1927-2016: Αφιέρωμα στη Σχολή Σπαθάρη – 1ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας

0

istoria-nea-filadelfia-1929-sxoleio-spathari1927. Στην περιοχή της  Νέας Φιλαδέλφειας (Ποδονίφτης τότε) πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής είχαν εγκατασταθεί στην περιοχή. Οι υποδομές τα πρώτα χρόνια ήταν ανύπαρκτες και δεν υπήρχε σχολική μονάδα για τα παιδιά των προσφύγων. Στην περιοχή ζούσε η οικογένεια του Κωνσταντινουπολίτη Αγησίλαου Σπαθάρη. Οικογένεια αρκετά ευκατάστατη οικονομικά.

Φωτογραφία από τον ιστότοπο του 1ου Δημοτικού Ν.Φ.
Φωτογραφία από τον ιστότοπο του 1ου Δημοτικού Ν.Φ.

Ο Αγησίλαος Σπαθάρης ο οποίος βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις τους πρόσφυγες που 1221211εγκαταστάθηκαν στη περιοχή, δώρισε οικόπεδο ιδιοκτησίας του και χρηματοδότησε τις πρώτες πρόχειρες εγκαταστάσεις του σχολείου (ξύλινο λυόμενο). Τη δωρεά την αφιέρωσε στη μνήμη της εκλιπόντος συζύγου του και το σχολείο ονομάστηκε “Σχολή Νέας Φιλαδέλφειας Αικατερίνης Αγησιλάου Σπαθάρη“.

 

1950. Το ξύλινο κτήριο δίνει τη θέση του στο σχολείο που όλοι γνωρίσαμε.

spathari1999. Ο μεγάλος σεισμός της Αθήνας προκάλεσε μεγάλες ζημιές στο κτήριο του σχολείου. Οι αίθουσες αρχικά μεταφέρθηκαν σε λυόμενα στη περίβολο του σχολείου.

Νέα Φιλαδέλφεια - Σεισμός 1999
Νέα Φιλαδέλφεια – Σεισμός 1999

Μετά από ελαφριές δομικές εργασίες το κυρίως κτήριο λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα έως ότου κριθεί οριστικά ακατάλληλο και να εκκενωθεί.

22.02.2016. Τέλος ιστορίας και ξεκίνημα καινούργιας.

Η Ιστορία που ξεκίνησε στο ξύλινο λυόμενο τότε Δημοτικό σχολείο Ποδονίφτη, εν έτει 1927, τελείωσε με την κατεδάφιση του παλαιού σχολείου στις 22 Φεβρουαρίου 2016.

Το καινούργιο σχολείο που ξεκίνησε ήδη η διαδικασία (με την κατεδάφιση) κατασκευής του, θα είναι οκτατάξιο σε σχήμα «Π», με κάποια στοιχεία που θα θυμίζουν λίγο το «ιστορικό» και αναμένεται να παραδοθεί το 2017.

Sxedia_Spathari

 

Προηγούμενο άρθροΟυμπέρτο Έκο: Η άγνωστη σχέση του με την Ελλάδα
Επόμενο άρθροΗ Πόλα Ρούπα προσπάθησε με ελικόπτερο να απελευθερώσει τον Νίκο Μαζιώτη
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.