“Λευκός καπνός”! Κλείδωσε το 3ο Μνημόνιο…

1
Αρχείο
Αρχείο
Αρχείο

Κλείδωσε η συμφωνία με τους Θεσμούς και παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις.

“Υπάρχει λευκός καπνός. Η συμφωνία κλείδωσε” ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με τους θεσμούς στις 8.35 το πρωί της Τρίτης.

Η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, έκλεισε με συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές, στα ζητήματα που αφορούν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα “κόκκινα δάνεια” και την απελευθέρωση της αγορά της ενέργειας.

Επίσης, παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα εξεταστούν από τα τεχνικά κλιμάκια.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε μετά από μαραθώνιες συζητήσεις που διήρκησαν σχεδόν 22 ώρες.

Το λόγο πλέον έχει η ολομέλεια της Βουλής οπότε και η κυβέρνηση θα μετρήσει δυνάμεις, με βάση την περίεργη παράμετρο ότι έχει τη στήριξη της αντιπολίτευσης, αντί όλων των κυβερνητικών βουλευτών!

Βάση χρονοδιαγράμματος, τα κείμενα μπαίνουν την Τετάρτη στις επιτροπές και την Πέμπτη θα γίνει η ψηφοφορία.

Την  Παρασκευή 14 Αυγούστου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο και θα εγκρίνει την πρόοδο, ενώ μέχρι τις 18 θα πρέπει να έχει δοθεί και το “πράσινο φως” απο τα ξένα Κοινοβουλία. Στόχος, να εκταμιευθεί η πρώτη δόση που θα είναι και μια τεράστια χρηματοδοτική ανάσα.

Οι στόχοι που συμφωνήθηκαν ειναι:

Πρωτογενές έλλειμμα -0,25% του ΑΕΠ το 2015, +0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, +1,75% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και +3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.

Αμοιβαίος συμβιβασμός για τα αγκάθια

Σύμφωνα με στελέχη που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, κατά τη διάρκεια της νύχτας, υπήρξε συμφωνία στα δημοσιονομικά, οι δυο πλευρές διάβασαν ακόμα μια φορά το MOU (Memorandum Of Understanding) και τις τελευταίες ώρες συζητούν τα τρία αγκάθια:

“Κόκκινα δάνεια” (οι δανειστές επέμεναν να πωλούνται σε ξένα funds)

Ταμείο (πρόβλημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λειτουργήσει, καθώς οι δανειστές ζητούσαν ταχεία ολοκλήρωση των εκκρεμών ιδιωτικοποιήσεων και αναβάθμιση (μετεξέλιξη) του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία νέου Ταμείου και σε χαλαρό χρονοδιάγραμμα για μεγαλύτερη απόδοση από την αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου)

Ενεργειακά (οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και του φυσικού αερίου)

Παρέμβαση Τσίπρα

Με στόχο να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία μέχρι σήμερα, καθώς αυξάνονταν οι δηλώσεις, κυρίως από το Βερολίνο για μία «συμφωνία -γέφυρα», ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε το απόγευμα της Δευτέρας διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανουσά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

ΠΗΓΗnooz.gr
Προηγούμενο άρθρο“Αγνωστοι” βανδάλισαν το Δημαρχείο Νέας Φιλαδέλφειας!
Επόμενο άρθρο«Κίνδυνος να χυθεί αίμα με τους μετανάστες»
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.