“Πόλεμος” στο λιμάνι της Μυτιλήνης!

0

2341Η κατάσταση στη Λέσβο γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτική, με καθημερινά επεισόδια μπροστά στις μπουκαπόρτες των πλοίων, καθώς η αδυναμία καταγραφής μεγάλου όγκου μεταναστών και προσφύγων επιτείνει το αδιέξοδο. Η δημοτική αρχή απειλεί με αποχή από τις εκλογές αν δεν δοθούν άμεσα λύσεις, ενώ ακούγονται φωνές και για το μη άνοιγμα των σχολείων την Παρασκευή.

Το βράδυ του Σαββάτου
Οι δύο διαδοχικές ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος μεταναστών σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο κέντρο της Μυτιλήνης. Αρχικά ένας 17χρονος πέταξε την αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ σε βάρος προσφύγων που βρίσκονταν σε κεντρικό πάρκο δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης. Η βόμβα έσκασε πολύ κοντά σε έναν Σύρο πρόσφυγα, με αποτέλεσμα να αρπάξει φωτιά η μπλούζα του. Με τη βοήθεια άλλων προσφύγων η φωτιά έσβησε και ο άτυχος Σύρος μεταφέρθηκε με ελαφρά εγκαύματα στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο ίδιος δράστης, μαζί με έναν φίλο του, 19 ετών, μετέβησαν σε άλλο πάρκο με πρόσφυγες, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το πρώτο, και πέταξαν άλλες δύο βόμβες μολότοφ εναντίον ανθρώπων που διανυκτέρευαν εκεί. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν υπήρξε τραυματισμός.

Αστυνομικοί εντόπισαν και συνέλαβαν έπειτα από έρευνες τους δύο νεαρούς, οι οποίοι ομολόγησαν τις πράξεις τους και θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρίστηκαν πως τα κίνητρά τους ήταν εκδικητικά, γιατί όπως υποστήριξαν το προηγούμενο βράδυ κάποιος συγγενής του ενός είχε δεχτεί επίθεση από μετανάστη. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο νεαροί έχουν απασχολήσει τις αρχές για κλοπές και άλλα αδικήματα, ενώ δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο να έχουν σχέση με ακροδεξιές οργανώσεις.

1234234Την ίδια ώρα, η κατάσταση στο νησί του Βορείου Αιγαίου μυρίζει μπαρούτι, με το λιμάνι να παραμένει πεδίο καθημερινών συγκρούσεων των μεταναστών και προσφύγων με τις λιμενικές αρχές και την αστυνομία, λόγω των καθυστερήσεων στην ταυτοποίησή τους, που «μπλοκάρει» τη διαδικασία μεταφοράς τους στον Πειραιά.

Το πλοίο «Ελ.Βενιζέλος» που έφτασε τη νύχτα του Σαββάτου και επρόκειτο να αναχωρήσει στις 5:30 με 2.500 μετανάστες, παρέμενε δεμένο στο λιμάνι μέχρι αργά το απόγευμα, περιμένοντας την ταυτοποίηση και την έκδοση εισιτηρίων για να αναχωρήσει το βράδυ, με καθυστέρηση περίπου 15 ωρών.

Ρεσάλτο
Νωρίς το πρωί της Κυριακής εκατοντάδες άτομα που δεν είχαν εισιτήριο και δεν είχαν ταυτοποιηθεί επιχείρησαν να «εισβάλουν» στο πλοίο και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ. Λίγη ώρα μετά η ένταση και τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στο Καρά Τεπέ, όπου περισσότεροι από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες συνωστίζονταν μπροστά στο κοντέινερ που χρησιμοποιεί το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. για την καταγραφή και ταυτοποίησή τους. Υπήρξαν άγριες συμπλοκές και επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων για να ηρεμήσει η κατάσταση.

Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και το πρωί του Σαββάτου, όταν έγινε προσπάθεια «κατάληψης» από μετανάστες του πλοίου «Terra Jet» που έφτασε για να παραλάβει 1.700 άτομα, ενώ άλλοι 500 αναχώρησαν χθες το πρωί με το πλοίο της γραμμής (Blue Star).

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΣΒΟΥ
Το νησί είναι υπό κατάληψη, ανέφικτο να γίνουν εκλογές κάτω από τέτοιες συνθήκες

«Αυτή η κατάσταση δημιουργεί ασφυξία. Εχουμε 20.000 μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί. Από την Αστυνομία μάς είπαν πως υπάρχουν 4.500-5.000 καταγεγραμμένοι και έτοιμοι για αναχώρηση, αλλά αυτοί δεν μπορούν να μπουν στο «Βενιζέλος» γιατί έχουν βγάλει εισιτήρια για άλλες μέρες με το πλοίο της γραμμής», είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος Λέσβου Σπ. Γαληνός και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να μην υπάρχει λύση. Ας βρεθεί ένας τρόπος να ανταλλάσσουν τα εισιτήριά τους με άλλους μη καταγεγραμμένους. Ας πηγαίνουν με τα διαβατήριά τους στον Πειραιά και να γίνεται εκεί η δακτυλοσκόπηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Σήμερα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο με εισήγηση για λήψη απόφασης αποχής από τις εκλογές, αν δεν δοθούν γρήγορα λύσεις που θα δώσουν ανάσα. «Το νησί τελεί υπό κατάληψη. Είναι ανέφικτο να γίνουν εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες. Εδώ υπάρχουν εισηγήσεις από συλλόγους γονέων και μεμονωμένους γονείς να μην ανοίξουν τα σχολεία», τόνισε ο κ. Γαληνός, ο οποίος μετέφερε την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον υπηρεσιακό υπουργό υπεύθυνο για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη Μουζάλα, που επισκέφθηκε χθες τη Λέσβο.

«Θα συνεργαστούμε με τις τοπικές αρχές με στόχο την ελάφρυνση του νησιού από τον μεγάλο όγκο των μεταναστών και την επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε ο τελευταίος και υποσχέθηκε να παράσχει συνδρομή στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του.

Αιχμές
Ο δήμαρχος Λέσβου ανέβασε τους τόνους και, απαντώντας στην παρέμβαση του εισαγγελέα για την επιστροφή των μεταναστών στο λιμάνι που είχε εκκενωθεί και για τον καθαρισμό της πόλης, κατέστησε σαφές πως ο δήμος θα καθαρίζει στο εξής μόνο τους χώρους αρμοδιότητάς του.

«Ο χώρος του λιμανιού και της προκυμαίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του δήμου -όπως θα έπρεπε-, αλλά αποτελεί περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Παρ’ όλα αυτά ο δήμος καθημερινά καθαρίζει τους παραπάνω χώρους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η παρέμβασή σας για καθαρισμό και απολύμανση κεντρικών σημείων της Μυτιλήνης είναι μεν ορθή, αλλά άνευ ουσίας», αναφέρει σε επιστολή του προς τον εισαγγελέα και προσθέτει πως στο εξής ο Δήμος Λέσβου θα επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων ευθύνης του.

Σήμερα αναμένεται να απευθύνει αίτημα στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη για παροχή συνδρομής από άλλους δήμους σε απορριμματοφόρα και πλυστικά μηχανήματα.

Η κατάσταση «πολιορκίας» που επικρατεί στο νησί δημιουργεί ευκαιρίες για «μπίζνες» σε ορισμένους, που αναλαμβάνουν δρομολόγια μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων έναντι αμοιβής από τα απομακρυσμένα σημεία εισόδου έως τη Μυτιλήνη. Αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 36χρονο υπήκοο Αλβανίας, ο οποίος είχε στοιβάξει 19 άτομα από τη Συρία και το Αφγανιστάν στην καρότσα φορτηγού και τους μετέφερε έναντι αμοιβής από την περιοχή της Πέτρας στη Μυτιλήνη.

ΠΗΓΗΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ - ethnos.gr
Προηγούμενο άρθροΤο περιβάλλον της “Αγιας Σοφιάς”, και το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης!
Επόμενο άρθροΠαιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα αποτελέσματα
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.