ΚΗΦΙΣΟΣ ποταμός. Το τελευταίο “ζωντανό” ποτάμι του Λεκανοπεδίου. Η κοίτη του απλώνεται σε έκταση 12.000 στρεμμάτων και η αρχή του εντοπίζεται στην Πάρνηθα, ενώ διέρχεται μέσα από τουλάχιστον δέκα περιοχές της Αττικής, μεταξύ των οποίων η Νέα Ερυθραία, η Κηφισιά, η Λυκόβρυση, η Μεταμόρφωση και η Νέα Φιλαδέλφεια και εκβάλλει στο Φαληρικό όρμο του Σαρωνικού. kifisosΜεταπολεμικά πολλές βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μεταποιητικές μονάδες εγκαταστάθηκαν στις όχθες του και έριχναν ασύδοτα τα λύματα τους (χημικά, ακαθαρσίες κλπ) στο ποτάμι.

Χαρακτηριστική η εικόνα, που σίγουρα οι παλαιότεροι θυμούνται: το ποτάμι κάθε ώρα να αλλάζει χρωματισμό! Άσπρο, κόκκινο, μπλε κ.ο.κ.! Το 1994 η κατάσταση του Κηφισού ήταν τόσο άσχημη ώστε εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα για τη διαφύλαξή του, (ΦΕΚ 632/27-6-1994) και για τον καθορισμό των ζωνών προστασίας του. Τα επόμενα χρόνια αργά αλλά σταδιακά, άρχισαν να απομακρύνονται οι ρυπογόνες μονάδες, το ποτάμι “βρήκε το χρώμα του” και άρχισε και πάλι να αναπτύσσεται ζωή στα νερά του. Ψάρια, χέλια, χελώνες, φίδια κλπ έδωσαν “ζωντάνια” και μια “επίπλαστη” φυσικότητα. Σε πολλά σημεία του παραποτάμου που διασχίζει τη Νέα Φιλαδέλφεια (περιοχή Απομάχων, Νησίδα), καθώς και σε σημεία στο Χαμόμηλο, το τελευταίο διάστημα βλέπαμε ερασιτέχνες ψαράδες με τα καλάμια τους να εξασκούν το αγαπημένο τους χόμπι! Έως τη περασμένη Δευτέρα… Καταγγελίες άρχισαν να έρχονται στο Fx-news.Το ποτάμι γέμισε με νεκρά ψάρια, χέλια κλπ“! Ξεκινήσαμε το ρεπορτάζ. Πληροφορίες ανεπιβεβαίωτες που μας έρχονταν, έλεγαν για επικίνδυνα τοξικά υγρά που έριξαν στο ποτάμι από την περιοχή του Μενιδίου. Δεν επιβεβαιώθηκε ακόμα η πληροφορία. Την Πέμπτη (19/11) κλιμάκιο του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και της περιφέρειας Αττικής έκαναν αυτοψία στην περιοχή. Το Fx-news.gr έκανε τη δική του “αυτοψία”. Δείτε την, στο βίντεο-ρεπορτάζ που ακολουθεί:

ΠΗΓΗΠληροφορίες: envifriends.blogspot.gr, filadelfeia-dimos.gr
Προηγούμενο άρθροΔ.Φ.Χ.: Ημερίδα ψυχικής υγείας
Επόμενο άρθροΟι Θέσεις του Χρήστου Κοπελούσου για τον προϋπολογισμό…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.