Ποινικό αδίκημα η μη αποδοχή χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών από επιχειρήσεις

1

credidΜε δεδομένη την επιβληθείσα δυνάμει της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 65/28.6.2015) Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 66/30.6.2015) και παρατάθηκε με την από 6 Ιουλίου 2015 Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και των οριζόμενων σε αυτήν περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές και δη στο ημερήσιο όριο αναλήψεων, καθίσταται εν τοις πράγμασι αναγκαία η διενέργεια συναλλαγών με την χρήση πιστωτικών, χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων, όπως μέσω internet banking ή phone banking.

Ωστόσο, στην πράξη δυστυχώς παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένες επιχειρήσεις να αρνούνται την αποδοχή των ανωτέρω μέσων πληρωμών, πρακτική όλως παράνομη.

Ειδικότερα, το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 5 της από 28 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως τροποποιηθέν δυνάμει της από 30 Ιουνίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ισχύει, ορίζει ότι όποιος, κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας, αρνείται την πληρωμή με πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα, όπως internet banking ή phone banking τιμωρείται ποινικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 288 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αναφέρεται στο ποινικό αδίκημα της παρεμπόδισης αποτροπής κοινού κινδύνου και του άρθρου 452 του Ποινικού Κώδικα που αναφέρεται στην άρνηση αποδοχής νομισμάτων.

Περαιτέρω, τιμωρείται και με βάση τις προβλεπόμενες κυρώσεις του άρθρου 13α ν. 2251/1994 (περί Προστασίας του Καταναλωτή) όπως ισχύει, καθώς και με βάση το άρθρο 18α του ν. 146/1914 (περί Αθέμιτου Ανταγωνισμού), που αναφέρεται στην καταχρηστική εκμετάλλευση της σχέσης οικονομικής εξάρτησης.

Τέλος, παραπομπή με την ως άνω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου γίνεται και στις ειδικές ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 19 ν. 4177/2013.

Με βάση τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα γίνονται και θα πρέπει να γίνονται ανεμπόδιστα και άνευ ορίου διαφορετικού από το προβλεπόμενο στις σχετικές τραπεζικές συμβάσεις, ανεξάρτητα από το όριο που ορίζεται για τις αναλήψεις στα πλαίσια των capital controls, καθώς άλλως παραβιάζεται σωρεία διατάξεων, όπως αυτές συγκεντρώνονται και αποτυπώνονται στην ανωτέρω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά βρίσκονταν και βρίσκονται ούτως ή άλλως σε ισχύ.

ΠΗΓΗmarketnews.gr
Προηγούμενο άρθροΔωρεάν σεμινάριο για ανέργους στο Δημαρχείο Γαλατσίου
Επόμενο άρθροΠιο… Έλληνες από τους Έλληνες οι Ιταλοί, το 73% ψήφισε “όχι”
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.