Μεγάλη συνέντευξη του Μητροπολίτη Ιωνίας-Φιλαδελφείας Γαβριήλ, στην Fx-news.gr!

1

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Το 1995 εισήχθη στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και  χειροτονήθηκε διάκονος το 1996 από τον νυν μητροπολίτη Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος Δαμασκηνό. Υπηρέτησε στην ενορία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Μοσχάτου. Ακολούθησαν, το 1998, σπουδές στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Γενεύη–Σαμπεζί στην Ελβετία. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1999. Το 2001 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα από 5η Θεολογική Σχολή Φριβούργου της Ελβετίας. Υπηρέτησε ως Εφημέριος στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Θησείου και ως Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Στις 7 Οκτωβρίου 2012, εξελέγη Επίσκοπος Διαυλείας από την Ιεραρχία με 48 ψήφους. Ακολούθως, τοποθετήθηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Στις 9 Οκτωβρίου 2011 χειροτονήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών Επίσκοπος Διαυλείας, Βοηθός Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την 1η Νοεμβρίου 2014 έγινε η ενθρόνιση του ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας – Ιωνίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων της Νέας Ιωνίας.

Ο νέος Μητροπολίτης Φιλαδέλφείας – Ιωνίας κ. Γαβριήλ Παπανικολάου, μας έκανε τη μεγάλη τιμή να μας δώσει τη πρώτη μεγάλη του συνέντευξη σε τοπικό επίπεδο. Τη συνέντευξη πήρε από το Σεβασμιώτατο ο εκδότης της εφημερίδας μας Βασίλης Βέττος.

mitropoliths1-fx-vettosΣεβασμιότατε. Είστε –αν δε κάνουμε λάθος- ο νεότερος Μητροπολίτης της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος. Χειροτονηθήκατε Μητροπολίτης σε ηλικία μόλις 38 ετών. Μιλήστε μας λίγο για τη ζωή σας. Την οικογένειά σας, τι σας οδήγησε στον κλήρο.

Η οικογένεια, οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανατροφή κάθε παιδιού. Εγώ είμαι περήφανος που ο Θεός ανάθεσε το ρόλο αυτό για μένα σε δύο πολύ καλούς και στοργικούς γονείς. Όσο για την ένταξή μου στην οικογένεια του Χριστού έπαιξε ρόλο η στάση του πατέρα μου αλλά πολύ περισσότερο της μάνας μου η οποία αθόρυβα και με το δικό της τρόπο με έπαιρνε από το χεράκι για να με πάει στην Εκκλησία την Κυριακές, τις γιορτές, στα κατηχητικά… Αυτό με έκανε να γνωρίσω τον Κύριο καλύτερα και με την ευχή τους, να χειροτονηθώ σε σχετικά μικρή ηλικία. Ο ζήλος και η αγάπη για τον Κύριο και τον συνάνθρωπο, μου έδιναν δύναμη να δουλέψω σκληρά στον αμπελώνα του Κυρίου σε ότι μου ανέθεσε και ο πρώτος πνευματικός πατέρας μου ο μακαριστός Αρχι-επίσκοπος Χριστόδουλος και μετέπειτα ο συνεχιστής του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Δοξάζω το Θεό που με αξίωσε να Τον διακονώ κοντά τους. Εάν ήταν κοσμικό αξίωμα το να γίνω Μητρο-πολίτης και μάλιστα σε τόσο νεαρή ηλικία θα μπορούσα να σας πω ότι τα αγαθά κόποις κτώνται. Επειδή όμως δεν είναι αξίωμα αλλά λειτούργημα, για μένα τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά. Ελπίζω ο Θεός να μου δίνει δύναμη, αφού είμαι και νέος, να κοπιάζω και να αφιερώσω τη ζωή μου σ΄ Εκείνον και στο συνάνθρωπο.

Ποιες είναι οι κοσμικές, μικρές απολαύσεις, που ένας πνευματικός άνθρωπος όπως εσείς επιτρέπετε στον εαυτό σας;

Από τότε που έγινα Μητροπολίτης τα προβλήματα και οι έγνοιες του ποιμνίου έγιναν και δικές μου έγνοιες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχω χρόνο ακόμα και να σκεφτώ κοσμικές και γήινες απολαύσεις. Θα μπορούσα όμως να σας πω μία απόλαυση που προσπαθώ να έχω όταν «ξεκλέβω» λίγο χρόνο. Έστω και για λίγο να μπορώ να μένω εγώ και ο εαυτός μου για λίγη ξεκούραση ή λίγο περπάτημα που μου αρέσει πολύ.

Σεβασμιότατε, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην προσφώνησή του προς την Ιεραρχία, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να πολιτικολογούμε. Ωστόσο βλέπουμε κληρικούς που σχολιάζουν την πολιτική κατάσταση, κάνουν κηρύγματα από άμβωνος. Ποια η άποψη σας για το συγκεκριμένο θέμα;

Φυσικά και δεν πρέπει να γινόμαστε εμείς, οι λειτουργοί του Υψίστου, ούτε οπαδοί ούτε φερέφωνα πολιτικών κομμάτων. Έχουμε κάθε δικαίωμα να ψηφίζουμε όποιον πιστεύουμε ότι είναι καλός αλλά δεν είναι ο άμβωνας μπαλκόνι για πολιτικούς λόγους. Ο άμβωνας είναι μόνο να ακούγεται η φωνή του Κυρίου. Για θέματα κοινωνικά πρέπει να μιλήσουμε μόνο όταν δούμε κίνδυνο της πίστεως και της Πατρίδας μας και εάν χρειαστεί ακόμα και να θυσιάσουμε και τη ζωή μας γι’ αυτό.

Πως κρίνεται το επίπεδο των Ιερωμένων της Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας; Είστε ευχαριστημένος από το έργο τους;

Οι ιερείς δεν είναι ούτε από άλλον πλανήτη, ούτε αναμάρτητοι. Ένας είναι αναμάρτητος. Ο Κύριος. Όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας και τα ελαττώματα μας και με την πίστη μας στο Θεό προσπαθούμε να τα ελαττώσουμε. Μήπως δεν είμαστε όλοι παιδιά ανθρώπων, δεν είμαστε κομμάτι τις κοινωνίας αυτής; O ιερέας είναι ο εκπρόσωπος των ανθρώπων προς το Θεό και όχι ο εκπρόσωπος του Θεού στους ανθρώπους. Η κοινωνία τους εκλέγει με το «άξιος» που φωνάζει στη χειροτονία. Το επίπεδο των ιερέων επηρεάζεται και από την εποχή, και από την περιοχή. Άλλο το μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων τον 18ο αιώνα, άλλο τώρα. Αλλιώς ήμασταν στα χωριά μας παλιά, αλλιώς είμαστε τώρα στην πόλη. Σήμερα μπορώ να πω ότι η μεγαλύτερη μερίδα του κλήρου είναι Πανεπιστημίου και αυτό είναι καλό γιατί εκτός από το Θυσιαστήριο έχουν να επιτελέσουν και κοινωνικό έργο, να βοηθή-σουν τους συνανθρώπους στα πολύπλοκα προβλήματα της εποχής. Οι ιερείς επιτελούν ένα αξιόλογο έργο στη Μητρόπολή μας. Αυτό όμως δεν μας καθησυχάζει γιατί σίγουρα μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και μέρα με την ημέρα να γινόμαστε καλύτεροι.

Υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων, οι οποίοι αμφισβητούν τη θρησκεία, ακόμη και τον ίδιο το θεό. Κάποιοι, μάλιστα χαρακτηρίζουν το θεό σαν ένα «φανταστικό φίλο». Μάλιστα, φαίνεται ότι αυτή η αμφισβήτηση μεγαλώνει τα τελευταία χρόνια με την άνοδο και του μορφωτικού επιπέδου. Σας προβληματίζει αυτή η εξέλιξη;

Η αμφισβήτηση του Θεού δεν είναι αποτέλεσμα του μορφωτικού επιπέδου αλλά της απρόσωπης κοινωνίας, της λεγόμενης καλοπέρασης και των κακών προτύπων που πολλές φορές προβάλλουν τα μέσα. Μην ξεχνάτε ότι οι περισσότεροι ιερείς όπως είπαμε είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίου, επιστήμονες κάθε κλάδου. Πολλοί μοναχοί είναι μορφωμένοι. Αν πάτε στο Άγιον Όρος πολλοί μοναχοί είναι επιστήμονες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας είναι ένας εξαίρετος αστροφυσικός που διέπρεψε στη NASA. Ο αστροναύτης όταν βρεθεί στο διάστημα και βάλει τον εγωισμό του πάνω απ’ όλα, βλέπει το σύμπαν και λέει «κοίτα που έφτασα με το μυαλό μου». Όταν όμως δεν προβάλλει τον εγωισμό του θα το θαυμάσει και θα πει «πάντα εν σοφία εποίησεν».

Τώρα αν με φοβίζει η αμφισβήτηση; Όχι. Εκείνος οικονομεί για όλα. Ακόμα και η αμφισβήτηση μαρτυράει ότι υπάρχει Θεός. Αυτό σημαίνει ότι κάτι σιγοκαίει μέσα τους. Το κακό θα ήταν η αδιαφορία και όχι η αμφισβήτηση. Μου αρέσει ο όρος «φανταστικός φίλος». Αυτό σημαίνει ο Καλύτερος, ο Τέλειος φίλος και τον χρειαζόμαστε!

Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε πολιτικά και μη κινήματα που προωθούν την ακραία βία, τον ρατσισμό και την απαξίωση στην ουσία όσων πρεσβεύει ο Χριστιανισμός;

Η ορθοδοξία μιλάει πάντα για αγάπη. Πως μπορεί να αποδεχτούμε το ρατσισμό όταν για μας όλοι οι άνθρωποι είναι παιδιά του Ενός και Αληθινού Θεού κι έτσι, όλοι είναι εν Χριστώ αδελφοί μας; Η βία φέρνει πάντα βία. Οι θρησκείες και οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να έχουν ως όπλο το Σταυρό του Κυρίου μας. Την ταπείνωσή Του και τη θυσία Του. Αυτό είναι που θέλουμε; Πρόσκαιροι είμαστε πάνω σε τούτη τη Γη. Γιατί να μην κάνουμε τη ζωή μας πιο αληθινή και ποιο ποιοτική όλοι μαζί; Δε νομίζω ότι απαξιώνεται όμως η ουσία των όσων πρεσβεύει ο Χριστιανισμός. Η διδασκαλία αυτή υπάρχει εδώ και 2000 χρόνια και θα υπάρχει μέχρι τη συντέλεια του Κόσμου. Εμείς ερχόμαστε και φεύγουμε και μαζί μας και όσα το μυαλό μας πρεσβεύει.

Πώς αισθάνεστε, πως δήμαρχοι των δήμων της Μητρόπολης σας δεν πιστεύουν στον Χριστιανισμό -έχουν δηλώσει άθεοι- αλλά παρ” όλα αυτά δείχνουν σεβασμό σε αυτόν; Σας ενοχλεί το γεγονός;

Και με τους 3 Δημάρχους της Μητρόπολής μας έχουμε πολύ καλή συνεργασία και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Προσπαθούμε όλοι, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους. Κάθε πατέρας θέλει τα παιδιά του να πορεύονται στην ίδια γραμμή, αλλά, αν αυτό δε συμβαίνει αυτό δε σημαίνει ότι δεν τα αγαπάει. Προτιμώ την αλήθεια από την πονηρία. Τα πιστεύω του καθενός είναι προσωπική υπόθεση. Ούτε με τη βία και ούτε με τον προσηλυτισμό κάνουμε οπαδούς. Δε θέλουμε οπαδούς. Θέλουμε πιστούς. Το μόνο που λέμε είναι το «έρχου και είδε». Για μας όμως, πιστεύοντες και μη πιστεύοντες είναι πάντα πνευματικά μας παιδιά.

Πως είναι η συνεργασία σας με τον Δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας Άρη Βασιλόπουλο;

Έχουμε πολύ καλή συνεργασία. Από την πρώτη μας συνάντηση δημιουργήθηκε ένα ειλικρινές περιβάλλον. Άλλωστε έχουμε κοινό στόχο. Την διακονία των ανθρώπων.

Έχετε πει: «Το όραμά μου είναι να ανοίξω στη μητρόπολή μου ένα σχολείο». Πείτε μας την σχέση της Μητρόπολης (χριστιανισμός) με τα σχολεία. Έχετε κάποια σχέδια για να την ενισχύσετε και πότε βλέπετε να κάνετε το όραμα σας πραγματικότητα;

Το όραμα είναι πάντα όραμα και αν κάτι το θες πολύ πραγματοποιείται. Η διδασκαλία του χριστιανισμού μπορεί να γίνει με πολλούς και διαφόρους τρόπους. Μπορεί να γίνει και μέσα από ένα σχολείο. Το σχολείο όμως έχει και άλλους σκοπούς. Να βοηθήσει παιδιά που έχουν οικονομικές δυσκολίες και δε μπορούν να προχωρήσουν και να πετύχουν τα όνειρά τους. Να αγκαλιάσει παιδιά με ειδικές ικανότητες και να τα εντάξει στην κοινωνία. Να φέρει στην κοινωνία σωστούς και χρήσιμους ανθρώπους. Εγώ έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα νιάτα μας γιατί αυτά είναι το μέλλον. Πονάει η ψυχή μου όταν τα βλέπω άνεργους, χωρίς όνειρα και σκοπό στη ζωή τους. Για το λόγο αυτό προσπάθησα και πάντα θα το κάνω, να έρχομαι κοντά τους, όποτε και όπου χρειαστεί, να συζητώ μαζί τους και να τονώνω το ηθικό τους για να προχωρήσουν. Αυτός ο κόσμος τους ανήκει και δε μπορεί κανείς να τους τον στερήσει. Και αν θέλουμε ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία μας χρειαζόμαστε να επενδύσουμε όλοι μας στην εκπαίδευση. Στην εσωτερική καλλιέργεια, στη δύναμη της γνώσης και στην απόκτηση ορθής κρίσης.

«Στην Ελλάδα κινούμαστε στα άκρα. Έχει λείψει η κοινή λογική, η μέση οδός», έχετε πει σε συνέντευξη σας. Τα Θεοφάνεια ήσασταν παρών στα θλιβερά γεγονότα που έγιναν στο άλσος Νέας Φιλαδέλφειας και τον προπηλακισμό του δημάρχου και μελών της διοίκησης από «οπαδούς» για το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πως αισθανθήκατε εκείνη τη στιγμή;

Είπαμε και πιο πάνω ότι η βία δεν είναι λύση. Η βία φέρνει βία. Πως θα ένοιωθε ένας πατέρας όταν θα έβλεπε τα παιδιά του να τσακώνονται; Όσοι είναι γονείς πιστεύω καταλαβαίνουν πολύ καλά τι εννοώ. Πάντα πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Υπάρχουν λύσεις που μπορούν να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές. Ο διάλογος και ο κοινός δρόμος για την ειρηνική συνύπαρξη δεν επιτρέπουν στη βία και στην μισαλλοδοξία να εισχωρήσουν. Ο δρόμος της αλήθειας δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα κανενός. Ας δημιουργήσουμε χώρο στη ζωή μας για τον άλλο.

Τι καταστάσεις αντιμετωπίζει το ποίμνιό σας κατά την τρέχουσα περίοδο της κρίσης. Ποιες είναι οι δομές της Μητρόπολης που βοηθούν το ποίμνιό σας και ποια τα σχέδια σας για να τις αναβαθμίσετε;

Η Μητρόπολή μας βρίσκεται στην καρδιά της εργατιάς. Αυτό σημαίνει ότι ζουν τη φτώχεια στο πετσί τους. Φτιάξαμε και συσσίτια, και τρόφιμα μοιράζουμε και ρούχα. Ανοίξαμε το κοινωνικό παντοπωλείο στο Ν. Ηράκλειο και τώρα θα μοιράζουμε τα μηνιαία πακέτα της Αποστολής σε άλλα 5 σημεία της Ν. Ιωνίας, Ν. Φιλαδέλφειας και Χαλκηδόνας. Έχουμε τα δύο γηροκομεία της Μητροπόλεώς μας. Έχουμε και 3 παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά όσων δεν έχουν που να τα αφήσουν για να πάνε στη δουλειά τους. Πόσο όμως αυτά μπορούν να απαλύνουν τον πόνο τους; Πόσο οι φτωχοί θα βοηθάνε τους ποιο φτωχούς; Κακά τα ψέματα, αυτοί που προσφέρουν το υστέρημά τους είναι φτωχοί. Λίγοι είναι οι πλούσιοι και με δυσκολία θα βγάλουν από το χέρι τους κάτι για να δώσουν. Εξ άλλου αρκετοί έχοντες με την κρίση πέρασαν κι αυτοί στην αντίπερα όχθη. Εκτός όμως από την τροφή είναι και πολλά άλλα που χρειάζονται. Ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς τους; Πως θα πληρώσουν τα φροντιστήρια των παιδιών τους για να σπουδάσουν κάτι; Με τι θα πληρώσουν τα φάρμακά τους; Προσπαθούμε. Οι ανάγκες αυξάνονται καθημερινά. Αυτή είναι η Πατρίδα που ονειρευόμαστε; Είμαι όμως αισιόδοξος. Μετά από τόση ταλαιπωρία θα έρθουν και καλύτερες μέρες αρκεί να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Το μήνυμα σας στους δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας:

Εγώ δε βλέπω τους κατοίκους της Μητροπόλεώς μου ως δημότες. Είναι όλοι πνευματικά μου παιδιά. Σε όλους τους εύχομαι δύναμη και υπομονή. Να μην γινόμαστε αποδέκτες εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων που προσπαθούν να μας πανικοβάλουν. Το άγχος και ο πανικός δεν οδηγούν πουθενά. Μάλλον οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θέλουμε. Αντιθέτως, η ιστορία να μας διδάξει. Είμαστε χειρότερα από την κατοχή; Δε νομίζω. Ούτε εύχομαι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο και δε θα φτάσουμε. Τότε τα ξεπέρασαν όλα γιατί είχαν στόχους και για τους στόχους αυτούς αγωνίζονταν με το τραγούδι στα χείλη τους.
Όλα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε αρκεί να είμαστε ενωμένοι, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες και με γνώμονα το καλό όλων και όχι το δικό μας.

DSC01034wwww

Προηγούμενο άρθροΛ. Κατσέλη: “Όσο γρηγορότερα η ομαλοποίηση, τόσο μικρότερη πιθανότητα «κουρέματος»”
Επόμενο άρθροΣτα €4,3 δισ. τα φέσια του Δημοσίου
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.