“Γήπεδο ΑΕΚ στα σχολεία στη Renault, ή στη Ριζούπολη ή στο Ο.Α.Κ.Α.” …προτείνει η μελέτη του Ε.Π.Β.!!!

0

epv-ghpedo-aekΟ Δήμος Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας έδωσε στη δημοσιότητα τη γνωμοδότηση που παρέλαβε από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος για το έργο «Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής», έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε διαβιβάσει προς το Επιμελητήριο από τις 5/8/2015. Ο Δ.Φ.Χ. είχε ζητήσει από το συγκεκριμένο –ΜΗ κρατικό-  επιμελητήριο (Μ.Κ.Ο) τη γνωμοδότηση του για το θέμα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη τη περιβαλλοντική γνωμοδότηση του Ε.Π.Β.

Στην αναλυτικότατη έκθεση 45 σελίδων το ανεξάρτητο επιμελητήριο ασκεί δριμύτατη κριτική στη ΜΠΕ με βάση μια συνδυαστική προσέγγιση των επιπτώσεων ενός τόσο μεγάλου έργου σε μια σειρά τομείς: το φυσικό και αστικό περιβάλλον, το κυκλοφοριακό, την τοπική οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, τη δυνατότητα της δημόσιας διοίκησης να υλοποιήσει τα κοστοβόρα έργα υποδομής, ασφάλειας και προστασίας που απαιτούνται για να καλύψουν τις επιπτώσεις αυτές ή να επιτηρήσει και να επιβάλει την εφαρμογή τους από ιδιώτες.

Ως βασικό έλλειμμα της ΜΠΕ καταλογίζεται ότι υποτιμά το ζήτημα της κοινωνικής συνοχής των κατοίκων της πόλης. «Αν πιθανολογείται σφόδρα ότι η κατασκευή ενός γηπέδου με συγκεκριμένες προδιαγραφές και προορισμό θα ανατρέψει την ισορροπία των συνθηκών διαβίωσης και την κοινωνική συνοχή του οικισμού, θα πρέπει η Διοίκηση να επιλέξει άλλες εναλλακτικές λύσεις», σχολιάζει η έκθεση, δικαιώνοντας τη δημοτική αρχή που υποστήριζε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει το γήπεδο χωρίς να πειραχτεί το Αλσος και χωρίς να επιβαρυνθεί η περιοχή.

Εξονυχιστικές είναι οι παρατηρήσεις στο περιεχόμενο της ΜΠΕ, χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματά της αόριστα, μη τεκμηριωμένα έως και εσφαλμένα, καθώς η Μελέτη «εξετάζει το έργο αποσπασματικά και όχι σε συνάρτηση με τη μείζονα πολεοδομική παρέμβαση στην περιοχή».

Για παράδειγμα, η ΜΠΕ υποστηρίζει ότι το γήπεδο θα έχει μόνο θετική επίδραση στην κοινωνική συνοχή, αγνοώντας τις διχογνωμίες γύρω από τον χαρακτήρα του γηπέδου, που στην περιοχή έχουν εκδηλωθεί ακόμα και με τη μορφή βίαιων συγκρούσεων.

Υποστηρίζει ότι με το γήπεδο θα τονωθεί η απασχόληση, χωρίς να το αιτιολογεί, «με γενικόλογα αποφθέγματα ως προς τα οποία θα μπορούσε να υποστηριχθεί και το ακριβώς αντίθετο», αναφέρει το Επιμελητήριο.

Η ΜΠΕ δεν διερευνά εναλλακτικές λύσεις για το μέγεθος και τον προορισμό του γηπέδου και θεωρεί δεδομένο ότι πρέπει να γίνει στάδιο 30.000 θέσεων, ενώ η κατηγορία γηπέδου ελίτ της UEFA απαιτεί 8.000 θέσεις.

«Παραβλέπει έτσι εντελώς κάθε εναλλακτική λύση η οποία θα προέβλεπε ένα γήπεδο όχι αποκλειστικά αφιερωμένο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά κατάλληλο να φιλοξενεί και αθλητικές δραστηριότητες ερασιτεχνικού επιπέδου σε διαφορετικά αθλήματα. Και, το κυριότερο, παραβλέπει ότι αυτές ακριβώς τις αθλητικές δραστηριότητες έχουν πράγματι ανάγκη οι κάτοικοι της πόλης για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, είναι δε και οι μόνες οι οποίες περιλαμβάνονται στους σκοπούς του Αθλητικού Σωματείου ΑΕΚ και χάριν των οποίων έγινε η προς αυτό παραχώρηση της έκτασης από το Δημόσιο με τον Ν. 4277/2014 (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας)».

Μάλιστα η μελέτη του Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος φτάνει στο σημέιο να αντιπροτείνει τρεις εναλλακτικές θέσεις χωροθέτησης: τα σεισμόπληκτα σχολεία στη θέση «Renault» πλησίον Κηφισού στη Ν.Φιλαδέλφεια – 67 στρέμματα, την ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Ν. Ιωνίας, 47 στρεμμάτων, ή του Γηπέδου Απόλλωνα στη Ριζούπολη, 49 στρεμμάτων. Επιπλέον, προτείνει τη μηδενικού κόστους λύση αξιοποίησης του ΟΑΚΑ!!!

Δεν έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να αξιολογήσουμε επιστημονικά τη περιβαλλοντική μελέτη του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, ούτε φυσικά αυτή που κατέθεσε η ΑΕΚ στο υπουργείο. Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι τι είναι το Ε.Π.Β., ποια η νομική του υπόσταση κλπ.

Από την αναζήτηση που κάναμε στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα στον ιστότοπο του επιμελητηρίου, διαβάσαμε ότι:  Το Επιμελητήριο είναι οργανισμός μη κερδοσκοπικός (Μ.Κ.Ο), ο οποίος παράγει ανεξάρτητη και αξιόπιστη γνώση για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Λειτουργεί ως θεσμός της κοινωνίας των πολιτών και για την εκτέλεση της αποστολής του αποβλέπει κυρίως στην υποστήριξη των μελών του. Το Επιμελητήριο έχει ως αποστολή την παραγωγή και διάδοση επιστημονικής γνώσεως και πολιτικής για το Περιβάλλον και την Βιωσιμότητα, με σκοπό την πραγμάτωση της Βιώσιμης Κοινωνίας, σύμφωνα με τις αρχές της Παγκόσμιας Διάσκεψης του Ρίο (1992) και της Agenda ’21. (…) Ένας από τους κύριους σκοπούς του Επιμελητηρίου είναι η διάπλαση ήθους βιωσιμότητος και η αύξηση της ικανότητος των επιστημόνων να σκέπτονται συστημικά και να συλλαμβάνουν την διάσταση της βιωσιμότητος τόσο στην χάραξη δημοσίας πολιτικής όσο και στην λήψη ιδιωτικών αποφάσεων. (…) Από της πλευράς αυτής, το Επιμελητήριο λειτουργεί ήδη ως κέντρο επιμορφώσεως νέων επιστημόνων, οι οποίοι συνεργάζονται στην λύση υπαρκτών προβλημάτων περιβάλλοντος και βιωσιμότητος, υπό την επίβλεψη μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, που στην πλειοψηφία τους εχρημάτισαν έμπειροι και διακεκριμένοι δικαστές. Το Επιμελητήριο φιλοδοξεί ότι, με την κατάλληλη ενίσχυση, το Πρόγραμμα αυτό μπορεί να επεκταθεί ώστε η διάδοση της ιδέας της Βιωσιμότητος να έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Επίτιμος Πρόεδρος και ιδρυτής (1999) του επιμελητηρίου είναι ο κ. Μιχάλης Δεκλερής. Μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 1958 έως το 1999, και Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κατά την δεκαετία 1990-1999, οπότε το Δικαστήριο αυτό διεμόρφωσε την πρωτοποριακή και πλούσια νομολογία του για την Προστασία του Περιβάλλοντος και την Βιώσιμη Ανάπτυξη. Τιμήθηκε με βραβεία και διακρίσεις για το εθνικό έργο του στην προστασία του περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πρόεδρος του Ε.Π.Β. είναι η Σύμβουλος Επικρατείας κυρία Μαρία Καραμανώφ – Γιαβασόγλου. Εισήχθη στο Συμβούλιο Επικρατείας το 1981. Υπηρέτησε στο 5ο Τμήμα ως πάρεδρος, συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της νομολογίας για την προστασία του περιβάλλοντος το 1990-2000, ενώ έως και σήμερα διατελεί σύμβουλος επικρατείας.

Δείτε όλα τα μέλη του⇒ΕΔΩ

Σύμφωνα με το αρχείο του επιμελητηρίου, έχει εκδώσει τις παρακάτω γνωμοδοτήσεις για σχετικά θέματα:

Πάρος: Βιωσιμότης Αερολιμένος – 2005: “Δεν είναι νόμιμη και βιώσιμη η κατασκευή αερολιμένος σε μικρό νησί για την υποδοχή μεγάλων αεριωθουμένων εξυπηρετούντων τον μαζικό τουρισμό.”

Κόμβος Κηφισιάς – 2004: “Αξιολόγηση βιωσιμότητος και νομιμότητος κυκλοφοριακής
ρυθμίσεως επί τμήματος της ΕΟ1 εντός του οικιστικού ιστού
Τμήματα Εθνικών Οδών ενσωματωμένων στον οικιστικό ιστό επιδέχονται μόνον ηπίαν χρήση, συμβατή προς την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των παροδίων οικισμών.”

Αεροδρόμιο Χίου – 2004: “Η Βιώσιμη Αεροπορική Επικοινωνία των Νήσων
Η βιώσιμη επικοινωνία με τα νησιά του Αιγαίου είναι κατ’ αρχήν η θαλασσία. Δεν επιτρέπονται τα αεροπορικά συστήματα μαζικού τουρισμού (charters). Επιτρέπεται, όμως, η κατασκευή μικρών αεροδρομίων για τις τοπικές ανάγκες (πυρασφάλεια, έκτακτες ανάγκες κλπ.).”

Γήπεδον ΑΕΚ – 2003: “Ένταση Εμπορικών Χρήσεων Γης και Βιώσιμο Αστικό Περιβάλλον
Το Επιμελητήριο έκρινε ως μη βιώσιμη την εγκατάσταση εμπορικού κέντρου εντός άλσους, σε οικιστικώς βεβαρυμένη περιοχή των Αθηνών.”

Χίος, Ιδιωτικοί Χώροι Αθλήσεως – 2003: “Ο πολλαπλασιασμός των εμπορικών χώρων ιδιωτικής αθλήσεως δημιούργησε το ζήτημα της εντάξεως των χώρων αυτών στο αστικό περιβάλλον, πρόβλημα το οποίο αντιμετώπισε το Επιμελητήριο στην πόλη της Χίου.”

Δείτε όλες τις μελέτες γνωμοδοτήσεις του Ε.Π.Β.⇒ΕΔΩ

Βλέποντας το προφίλ του Ε.Π.Β. διαπιστώνουμε ότι αποτελείτε από έμπειρους και διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίων και πρώην ή νυν μελών του ΣτΕ. Εαν όμως ο ιστότοπος του επιμελητηρίου είναι ενημερωμένος, τότε η τελευταία γνωμοδότηση που έκδωσε ήταν στις 9/8/2005…

ΜΕΣΩΠληροφορίες: biblionet.gr
ΠΗΓΗΠληροφορίες: efsyn.gr
Προηγούμενο άρθρο“Ο επαναπροσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ, οι χαμένες δεκαετίες και το στοίχημα της Νέας Φιλαδέλφειας”
Επόμενο άρθρο9ο Φιλοζωικό πανηγύρι στη Νέα Φιλαδέλφεια
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.