Νέα μεθοδολογία για την καρδιά με την συμμετοχή της Φιλαδελφειώτισσας Άρτεμις Κούβακα

0

Επισυνάπτουμε το άρθρο της Φιλαδελφειώτισσας Άρτεμις Ν. Κούβακα, η οποία συμμετέχει στη νέα μεθοδολογία που αναπτύσσουν Έλληνες και ξένοι ερευνητές στο Αννόβερο-Γερμανίας για την καρδιά:

Οι ασθένειες των καρδιακών βαλβίδων

53-95-3495Οι ασθένειες των καρδιακών βαλβίδων παραμένουν μια από τις βασικές αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί τη συνηθέστερη λύση καθώς προσφέρει καλά αποτελέσματα κυρίως σε περιπτώσεις προχωρημένων παθήσεων. Παρ’όλα αυτά, ο αριθμός των δοτών δεν καλύπτει τις αυξανόμενες απαιτήσεις για μοσχεύματα. Επιπλέον, οι σύγχρονες προσθετικές βαλβίδες έχουν περιορισμούς που σχετίζονται κυρίως με την ανάγκη χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων εφ’όρου ζωής σε ασθενείς με μηχανικές βαλβίδες, και την περιορισμένη μηχανική αντοχή των βιολογικών βαλβίδων. Η αναγεννητική ιατρική είναι ένας σχετικά καινούργιος διεπιστημονικός ερευνητικός τομέας που αποσκοπεί στην δημιουργία ζωντανών μοσχευμάτων που θα μπορούσαν να αναγεννούνται μετά την εμφύτευση τους στον ασθενή. Μια βαλβίδα κατασκευασμένη στο εργαστήριο χρησιμοποιώντας μεθόδους αναγεννητικής ιατρικής θα μπορούσε να είναι το μέλλον για τις αντικαταστάσεις καρδιακών βαλβίδων, ξεπερνώντας τα προαναφερθέντα προβληματα των συγχρόνων προσθετικών βαλβίδων. Αυτή η βαλβίδα θα έχει την ίδια μηχανική και βιολογική αντοχή και λειτουργικότητα με την φυσιολογική βαλβίδα, καθώς και θα μπορεί να αναγεννάται και να αναπτύσσεται με τον ασθενή, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για τον παιδιατρικό πληθυσμό.

Εστιάζοντας στην ανάγκη για την δημιουργία καρδιακών βαλβίδων με τη δυνατότητα αναγέννησης και ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Έβδομου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης χρηματοδότησε το διακρατικό πρόγραμμα TECAS-ITN (Tissue Engineering Solutions for Cardiovascular Surgery-Initial Training Network), βάσει του οποίου συστάθηκε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Αναγεννητικής Μηχανικής με βάση την Ιατρική Σχολή του Αννόβερου της Γερμανίας. Το ΤΕCAS-ITN, το οποίο ξεκίνησε το 2013 και χρηματοδοτήθηκε με 3,5 εκ. Ευρώ για τέσσερα χρόνια, πραγματεύεται την εφαρμογή της αναγεννητικής ιατρικής και μηχανικής στην καρδιαγγειακή χειρουργική με στόχο την δημιουργία εξατομικευμένων μοσχευμάτων που θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για κλινική χρήση. Ένας από τους βασικούς στόχους του ΤΕCAS-ITN είναι και η εκπαίδευση νέων ερευνητών στους διεπιστημονικούς τομείς της αναγεννητικής ιατρικής και μηχανικής, με τελικό σκοπό την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. Η ελληνική συνεισφορά στο πρόγραμμα είναι σημαντική καθώς από τους δεκατρείς διδακτορικούς ερευνητές τρεις κατάγονται από την Ελλάδα (Σοφία Ανδριοπούλου, Άννα Βαβατζανίδου, Άρτεμις Κούβακα) καθως και ο διευθυντής και συντονιστής του προγράμματος (Δρ. Σωτήρης Κορώσης) και η συντονιστική ομάδα (Νίκος Φωτόπουλος, Ειρήνη Χατζηγεωργίου). Στα συνεργαζόμενα ινστιτούτα και πανεπιστήμια συμπεριλαμβάνονται τα Πανεπιστήμια του Άαχεν (Γερμανία), Αϊντχόβεν (Ολλανδία) και Πάδοβα (Ιταλία), καθώς και το Πανεπιστήμιο Πατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Μαυρίλα του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών και η Ακαδημία Αθηνών με τους Δρ. Ανδρέα Παπασάββα και Δρ. Μιχάλη Κατσιμπούλα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η εταιρεία εμφυτευμάτων Corlife (Γερμανία) και το Βρετανικό Ινστιτούτο Προτύπων (British Standards Institute).

Η συνεισφορά της Αρτέμιδος Κούβακα (Διπλωματούχος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου) σε αυτό το πρόγραμμα συνίσταται στην εκπόνηση της διδακτορικής εργασίας με τίτλο «Ανάπτυξη Μεθόδου Αναγνώρισης Προτύπων για τον Ποιοτικό Έλεγχο Μοσχευμάτων Αναγεννησιακής Ιατρικής». Αυτή η διδακτορική εργασία αυτή έχει σκοπό να συνδέσει, μέσω μαθηματικών και υπολογιστικών μοντέλων, πληροφορίες για την ιστολογική αρχιτεκτονική και περιεχόμενό των μοσχευμάτων με τις προκύπτουσες μηχανικές τους ιδιότητες. Το τελικό προϊόν της εργασίας θα είναι μία ημι-αυτοματοποιημένη μέθοδος που θα ερευνά την μηχανική και δομική ποιότητα καρδιαγγειακών μοσχευμάτων αναγεννησιακής Ιατρικής χρησιμοποιόντας μεθόδους αναγνώρισης προτύπων.

7-77

Προηγούμενο άρθροΣκάνδαλο: Υπερτιμολογήσεις στην κατασκευή της Εγνατίας Οδού
Επόμενο άρθροΈπεσε το σήμα στην ΕΡΤ λόγω…
Η εφημερίδα Fx-news, από το 2010 που ξεκίνησε ηλεκτρονικά και από το 2012 και σε έντυπη μηνιαία έκδοση, πρωτοστατεί στην ουσιαστική, αντικειμενική και άμεση ενημέρωση των δημοτών της Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο! Επίσημο Μέλος του E-MEDIA: A.M. 12548.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.