματα της Α.Ε.Κ.
Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά ότι :

Οι Δημοτικοί χώροι άθλησης είναι ελάχιστοι για τις ανάγκες των σωματείων.
Τα σωματεία Α.Ο.Ν.Φ. «Ατταλος», Α.Ε ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ « Ευ αγωνίζεσθε» & Α.Σ. «Ιωνικός Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ» θεωρούν τα γήπεδα που χρησιμοποιούν σαν περιουσία τους και όχι σαν Δημοτικούς χώρους όπου φιλοξενούνται με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες προστριβές με τα υπόλοιπα σωματεία αλλά και με το Δήμο.
Ο Δήμος και οι δημότες που δεν ανήκουν στα πιο πάνω σωματεία δεν έχουν καμία πρόσβαση στους παραπάνω χώρους.

3. Πρόταση για τη χρήση των αθλητικών χώρων: Όπως ανέφερα και πιο πάνω ο χρόνος που πραγματικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αθλητικοί χώροι είναι από τις 3μμ ως τις 11 το βράδυ δηλ. 8 ώρες ημερησίως (για τα Σαββατοκύριακα θα υπάρχει ειδική ρύθμιση που θα αναφέρεται στο κανονισμό λειτουργίας των αθλητικών χώρων που θα συνταχθεί αργότερα) . Η γενική ιδέα της πρότασης είναι ότι μέσα σε αυτό το χρόνο θα πρέπει να εξυπηρετούνται όλα τα σωματεία του Δήμου συν τις Δημοτικές ομάδες και τους ανεξάρτητους πολίτες που θέλουν να αθληθούν με ίσους όρους. Έτσι προτείνουμε οι μισές από τις ώρες αυτές (4) και εναλλάξ (παράδειγμα Δευτέρα το Γήπεδο Ποδοσφαίρου 9Χ9 Καμινάδας (Ν. Πλαστήρα & Λαχανά Ν. Φιλαδέλφεια), Τρίτη το Γήπεδο 5Χ5 Συν. Ειρήνης (Κάκαβα) Κηφισσού & Παπαναστασίου Ν. Φιλαδέλφεια και ούτω καθ εξής) να χρησιμοποιούνται από το Δήμο και τους ανεξάρτητους πολίτες για τις ανάγκες τους και οι υπόλοιπες από τα σωματεία χωρίς κανένα από αυτά να θεωρεί το χώρο που του έχει παραχωρηθεί ως ιδιοκτησία του (εκτός του Ιωνικού που έχει εκ του παραχωρητηρίου χρήσης από τη Γ.Γ.Α. το πρώτο λόγο για τη χρήση του γυμναστηρίου), έτσι ώστε όλα τα σωματεία να μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε χώρο ανάλογα με το πρόγραμμα που θα καταρτίζουν και θα προσκομίζουν προς έγκριση στη διαπαραταξιακή επιτροπή μέχρι τις 15 Ιουνίου. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω μεταξύ τους διαφωνιών το πρόγραμμα να καταρτίζεται από τη διαπαραταξιακή επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουνίου κάθε χρόνο, ώστε να ισχύει για την επόμενη χρονιά και έτσι να μπορούν εγκαίρως να κάνουν το προγραμματισμό τους τόσο τα σωματεία όσο και οι γονείς και τα παιδιά – αθλητές.
Με τη παραπάνω πρόταση αποφεύγονται οι συγκρούσεις μεταξύ των σωματείων και ο Δήμος έχει στη διάθεσή του πολύ περισσότερες ώρες σε όλους τους αθλητικούς χώρους ώστε να μπορεί να προσφέρει πραγματικό μαζικό αθλητισμό στους δημότες του εκμεταλλευόμενος τους γυμναστές του τόσο τους μόνιμους υπαλλήλους όσο και αυτούς που έρχονται από τη Γ.Γ.Α. και με τη σημερινή κατάσταση δεν μπορούν να βρουν χώρο για να προσφέρουν έργο.

4. Οικονομική πρόταση :

Συνάδελφοι πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό (όπως η παιδεία η υγεία και ο πολιτισμός) και δικαίωμα όλων των πολιτών και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από το κράτος.
Η άποψη μας όμως σαν Δημοτική Αρχή είναι ότι τα «ερασιτεχνικά» σωματεία κάθε άλλο παρά αυτό το σκοπό εξυπηρετούν.

Προτείνουμε λοιπόν : α) Τη δωρεάν παραχώρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου σε αυτά και β) την οικονομική τους ενίσχυση από το Δήμο ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και τις διακρίσεις που έχουν και με τις παρακάτω προϋποθέσεις α) Η οικονομική συνδρομή που απαιτούν από τους αθλητές τους και σήμερα κυμαίνεται από 20€ ως 25€ το μήνα να μην ξεπερνά τη συνδρομή της Δημοτικής ομάδας (10€ το μήνα) και β) ότι το σωματείο θα έχει ασφαλιστική ενημερότητα των εργαζομένων σε αυτό και δεν θα τους χρωστά χρήματα για την εργασία τους.
Για τον έλεγχο των παραπάνω απαιτουμένων και εφ όσον τα σωματεία χρηματοδοτούνται από το Δήμο θα πρέπει σε όλα τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων να υπάρχει ως μέλος (ή ως παρατηρητής) δημοτικός σύμβουλος ανεξαρτήτως παράταξης που θα ενημερώνει τη διαπαραταξιακή και το Δημοτικό Συμβούλιο για τα συμβαίνοντα σε κάθε σωματείο.

5. Μελλοντικός σχεδιασμός και προτάσεις: Ο Δήμος μας ενώ είναι από τους μικρότερους Δήμους της Αττικής τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό έχει μεγάλες ιδιαιτερότητες στον αθλητισμό. Α) Είναι ο μοναδικός Δήμος της Αττικής (και ίσως πανελλαδικά) που ενώ δεν έχει δικό του γήπεδο ποδοσφαίρου έχει δύο ομάδες που παίζουν στην ίδια κατηγορία (Άτταλος – Χαλκηδονικός) και εκ των πραγμάτων είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Αυτό το μόνο που προσφέρει είναι σπατάλη χρημάτων προστριβές μεταξύ των παραγόντων των 2 ομάδων και ανούσιο ανταγωνισμό που σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετεί τη πρόοδο του αθλητισμού στη πόλη, αλλά αντίθετα αδυνατίζει και τις 2 ομάδες. Άποψη μου είναι ότι σε μια τόσο μικρή πόλη δεν μπορούν να συνυπάρχουν δύο ανταγωνιστικές ομάδες και συνεπώς θα πρέπει σαν διαπαραταξιακή να εργασθούμε προς τη κατεύθυνση της συγχώνευσής τους. Β) Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με τον Ιωνικό και τη Φ.Ε.Α. και Γ) έχει την Α.Ε.Κ. μια υπέρ τοπική ομάδα με πολύ μεγάλο όγκο οπαδών και μεγάλο αριθμό ερασιτεχνικών τμημάτων και αθλητών που αυτή τη στιγμή είναι άστεγη και δυστυχώς δεν προβλέπεται και στο μέλλον, ακόμα και αν κατασκευασθεί το νέο γήπεδο , να αποκτήσει στέγη που προκαλεί μεγάλη συμφόρηση και πίεση στους λίγους αθλητικούς (και όχι μόνο , αλλά και σχολικούς) χώρους που διαθέτει ο Δήμος μας.. Συνεπώς θα πρέπει να σχεδιάζουμε τη κατασκευή νέων αθλητικών χώρων , όπου βέβαια αυτό είναι εφικτό, γιατί πχ χώρος για κανονικό δημοτικό γήπεδο ποδοσφαίρου στις σημερινές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να βρεθεί.

Προηγούμενο άρθροΗ πρόταση του “Ζούμε Μαζί” για τα ερασιτεχνικά σωματεία της πόλης
Επόμενο άρθρο“Θέμα” Εκκλησίας-κυβέρνησης για τις επισκέψεις του Μητροπολίτη Γαβριήλ στα σχολεία της Ν.Φιλαδέλφειας και Νέας Ιωνίας!
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.